Tuvalet Eğitimine Giriş
GeCe
Nisan 30, 2014
12 Comments
Bu güne kadar her konuda olduğu gibi bez bırakma kararını da kızıma bırakacağım ve onun hazır olmasını bekleyeceğim. Tabi bunu yapabilmesi için olayın ne oladuğunu, farkı anlamaları lazım çocukların. Ve bence en önemli konu, çiş ve kaka geldiğinde bedenimizin verdiği sinyallerin ne anlama geldiğini çözmeleri.
Bebekler ilk doğduklarında muhtemelen bu sinyali iyi biliyorlar. Karnı ağrınca, gazı olunca ağlamaları bu yüzden. Sonra özellikle kaşif ve oyuncu bebeklik döneminde bu sinyallere dikkat etmiyor, alışıyor ya da dinlemeyi bırakıyorlar. Çünkü altına yapınca annenin değiştireceğini öğrenmişlerdir ve oyun baldan tatlıdır :)
Kızım henüz bezi bırakmadı ama yavaş yavaş sinyalleri vermeye başlıyor. Kendini hazır hissettiğinde bırakacağına inanıyorum. Fakat dediğim gibi çocukta bir bilinç oluşması lazım ve bunun için ufak ufak çalışmalar yapıyorum, şimdi yaptıklarımdan bahsedeyim istedim.
- bazı anneler tuvalet anlarını özel ve gizli yaşamak isterler. Ben bu konuda rahattım, en başından beri istediğinde yanımda bulunuyordu. Bu sırada ne yaptığımı hep anlattım. Tabi babasının özel anlarına asla şahit olmadı, girmek istediğinde reddettik.
- demin bahsettiğim sinyalleri farketmesini sağlamaya çalışıyorum. Uzun zamandır kaka yaparken iyice belli ettiği için, bak şimdi karnın ağrıyor kakan geldi diye söyleyerek, karnında hissettiği gerginlik ile kaka ilişkisini kurmaya çalıştım. Şimdilerde bu hissi farkına varıyor ve söylüyor. Üşenmezse (bazen oyundan vazgeçemiyor) tuvalete yapıyor kakasını.
- çişin sinyalini farketmeleri biraz daha zor kanımca. Çünkü muhtemelen çok fazla tutmuyorlar ve mesane baskısını yoğun hissetmiyorlar. Bu da benzer şekilde anlatılabilir ama kızım için henüz başarılı olduğumu söyleyemem. Çok süt içtikten sonra karnım ağrıyor diyor ve ardından çiş yapıyor genelde ve ben de bu ilişkiyi vurguluyorum her seferinde.
- bezli hayat ve bezsiz hayat farkını anlaması lazım. Bezsiz hayatın rahatlığını anlayıp buna özendirmek amacıyla her gün iki üç saat bezsiz dolaştırıyorum kızımı. Bu süre genelde sabah kalktıktan sonra (gece fazla yapmaz ve sabah yoğun bir şekilde yapar çişini ve her sabah tuvalete yapalım mı teklifimi hala kabul etmedi ne yazık ki) bezini çıkarıyorum ve öyle dolaşıyor. Bu arada çiş yapalım mı diye soruyorum ama hiç kabul etmedi daha. Genelde bu serbest süre, üzerine işemesiyle sonlanıyor. Ancak bu deneyim bile çok önemli. İlk seferlerde büyük şaşkınlık yaşamıştı. Şimdi farkedip birazını kaçırdıktan sonra tutmaya başladı ve koşa koşa bana gelip söylüyor.
- bezsiz sürenin sonunda bezini bağlarken, gün içinde bez değiştirken sürekli tuvalete yaparsan altın ıslanmaz, kaşınmaz, rahat olursun vs gibi şeyler söylüyorum.
- bunun dışında özendirme amaçlı lazımlık, oturak, kilot gibi şeyler de kullanılabilir ama bizim kızın pek ilgisini çekmiyor bunlar.
- kimi zaman kakasını yaptığını farkettiğimde, tuvalete gitmeyi teklif ediyorum ama kendinden çok emin şekilde davranıyor. İstemediğinde hayır diyor, istiyorsa zaten kendi söylüyor. Bu konuda bana söz hakkı bırakmıyor.
Dikkat ettiyseniz bu yazdıklarım hala onun seçme hakkını koruyarak onun kaka ve çiş geldiğini farketmesine yönelik bir çaba. Oysa çocuk, doğrudan üç beş günlük tuvalet kampına girdiğinde hem bu hisleri öğrenmeye, hem de canı istesin veya istemesin geldiğinde tuvalete yapmaya koşullanmış olur. Genelde oyunu bırakıp tuvalete gitmek de cezbedici olmadığı için bu süreç heves duymayan çocuklarda işe yaramaz. Ben bu iki aşamayı ayrı ayrı ele alıyorum. Önce farkındalık yaratma kısmı, sonra da her geldiğinde işini-oyununu bırakıp tuvalete gitmesi gerektiği bilinci ve bunun heveslendirilmesi. Tuvalete gitmeye teşvik için bir çok yerde okuduğum sticker yapıştırma aktivitesinin iyi bir yöntem olduğunu düşünüyorum.
E bunca zahmete ne gerek var ikisini aynı anda yap gitsin derseniz doğrusu ben o kadar büyük bir adıma hazır değilim. Hem kendimin hem de onun sinirlerini yıpratmadan, olayı uzun zamana yayarak bitirmeyi umuyorum.
Benim yöntemim sizin çocuklarınızda ne kadar uygulanabilir bir yöntemdir bilemiyorum ama bir fikir verecektir.
Sevgiler
Sonradan ilave. Hani yukarda iki aşama dedim ya, birincisi öğrenmek, diğeri tuvalete gitme eylemi bunları ayırmak çocukta karışıklığa neden olabilir, sonuçta bunlar ilişkilendirilmesi gereken eylemler bunu kabul ediyorum. Ben de sürekli çiş-kaka ve tuvalet ilişkisini kuruyorum sadece şimdilik özendirmeye çalışıyorum ama zorlamıyorum kararı ona bırakıyorum, bez bağlamayınca hep tuvalete yapacağını telkin ediyorum. Değişime hazırlamaya çalışıyorum diyebilirim.