27 Ocak 2014 Pazartesi

# blogger # blogger app

Blogger App Kullanarak Blog Yazmak


Farketmişsinizdir son zamanlarda daha sık yazı yazıyorum. Bunun nedeni telefondan yazıyor olmam ve artık işi iyice öğrendiğimden pratik kazanmış olmam. Bu telefonumu bir yıldır kullanıyorum ama uzun bir zaman blogger app yüklememiştim. Nedeni ise gerekli gereksiz aplikasyonlar ile doldurmak istemememdi. Sonuçta Safari (ve yüklediğim diğer tarayıcı olan Chrome) ile de yazı yazabiliyordum. Ancak onlarda yazı düzenlemek çok daha zor.

Bu aplikasyon ile yazmak ve yayınlamak, diğer bloglarım arasında geçiş yapmak çok kolay fakat eksiklikler var tabi. 
1- etiketleme sırasında otomatik tamamlama özelliğinin olmaması. Normalde bilgisayardan yazarken önceden yazdığınız bir etiket önizleme olarak çıkar ve onu seçersiniz. Yazıları aynı etikette toplamak için bu özellik iyi oluyor çünkü harf hatası falan yapınca, apayrı bir etiket oluşmuş oluyor. Bu aplikasyonda tamamlama özelliği olmayınca ne yazık ki bi dolu yeni etiketim oldu :) Ben de etiketlemeyi bıraktım, bilgisayarı açınca 5-10 yazıya birden topluca etiket veriyorum.
2-yazıyı ve görselleri sağa sola veya ortaya yaslama seçenekleri yok, bazılarını sonradan bilg açınca düzeltiyorum.
3-link ekleme sıkıntılı böyle bir işlev yok- ya tam adı yazıyorum yada kaydettikten sonra chrome ile açarak düzenliyorum.
4-yazının html bilgisini görmek ve yazıya html kodlar eklemek mümkün değil, bunları da chromeda açarak yapıyorum.

Yazıya fotoğraf yükleme işine gelince biraz farklı. Bu aplikasyonla yüklenen fotoğraflarda, resim seçeneğini hangisi seçerseniz o büyüklükte yüklenmiş oluyor. Normalde bilgisayardan yazdığımızda, fotoğrafın orjinal hali büyük ise yazı içinde ona tıklanınca fotoğraf büyür. Burda ise büyümeyen fotoğraf eklemiş oluyoruz. Aslında ben bunu tercih ediyorum çünkü kızımın fotoğraflarını zaten yeniden ebatlandırıyordum ve küçültüyordum. Diğer fotoğrafları da çok geniş seçeneğinde yüklediğim zaman bu genişlik benim için yeterli daha da büyümesine gerek yok. Ayrıca kotayı da fazla doldurmamış oluyor böylece. 1.resimdeki ayarlar kısmında fotoğraf çözünürlüğü seçilebiliyor.


Görüldüğü gibi orjinal resim çözünürlüğü de var. Ancak orjinal boyutu, yazı alanınızın genişliğinden büyük ise, fotoğraflar taşmış görünür. Bu yüzden genişliğini bildiğim, taşmayacağından emin olduğum fotoğrafları orjinal boyutta yüklüyorum ben. Her yazı öncesi fotoğrafı nasıl yükleyeceksem bu seçeneği değiştiriyorum.

Gelelim fotoğraf editlemeye. Yüzlerce aplikasyon var bunun için, belki 20-30 tane yükleyip deneyip kaldırmışımdır. Sonuçta ihtiyacım olanları belirledim ve minimum sayıya indirdim. Çoğu zaten benzer özelliğe sahip. Aşağıdakiler benim photoeditors klasorümdeki app.lar. Bunlardan Moldiv kolaj ve görsel süslemeler için, Typic fontsal süslemeler için, ColorFree splash özelliği için ( fotoğrafı siyah beyaz yapıyor, sonra parmağınızla dokunduğunuz yerler gerçek rengine kavuşuyor, yani kısmi renklendirme yapıyor), InstaFit kare olmayan fotoları instagrama koymak için kullanıyorum. Be Funky, Photo Editor ve PicsArt da fotoğraf programları. PicsArt bir nevi Photoshop içlerinde en kapsamlı olan o. Blog ve header tasarımı bile yapıyorum onunla :)


Genelde fotoğrafları PicsArt ile yeniden boyutlandırıyorum ve kırpıyorum. Üzerine blog adını yazıyorum ve her şey için yeterli bir aplikasyon.

Bunlar haricinde bence gayet önemli olan bir diğeri ise MediaInfo isimli aplikasyon. Tüm albümlerdeki fotoğrafların bilgilerini veriyor. Yeniden ebatlandırdığım kendime ait fotoğrafların en-boy oranını biliyorum ama, özellikle internetten indirdiğim veya ekran görüntüsü aldığım fotoğrafların özelliklerini bilmiyorum. Telefonun küçük ekranından anlamak zor. Bunun için o fotoğrafları MediaInfo'da görüntüleyince tüm bilgilerini edinmiş oluyorum.

               
Ve böylece blog yazma işini pratikleştirmiş oluyorum. 

Blogger app ile ilgili söyleyebileceğim son şey, buradan kumanda panelini, denetleme bekleyen yorumları görmek, gadget ekleyip kaldırmak falan mümkün değil. Sadece yazı yazmak ve görüntülemek için düşünün. Yorumları onaylamayı ve diğer işlemleri telefona yüklediğim chrome aracılığı ile (safari de oluyor elbet) blogger.com kumanda paneline girerek (genelde oturumum hep açık, sayfayı yeniliyorum arada) yapıyorum. Yorumlara cevapları da chrome ile yazıyorum. Kısaca işlerimin çoğunu tekefondan yapabiliyorum.

P.s: evet hala ios7 yüklemedim.

15 yorum:

  1. Ben bu blogger isine yeni basladim, daha acemiyim. Senden ogrenecegim cok seyler var. Bu verdigin bilgide cok faydali oldu bende blogger app kullanmak istiyorum. Umarim basarili olurum. Tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kolay merak etmeyin çabuk öğrenirsiniz

      Sil
  2. Bende sırf bloggera daha fazla girebiliyim yazıyım diye ıphone aldım, yaklaşık 2 senedir kullanıyorum bu app ve gercekten cok işime yarıyor. Evde o zamanlar internet baglantımız yoktu, daha bir aydır var. Tlfdan istedigim zaman yazabiliyordum. Dedigin gibi etiketleme ozelligi olmaması biraz garip inşallah düzenlerler. Birde ios 7 birişe yaramıyor bence hiç gecme :)

    YanıtlaSil
  3. GeCe sana birşey sormak isterim fotoların çalınmasını gerçekten engelleyebileceğimiz bir yöntem var mı??
    Buarada yazı çok faydalı teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. kısmi yontemler var ama tam yöntem yok ne yazıkki

    YanıtlaSil
  5. hiccc telefondan yazamiyorum illa ekran olacak bana :)

    YanıtlaSil
  6. valla bunu öğrendiğim çok iyi oldu.çok teşekkürler paylaştığın için.ben de şimdi bir app indirdim bununla ilgili.ingilizce benimki.bir kurcalayayım şimdi.

    YanıtlaSil
  7. bende Damla yeni doğduğunda iphone'dan yazarken kullanıyordum. beğenmiştim hala duruyor arada bazı düzeltmeleri yapıyorum yazdığım yazılarda.

    YanıtlaSil
  8. Merhaba yeni blog açtım. Blogda internetten indirdiğim resimleri kullanmam yasal mı ya da hangilerini kullanmamda sorun yok, bunu öğrenmenin bir yolu var mı? Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kişisel fotoğrafları alıntılarken kaynak belirttiğiniz sürece genelde çok sorun yaşanmaz ama çok özel fotoğraflar (çocuklarının resimleri, el emekleri gibi) alınması pek hoş değildir. Bunu istemeyen siteler zaten yazı olarak belirtirler

      Sil
  9. Merhaba ben iphone kullanıcısıyım ve bloga yüklerken görünen fotograflarım kaydettikten sonra görünmüyor sanırım fotograf yazılım sorunundan kaynaklı. Jpg png gibi. Siz bu sorunu nasıl aştınız acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Telf ile çektiklerim jpeg formatında onları yüklüyorum genelde ve sorun yaşamadım hiç

      Sil