18 Eylül 2015 Cuma

Haftanın Bilgisi: Yorgunluk ve Depresif Hallerin Sebebi D VitaminiEksikliği Olabilir

Mevsim kışa dönerken yorgunluk, kas ağrıları, enerji düşüklüğü, depresyona yatkınlık gibi belirtiler hissediyorsanız bunun sebebi D vitamini (D3) eksikliği olabilir. Özellikle bütün gün ofiste çalışıp gün ışığından faydalanamayanlar, kuzey ülkelerinde yaşayanlar, koyu cilt rengine sahip olanlar ( D3 emisyonunun daha az olması anlamına geliyor) bu sıkıntıları daha fazla hissedebilirler.

Takip ettiğim Facebook grubunda, Hollandalı pek çok kişinin bu dertten muzdarip olduğunu okudum. Dr tavsiyesi ile başladıkları d vitamini takviyesinin ardından, hepsi bu belirtilerin geçtiğini ve kendilerini daha enerjik hissettiklerini söylemiş. Ben de hamileliğimde başlayan ve emzirme döneminde de aldığım ilave multivitaminin (içinde d vit var) moralime ve enerjime katkı yaptığını düşünüyorum.

Hep çocukların D vitaminine ihtiyaç duyduğunu düşünür kendimizi ihmal ederiz değil mi? Oysa yetişkinlerin de onlar kadar ihtiyacı var. ABD Gıda ve Beslenme kurulunun sağlıklı bireyler için önerdiği günlük D vitamini dozajı şöyle imiş:
0-12 ay: 400 IU
1-13 yaş: 600 IU
14-18 yaş: 600 IU
19-70 yaş: 600 IU
70 yaş üzeri: 800 IU
Gebelik ve emzirme dönemi: 600 IU

Günlük d vitamini ihtiyacını karşılamak için, 10-15 dk doğrudan (camın arkadından değil) güneş ışığı almak gerekiyor. Daha uzun süre durmak fazla D vitamini üretileceği anlamına gelmiyor. Ülke olarak güneşi bol bir coğrafyada yaşıyor olsak da, gün ışığından faydalanamıyorsanız veya kapalı havalar nedeniyle güneş ışığından yararlanamıyorsanız, önce tahlil yaptırıp d vitaminine ihtiyaç olup olmadığına göre doktor tavsiyesiyle d vitamini takviyesi alabilirsiniz. 

D vitamini eksikliğinin belirtileri şunlarmış:
- depresyon (nedensiz olarak hüzünlü hissetme)
- kemik ağrıları
- sık yaşanan soğuk algınlığı
- kasların zayıflaması
- başın terlemesi
-  diğer : Kas krampları, halsizlik, eklem ağrıları, kilo alma, yüksek tansiyon, baş ağrısı, konsantrasyon eksikliği, mesane sorunları, kabızlık veya ishal

D vitamini eksikliğine bağlı görülme riski artan hastalıklar, D vitamini içeren gıdalar, neler yapmalıyım gibi konularda daha fazla bilgi bu adreste bulunabilir. http://belirtilerinelerdir.com/d-vitamini-eksikligi-belirtileri-nelerdir/

4 yorum:

  1. Merhaba,tespit çok doğru bende bir kaç gün önce d vitamini ile ilgili test yaptırdım düşük çıktı .doktor muhtemelen ilaç verecektir.enerjiniz bitmiş vaziyette geziyorsunuz, bağışıklığınız düşüyor,kemik ağrıları hepsini bende yaşıyorum.

    YanıtlaSil
  2. ara ara bana da aynen boyle oluyor.
    Tahlillerde D vitamininde bir sorun cikmiyor ama belki de ara sira dusuyor diye dusunuyorum.
    Kesinlikle takviyesi sart hele bizim gibi Kuzeydekiler icin.
    Gunes canim benim demek istiyorum :)

    YanıtlaSil
  3. Düzenli alınan D vitamini ayrıca normal doğum sırasında daha az ağrı duyulmasına sebep ıluyor diye bir araştırma sonucu da attılar ortaya geçenlerde

    YanıtlaSil
  4. Bende ozellikle uykulu ve enerji dusuklugu oluodu. Daha birkac gun once multivitamin basladim. Harikayim!! :D

    YanıtlaSil