18 Ocak 2013 Cuma

# Helodünya # Helodünya Büyürken

Yazsam Yazsam Ne Yazsam

Gece Helo'yu emzirmek için uyanıp, tekrar uykuya dalamadığım zamanlarda aklıma bissürü yazacak şey geliyor ama sabah olunca günün telaşesinden unutup gidiyorum. Her gün yeni bir şey oluyor hayatımızda, günler öyle dopdolu geçiyor ki, eski bebeksiz zamanlarımı hatırlamıyorum bile.

Blogunda sürekli bebekten bahseden insanlardan olmak istemiyordum ama hayatımda kızımdan başka bişey yok. Dolayısıyla anlatacaklarım sadece ona ait şeyler oluyor.
Türkiye'den dönüşte trende uykudan uyandıktan sonra. Uykudan sonra gözleri daha bir iri oluyor, ifadesi değişiyor. Bu halini hiç yakalayamıyordum bu fotoğrafta şans eseri yakalamışım.

Gündüz uykuları doğduğundan beri yarım saat ve günde 4-5 kere oluyordu. Aralık ayı başlarında bazı seanslarının süresi biraz uzamış ve sayısı 3 e düşmüştü. Türkiye'de iken ise 2 ye düştü ve süreleri uzadı. İki uyku arası maksimum 4 saat (bazen 5 de oluyor) uyanık kalıyor. Gündüz uykuları da toplamda 2,5-3 saati buluyor. Gece uykuları maşallah ilk günden beri aynen kesintisiz devam ediyor. Akşam yatış saati 8-9 arası değişiyor ama gece 11 saat uyuyor ve neredeyse hiç uyanmıyor (bu sıralar burun tıkanıklığı yüzünden uyanıyor ama uykusu açılmıyor pek). Gece hala 2 kere emziriyorum fakat saat kaç oluyor bakmıyorum artık. İlki sanırım uyuduktan sonra 6-7 saat sonra oluyor, ikincisi de sabaha karşı. Genelde kıpırtılarından anlıyorum acıktığını, uyanmadan emiyor, emdikten sonra sakinleşip uykuya devam ediyor.

Son 20 gündür azı dişlerimizle başımız dertte. Hala çıkmadılar, doktor geliyor demişti ama çok zorluyor. Yediği miktarlar çok azaldı. Bu yüzden ben de günde en fazla bir kere verdiğim devam sütünü arttırmak zorunda kaldım. Her uykusundan önce emer ve sakinleşip uykuya dalardı. Fakat son zamanlarda bazılarında bir türlü dalamıyor emziğini cok cok emiyordu. Aç olduğuna kanaat getirip biberonla mama getirdiğimde adeta yapışıyor sonuna kadar içiyordu böyle zamanlarda. Ben de artık öğrendim, aç olduğunu anlar anlamaz  veriyorum. Gece uykusuna dalmadan önce de hem meme emiyor hem de biberonla içiyor. Devam sütünün artması biraz içimi burksa da artık çok hareketli olduğu için sütümün yetmediğini kabullenmem lazım. Zaten nedense eskisi kadar dolmuyorlar artık, dolmaya da fırsat kalmıyor tabi. uzun zamandır sağmadım ne kadar var yok kestiremiyorum ama elimle sağdığımda rahatça çıkıyor. Herhalde çok az değil diye düşünüyorum hala.

Bu sıralar bol bol yürüme egzersizi yapıyoruz. Kızım maşallah fazlasıyla hareketli. Neredeyse hiç net resmi yok artık. Bütüüün gün eğilip kollarının altından tutarak onu gezdiriyorum. Buna biraz da ben alıştırmış olabilirim. Daha 5 aylıkken onu tutup pıtı pıtı yürütüyordum eğlenmesi için. Yani yaklaşık beş aydır iki büklümüm artık siz tahmin edin :) Emekliyor ama benimle gezmekten daha memnun. Kendi başına koltuk ve sehpaya tutunup sıralıyor ama henüz çok atak değil, çekine çekine ilerliyor. Gerçi bebeklerde bu aylarda beceriler öyle çabuk gelişiyor ki. İki üç günde herşey değişebiliyor.

Kitaplar başlıca favorilerinden. Sayfalarını çevirmeyi, uzun uzun incelemeyi seviyor. Biraz nefes alıyorum kitaplara bakarken. Fonda müzik çalarsam saldıranlığı azalıyor. Normalde bir o yana bir bu yana saldırıp daha agresif oluyor. Müzikle arası çok iyi şimdilik. İstanbul'da ziyaret ettiğimiz evlerden birinde piyano vardı. Kırk yıllık piyanist gibi oturdu, nota sayfalarını düzeltti, çevirdi falan, ardından çalmaya başladı. İki el ve çok parmak kullanarak. Herkes çok şaşırdı :)

Oynadığımız oyunların çoğunu Bebekler için Oyunlar bloguna yazıyorum oyuncaklarını da ayrıca bir post olarak ekleyeceğim. Daha önce oyuncaklarının bazılarını buraya yazmıştım. Ordaki kitaplarımız hala ilgisini çekiyor.

Yazıya saatlerce ara verince ne yazdığımı ne yazacağımı unuttum yine. Zaten çok da uzamış yazımız burda kessem iyi olacak. Yan tarafa instagram fotolarını ekledim. Onlara tıklayınca bilgisayardan bakıp görülebilir. Normalde instagramda fazla zaman geçirmiyorum (kendi telf değil eşimin telf) bu yüzden kaçırdığım kişiler olabilir. Beni takip edenleri ben de takibe alıyorum. Kullanıcı adım gecedesign (aslında hep gece nickini almak istiyorum ama geç kalıyorum ve alamıyorum)

Sevgiler.




20 yorum:

  1. Sanirim hep aynı haller ..elbet bireysel farklılıklar var ama evrensel iste:) milda sayfaları cevirirken ağzına götürmeden edemiyor,yenilebilen kitap varmış neymiş bı arastiricam.sevgiler izmirden:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet ben de bebeklerin hep aynı gelişimi gösterdiklerine şahit oluyorum, zamanlaması farklı olabiliyor ama sıralama aynı gibi

      Sil
  2. ben şahsım adına minişten bahsetmenden hiç rahatsız değilim.. :)
    ah o dişler çocukların bütün düzenini bozuyor ne yazık ki. umarım bir an önce gelirde rahatlar kuzucuk..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim bu ara salyaları da felaket çoğaldı yakında gelecek diye bekliyorum ama azılar çok uzun sürüyormuş görücez bakalım

      Sil
  3. canim hergun helo hakkinda yazabilirsin ben tercrubelerinden yararlanmaktan ve okumaktan cok hoslaniyorum.Ben de hep Enoch tan bahsediyorum zaten hangimiz farkliyiz ki :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler canım ben de enoch u her gün okumaktan zevk alıyorum

      Sil
  4. bebegım 6 ayını doldurdu hamıleykende okuyordum senı hatta o zaman yanılmıyorsam kalın ara bezı baglanıyor burda yazmıstın klca cıkıgı ıcın.malesef bızım basımıza geldı kalca gelısım gerılıgı neyse şükür toparladı.

    kesıntısız hıc uyumadı sanslısın. anne sutune gelınce ılk gunden ıtıbaren mama desteklı buyudu.sımdılerde sadece gece emıyor..ek gıda asamasındayız. zor ısler bunlar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok geçmiş olsun, eskiler hep kullanırmıs kalın bez burada da hala uygulanıyor, yakında doğum yapan arkadaşıma bile önerildi. bana söylemediler ama özel pantalonlar varmış onlardan aldı o

      kesintisiz uyku uyuyor kızım ama ben uyumuyorum tabi, saat 1 gibi yatıyorum, hemen dalamıyorum, gece kaçtır kalkıyorum kontrole sabah 7 de uyanıyoruz. fakat çok şükür aralıklı da olsa 2-3 saat kesintisiz uyuyunca bana yetiyor. devam sütünü kabullenmekte zorlanıyorum ya sütüm kesilirse diye ama bencillik yapmayayım çok şükür 10 aydır emiyor ilk başlarda 4 ayı çıkarsam yeter diyordum çok şükür

      Sil
  5. Helo tam bir afacan olmuş annesi anlattıklarından bu anlaşılıyor, maşallah ona. Azı dişlerine de masaj yapıyor musun rahatlatır onu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tabi yapmaz mıyız. neredeyse 4 aydır yan dişleri kaşıyoruz. ben de yapıyorum onun özel diş fırçası gibi silikon kaşıyıcıları var kendi de yapıyor

      Sil
  6. Severek okuyorum canım hiçde öyle düşünme bütün günümüz onlarla geçiyor başka ne yazabilirizki :) hem ilerisi için hatıra gözüyle bakıyorum buarada benimde sütüm oldukça azaldı ek gıdaya geçince zaten istekli deildik pek emmez oldu zar zor veriyorum bazen sağıyorum ama artık onuda yapmaz oldum devam sütü vermiyorum doktorumuz hiçbiri demedi acaba yanlışmı yapıyorum die düşünüyorum, ama mesela kaşık maması kullanıyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kaşık mamalarının içinde devam sütü var fakat anne sütü almıyorsa bence devam sütü vermelisin. çünkü eğer emmeye devam etseydi tüm öğünlerinin yanına bir de anne sütü alacaktı. şimdi onu emmiyorsa öğünleri eksik kalıyor gibi geliyor bana. İnek sütü de veremediğimize göre 1 yaşına kadar devam sütü gerek sanki. Fakat bebeğin kilosu, iştahı vs göre bunu en iyi sen bilirsin. Biz de kaşık maması kullanıyoruz fakat hem her gün olmuyor hem de günde 1 kere oluyor.

      Sil
    2. Hiç almıyor değil emiyor geceleri mesela sorun yok 3 defa falan kalkıyoruz hala gündüzleride hemen uykudan uyanınca emzirebiliyorum uyanıkken arada çekiyor ama keyif için doktorum artık zaten antibiyotik niyetine emse yeter demişti ama devam sütünden bahsetmedi en iyisi arayıp sormak teşekkürler canım

      Sil
    3. oo çok iyi o zaman gerek yoktur devam sütüne bizim emme sıklığı değişmemişti ama yemekleri az yiyor dişlerden dolayı o yüzden kendi sütüm de yetmiyo diye devam sütü veriyorum bu dönem

      Sil
  7. Maşallah fıstığa,bende sıkılmıyorum bak, Dila'nın her halini okumak büyük zevk:) Ada ile yaşıtlar birde o da hoşuma gidiyor canım..Şimdi sen devam sütü deyince benimde kafam karıştı, şöyle, Ada çok az ek gıda alıyor, istemiyor yani.Bende zorlamıyorum.( özellikle, "çocuğum yemek yemiyor" kitabını okuduktan sonra ) Neredeyse sadece anne sütü..Bu ay dr.kontrolunde soracağım bakalım.. Ne diyecek. Sen doktora falan sormuş muydun canım? Devam sütü vermek içime hiç sinmiyor bu arada, ama mecbur kalınca da yapacak bir şey yok..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hemen cevap yazamadım kusura bakma, bizim doktorumuzla en başından beri böyle diyaloglarımız olmadı. ama 6. aydan beri her kontrolde emzirmeye devam ettiğimi duyunca şaşırıyor. burda herhalde uzun süre emzirmiyorlar. o yüzden devam sütüne olumlu yaklaşacağına eminim. Eğer Ada'nın doyduğuna eminsen devam sütü vermene gerek yok. Fakat dila memeyi kendi bıraktığı halde (artık neden bırakıyor anlamıyorum süt mü bitiyor yoksa doyuyor mu) ekstra devam sütü verince içiyor :(

      Sil
  8. Canım ya niye sıkılalım ki?
    Ben de kasmayı ya da bundan üzüntü duymayı anlamıyorum. Günlükse bu, gün de Dila'ysa tabii ki de onu okuyacağız.
    Bizim ki de 10 aylıkken bıraaktı kendi kendine. Benim sütüm hiç yetmemişti zaten. Şimdi günde 500ml devam sütü içiyor. Yine dombalak değil ama gayet sağlıklı. Kendini kötü hissetme yetmiyorum diye bence.
    öperim 2nizi de.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Devam sütü güzel bişeymiş ben de seviyorum ama sütümün azalması bir dönemin kapanmasına işaret ediyor o yüzden biraz tuhafım :(

      Yazsam mı yazmasam mı diye kararsız kalıyorum cidden, madem helonun hayranları çok yazayım bari :)

      Sil
  9. bense hep helolu yazılar görmek istiyorum yaz annesi yaz :)) bu mucizelere daha anne karnındayken hikayesini okumaya başlıyoruz ve tanıdık birinin çocugu gibi sevgi beslemeye başlıyoruz bunlar güzel şeyler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. doğru diyorsun canım ben de hep merak ediyorum hamilelik serüveenlerinden itibaren okuduğum bebekleri sevgiler

      Sil