10 Nisan 2012 Salı

# bebeklerde uyku

İyi Uyuyan Bebekler için DHA

Hamile olduğumu ilk öğrendiğim zaman, eşim daha önceden bildiği için, hamilelikte DHA (Docosahexaenoik asit) kullanmam için bana haplar almıştı. İlk başlangıçtan itibaren, folik asit, demir ve diğer vitaminler ile birlikte bu hapları her gün aldım. Başta balık olmak üzere, ceviz,fındık yumurta gibi yiyeceklerde de bulunuyor DHA asitleri ancak en çok balıkta bulunuyor. Bu ülkede özellikle balık konusunda sıkıntı yaşadığımız için (genelde dondurulmuş balık var) ben hap şeklinde kullanmayı tercih ettim.

Hamilelik döneminde alınan DHA nın bebeğin beyin ve zeka gelişimine yardımcı olduğu biliniyor. Kullandığım DHA tabletlerinin üzerinde ise, hem hamilelik hem de emzirme döneminde kullanılması tavsiye ediliyordu. Ben de emzirme döneminde de kullanmaya devam ediyorum.

Helocum şu ana kadar uyku konusunda bizi fazla zorlamadı. Elbetteki henüz bu konuda bir yargıya varmak doğru değil, birçok alışkanlığı gibi bu da değişebilir ama umarım kötüye gitmez. Geçenlerde Bebek Yapım Bakım Onarım blogunda bu yazıya raslamıştım. DHA'nın bebeğin uykusuna katkıda bulunduğunu, yapılan araştırmalar DHA alan annelerin bebeklerinin daha iyi uyuduğunu söylemiş.

Daha sonra bu konuda acaba yabancı kaynaklarda ne diyor diye baktım. Eğer anne sütünde DHA asitleri bulunuyorsa, bunun gerçekten uykuya yardımcı olduğunu destekleyen araştırmalar yapılmış. Birkaç kaynak şöyle : bir, ikiBurada da ayrıntılı bir Türkçe yazı var DHA ile ilgili.

Bu sitede de yazar hamilelikte DHA kullandığını ve ikiz bebeklerinin iyi uyuduğunu söyleyip, diğer annelerden görüş almış. Elbette ki uyku konusunda tek etmen bu değil ama yorumlarda fikri destekleyen ve desteklemeyen durumlar çıkmış ancak ben de bizim ülkemizdeki annelerin görüşlerini merak ediyorum. DHA asitlerini hap olarak tüketmek şart değil, ülkemiz ve mutfağımız balık ve birçok besin açısından çok zengin olduğu için, hamilelik ve emzirme döneminde DHA içeren aşağıdaki besinleri düzenli tükettiğini düşünen anneler, acaba bebeklerinizin uyku düzenleri nasıl? Paylaşırsanız sevinirim.

DHA içeren besinler:
- Somon, sardalya gibi yağlı balıklar
- Yumurta
- Et
- Ceviz, fındık
- Çilek
- Tam tahıllar
- Koyu yeşil yapraklı sebzeler
- Lahana, kabak, karnabahar
- Keten tohumu yağı

9 yorum:

  1. Tamda gebeliğimin 21.haftasında ilaç gibi geldi bu yazı çünkü balık çok tüketemiyordum ama şimdi bebeğim için kendimi zorlıycam.Çok isabetli yazılar paylaşıyorsun canım ellerin dert görmesin ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sadece uyku için değil asıl beyin ve zeka gelişimi için çok önemli dha almak,dikkat edeceğine sevindim

      Sil
  2. Ben de hamileyken balık çok yemedim ama bu listede yazılanların en az birini hergün tükettim.
    yani et yemediğim gün yumurta, yumurta yemediğim gün ceviz şeklinde hepsini tüketmişim bilmeden.
    ve hala da aynı şekilde.mutlaka günde 2 yumurta yiyorum, eti çok yerim, cevizi de öyle, kışa denk geldiği için yemek olarak ya karnabahar ya da lahana birinden biri mutlaka vardır evde.
    semizotu ya da ıspanak yine hamileliğim boyunca hergün yedim.
    ve ben moda olduğu üzere hiç uykusuz anneler klubüne giremedim.
    maşallah diyeyim uyku konusunda Alis hiç beni yormadı.
    Doğduğundan itibaren gece gündüz farkını öğrensin diye gece hiç konuşmadım, loş ışıkta işini gördüm.
    şimdi 8-9 arası gece uykusuna yatar. 2 saatte bir emmeye uyanır ki bunu da azaltmaya çalışıyorum.ek gıdayla azalacak sütüm yetmiyor sanırım çünkü.sabah 7-8 arası uyanıyor bir saat takılıp 9 gibi yatar 10-11 e kadar uyur. sonrası çok düzenli gitmez ama 3 te yine uzun bir uykuya yatar.5te kalkar.sonra yine gece uykusu.
    yediklerimin etkisi var mı bilmiyorum ama Alis doğduğundan itibaren böyle bir düzen tutturdu.ben de gayet memnunum açıkçası :)
    umarım Dila da öyle olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. biraz benziyiyor uyku düzenimiz, ben de şimdilik üye değilim klube,umarım olmam :)

      Sil
  3. Valla kesin etkisi vardır, ama bir yere kadar. Bebeklerin huyu çerçevesinde etkili olduğunu düşünüyorum çevresel etkenlerin. Yani uykuyla arası hoş olmayan (spirited veya high-need dedikleri türden) bir bebeği hamileliğin huzurlu geçmesi, kullanılan vitaminler belki biraz daha uykuya yatkın hale getirebilir, ama kodlanmış huyunu değiştiremez. Aynı şekilde böyle bebeklerde ilk günden bir rutin oluşturmak da işleri kolaylaştırıyor. Yine de gündüz uykusunu bazı bebekler yarım saat-40 dk uyur, bazıları 2 saat. Tamamen genetik ve huy meselesi. Ha bir de şu var: istisnalar haricinde kızların uykuları oğlanlara göre daha iyidir.

    Yanlış anlaşılmasın, "iyi" bebek "kötü" bebek diye bir ayrım yapmıyorum. Sadece insan bebeğinin huyunu, tipini erkenden belirlerse ona göre hazırlıklı olabilir ve bebeğinin güçlü taraflarını ön plana çıkarabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tabiki uyku sadece yediklerimize bağlı değil, anne sütünde dha varsa, yanlış hatırlamıyorsam melatonin hormonunu salgılayıp uykuya geçmesine yardımcı oluyormuş. Ama ben de kızlar ve erkekler ayrımına katılıyorum, gözlemlerim o şekilde benim de :)

      Sil
  4. Yazıma referans gösterdiğiniz için teşekkür ederim GeCe.

    Bu sıralarda New York'da bir üniversitede DHA üzerine yeni bir çalışma yapılıyor. Sonuçları yayınlanır yayınlanmaz paylaşacağım.

    Sağlıkla...

    Eren

    YanıtlaSil
  5. Ben de DHA'nın faydalı olduğunu düşünüyorum. Hamile kalmadan başladım DHA kullanmaya sadece beyinimin fonksiyonlarına yardımcı olması içindi. Derken şans hamile kaldım o arada da aldım. Sonra emzirirken aldım. Bebek doğduğundan sonra hani oynaması için yere örtü serip üzerine bebeği yatırıyorduk biraz zaman geçirsim diye . O zaman "agu aguu aguuu" diyordum nasıl öğrenmiş ama hemen kapmıştı sonra o da benden sonra aguu demeye başladı ki bu beyininin gelişmeye başladığına çok güzel bir işaret.
    Uykusuz anne olmadım. Zaten olsam da "Uykusuz anneyiiiimmmmm" diye bağırmam. Sonuçta bu bir "Süpriz çocuk" değildi :) Çocuk doğuracağımı biliyordum. Evcil hayvan beklemiyordum hemen yat deyince yatacak kalk deyince kalkacak ...

    YanıtlaSil
  6. hımm, dhanın uykuyla ilişkisini bilmiyordum ama şimdi şöyle bir düşününce galiba doğru diyorum. oğluma hamileliğimde maalesef hiç iyi beslenemedim. birkaç kere balık yedim. kızımda ise dhalı yiyecekleri hergün deli gibi tükettim. eğer buna bağlanacaksa oğlumla çok uykusuz geceler geçirdik. ama kızımdan şu an için memnunum. demek ki bunları yemeye tam gaz devam...

    YanıtlaSil