13 Ocak 2013 Pazar

# bebek çamaşırlarının yıkanması # bebek kıyafetlerindeki lekeler

Bebek Kıyafetlerini Nasıl Yıkıyorum?

evimizde balkon olmadığı için antrede kuruttuğum çamaşırlar. ev oldukça sıcak olduğu için ve yüksek devirde kuruttuğum için çabuk kuruyor ve elbette bizim kıyafetlerimizde de kokusu bebeği rahatsız edecek deterjanlar kullanmıyorum

Bu aralar bebek kıyafetlerine kafayı takmış gibi görünüyor olabilirim. Evet kafayı taktım ama derdim onca para verip de aldığımız kıyafetler hem çabuk büyümeleri hem de lekelenmeleri nedeniyle azıcık giyilip bir kenara atılmasını önlemek. Herşey Türkiye'ye gitmeden önce kızımın küçülen kıyafetlerini elden geçirmemle başladı. Bir yakınıma verecektim ama hepsi o zamanlar çok kustuğu için lekelenmişti ve dolapta bekleyince (yıkanmış konduğu halde) sapsarı olmuş yüzüne bakılamayacak hale gelmişti. O döneme kadar hali hazırda giydiği kıyafetlere de fazla özen göstermiyor sadece makinede yıkıyordum ve bazı kıyafetlerde lekeler çıkmadan kalıyor öylece giydiriyordum.

Her konuda olduğu gibi bu konuda da ne  yapacağımı ablama sordum İstanbul'a gidince. O da suya basmamı söyledi. Diyeceksiniz ki bilmiyor musun bunu. Biliyorum ama hem onca işimin arasında üşeniyor hem de çıkmayacağını düşünüyordum.

Şimdi çamaşırlarını lekeli de olsa biriktiriyorum. Yıkamadan bir gün önce sabun tozu (ya da sabun parçalarını) attığım kovada bekletiyorum (çeşmeden sıcak su koyuyorum, ekstra su ısıtmıyorum). Ertesi gün makineye atmadan önce gözden geçiriyorum. Neredeyse çoğu leke kendiliğinden çıkmış oluyor. Birkaç tanesini biraz elimde çitiliyorum ve sonra makineye. Makinede ise artık temizlendikleri için kısa programda ve 40 derecede yıkıyorum. Hepsi tertemiz oluyor. Hatta yukarda bahsettiğim lekeli giydiriyorum dediğim kıyafetlerin lekeleri bile çıktı :) Mama önlükleri ise hep lekeliydi şimdi bembeyazlar.

Bu iş tahmin ettiğim kadar zahmetli değilmiş, tavsiye ederim. Yalnız suda bekletirken çok koyu renklileri açık renklilerle aynı kapta bekletmemek lazım. Makineye atarken de eğer koyu renklilerin sayısı çok değilse çeşmenin altında şöyle bir yıkayıp asıyorum, ayrıca makinede yıkamıyorum.

Burda türkiyedeki deterjanlar yok ama makinede de bir göze sabun tozu, bir göze de çok az miktarda sıvı leke çıkarıcı bir bebek deterjanı var onu koyuyorum. Sizin yıkama yöntemleriniz nasıl, sonuçlardan memnun musunuz?

Kızımın bir fotosu ile veda edeyim. Sevgiler

18 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. burdaki dm marketin scı abun tozu tr de hacı sakir kullandım

      Sil
    2. ha birde bebe sabununu atıyorum bazen, elde çitilerken de ondan sürüyorum

      Sil
  2. Karlar altında çamların arasında çok tatlı maşallah:)Dalin kullanıyordum daha sonra Sodasan almaya başladım,kimyasal olmasın diye.Güzel temizliyor fakat lekeleri çıkarmıyor.Sabun tozunu öğrendiğim iyi oldu.Ben hep kısa programda yıkıyorum,sevgiler:)

    YanıtlaSil
  3. bende dalın ve hacısakı sabn tozu ıle yıkıyorum hala.. kısın malese hep evde kurutuyoruz ama buda astmı tetıklıyormus ne yapacagız saskınım bende

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evde çamaşır kurutmayın artık ne yapıp edip mutlaka kurutma makinası alın derim...kurutmadan çıktıktan sonra filitrede biriken tüyleri görseniz bu çamaşırlar yıkanmamışmıydı dersiniz...asma derdi yok çamaşırdan tüy dökülme derdi yok üstelik yüksek ısıda olduğundan hijyen sağlıyor,direk katla dolaba koy ütü derdinizde azlacaktır....

      Sil
  4. ben de cocuklardan once beyaz sabunun leke cikarici ozelliginden bihaberdim. artik hep elimin altinda bulunduruyorum:) henuz denemedim ama, dogal leke cikarici bir yontem olarak sirke-karbonat karisimini da oneriyorlar..

    YanıtlaSil
  5. Ben de oğlum küçükken,kıyafetlerini hacı şakirin sabun tozuyla yıkıyordum.Kokusu da oldukça hafifti.Ama suda bekletme hiç yapmamıştım.Denemekte fayda var.

    YanıtlaSil
  6. Ek gıdadan beri elmanın lekesi çıkmıyordu eğer çıkarsa çok sevinirim valla bu sabun yöntemiyle :)

    YanıtlaSil
  7. merhaba gece,

    Feryadınızı duyup geldim :)
    Bende bir aralar kızımın çamaşırlarıyla kafayı yemek üzereydim,normal yıkama da dalin sıvı deterjanı kullanıyordum ama makineden çıkınca özellikle de meyve lekeleri olduğu gibi duruyordu,hadii tekrar yıka,ona rağmen uğraşmadan çıkartamıyordum.

    Ama 1 yıl önce mikrotem diye bir firmayla tanıştım,süperaktif adlı bir ürünü var,hem fiyatı da çok uygun.Basıyorum çamaşırları kaynar suya leğene hoop 1 kapak da süperaktif bembeyaz,en güzel özelliği de içinde hiçbir kimyasal yok,tahminimce soda bazlı bir ürün.

    O kadar memnunum ki halı yıkamada,bulaşık ,çamaşır makinesinde aklınıza gelebilecek her lekeyi çözüyor.Ne kadar da övdüm ürünü,firmanın sahibi falan değilim haa :)

    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  8. tr de deterjan secenegı cok masallah bebekler için ayrı leke cıkarıcısı ayrı camasır suyu gırla:) sahsen bende senın eskı halın formatındayım lekeler ıcın cok caba sarfetmıyorum ama su evın ıcınde kurutma ısı ıyıce canımı sıktı kurutma makınesı almaya karar verdım..

    YanıtlaSil
  9. Ben Kerem'in kıyafetlerini sabun tozu ile yıkıyorum lekeler çıksın veya çıkmasın. Deterjan kullanmaya karşıyım en az 3 yaşına kadar..Lekeli olanları evde günlük diye kullanıyorum , Lekesiz olanları da dışarı çıktığımızda üzerine önlükle kullanıyoruz..
    Kurutma için ise kurutma makinasını kullanıyorum kışları ...

    YanıtlaSil
  10. Ne güzel bir fotoğraf, bembeyaz her yer, bursa da da çok yağmış ama ç.kalede kar bu sene daha görmedik:))
    Çamasır asma konusunda ben dertliyim, evin içine asmayı sevmiyorum ama yapacak da bir şey yok.Balkona asarsam çok pis kömür kokusu siniyor, böyle de kötü yanı var çanakkale nin malesef:(
    Çamaşırları da hacı şakirin sabununu rendelemişti kayınvalidem onu kullanıyorum.Sıcak su ile eritiyorum önce, tıkamasın makineyi diye.Ama şimdi farklı şeyler okudum nette, sabuncevizi varmış, her şeye kullanılıyormuş.Araştırayım, yazacağım bende..Öptük çok:)

    YanıtlaSil
  11. Canım verdiğin bilgiler çok güzel maşallah prenses de kocaman olmuş çok iyi bakmışsın annesi...kar-kış buralarda da hakim...
    o bir anne arkadaşımızın yorumuna yanıt yazdım her kese kurutma makinasını tavsiye ederim....

    YanıtlaSil
  12. çok şirin bir kzınız varmış, allah bağışlasın çok fotojenik çıkmış , karlı manzara yakışmış :)

    YanıtlaSil
  13. Ne yaptiysam cikmiyor benim lekeler.

    YanıtlaSil
  14. Selam,

    Bende Dalin deterjan ve yumuşatıcı kullanıyorum kızım alerjik olduğu için ve Dalin'de hipoalerjenik olduğu için onu tercih ediyorum.

    Ablanızın dediği gibi suya bastırıyorum lekelileri içinede ariel proffesional koyuyorum sonra makinede 30 derecede yıkıyorum.Çift durulama yapıyorum tamamdır...

    Buda bizim yönetemimiz...

    YanıtlaSil