14 Eylül 2015 Pazartesi

# Novadünya

Novadünya 8 Aylık


Canım oğlum dün 8. ayını da bitirdi ve ben hala inanamıyorum. Daha dün gibi hamile hallerim ve doğumu, zaman nasıl da hızlı. Artık karşımda algıları tamamen açılmış, herşeye meraklı ilgili, neşeli, bıcır bıcır bir bebek var. 

Gerçi artık bebek demesem daha iyi olacak. Bu ay dr kontrolü olmadığı için kilo ve boy değerlerini bilmiyorum ama uzun süre taşıyamayacak kadar ağır, kıyafetleri küçülüyor (74 ler artık sıkıyor diğer boya geçtik) ve sanki neredeyse bir toddler oldu.

Bu hissimizde yürüyor oluşunun da etkisi var. Hala elimi bırakmıyor ama sadece parmağımı tuttuğundan görenler hayrete düşüyor. Sekizinci ayın başlarında, ne kadarlık olduğunu soranlara yedi aylık deyince, yedi aylık yürüyen bebek görmenin şaşkınlığını yaşayanlara bolca şahit olduk. Gerçekten kendi başına yürüyebilen ve annesinin elini tutmuş bir çocuk gibi görünüyor çünkü. Yürümeyi çok ama çok seviyor, sürekli yürüyoruz beraber. Geri dönmesi falan gerektiğinde, parmağımı tutan elini değiştirip geri dönüyor. Bu el değiştirmeleri ve dönüşleri çok rahat ve seri şekilde yapabiliyor.

Emekleme işinde ise sınıfta kaldık :) Hala tam anlamıyla emeklemiyor. Emeklemediği için kol kaslarının gelişimi geri kalmış değil, dizlerinin üstünde duruyor, tutunup kalkıyor, kol gücü gerektiren herşeyi yapıyor. Hatta öyle güçlü ki bir tokat ile herşeyi devirebiliyor. Kucağımdayken elimdeki bardağı zorla kendine çekebiliyor mesela, bir kere sımsıkı tuttuğum bardağı bir tokatla yere düşürdü, bir kere de elektrikli diş fırçasını :)

Helo da nesnelerin seslerini ve düşüşlerini öğrenmek için sürekli yere atardı ama bu oğluş bir başka. Elindekini bir fırlatıyor tak tuk sesleri yankılanıyor evde. Daha çok hangi ilk hızla atarsam ne kadar ses çıkar araştırmasında gibi :) 

7. ay yazısında ek gıdaya fazla başlamadığımızı söylemiştim. Ay dönümünden bir iki gün sonra birdenbire değişti ve resmen çocuğum yemeklere saldırmaya başladı. Açmış. O zamandan sonra her gün ortalama iki tam öğün ek gıda aldı. Bunun dışında bazen ek diğer ara öğünler oldu bazen olmadı, bunu tamamen Nova'nın talebine göre yaptım. Kimi zamanlar iyi süt içiyor ve acıkmamış oluyor, kimi zamanlar da daha çok diğer şeylerden yemek istiyordu. Yani belli bir saat ve beslenme düzeni kurmadım ancak açlığına göre vermemin daha doğru olduğunu hissediyorum. Çünkü kızımda her gün saati saatine hazırlanan öğünler çoğunlukla yenmiyordu ve sanırım çocuğun bıkmasına sebep oluyordu.

Gerçi son on gündür ek gıda süreci sekteye uğradı çünkü Novacım hastalandı. 4 gün 4 gece süren düşmeyen ateşin, dişten olmadığını hissediyordum ama ne olduğunu ateş bitip de kızarıklıklar çıkınca anladım, 6. Hastalıkmış. Tabi bu arada bir tane daha dişi çıktı ve burnu da sürekli aktı. Sonuçta 8. ayı beşi tamamen çıkmış, biri çıktı çıkacak haldeki dişlerle kapattık. Hastalık süresince anne sütü dışında hiç birşey yemedi, üç gece boyunca ağzı memede uyudu ve hiç yürümek istemedi ki bu onu tanıyanlar için çok anormal bir durumdur :(

Konuşma çalışmalarına devam, a harfini içeren hecelerden sonra e ve i harfini içerenlere geçti. Meme bebe , diddi, bibi gibi sesler çıkarıyor. Son bir haftadır kendini sıkarak çığlıklar atmaya başladı. İstediği birşey yapılmayınca yaygarayı basıyor. Ayrıca sesli ifadelerle dilediğini anlatabiliyor. Kıkır kıkır gülüşü ise  yüreğimizi eritiyor :)

Hala en çok ablasının peşinde koşmayı, kağıtları kartonları ısırmayı, bahçeye kaçmayı, sularla oynamayı, kuma bitkilere dokunmayı seviyor. Ablası tuvaletteyken yanına gitmek için çığlık atıp, lavaboda elleriyle ona su sıçratmaya ise bayılıyor :))

Çok şükür seni bize verene.

14 yorum:

  1. Allahım Allahım maşallah delikanlıya. Güzel gülüşünü sevsinler :)

    Geçmiş olsun, hastalık bir de dişle birleşince zor oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet hem ülke hem de ev içindeki sıkıntılardan kafam uçtu gitti son günlerde :(

      Sil
  2. Maşallah küçük adama :)
    Ben bizim ufaklığın büyümesine hem seviniyor hem de zaman çok hızlı geçtiği için üzülüyorum... Sağlıkla büyüsünler..

    YanıtlaSil
  3. Blog üzerinden insan bir süre sonra sizleri tanıyor gibi hissediyor, bir dostumun iki güzel bebeği sanki baktığım. Zaman böyle pıtıır pıtır geçerken, yepyeni mutlulukları sizlerle olsun. Koca bir maşallah. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkürler amin, ben de öyle hissediyorum takip ettiğim blogları

      Sil
  4. oyy maşallah nasılda tatlı olmuş.benim kızımda emeklemeden yürüdü 2.ler daha bir aceleci oluyor sanırım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Peşinden koşmaları gereken bir abla/abi oluyor çünkü :))

      Sil
  5. OOo maşallah sana Novadünya.. yürüyebilmesine yeniden maşallah diyeyim..
    mutlu bir bebek olduğu gözlerinden belli,öperim kuzuyu
    sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok şükür canım keyfi yerinde hasta olmadığı zamanlarda

      Sil
  6. Maşallah! :) Güle güle büyüsün zaman nasıl hızla geçiyor! Bu arada her çocuk emekleyecek diye bir kural yok, benim kızım da hiç emeklemedi toto üstünde sürünüp kalktı ayağa ama bizim tembelişko 13 aylıktı yürüdüğünde ve bir arkadaşımın oğlu sadece 6 aylık, diğer en yakın arkadaşımın oğlu 18 aylıktı ilk adımını attığında. Yani çocuklar çok farklı farklı oluyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet canım her çocuk vakti zamanı gelince geçiyor aşamaları, ben de acele etmiyorum ve aslında buraya yazınca hava atmak gibi oluyor ama kayıt alıyorum sadece napıyım çocuk öyle yapıyor :))

      Sil
  7. Oy masalah sana bu ne tatlislik!
    Devam sutu basladin mi canim, belki onceki yazilarinda yazmissindir yavas yavas okuyorum :P SMA dusunuyorum sekersiz ve anne sutune en yakinmis mis mis :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evde ne olur be olmaz diye aldığım bir kutu vardı, birkaç kez mamanın içine de kattım. Tek başına pek sevmedi ben de zorlamadım, aç kalsa içerdi belki ama mecbur kalmadıkça vermek istemiyorum. Dilada bu aylarda sütüm az diye başlamıştım günde 1 kez ile. Belki de yetecekti ama korkmuştum. Bu sefer denemeyeceğim sanırım

      Sil