25 Haziran 2014 Çarşamba

# ebook # ekitap

E-kitap Okuyorum

Kitap okumayı severim ve mümkün tüm boş vakitlerimi kitapla değerlendiririm. Son birkaç yıldır ağırlıklı olarak ekitap okuyorum. Kitabı elinde tutmanın, kokusunu almanın hazzı başka diyenler var. Benim için farketmiyor. İşin aslı benim için kitabın içindekiler daha önemli, böyle ayrıntıları farketmiyorum, bu yüzden her türlüsünü okuyorum.

Mobil cihazlar hayatımıza bu kadar girmeden önce de bilgisayarda okurdum, ekran parlaklığını ayarlayarak veya fonları değiştirerek başladım önce, sonra ise pek bir işlem yapmadan bilgisayardan saatlerce okumaya başladım. Dolayısıyla ekrandan okumak bana zor gelmiyor.

Ekitap okurken kullanmak üzere çeşitli cihaz seçenekleri var. Bunları, çok çeşitli markalarda ebook readerlar, tablet ve cep telefonları olarak üç kısımda toplayabiliriz. Bizim evde ebook reader olarak kindle, samsung tablet ve telefon (iphone) var. En çok da telefonu kullanıyorum, eşim yazılar çok ufak demesine rağmen benim için sorun olmuyor, kendime göre büyütüyorum ekranı. Şimdi kısaca bunları nasıl kullandığımdan bahsedeyim.

KINDLE: bu cihaz Amazon'un ürünü ve internet bağlantısıyla amazondan kitap indirmenize imkan veriyor. Amazonda e kitaplar çoğunlukla ücretli ama ücretsiz sunulan pek çok kitap da var. Bunlara amazon.com dan bakabilirsiniz. Ne yazık ki ülkemizde ekitap olayı fazla yaygın olmadığından, her yeni çıkan kitabın ekitap versiyonu bulunmuyor. Oysa yazarlar bilgisayarlarda yazıyor artık ne olur bir de ekitap olarak satışa sunsalar anlamıyorum. Kindle cihazın çeşitli türleri varmış, bizimki hangi tür bilmiyorum ama ekranında ışık yok. Bu haliyle gün ışığında kitaptan okur gibi oluyor hiç göz yormuyor, ancak gece okumak imkansız olduğu için, üstüne takılan bir çeşit minik fener aldık. Bu fener kindle ile uyumlu ve enerjisini cihazdan alıyor. 

Kindle okuyucusunda, mobi formatında olan kitaplar okunabiliyor. Epub ve pdf olanlar da bilgisayarda bir programla bu formata dönüştürülüp okunabiliyor. Ancak özellikle pdf dosyaların pek okunabilir olduğunu söyleyemeyeceğim. Bu dönüştürme işlemi için bilgisayara ihtiyaç duymak, ordan oraya aktarma işleri bana biraz zahmetli geliyor. Genelde topluca kitap indirip, topluca aktararak içinden canımın istediğini okumak şeklinde kullanıyorum kindle'ı. Bu günlerde içindeki onlarca kitabı bitirmiş olduğum ve yenilerini yüklemediğim için pek kullanmıyorum.

TABLET VE TELEFON: bunların ikisi de aynı özellikle cihaz olduğu için tek seferde ele alayım. Telefonun ekranı daha ufak ama ben büyüterek okumakta zorlanmıyorum ve genelde okurken parlaklığını minumum seviyeye indiriyorum.

Bunlar üzerinden bir ekitap okumak için çeşitli yöntemler mümkün. 

1-dosyayı doğrudan cihaza indirip kaydetmek ve uygun bir aplikasyon ile açmak. Ben cihazlarıma adobe reader kurdum. Cihaza kayıtlı pdf dosyalarım bu aplikasyonda listeleniyor. Okumaya ara verdiğimde nerede kaldıysam o sayfada açılıyor ve buradan okurken internete bağlı olmak şart değil. Samsung tablette ise içinde yüklü olarak bulunan polaris office programı pdf dosyalarımı açıyor.

2- dosyayı bir tarayıcı ile açmak (safari, chrome...) . Bu şekilde ayrı bir sekmede kitabı açtığımda, o sekmeyi günlerce kapamıyorum. Bir kere sayfayı yüklediğimizde hafızasında kalıyor ve daha sonra internete bağlı olmasam bile okuyabiliyorum. 

3- scribd ile okumak. Bu bir çeşit platform ve okumak için aplikasyonu kurmak gerekiyor. Bir kullanıcı oluşturup giriş yapıyorsunuz, kitaplık, arşiv favoriler oluşturuluyor, kendinize ait bir paneliniz olmuş oluyor. Arama bölümünden scribd arşivinde yer alan kitapları araştırıp beğendiklerinizi okumak üzere kişisel arşive ekleyebiliyorsunuz. Bu uygulamada yer alan kitapların kimisi tamamı bedava okunabiliyor, kimisi de ücretli. Scribd ayda 7,99€ üyelik isteyip (muhtemelen hollandadan girdiğim için euro fiyatı veriyor, tr de kaç lira bilmiyorum) sınırsız kitap okuma hakkı veriyor. Bu hakkı satın almadan önce bünyesinde yer alan kitapları incelemekte fayda var. Türkçe kitaplar hala çok sayıda değil (eminim zamanla artacaktır) ancak yakın tarihte yayınlanmış popüler iki kitabı ücretsiz buldum okuyorum. 

****
Okuduğum bloglardan ve böyle arşivleri gezerken gördüğüm ilgimi çeken kitapları not alıyorum. Sonra onların ekitap versiyonları var mı diye araştırıyorum. Çoğu kitabı bu şekilde genelde ücretsiz olarak bulabiliyorum. İnternette ekitap okumak için bazı forumlar üyelik isteyen kapalı gruplar var. Doğrusu bunlara hiç üye olmadım ama olmama da gerek kalmıyor. Eğer böyle kapalı bir grupta dahi  o kitap ebook formunda varsa, internette bir yerlerde mutlaka bulunabilir demektir. Bu yüzden önce kitabın adı+pdf ve kitabın adı + ekitap şeklinde arama yapıyorum. Her zaman pdf olmak zorunda değil çünkü. Pdf görüntüleme şeklinden başka yandex ile görüntüleme alternatifi de çıkabiliyor.

Bir ekitabı açmaya çalışırken yandex ile aç ve indir seçeneği çıkıyorsa, indirmeyi tercih ediyorum. Yandex ile açtığımda kitap, sayfa sayfa görüntüleniyor ve her sayfa değişiminde internete bağlı olmak gerek. İndir dediğimde ise tamamı açılıyor ve yukarıda bahsettiğim gibi bir kere açılması yeterli.

Ekitap okumanın doğaya saygı gibi artılarına değinmeyeceğim. Zira doğayı korumak için tek başına bu yeterli değil. Ben çoğunlukla gece yatakta okuduğumdan ve eşimi rahatsız etmemek için hiç ışık açmadığımdan basılı kitapları okuyamıyorum. Gün içinde ise fırsatım olmuyor. Bu yüzden mobil cihazlardan okumak şu an için benim favorim. Yoksa kitap okumadan durmam gerek ki buna dayanamıyorum.

13 yorum:

  1. haklısın bende bu yolu araştırmalıyım,böylelikle okuma sayfam kesinlikle artacaktır
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben çok alıştım ve kesinlikle daha çok okuyorum bu sekilde

      Sil
  2. Bu bilgiler için çok teşekkürler. Ben güneş cavmasi ile başladım. Sayenizde tabi iyi ki varsiniz:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güneş çavması ile ilgili görüşlerinizi çok merak ediyorum benim kalbimde çok önemli bir yere sahip çünkü

      Sil
    2. Rica etsem güneş cavmasinin e-kitabı varsa yükleyebilir misiniz?

      Sil
    3. Malesef bende yok pdf formatı kaydetmeden okumuştum

      Sil
  3. Tam da e-kitap okusam ben dediğim günlerde karşıma çıktı bu yazı, çok sevindim. Daha çok çocuk kitaplarını takip ediyorum ama Türkçe olanların e-kitap seçeneği olduğunu sanmıyorum(henüz bakmadım)
    Kindle mı alsam acaba derken detayları da hiç bilmediğimden çekimser kalmıştım. Sadece Amazon'dan alınanlarla mı uyumlu acaba?
    Benim telefonumda samsung; ona e-kitap okumak için hangi programı indirmeliyim sizce?
    En azından oradan başlayabilirim.
    Kızımız henüz 2,5 aylık ve koliğimiz var. Ben de slingi sıklıkla kullanıyorum. Kitap da okuyorum aslında bu şekilde(alıştım artık) ama e-kitap bana daha kolay olur mu; onu düşünmüştüm.
    Teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocuk kitaplarından kastınız 0-3 yaş gibi kitaplar ise bilmiyorum ekitap versiyonları varmı, ancak daha büyük çocuklara yonelik olanlar bulunabiliyor. Telefonunuzdan okumak içşn birsey yapmanıza gerek yok internette kitabı pdf olarak arayın ve açın sayfayı tamam. Eğer bebek kucağınızdayken uçuş modu kullanıyorsanız bile sorun yok açılan sayfayı okuyabilirsiniz

      Sil
    2. Kindle çocuklu hayatta bana zor geliyor telefon ile gayet iyi okuyabilirsiniz

      Sil
  4. Teknolojinin nimetlerinden faydalanmak lazım tabi, ama ben kitap okuma konusunda biraz gelenekçiyim sanırım;)
    Mobil cihazların bir süre sonra ısınmaya başlaması beni çok rahatsız ediyor:-/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkesin ihtiyacına göre uygun okuma şeklini seçiyor galiba benim cihazlarda ısınma olmuyor

      Sil
  5. Türkçe e-kitap indirebileceğiniz geniş bir arşiv arıyorsanız, bir grup e-kitap dostu tarafından oluşturulan ve yalnızca .epub formatında kitaplar paylaşan www.ekitapcilar.com e-kitap arşivi göz atabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  6. Yandex – Google Drive PDF İndir – Epub İndir
    Son zamanların en popüler e-kitap gündemlerinden biri ile karşınızdayız. İnternet kullanımının arttığı ve sıradanlaştığı günümüzde bazı kaynaklar, ihtiyacımıza direkt yanıt verdiği için alternatiflerden sakınıyoruz. PDF kitap indirme ve epub okuma konusunda da depolama siteleri ön planda. yandex pdf indir

    YanıtlaSil