21 Eylül 2014 Pazar

Parmak Zeytin


Hollanda'da ve gördüğüm kadarıyla sanırım diğer tüm Avrupa ülkelerinde zeytinler çekirdekleri ayıklanmış olarak satılıyor. Tabi Türk menşeili olmayanlar. Helo bu zeytinleri öyle çok seviyor ki 5 hafta boyunca Türkiye'de iken bir tane bile zeytin yemedi. Bu zeytinler tuzsuz ve acımsı bir tadı yok, Türk zeytinlerine acı diyor. Galiba bizim zeytinlerimiz beklerken bir şekilde daha asidik oluyor. Bense bu tatsız tuzsuz zeytinleri biraz zeytinyağı ile karıştırıp baharatlar eklemeden yiyemiyorum. Biz de kendimize ve ona ayrı alıyoruz çoğunlukla.

Beni asıl düşündüren neden çekirdeksiz satıldığı. Bunun sadece kolay tüketilsin diye olduğunu zannetmiyorum. Tonlarca zeytin çekirdeğinin toplanacağını düşünürsek, artık olarak düşünülen bu ürünün aslında farklı amaçlarla kullanılması mümkün. Özellikle yakıt olarak. Bu yüzden sofralarımıza giren çekirdekli zeytinlerin çekirdeklerinin çöpe atıldığını düşünürsek, o kadar çok miktarda enerji kaybına sebep olmuş oluyoruz ki... 

Diğer yandan aklıma gelen bir diğer şüphe ise, çekirdeksiz satılmasının tohumları korumak için yapılıyor olması. Her zeytin çekirdeği zeytin ağacı için bir tohumdur. Günümüzde, sağlıklı tohumların ne kadar değerli olduğunu bilmeyen yok. Belki de bu çekirdeksiz zeytin satan ülkeler, tohumlarının dünyaya yayılmasını istemiyorlar. Oysa bizimkiler her yerde.

Hal böyleyken, yani dünyada zeytinin çekirdeği bile bu kadar kıymetliyken, yakın zamanda gündeme düşen zeytinliklerin imara açılacağı haberine (http://www.internethaber.com/zeytinlikler-imara-mi-aciliyor-701225h.htm) isyan etmemek çok zor. Ülkemizin iklimsel avantajlarını değere çevirmek yerine yıkıma sebep olmak, zeytinliklerden ekmek kazananların mağdur olması bir yana, aynı zamanda doğayı katletmek demek. Üstelik bu tasarı nükleer santral kurulumu için ruhsat almak amacıyla yapılıyor...

Umarım bu yasa meclisten geçemez.

6 yorum:

  1. Gece merak ediyorum bir fizikçi olarak senin nükleer enerji santrallerine bakışın nasıl? Çekirdeksiz zeytinlerle bir de harika pizza yapılıyor tuzsuz falan ya, mesela pizza hamuru üstüne azıcık domates sosu, somon balığı, biraz bu siyah tuzsuz zeytinlerden, azıcık pırasa böyle yeşil soğan doğrar gibi, üstüne kaşar ooooh mis (somonu en son almaya 5dk kala koyarsan yumuşak oluyor) bebek ve çocuklar için de hem besleyici hem de hmmmm leziz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu zeytinleri pizzada kullandım ama somonlu değildi genelde vejeteryen seviyorum ama öyle de denemeli

      Nükleer santrallere karşı değilim, hatta az girdi ile çok enerji elde edilebileceği için avantajlı buluyorum. Fakat pek tabi ki sadece santral açmakla bitmiyor bu iş, güvenliği çok önemli. Yine de bir ülkede enerji olarak kullanılabilecek doğal kaynaklar varsa öncelik onlarda olmalı, en son çare nükleer. Bizim ülkemizde ise sen var olan doğal enerjiyi değerlendirme (güneş su rüzgar hepsi bol bol var çok şükür) üstüne güvenlik konusunda bu kadar ihmalkar ol (somada olanlar bile bunun göstergesi) sonra doğal arazileri yok edip bir de nükleer santral kur oldu canım. Yani ülkemiz şartlarında nükleer santral ancak bir intihar olur, daha bir süre almayalım mümkünse

      Sil
  2. zeytin ve çekirdeğinden mahrum zeytin
    bana zor geldi,ayrılmasınlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz öyle alıştık diye aslında, çekirdeksiz alışana da çekirdekli tuhaf geliyor

      Sil
  3. Şimdi anladım:) ve söylediklerin çok mantıklı, olası..Bizim milletin aklına böylesi bir tasarruf hayatta gelmez ne yazık ki:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çekirdeklerin yakıt olarak kullanıldığı bir gerçek, biraz araştırmıştım başka kullanımları da var. Ne yazık ki biz hep hazırcıyız

      Sil