23 Ocak 2014 Perşembe

# celery # kereviz sapı

Aperatif Kereviz Sapı Salatası


Kereviz sapını sık alırım ama paketi bitiremem çoğu zaman. Salataların ve çorbaların içine koyuyorum genelde. Dün yine kocaman bir paket alınca, bozulmadan bitirebilmek için sadece kereviz sapının olduğu salatalar var mı diye bakındım internette. Biliyorum ki bizim kültürümüzde fazla yoğun kullanılmıyor ama avrupada yaygın. Çocukların kitaplarında bile var celery. Hakikaten google görsellerde kereviz sapı tarifleri ve bir de celery recipes diye aratınca fark çok bariz şekilde görülüyor.

Yukarıdaki fotoğraf da alıntı bir yabancı siteden. Ben de akşam benzerini yaptım ve yedik ama fotoğrafım akşam olması nedeniyle pek güzel çıkmadı. Artık ikinci yapışımda yeniden çekerim.

Orjinal tarifte üzerindeki beyaz krema için otlu peynir ve başka bir krem peynir karıştırılmıştı. Sarımsak da vardı. Aslında malzemelere pek dikkat etmedim çünkü hangi malzemeye ne yakışır kafamda kolayca uydurabiliyorum. Dolayısıyla fotoğrafı görür görmez nasıl yapmam gerektiğini biliyordum.

Önce kereviz saplarının sırtındaki kılçıkları soyuyorum ben. Yerken koparması ve yutması zor oluyor yoksa. Bıçakla bir ucundan tutup aşağı doğru sıyırın. Tüm kılçıklar temizlenince yaklaşık üç parmak kalınlığında kestim.

Üzerine koyacağım malzemenin içinde mutlaka sarımsak olmalıydı fakat çok yoğun değil, bir diş yeter. Kibrit kutusu büyüklüğünde (tabi yapacağınız miktara göre değişir ben iki sap için yaptım) beyaz  peyniri iki kaşık yoğurt ile (sert kısımlarından) ezip krema haline getirdim.

Kereviz saplarının içini doldurmadan önce limon suyuna buladım, içlerini doldurdum ve dizdim. Üzerine sumak ve nane serptim, bir kaşık zeytin yağını tümünün üzerine gezdirdim ve bir de biraz hareket katmak için bir tanecik ıspanak yaprağını minik minik doğrayıp serpiştirdim.

Üzerine koyacağınız baharat ve süslemeler size kalmış ama sarımsak ve limonu eksik etmemeli. Mesela minik doğranmış domatesler, taze sarımsak ve nane, maydanoz da eklenebilir. Ancak üzeri komple dolup da görüntü bozulmasın.

Tadı öyle güzel oldu ki favorilerim arasına girdi. Tavsiye ederim.

3 yorum:

  1. Valla bayıldım, yarın hemen kereviz sapı aranıp bulunacak ve bu tarif yapılacak:))

    YanıtlaSil
  2. Valla fotografi gorunce "Ne afilli bir aparetif ! " dedim :))))) En kisa zamanda denenmeli ;)

    YanıtlaSil
  3. bende kereviz saplarını haşlayıp limon, zeytinyağı ve sarımsaklı sosa buluyorum. Damla ve ben bayılıyorum :) Yağmur tadına bakmadı daha :)

    YanıtlaSil