19 Eylül 2015 Cumartesi

Yardııım Yoga da Hangi Yoga

2015 dilek listesini yaparken sporla ilgili bir madde eklemiş ve hedefimin amuda kalkacak kadar güçlü kollar ve beden olduğunu yazmıştım. Uzun zamandır yogaya başlama hayali kuruyor ve bulduğum dar vakitlerde araştırma yapıyorum ama hala araştırma safhasından eylem safhasına geçebilmiş değilim. Baktım kolay kolay da geçecek gibi görünmüyorum yardımınızı rica etmeye geldim.

Yoga kocaman bir derya imiş. Bedensel esnekliğe yönelik veya çakraları açmaya, ruhsal gelişime ağırlık veren çeşit çeşit türleri varmış. Hepsinin de yığınla videosu, kuralı, şartı şurtu. Elbette ki zamanla öğreneceğim ama nerden başlamalı kestiremiyorum.

Beklentilerimi yazayım, belki içinizde bana akıl verecek olan vardır. Amacım günde 10-15 dakka, vücudumu esnetebileceğim, şekillenmesine yardımcı, dayanıklılığını arttırabileceğim hareketler yapmak. Bedensel olarak o kadar zayıf değilim sanırım çünkü hangi seviye olduğunu bilmeden, instagramda takip ettiğim bazı yoga hesaplarında gördüğüm hareketleri yapabiliyorum. Tek kolumun üzerinde yan durabiliyorum mesela, bacaklarım duvara dayalı kollarımın üzerinde ters de durabiliyorum (bunları yapmam şart değil sadece fikir vermek için yazdım), bu durumda hangi yogadan başlamalı, hangi videoları takip etmeli gibi konularda bana yol gösterebilirseniz çok müteşekkir olacağım.



9 yorum:

  1. Yol gosterenlerden bizler de faydalaniriz, ne guzel:))
    Beyhan.

    YanıtlaSil
  2. Gel yamacımaaaa :) 1996dan beri yoga yapıyoruminan ki fiziksel ve psikolojik sağlığımı buna borçluyum diyebilirim,gebelikte dahi bırakmadım (normaol doğum sonrası ilk 2 ay hariç tabii) ve fiziksel ve psikolojik dengemi yogaya borçluyum diyebilirim.Başlangıç için hatha yoga öneririm, denge üzerine kuruludur ve kasları çalıştırır haftada 2 defa 10-15dkdan başlayabilirsin. Bikram yoga yeni popüler oldu sıcakta yapılıyor ama ben sevmiyorum zaten terlemeyi sevmem, boğucu geliyor. asthanga yoga biraz daha kaslanmaya yöneliktir, vinyasa yoga ise nefes egzersizlerine yöneliktir, daha ruhani amaçlar içerir. Mutlaka tavsiye ederim. Pilatesten daha rahat ve uzun vadede gerçekten esneklik verir :) Haberdar et beni gelişmelerden. Bir de Tibet hareketleri diye bir şey var, 5dk bile sürmüyor ama çok etkili, bana hafif geliyor ama deneyebilirsin başlangıç seviyesi için bak..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol canım senin ysptığını biliyorum çok şey istemiş olmazsam bana şu kişinin videosu veya şu site diye bilgi de verebilir misin. Bu yoga çeşitlerini okumuş ve hathanın başlangıç olacağını anlamıştım ama .. Neyse bi de tibete bakayım ben

      Sil
    2. Ay bu suoer oldu :) Bize de sahane tavsiyeler cikti burdan. Bende daha once hic yoga yapmamis ama baslamayi dusunen biri olarak yorumlari takipteyim :)

      Sil
  3. Tam Hatha yoga diyecektim ki denmiş. Mümkünse ilk başta videodan vs. yapmak yerine düzenli haftada bir kez bir salona gidin derim. Neden derseniz, bazı hareketlerin çok ufak nüansları var ve bunları ancak hocayla öğrenebilirsiniz. Mesela siz triangle yaptım sanırsınız, hoca gelip şu kası dışa döndürün der veya izin alıp gösterir, bir anda bambaşka birşey olur o hareket. Mesela pigeon hareketi hocayla çok farklı oluyor. Tabii hocadan hocaya da fark var. Ben çok spiritüel veya çok disiplinli hocaları sevmemiştim. Sonra çok tatlı birinin dersine girdim ve bana çok faydası oldu. Yogada sürekli benlikle bir diyalog halindesiniz. Bir gün yaptığınız bir hareketi ertesi gün yapamayabilirsiniz, sağ tarafla yaptığınızı solla yapamayabilirsiniz. Kendinizi kabullenmek, niyete odaklanmak önemli noktalar. Bunlar video veya kitapla olmaz gibime geliyor. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Çok tesekkürler tomurcuk, öncelikle senden haber almama sevindim. Bloguna yazmıyorsun acaba ig kullanıyormusun neler yaptığınızı merak ediyordum.

    Yorumunu dikkate alacağım ama yakın zamanda bir derse katılabilmem mümkün gözükmüyor, daha tam bırakamıyorum oğlanı falan, evde yapabilirim sanıyordum

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar güzel bir konu olmuş. Tomurcuk özetlemiş aslında.
    Bir sağlıkçı olarak şunu söyleyebilirim en sağlam spor, kalp debisini geçmeyen, yani kalbin atış hızından fazla efor sarf ettirmeyen sporlardır.
    En iyisi de yürüyüş, diğeri de yüzmedir .
    Benim okuduğum kaynaklardan anladığım kadarıyla yoganın aslında hiç bir çeşidi bedeni şekillendirmek yada form tutmak için değil.
    Daha çok ruhani kişinin iç görüşünü uyandırmaya yönelik, ve yapılan hareketlerde bedeni şekle somak amacıyla değil çeşitli algı noktalarını harekete geçirmek için yapılıyor.
    Tomurcuk çok güzel anlatmış "bugün yaptığını yarın yapamazsın" demiş evet bu ruha yönelik bir şey . Yani tam olarak bizim namazlarımıza benzetebiliriz .
    Bende kendimce eğer vücut şekillendirme derseniz kesinlikle bir uzmandan yardım alın ve bunun için yoga dışında bir şeyler düşünün derim.
    Ayrıca uzun yıllar spor salonlarına giden biri olarak şunu söyleyeyim .
    Bu iş oldukça uzun bir süre istiyor . Ayrıca bu iş disiplin ister. Disiplin devamlılığı sağlamak için çok önemlidir.
    Ben bu bilgiyi çoğu zaman söylerim. Duygularımız hareketlerimizi yönetmez . Hareketlerimiz duygularımızı yönetir .
    Sporun ruh ve beden üzerindeki etkisi bu yüzden önemlidir. Eğer disiplinle hareketlerde devamlılık sağlarsanız hem ruhen hemde bedenen sağlıklı olabilrsizniz.
    Yani biz hareketsiz kalırsak duygularımızda körelir .
    Namaz kılmanın maksadını da burdan anlayabiliriz.
    Benim kilo vs sorunum yok zayıfım bile diyebilirim çok uzun yürüyüşler yapar çoğu yere yürüyerek giderim .
    Ama yinede insan anne olunca ne yaparsa yapsın böyle ne bileyim bedenimizi bir garipleştiriyor böyle böyle gençlikteki o formu bir daha yakalamak imkansız ne bileyim banamı öyle geliyor . :) :)
    Ben ilk önce profesyonel destek alın derim .daha sonra yoga ile devam edebilirsiniz
    Benden de bu kadar ne bileyim işte böyle bir şeyler.
    sevgiler. Esra-Clean

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esracım çok aydınlatıcı bir yorumdu tesekkürler, malesef o kadar derin araştıramadım. Aslında benim aradığım spordan ziyade zindelik, biliyorsun bazı kaslarımızı gün içinde hiç kullanmıyoruz ve bir zaman sonra ağrıyor benim, oysa spor yapınca ağrımıyor. Hayatımda hareket hep oldu ve nispeten sportif biriyim, kızımla tırmanma duvarlarına falan çıkarım parkta. Ama tabi amacım bunu düzenli hale getirmek, şekillenme de onun getirisi olur herhalde

      Sil
  6. huhuhuhuuu yeni yogini hadi hayırlısı!!!

    YanıtlaSil