3 Aralık 2012 Pazartesi

# ayrı odada bebek uyutmak # bebekli yaşam

Merak Ediyorum

İki konu var merak ettiğim.

Birincisi ayrı odada uyuyan bebekler hakkında. Biz beraber yatıyoruz, beşiğin yan tarafının çıkardık (öyle bir özelliği yoktu sadece monte etmedik) duvarla bizim yatak arasına sıkıştırdık, hep beraber uyuyoruz. Kızım gece pek uyanmaz, uykusunda emer ve uyur ama ben elli kez kontrol ederim. Açıldı mı, örtüsüne dolandı mı, burnu açık mı, nefes alıyor mu diye. Allah göstermesin ve tüm bebekleri korusun ama bir şekilde sıkışıp nefes alamaması beni çok korkutur.

Ayrı beşikte ve özellikle ayrı odada yatanların bu kontrolleri nasıl yaptığını merak ediyorum ( tabi yapıyorlarsa), sürekli kalkıp bakıyorlar mı.Yoksa sadece bebek ses verdiğinde mi kalkıyorlar. Ama (allah göstermesin) nefes alamazsa ses de veremez, o zaman telsizler de işe yaramaz. Yoksa kameralı telsizler mi var. Bu konuya nasıl yaklaşıyorsunuz ve nasıl bir çözüm buluyorsunuz merak ediyorum.

İkincisi cep telefonları. Daha hamileliğimden beri eşim kablosuz interneti ve aşırı tel kullanımını yasak etti bana. Telefonumun interneti yok (almıyorum), evdeki modemin kablosuz özelliği deaktive edildi kocam tarafından. İnternete sadece kablolu bilgisayardan giriyorum. Fakat sürekli telefonla bebeklerinin yanında internete girenlere şaşıyorum. Bir yanım çok istiyor, bir yanım dur diyor. Gerçi kızım resim çekmek için telefonu elime alınca dahi saldırıyor. Siz bunu nasıl başarıyorsunuz.

32 yorum:

  1. Benim miniğim 13 aylık, biz 3.ayın bitiminde onu kendi odasında yatırmaya başladık. Telsizi kameralı değil, ben sesine göre gidip kontrol ediyorum. Torba şeklinde ki uyku tulumlarını deneyebilirsin, böylece boğulma korkunu azaltabilirsin, azaltırsın diyorum çünkü biz annelerin korkuları hiç bitmez. Hep endişe edecek birşeyler buluruz. Allah onlara güzel, sağlıklı ve uzun ömürler versin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. amin cümlemize, öyle gerçekten evhamlardan kurtulabilsek belki de çocuk da rahat olacak ama.

      Sil
  2. bende kızımı yanı başımda yatırıyorum aynı tedirginliği yaşıyorum hatta benden daha evhamlı olan eşim hala oğlumuzu da yanımızda yatırıyor çocuk odası olduğu halde yer yatağında yatıyor oğlum şuan 4,5 yaşında ve ben 1,5 yıldır eşimi ikna edemedim
    diğer konuya gelince geçenlerde bir tartışma programında dinledim kablosuz modemin çocuklar üzereinde olumsuz bir sonucu olduğunun kanıtı yokmuş ne kadar doğru bilmiyorum ama bu şekilde söylediler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ailecek biraradasınız ne güzel, ben de eşime diyorum bir kardeş daha olursa onu da yatağın diğer tarafına alırız 4 lü yatarız diye :)

      Sil
  3. Merhaba,

    Çınar 46 günlükten beri kendi odasında, kendi yatağında yatıyor (şu an 4 yaşında). O ağlamadıkça kalkıp kontrol etmiyordum bebekken. Çünkü, yastığı zaten ona zarar vermeyecek türden (nefes alan, delikli) yastıklardandı. Ayrıca, benim takoz dediğim, bir havlu kumaş parçasıyla birbirine bağlanmış iki piramitten oluşan ve onun yan yatmasını sağlayacak özel bir apartı da vardı. ONunla uyuyordu. Üstünü de, vucüduna dolanmayacak bir mikrofiber yorganla örtüyorduk.

    Takozu kaldırdıktan sonra da (büyüdüğü için) sürekli teperek üstünü açtığından örtü dolanması sorun olmuyordu :) Bu üst açma olayı nedeniyle bir süre sonra uyku tulumuna geçip rahat ettik.

    Ben yalnızca terleme açısından kalktıkça kontrol ediyordum. Onun dışında, çok fazla endişeli olmadım açıkçası...

    Cep telefonu ile ilgili olarak da, aslında kablosuz bağlantıyı keserek ve yanında çok fazla telefonla uğraşmayarak bence en doğrusunu yapıyorsunuz. Biz böyle yapmadık, ama Çınarın eline hiçbir zaman sırf kurcalasın diye telefon da vermedik. Bu sene, seyahatlerimiz sırasında oyalansın diye bir kaç çizgi film yükledik, onları seyretti. O sırada da uçuş moduna aldık. Kendinden 2 yaş küçükler bile Iphone'u açıp içinde ne var ne yok tıklayabilirken, Çınar en fazla YouTube'dan istediği videoları seçebiliyor ve ben bu durumdan pek memnunum :)

    Sevgiler, Başak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yastığı bilmiyordum bir araştıracağım, takozdan haberim var ama o dönemi geçtik sanırım oldukça hareketli şuan, tulumda kararsızdım ama sanırım deneyeceğim onu da çok teşekkürler yoruma oldukça bilgilendim

      Sil
  4. ne anneyim ne evli, ama iyi dilekler için bunlara sahip olmam gerekmediğini düşündüm. allah size de ona da hayırlı, uzun, sağlık ve bereket dolu bir ömür nasip etsin(:

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ok teşekkür ederim ne güzel bir yorum böyle

      Sil
  5. Bizde ayni odada yatanlardaniz ama kendi odasina gecme fikri ayni sebeblerden oturu ertelenip duruyor.Ustunu acmasi da cabasi tabii uyku tulumu da bizde ise yaramiyor. Alti kapali yazmislar yorumda care bulmuslar ama bizim kiz tekmelerle cekistirip duruyor bu seferde boynu acicak diye giydiiremiyorum.
    Cepten internet hic yapmam tel de yasak olur dedimdi dogmadan once ama ne kendime ne de ona engel olamiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tulumu küçük mü aldın nden öyle oldu acaba ben almadım ama bakıcam yine bu aralar aslında ev çok sıcak ama bilmiyorum yaa kararsızım sanırım bir denemem lazım

      Sil
  6. ben kızımı 6 aylık olup sepete sıgmayınca odasına gecırdım benım kızımda sık uyanan bır bebe degıl uyandıgında gıdıp emzırıyordum ve uyumaya devam edıyor hıc yastık kullanmadım allaha emanet hepsi onu dusunda sık sık kontrol etme ıhtıyacıda hıssetmedım tulum gıydırdım 4 yasına kadar evler zaten sıcak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de kendime bunu sık sık hatırlatıyorum allaha emanet olduğunu, sonuçta allah korusun yanında iken bile olabilir bir anlık dalgınlık olur falan

      Sil
  7. Ben üç aydan sonra odasında yatırmaya başladım, odası benim odamın hemen yanıydı, tabi sen de bilirsin anne olunca evladının sesine aşırı duyarlı oluyorsun, ayrıca riskleri minimuma indirmek için telsiz kullanıyordum ve sık sık uyanıp kontrol ediyordum onu. Uykularında evin ısısına göre kalın ya da ince uyku tulumu ile yatırıyordum, üzerine başka örtü örtmüyordum dolanmasın diye ve yan yatma yastığını uzun süre kullandım.
    İkinci soruna gelince iki yaşı bitinceye kadar tv izlettirmedim, yanında tv açmadım, ayrıca kablolu internet kullandım sadece, cep telefonunu ise onun olduğu odada bulundurmadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tv ve telefon konusunda böyle sabırlı olabildiğin için tebrikler ben de dikkat edeceğim güzel motivasyon oldu. odamız henüz yok ama beşiği yavaş yavaş ayırma planları yapıyorum, gün gelecek oda da olacak elbet zihinsel olarak şimdiden hazırlanmalıyım

      Sil
  8. Enoch in besigi ayni sizinki gibi hemen benim yatagima sifir.Ben de kenarindaki eklentiyi monte etmedim.Senin gibi gecede belki 50 kez kontrol ediyorum ki Enoch kesintisiz uyur.Ama benim de ayni endiselerim var kontrol etmekte zorlandigim.

    Uyku tulumu giydiriyorum , ustune ince bir pike ortuyorum.Oda isisi ilik oluyor genelde , sicagi sevmiyor.Genelde erkek bebekler sicagi sevmezmis zaten.

    Oda ayirmayi dusunmuyorum simdilik.Evimiz buna musait degil ,kendi evimiz oldugu icin su an satamayiz da ama kiz gelince ne olur , ne yaparim eve nasil sigariz bilemiyorum :)

    Benim annem herbirimizle en az 2 yasimiza kadar yatmis.Her zaman iyi ki yapmisim bunu der.Cok sukur ne kardeslerimde ne ben de o bircok uzmanin bahsettigi ne sapiklik var ne sorunlar :)

    Bence annelik kisiye gore degisiyor.Kim ne derse desin senin bildigin en dogrusu olduguna inaniyorum.O kadar cok anne var ki oturdugum sokakta , yargilamak bana dusmez ama bazen Allah im sen bilirsin diyorum.

    Bazi insan cok duyarli , bazisi Allah a havale bakiyor cocuguna.Kisilik meselesi diye dusunuyorum.

    Ben baska bir odada yuzyilin icadi , teknoloji harikasi bir cihazla da yatsa rahat uyuyamazdim.Yanimda yatarken bile uyuyamiyorum ya :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. düşüncelerimiz çok benziyor, ayrı oda konusuna henüz sıcak bakmıyorum, kendi ne zaman ben oda istiyorum derse o zaman. yatağımız bitişik ama yürüyeceği zaman ayırıp, yer seviyesine indirip parmaklıklarından çıkarıp kendi girip çıksın istiyorum, ona ait bir ev gibi çadır da yapabilirim severse. fakat o zaman da sık sık kontrol eder miyim nasıl yaparım diye düşünüyorum. eninde sonunda ayrı yatacaklar bizden sanırım şimdi fazla düşünmeden tadını çıkarmalı

      Sil
  9. Valla bizim ki sabaha kadar horul horul uyur. Ağlamaz, acıkmaz. Tam odası ayrılacak çocuk ama ben ayrılamıyorum kızdan :) Bu aralar yavaş yavaş kendi yatağıma dönme çalışmaları yapıyorum.
    Gece çok geç yatıyorum. Yatarken kontrol ediyorum ama tabii kulağım hep onda.
    Telsiz filan yok bizde.
    Telefon,tv olaylarını da hiç takmadık açıkçası.
    Hep elinde telefon.
    Tv de açılıyor.
    Ben hiçbir konuda izole etmekten hoşlanmıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. maşallah alise ideal bebek :)
      bir yanım bebeğin reflekslerine güven duymamı söylüyor bir yanım tereddütte, başka anneleri de çok merak ediyordum ayrıca. ben de tamamen izole edemiyorum telefona saldırıyor (dişlemek için) tv yayını yok ama arada babası bişeyler indirip seyrettiriyor falan dozajında tutmaya çalışıyoruz fakat son bir haftadır kumanda ile tv ayarlarına falan giriyor epey kurcalıyor

      Sil
  10. Gerekli önlemleri alıyorsunuz anlaşılan, bebeğinizde de bir sorun yok maşallah güzel uyuyor, emiyor, ve sizdeki kaygının da bir kısmı anlaşılır tüm annelerle ortak , ama 50 kere kontrol etme, bu kadar yoğun "olumsuz" düşünme o zaman niye? "daha çok" neyi kontrol ederim, edebilirimden den çok "daha az" kontrol nasıl sağlarım, kaygınız veya olumsuz düşünme ile
    çalışabilirsiniz.... bugün uyku yarın başka bir şey olacak ise özellikle..
    bir fırsat ve önleyici bir yaklaşım olarak düşünün lütfen

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim yorumunuza bayıldım, benim de bu yazıdaki amacım oydu, yorumlardan ilham alarak kendime çözüm üretmek, kafamdaki sorunlara yeni bakış açıları bulup rahatlamak, tam üstüne basmışsnız fikrinize sağlık

      Sil
  11. bir şey değil, ben teşekkür ederim, bu arada hoş geldiniz...:)

    YanıtlaSil
  12. canım yazılarını ilgiyle takip ediyorum, bebeğim 4,5 aylık ve baştan beri bizim odamıza bitişik odasında yatıyor. yukarıda dendiği gibi ses sensörü oluyor insan anne olunca ama açıkçası ben fazla endişenin çocuğa da yansıyacağı görüşündeyim. bu yüzden fazla kasmıyorum yani, annem de çok rahatlatıyor beni zaten. ben uyurken nefesi kesilir diye korkarken annem 'amaan kızım yok artık' şeklinde telkinlerde bulunur. doktor vedat köseoğlu da çocuğu sarıp sarmalamayın diyor, çocuk üstünü açmak istiyor ki açıyor diyor, hatta bana çorapla yatırdığım için kızdı ki bildiğim kadarıyla sen çorapsız yatırıyorsun :)o yüzden kırk kere kontrol seni yorar sadece.. telefon ve internete gelince ne yazık ki artık teknolojiyle iç içeyiz örneğin bebeğimle ilgili birşey kafama takılınca ya internete bakıyorum ya birine telefon ediyorum.. e şimdi çocuğu nasıl uzak tutalım değil mi? :)çok uzattım kusura bakma ama sen rahat bebek rahat bence :) sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mutlu anne mutlu bebek konusuna ben de katılıyorum genelde rahatım ama bazı hususlara takılıp kalmışım korkularımdan kaynaklanıyor olmalı

      Sil
  13. canım ikizlerim çok uykusuzdu zaten 2 yıl uyku nedir bilmedik. 6 aylık falanlardı heralde dr. a dedim ki" hala yanımızda uyuyorlar çok ağlıyorlar gece kalk yat sersem oluyorum hiç uyumuyorum" diye sitem ediyordum. bana dedi ki "neden kendine bu kadar eziyet ediyorsun, al yanına uyu, belli bir yaştan sonra istesen de yatamayacaksın onlarla al koynuna doy kokusuna" aman bana bu bir ii geldi bir ii geldi ki sormayın. genelde kendine güven duygusunun vb. gelişimlerinin oluşmasında ayrı uyumayı öğrenmeliler gibi yazıları söylemleri okudukça kötü hissediyordum oysaki. iki karyolayı da yatağın iki kenarına yapıştırdık resmen biri benim yanımda biri eşimin tarafındaydı. uyanana hemen yanındaki müdahale edip tekrar uykuya dalıyordu böylece birbirlerini uyandırma riskleri de sıfıra indi.ve ben böylece uykuyla tekrar tanıştım. 2 yaşını doldurduklarında odalarına aldık. öyle problem de yaşamadık şimdi herkes odasında yatağında uyuyor. zaman zaman yanımıza geliyorlar tabi göz yumuyoruz ufak kaçamaklara

    YanıtlaSil
  14. Aynı duygular içindeyim ve hala yanımdan ayırmayı düşünmüyorum.Benim oğlum en az ikş kz uyanıyor.Beşik yanımda kafamı kaldırıp bakmak yetiyor .diğer türlü kalk odaya git bana zor geliyor.O iki kez ben otuz kez uyanıyorum gece,üstünü örtmek için.Şİmdi büyüdüğü için boğulma falan düşünmem ama küçükken asla yatırmadım , yatırmamda.Delikli kusma yastığı adı altında satılan yastıklardan bende almıstım.Bildiğin delikli sünger.Öyle ahım şahım bir şey sanma yani.Bir yada iki kez yattı o kadar,saçma sapan bir yastık bence.bebeğin rahatlık hissini alamadım o yastıktan onun için sevmedim.
    Bir gün nasıl olsa ayrı yatacaklar , boşverr.Ben böyle mutluyum.Endişeli yatacağıma , oğlumla huzurla yatarım.
    Sizi öpüyorum...sevgiler

    YanıtlaSil
  15. merhaba ,bizde aynı oda da yatanlardandık hala da öyleyiz..ayrılmıyor cadı..Onun için erken dönemde ayırmak en mantıklısı.Yoksa çok zor oluyor..Sırf odasında yatsın diye yeni yatak aldım ona..1 hafta odada durdu yatağı yatmadı..En sonunda taşımak zorunda kaldım odamıza..Ben de hastalıklı büyüdüğü için hep evham yaptım açıkçası biraz da benim suçum var..İnan etrafımızdaki insanlar laf eder oldu artık ama umrumda değil..

    YanıtlaSil
  16. Canım, bende yorumları okudum fikir oldu..Çünkü aynı şekilde düşündüğüm için ( daha önce yazdım biliyorsun blogda ) aynı yatakta yatıyoruz..Şimdilik:) Ama cep telefonunun ve kumandanın hastası Ada..Uzak tutuyorum bende.Yanında fazla konuşmamaya çalışıyoruz.Yattığımız oda da tutmuyoruz telefonu.Net olayını kablolu kullanıyoruz senin gibi..Tamam teknoloji ilerledi iç içeyiz ama biraz da dikkatli olmak bence kötü değil..Kasmak ve pimpirikli olmak değil bence..

    YanıtlaSil
  17. Merhaba,
    icini biraz rahatlatacagini umarak yaziyorum. Ben Italya'da yasiyorum ve esim telekominikasyon sirketlerinden birinde teknik personel olarak gore yapiyor; yani baz istasyonlari, antenler, cep telefonlari cekti cekmedi vs gibi sorunlarin cozumu ve bunlarin yaydigi elektromanyetik dalgalar vs is konulari arasinda. Gecenlerde eve elektrosmog (elektromanyetik kirlilik) olcen enteresan bir aletle geldi ve evimizde deneme yapalim dedik. Hatta sonuclarin fotograflarini da cektik.Sonuclara gore kedimiz temiz cikti :). Her seyden once Italya'da elektrosmog limiti diger AB ulkelerine gore cok az tutulmus ki bu iyi bir sey. Yanilmiyorsam bu limitin en yukse tutuldugu ulke Fransa. AB ortalamasi 40 volt/m. Italya'da ise 6 volt/m (baz istasyonlarinin, radyolarin yaydigi frekanslar icin belirlenen limitler. Ama Italya bu orani yeni gelecek 4G teknolojisi sebebiyle artiracak.
    Her neyse bizim eve ve yaptigimiz deneye donersek; eski tuplu televizyonummuz var hala (calisiyor ve israf olmasin diye atamiyorum ama deneyden sonra LED tv ile degistirmeye karar verdik) en berbat yani en yuksek elektrosmog eski tuplu tvden yayiliyor. Yani gecip de dibinden tv seyretmek inanin mikrodalganin icine girmekten daha tehlikeli.
    AB ulkelerindeki kabul edilir ortalama limit 40V/m buna gore;
    Eski tuplu tv elektrosmog: 13,46 V/m
    Diz ustu bilgisayar elektrosmog: neredeyse yok denecek kadar az (fotografini cekmedigim icin degerini yazamiyorum ama cok cok dusuk bir rakamdi) Bu durumda LED tv icin de ayni seyi diyebiliriz.
    Cep telefonu kullanim halindeyken elektrosmog: 13,39 V/m
    Cep telefonu acik fakat kullanim halinde degilken elektrosmog: 10,75 V/m
    Mikrodalga firin kullanim halindeyken elektrosmog: 2,89 V/m
    Yani degerlerin cogu AB limitlerinin altinda. Italya'nin ongordugu 6V/m lik limit baz istasyonlarinin sebep oldugu elektrosmog limiti tabi, benim yukarida yazdiklarim ise evimizdeki elektrik-elektronik aletlerin sebep olduklari.

    Sevgiler
    Deniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sevgili Deniz üşenmeyip böyle uzun uzun yazdığın için çok teşekkür ederim çok doyurucu oldu bu yorumu herkes görsün diye ayrı bir post olarak yazacağım izninle.

      Sil
  18. *BEBEĞİNİZLE BİRLİKTE UYUMAK - Dr. James J. McKenna (Ph.D.) Notre Dame ünv. Anne-bebek uyku davranışları Lab.


    canım bu kitabı okumanı tavsiye ederim önceden uzmanlar bebeği kucağınıza sık sık almayın derken yeni ekol alın sarılın öpün koklayın diyor çünkü istesekte bir süre sonra yapamayacğız

    bu açıdan bu kitapta düşüncelerine tercüman olur bir uzman dilincen yapılması gerekenlere belki çözüm bulursun.

    Bunun yanı sıra bende yıllarca görüntüleme merkezinde çalıştım burda değinmek istediğim konu şu cep telefonundan uzak kalmakla radyayondan uzak kalmayız çünkü etrafımızda örtülü birçok radyasyon yayan şey var.He bu demek değil ki bebeğimizin yanında cep telefonu ile nete girip devamlı ona zarar vereceğiz tıpkı organik mi yesek normal mi mevzuundaki gibi elimizden geldiği kadar dikkat edeceğiz. Gerisi rabbime kalmış.

    Bu arada bende senin gibi gece uyanıp defalarca bakıyorum kızım 4 gün önce iki yaşına girdi hala aynı odada ama o kendi yatağında biz kendi yatağımızdayız doğru mu bilmem ama insan bunu olması gerektiği için değil hazır hissettiği zaman yapmalı gececim..

    Yani sen ne zaman onunla ayrı yatma arzusunda olunca rahat olabileceksen yada o sana ne zaman ayrı yatma sinyalleri verirse.

    Uzattım kusura bakma.....Sevgiler.....

    YanıtlaSil
  19. Merhaba,
    tabii ki de paylasabilirsin.

    Sevgiler

    Deniz

    YanıtlaSil
  20. Bana Osman'daki hallerimi hatırlattın. Bu evhamlardan dolayı osman hep bizimle yatmaya alıştı. Hala da belli bir saatten sonra yanımıza gelir. Ama nili 40 günden sonra kendi odasına geçirdim. 2 saatte bir emzirmek dısında horul horul uyudum. Diyeceğim o ki böyle hissetmen çok normal ama merak etme bizim Dr 9 aydan sonra kafaları yorganın altında kalsa bile kendileri açabilir. Açamazsa da bağırıp seni çağırır demişti. Yani yırttık artık:) fazla evham yapıp kendini yıpratma. Telefon konusundaysa ben çok kasmıyorum yine. Genelde Nil uyurken üst katta oluyor ben de başlıyorum twitlere. Hem baksana yazmışlar iste. Zamanında biz tuplu Tv'ler yüzünden daha çok etki altindaymisiz...

    YanıtlaSil