20 Ocak 2014 Pazartesi

# ben # diş

Yine Diş Kontrolü!

Geleli daha dün bir bugün iki soluğu diş kontrolünde aldım. Benim titiz kocacım kendi randevusunu ben yokken yapmış benim randevumu da geldiğim ilk güne almış. Neyse ki bu sefer doktor azarlamadı da keyfim yerine geldi :)

Slovakyada eşimin ve kızımın devlete bağlı sağlık sigortası vardı ama bana yapmamışlardı. Ben özel bir sağlık sigortası yaptırıyordum fakat buna diş dahil değildi. Hatta eşimin sigortası da devlet sigortası olmasına rağmen diş kontrollerini kapsamıyordu ki Hollanda'da hepimizin diş de dahil sigortalanacağını öğrenince çok sevinmiştik.

Aslında ülkemizdeki sağlık sigortası da dişi kapsıyor ama nedense ben ve tanıdığım herkes diş tedavilerini özel merkezlerde yaptırıyor. Herhalde bir dönem sigorta ve devlet hastanelerindeki bezdirici yoğunluk buna sebep. Şimdilerde randevulu sistemle daha kolaylaşmış olsa da diş kontrolleri genelde mecbur kalınmadıkça yapılmıyor.

Hollanda'da ise bize aile hekiminin yanı sıra bir de aile diş hekimi atandı. Bizim mahallede ev tipi bir muaynehane. İlk taşındığımızda kontrole ve tanışmaya gittik, diş röntgenlerimiz çekildi, dişlerimizin bir nevi haritası kayıt altına alındı. Bundan sonra da İstanbul'da olsam önemsiz bulacağım her konu için tedaviye başlandı. Sekiz ayda altı kere kontrole gittim, her gidişimde dişlerim temizlendi, bir dolgu ihtiyacım vardı o yapıldı ve ağız bakımı ile ilgili yönlendirmelerde bulundu.

Bu gün hariç her gidişimde azarlanıyordum çünkü dişlerime bakma konusunda üşengeçim. Yeterli özeni göstermediğimi de hemen anlıyordu :p Bu gün ise kontrolüm var diye sabah akşam dişlerime özel zaman ayırdım, sevip okşadım :)

Diş bakımı konusunda doktorumuzun ısrarı ile kullandığımız malzemeleri değiştirdik. Bunlardan sırayla bahsedeyim:

Diş fırçası: ömrü hayatım boyunca klasik diş fırçası kullandım ve genelde çabuk çabuk özensiz fırçalardım. Doktor elektrikli fırça alın dedi ve tek fırça iki başlık alarak eşimle elektrikli fırçaya geçtik. Aman allahım nasıl fark ediyor anlatamam. Dişler gıcır gıcır temizleniyor. Biz doktorun tavsiyesiyle philips almıştık, bazıları düşünce falan hemen bozuluyormuş. E bir de hollanda markası ya ondan onu tavsiye etti herhalde :) Ancak gerçekten iyi bir fırçaymış, her modelde var mı bilmiyorum ama hem fırçalama hem de fırçalama + beyazlayma modu var.

Diş macunu: yıllardır sensodyne kullanıyoruz ama elektrikli fırça ile miktarı çok azalıyor. Fakat normal fırça ile fırçalarken bile sensodyne ile diğer macunlar arasındaki fark büyük. Diğerlerinde diş üzerinde bir tabaka kalıyor sanki, sensodyne ile daha temiz.

Mini diş fırçası: diş ipi kullanıyor musunuz? Ben yıllar öncd deneyip beceremeyip vazgeçmiştim ve hiç kullanmıyordum. Doktor diş ipinin yerine kullanılan aşağıdaki resimdeki mini fırçalardan almamızı önerdi. Kullanımı çok daha kolay. Kürdandan daha ince, ucu fırçalı ve floroidli, ayrıca esnek olan bu fırçayla, dişleri fırçaladıktan sonra, günde bir kez diş aralarını fırçalıyoruz. ( Tek fırça ile her diş arası temizleniyor, sonra çöpe atılıyor) Çoğu dişin arasına giriyor, girmeyenleri zorlamıyoruz. Normalde et falan kaçmadığı sürece diş aralarında yemek birikmiş olabileceğini hiç farketmezdim. Ancak öyle birikiyormuş ki. Her temizlikte çıkan ve kokan (ıyy) miktara şaşıyorum.

Ağız gargarası; günde bir kez yapmam gereken ama yine ihmal ettiğim ağız gargarasını ara sıra yapıyorum. Geçenlerde eşimin çıkamayan yirmilik dişi ağrı yapmıştı. Doktor bu gargarayı dişine şırınga ile sıkmasını söyledi ve böylece acılarını dindirdi.

Elektrikli fırçayı ve bulabilirseniz mini fırçaları şiddetle tavsiye ediyorum.

19 yorum:

  1. Ne uzun ne ayrıntılı ismis meger. Ben anca fircalayip geciyoruz. Gargara ile dis ipim de var ama anca aklima geldikce kullaniyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında uzun sürmüyor da üşengeçlik işte

      Sil
  2. amanin kendimden utandim:-(o doktor benim dislere ne derdi acaba...elektriklu fircalarin disleri yiprattigini duymustum ben ama...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben pek araştırmadım alın dedi aldık ama bence o kadar da kötü değil fırçalanmayıp çürümesi daha kötü :(

      Sil
  3. o minik diş arası temizleyici fırçalar türkiye'de var mı acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Varmış diş arası fırçası diye geçiyor bizimkisinin markası gum, o markayı bile gördüm internet satış mağazalarında

      Sil
  4. Yıllardır diş doktorları ile yakın ilişkideyim, ortodontik meselelerden başıma bir sürü çorap örüldü, hala onlarla başım dertte.
    Dişlerime gösterdiğim özeni nedense hiç bir doktor anlayamadı, ailem doktorların bu tavrına benden çok şaşırıyor artık:)
    Diş ipi kullanınca " bugüne kadar aslında dişlerini hiç temizlememişsin " hissi yaratıyor:) Bu fırçaları hiç görmemiştim!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de diş protez okuyan yegenime sordum o da bilmiyormus ama internette var

      Sil
  5. Yanlış anlamdıysam, eşimin agbisinden duydum, burada da diş ücretli olacakmış..Benimde kontrole gitmem lazım.Bu arada ben hiç özele gitmiyorum..Hep hastaneye gidiyorum.Pahalı geliyor bana muayenehane..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özele gitmemen ne güzel ben hiç cesaret edemedim hatta üniversitedeyken üniv hastanesinde ayrıcalıklı olmamıza rağmen gitmezdim hoş artık özeller de çok kalabalık ya

      Sil
  6. Elektrikli fırça gençliğimde kullanmıştım,sen anlatınca aklıma geldi,gerçekten iyidi,iyi ki hatırlattın,biz de çok üşengeciz.Günde 3 kere fırçalıyorum,diş ipi falan kullanmıyorum;daha yeni yaptırdım çürükleri.Siz bayağı rayına sokmuşsunuz diş olayını:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla bana kalsa tembelliğim devam ederdi ama eşim ve doktor sağolsun

      Sil
  7. Bende elektirikli firca kullaniyorum.Kesinlikle cok farkediyor.Disler tertemiz oluyor.O minik fircalardanda yine doktorumun tavsiyesiyle almistim ve gercekten cok memmunum.Macun konusunda da yine doktorumun onerdigi paradontax'i kullaniyorum.Disetlerim cok hassas.Kanamaya meyilli.Bu dis macunu kesinlikle disetlerime cok iyi geldi.

    Gidip dislerimi fircalayasim geldi :p

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizde diş eti problemi yok ama aklımda olsun seninki bir de daha ayak kremine bakacağım sahi :))

      Sil
  8. Siz şanslılardansınız herhalde, Hollanda'dan yaşayan kuzenler kendilerine atanan diş hekiminden o kadar şikayetçiler ki... 70 yaşında bir dede, hem bizimle ilgilenmiyor hem de çocukları oyalayıp bakamıyor, üstüne bir de kızıyor diyorlardı. Sonunda 4-5 yaşındaki oğullarının çürükleri başlarına dert açınca Türkiye'ye geldiler, onlara bir çocuk diş hekimi ayarladık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğrusu seçme sansının olmaması beni rahatsız ediyordu ama iyi bir dr çıktı çok şükür bi de gayet interaktif mail ile randevu veriyor sorularımız olunca cevaplıyor mail ile

      Sil
  9. Elektrikli fırçayı deneyeceğim ve colgatetende sanırım bir defalık vazgeçip sensodyne deneyeceğim...20 lik diş ve ağız gargarası çok ilgimi çekti açıkçası,bu tarz bir ağrıda o da denenmeli...
    Geçmiş olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sensodyne biraz daha pahalı ama farkı için o parayı vermek değiyor bir de çabuk bitmiyır zaten az kullanınca

      Sil
  10. agiz gargarasini tavsiye etmiyor bizim doktorumuz ,ilerde allah korusun agizda ....hastaligi yapiyormus diye...birde elmex kullanin kizinizda 0-6 yas ve sizede büyükler icin bence en iyisi ...kolay gelsin ...

    YanıtlaSil