6 Aralık 2015 Pazar

# Çocuklu hayat

Çocuklara Misafirlik Anıları Verin

Birkaç hafta önce evimizde ilk defa kalabalık bir misafir grubu ağırladım. 12 yetişkin 10 çocuk. Elbette öncesinde ve sonrasında biraz yoruldum ama çok çok güzeldi. Günler sonrasında bile getirdiği keyfin etkisindeydik. 

Öncesinde hazırlıkları yaparken kızım da yardım etmek istedi, benimle birlikte evi topladı, yaptığım hamurları açtı. Misafirler geldikten sonra da arkadaşlarını evinde ağırlamanın, odasını ve oyuncaklarını göstermenin hazzını yaşadı.

Dün akşam gruptaki bir diğer arkadaşım da aynı derecede kalabalığa ev sahipliği yaptı. Yine herşey çok güzeldi, ev cıvıl cıvıl çocuk sesleri, sohbet muhabbet, çeşit çeşit yiyecekler... Herkes ne isterse istediği kadar alıp yiyiyor (bende de öyle olmuştu), beyler çocuk bakımını paylaşıyor, gösterişten ve yapaylıktan uzak sıcacık bir ortamda herkes keyif alıyordu.

Bendeki etkisi hala sürüyor ama asıl değinmek istediğim kızıma (ve muhtemelen diğer çocuklara da) etkisi.

Kızımın hatıralarında böyle anlar kalsın istiyorum büyüdüğünde. Bence yine aynı grup toplaşması bir dış mekanda olunca aynı hisler olmuyor, onun daha farklı getirileri var. Şahsen benim çocukluğumda en çok hatırladıklarım ev toplantıları. Kuzenlerimle oynadığımız kalabalık toplantılar, ananemin veya babannemin evinde hep beraber kalışlarımız... Ayrıntıları çok iyi hatırlayamasam da eğlenceli olduğunu ve mutluluğumu hatırlıyorum.

Ayrıca kızımın misafire hazırlık, misafir adabı, sonrasındaki sorumluluklarımız gibi mevzulara da tanık olmasını istiyorum. Misafirlikte göreceği diğer ayrıntıları saymıyorum bile. Birbirleriyle konuşan gülüşen insanlar, duyduğu konuşmalar, beğeniler, övgüler, diğer insanların onunla konuşması, mesela okulunu anlatması, arkadaşlarıyla oynaması, paylaşması/paylaşamaması, evini gezdirmesi, arkadaşını tuvalete götürmesi mesela (ev sahipliği hissi), hazırladıkları yiyecekleri ben yaptım beğendin mi diye sorması ve daha bir sürü tecrübe.. O kadar çok uyarana ve etkileşime maruz kalıyor ve kısa sürede o kadar çok şey öğreniyor ki, tam anlamıyla dolu dolu saatler geçiriyor. Ve sürekli gittiğimiz için biliyorum, çocuk eğlence merkezinde eğlendiğinden daha fazla eğleniyor, ayrılma saati geldiğinde ayrılamıyor.

Sık sık olmasa da, çocuklara böyle misafirlik fırsatları sunmak lazım. Doğum günleri toplantılarında belki de odak noktası pasta-mum-hediyeler olduğundan misafirlik gibi olmuyor. Çocuk işin içine bu kadar dahil olamıyor. Şimdi aklımda başka misafircilik planları var, hep beraber birşey yapmak gibi mesela. Bu bir craft işi de olabilir, turşu kurmak da... İmece usulu işlere de tanık olmasını, birlikte çalışıp kısa sürede sonuç aldığımızı görmesini istiyorum. Ama en önemlisi çocuklarıma güzel mutlu bir çocukluk armağan etmek istiyorum...

12 yorum:

  1. Çok çok güzel bir paylaşım. Keşke hepimiz aynı bilinçte olsak. Kültürümüze has değerlerin (özellikle aile olmak) çocuklarımıza aşılanması geleceğimiz için çok önemli. Yoksa sistem bireysel, tüketim sarhoşu, yalnız, değersiz hisseden dolayısıyla manipülasyona açık insanlar üretme peşinde.
    Aslı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burda akraba ziyareti imkanımız yok o da çok önemli istanbula gidince onu da yapmaya çalışıyorum bol bol

      Sil
  2. Kesinlikle haklısın, benim ailem de çok sosyal insanlardı, haftasonları illa ki arkadaş buluşmaları gidip gelmeler mis gibi ev işi yemekler börekler tatlılar olurdu ve annemle babam doktor yani çok yoğun çalışan insanlar olmalarına rağmen.. Hep aklımda bu günlerden anılar kaldığı için, ne kadar yoğun ve yorgun olsam dahi bu tip sosyal buluşmaları asla ihmal etmiyorum ben de.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim de öyleydi hatırlıyorum hafta içi akşam bile giderdik. Şimdi mümkün mü işten gelenler yorgun anneler çocuklardan bitkin çocuklar okullardan yorgun

      Sil
  3. Yillar sonra çocuklarmz da "nerde o eski gunler" diyecek bizler gibi,,,, 😟

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet inşallah iyi yönde hatıralar verebilirim

      Sil
  4. Çoluklu çocuklu ev gezmelerine bende bayılıyorum.Özellikle pazar sabahları birileri gelsin,kalabalık sofrada oturulsun ,uzun kahvaltılar yapılsın,sohbetler edilsin,karmaşa olsun,biri yumurtayı uzatsın,biri peyniri en sevdiğim şey:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okurken bile heyecanlandım ben de çok severim ama bizim için henüz erken kahvaltı keyfi :) zira çok hızlı oluyor

      Sil
  5. Çocuklar kalabalıkta çok şey öğreniyorlar gerçekten. Kendi kendimize geçen günlerden sonra on gün İstanbul'a gelip döndüğümüzde oğluşlar bir sürü yeni şey öğrenmiş oluyorlardı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet hem de anne de biraz rahat nefes alıyor çocuk dışında başka şeylere odaklanabiliyor kalabalıkta

      Sil
  6. Çalışıyorken artık haftaiçi kimse kimseye gidemiyor ama haftasonu ozellikle misafir ağırlıyorum sırf cocuklarım icin diyebilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel çalışan anne olup da bu tip konularda çaba göstermeyen/ya da gösteremeyen çok anne var. Onlara da hak veriyorum elbette

      Sil