5 Eylül 2012 Çarşamba

# emzirme # emzirme doneminde beslenme

Emzirme Döneminde Nasıl Besleniyorum?

Bir önceki yazımda için sevgili Gülşah nasıl beslendiğimi sormuştu. Bu sorunun cevabı öyle uzun ki bir post olarak yazmam daha doğru olacak.

Helo ilk ayda gayet iyi kilo almıştı. Doğum kilosunun üzerine 1400, doğumdan sonra kilo düştüğü için minimum kilosunun üzerine 1700 gram. Ancak bu kilo alımını genelde ufak doğan bebeklerde ilk ayda daha fazla oluyor. Bebeklerin ortalama doğum kilosu 3200 civarıdır ve ilk 1000 gr almaları beklenir. Bizimki 2700gr doğduğu için akranlarına yetişmek için daha çok kilo almış olmalı. Snraki üç ay boyunca yine ortalama birer kilo aldı ama son aylarda azaldı. En son 1,5 ayda 600 gram alınca benim eteklerim tutuştu ve yine dikkat etmeye başladım. Bu sabah da kaldırırken biraz zorlanınca acaba kilo mu aldı deyip, evdeki tartıyla tartmayı denedik (önce tek başımıza çıkıyoruz sonra onu kucağımıza alıp çıkıyoruz) galiba yine eski kilo alış düzenine dönmüş. Fakat pek tabi ki artık çok kilo almasını beklemek doğru değil. İlk aylar göre yerinde durmayan, kıpır kıpır bir bebek var şimdi. O kadar çok enerji harcıyor ki ilk aylarda yiyip içip sadece yatıyordu.

Beslenme mevzusuna gelince, elbette ki benim beslenme düzenim herkeste işe yarayacak, bana yarayan başkasına da yarayacak diye birşey yok. Genelde acıktıkça yiyorum ve kilo alıcam diye kesmiyorum. Hastaneden eve geldikten sonra neredeyse tüm hamilelik kilolarımı vermiştim ve üzerine hiç kilo almadım  (Türkiye ziyaretimiz hariç onu da gelince vermişim). Ama kilo da vermiyorum aylardır hep aynıyım. Yediklerim ve yaktıklarım dengede olmalı. Ha şu anki kilomdan memnun muyum değilim, daha vermem lazım :) Zamanla inşallah.

Çok düzenli olmasa da kahvaltılarımda 2-3 dilim ekmek, anne çayı (breastfeeding tea) yada bir bardak süt, peynir, zeytin, bir avuç kadar roka (ben roka sevdiğim için onu yiyorum yeşillik olan başka birşey de olur), bir dilim ballı yada reçelli ekmek. Başlarda her gün bir yumurta da vardı ama son zamanlarda bir gün arayla yemeye başladım. Bazı sabahlar kızımdan kahvaltı hazırlayıp yeme imkanım olmuyor,  o zamanlar da bir kase sütle yulaf yiyorum, içine tatlandırıcı olarak bazen pekmez bazen Nesquik katıyorum.

Öğle yemeklerim genelde bir önceki akşamdan kalanlar şeklinde oluyor. Pek zengin olamıyor bu öğünüm, Dila'nın en aktif zamanlarına denk geliyor, yiyebiliyorsam ne ala. Akşam üstüne doğru mutlaka acıkıyorum. Bu durumda eğer sabah çayı içmemişsem çay, sütü içmemişsem süt içip yanında kurabiye, bisküvi gibi şeyler yiyorum birkaç tane.

Akşam yemeklerinde de en az iki çeşit olmasına gayret ediyorum artık sebze yada et ne varsa. Ancak haftalık olarak eskiden beri şu düzene uymaya çalışırız. En az bir öğün balık, en az bir öğün kırmızı et (bazen 2-3 oluyor), 3-4 öğün tavuk ve diğer öğünlerde sebze olacak şekilde.

Gün içinde süt içiyorum ama mutlaka bir kase kadar yoğurt da yiyorum yemeklerin yanında. Burda meyveli yoğurtlar çok yaygın. Özellikle kayısılı yoğurtlardan alıp (genelde yarım kiloluk kaplarda alıyorum), bir oturuşta neredeyse hepsini yiyorum.

Hamileliğimde müthiş miktarda meyve yemiştim, şu sıralar eskisi gibi yiyemiyorum meyveyi ama gün içinde atıştırmaya çalışıyorum. Bir de hamileliğimde aldığım multivitamin ve DHA haplarına devam ediyorum. Arada unuttuğum da oluyor malesef.

İlk dönemlerde özellikle her emzirmeden sonra müthiş bir açlık duyuyordum (bugünlerde yine öyle hissediyorum ve seviniyorum). Ardından mutlaka birşeyler yemem gerekiyor, özellikle tatlı birşeyler canım istiyor. Bu zamanlarda kurtarıcım yulaflı bisküviler. Yulaf süt yapan ürünlerden bu yüzden onu tercih ediyorum. Gece de yanımda oluyor birkaç tane acıkınca ağzıma atıyorum. Bazen gece meyveli yoğurt da yediğim oluyor.

Su içmeye gelince, sürekli ölçmüyorum ama 2-3 lt içiyorum günde. Emzirme sırasında çok susuyorum ve mc donaldsın kocaman içecek kutuları vardır ya, onlardan iki kutu hep dolu halde bırakır eşim gece ve gündüz. Emzirirken kızım sütü çekerken ben de pipetle su içiyorum. Geceleri de devam ediyor su içmem. Annem emzirme sırasında birşey yenip içilmez diyor ve bana kızıyor ama dayanamıyorum.

Bunlardan başka özellikle yoğum kıvamlı meyve suları (kayısı, şeftali, karışık), sütlü tatlılar (sütla, puding vs) düzenli olmasa da atıştırmalık yiyeceklerim arasında. Burda tahin helvası yok diye susamlı krokanlardan da çok yedim. Genelde canım daha çok tatlı şeyler istiyor ama abartmıyorum. Mesela meyveli yoğurttaki gibi bir tatlılık bana yetiyor.

Umarım fikir verebilmişimdir.

Sevgiler

8 yorum:

  1. Doğum kilolatını vermiş olmana sevindim. Benim başım dertte kilolarımla zaten nomral sınırlarda 13 kilo almıştım doğumda sadece 3 kilocuk gitti. ve ben kalan 10 kilodan hiç veremedim :( neredeyse yedi ay oldu.
    Ama hiç rejim denemesi yapmadım normal düzenle yiyorum kilo veremediğime göre fazla yiyor olmalıyım.
    Seni bu konuda tebrik ediyorum.

    YanıtlaSil
  2. @güz, senin doğumdan sonra az gitmiş. ben 11 kg aldım 8 kg doğumda gitti. kalan bir ikisi de 40 günde ama normal kilomdan fazla kiloda hamile kalmıştım şimdi o eski kilolarımı vermek istiyorum ben de

    YanıtlaSil
  3. Benim etim Hintli o bana bol acili ve baharatli yersen sutun artar demisti.Onlar boyle inaniyor yedigi aciyi bilsen aklin durur.Masallah cok sutu vardi.Denedim ise yaradi ama belki de kisi ile alakalidir.Ama ben de senin gibi dusunuyorum , kalori hesaplama degil de saglikli ve duseni ogunlerden yanayim.

    YanıtlaSil
  4. Bugün tam bir aylık bir anne olarak ve henüz annemin her dakika yardımımda olmasına rağmen öğünleri ben bile kaçırıyorum gece senin halin gayet normal hatta maşallahın var.Ben takviye olarak tahin helvası yiyorum ve çok etkili buluyorum hem benim sıksık düşen kan şekerimi dengeliyor hem enerji veriyor hemde sütü artırdığı tecrübeli annelerce sabit.Doktorum günde bir öğün mutlaka kırmızı et ve sakatat tüketmem gerektiğini söyledi bunu duyan annem birgün dalak birgün ciğer diğer gün çok pişmemiş kırmızı eti dayıyor ki yakındır vejeteryan olacağım :) Bu arada oğluşun yüzündeki kızarıklıkların sebebi benden kaynaklanabilirmiş birkaç gün süt içmeyi keseceğim .

    YanıtlaSil
  5. öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim ellerinize sağlık:)hemen hemen bende aynı şekil yiyorum en azından az yemiyormuşum içim biraz rahatladı ,bende kahvaltımı düzenli ediyorum yanında humananın stil tea ANNE SÜTÜ ARTTIRICI ÇAYI DOĞUM YAPTIĞIM GÜNDEN BERİ İÇİYORUM ,öğlen öğünü az yiyormuşum bu genelde meyve yiyerek geçiyor,akşam üzeri çok acıkıyorum 2 tabak yemek,kendi mayaladığım yoğurt ve bol yeşillikli salata oluyor,sonrada çoğunlukla sıcak olduğu için dondurma yiyorum,2 gündürde vita malt denilen anne sütü arttırıcı içecekler var biraz pahalı mama versem kesinlikle daha az para harcarız ama napayım ,onlardan içiyorum bide benim bebeğim 3.900 doğdu ,şu an tam 78 günlük 6.100 gr dediğiniz gibi azda alsa çokta alsa kilolarımı unutup, en az 4 ay sadece anne sütü vermeye çalışıcam ...bebeğinizi öpün benim için sevgiler....

    YanıtlaSil
  6. @gülşah, maşallah bebeğinin doğum kilosu çok iyi, şu anki kilosu da iyi sakın dert etme. zaten aşırı kilolu olup da hareket edemeyen çocuklara üzülüyorum ben, sağlıklı olduktan sonra çok tombul olmasına gerek yok. 4 ay demişsin ben de başlangıçta öyle diyordum :) çok şükür geçti 4 ay, şimdi ne kadar emmek isterse o kadar diyorum :)
    sende öp kuzuyu sevgiler

    YanıtlaSil
  7. sağlıkla nice güzel ve keyifli günlere ama her daim sağlıkla...

    YanıtlaSil
  8. Ben ne yapacağım bakalım, daha çok var ama şimdiden endişeliyim. Acemi de değilim bide :)

    YanıtlaSil