25 Eylül 2011 Pazar

# Gezi # kosice

Kosice Hayvanat Bahçesi

Dikkat bol resimli bir yazı olacak bu. Evimizin tam da önündeki otobüs durağından geçen üzerinde zoo yazan bir otobüs var, ancak biz bir türlü gidememiştik. Oysa hem 15 dakka mesefade hem de giriş ücreti çok ucuz, 2,5 euro imiş. Hemen yakınında ise bir kayak merkezi var ki bu gidişimizde onu da inceledik biraz, ebette kullanılmıyor şu anda ama yakında kar yağmaya başlar burada. Doğrusu kar yağmasını çok özledim.



Hayvanat bahçesinin girişinde, soldaki ahşap arabalardan var, çocuklu aileler burdan araba kiralayıp çocuğu oturtabiliyor, çok keyifli görünüyor doğrusu. Solda da bir yemek otamatı görülüyor ama burdaki yemekler insanlar için değil hayvanlar için :)


Maymunların poposu hakikaten çıplakmış ama her maymun türü böyle değil. Doğrusu türleri anlamakta zorlandık çünkü slovakça ve latince isimlerini yazmışlar, ikisini de bilmediğimizden sadece baktık ve tahminde bulunduk eşimle.


Aynı kafeste bu çok tüylü maymun da vardı, uzakta idi ama sonra gelip bana poz verdi :) Bir çok resim hayvanların hareketinden dolayı net değil, bazıları da bulundukları kafes (veya alanın) çok gerisinde idiler.


Bu papağanların böyle büyük olduklarını bilmezdim. Neredeyse kolum kadar uzun kuyrukları vardı.


Bu kafes ardındaki ise maymuna benzer bişey. Siyah ve siyah beyaz iki tane vardı. Normalde kafeslere yaklaştırıp öyle çektim resimleri ama bu yaratıklar çok saldırgandı, yaklaşamadım. Yan kafeslerinde bulunan (aşağıda) makak maymunlarına durmadan saldırdılar. Kuyrukları ve hareketleri maymun gibi olsa da yüzleri köpeklere benziyordu, hiç bilmediğim bir hayvanmış.




Yine ne olduğunu bilmediğim başka bir hayvan. Büyüklüğü küçük bir domuz kadar var. Arka tüyleri tamamen sert kirpi gibi. Önleri daha kısa ve yumuşak.


Hayvanat bahçesi çok geniş bir alana yayılmıştı, içinde cafeler, restoranlar, yürüyüş alanları, çocuk parkları vs vardı. Çocuklar için eğlence yerleri ve tay ile geziler gibi etkinlikler. Zaten bolca da çocuk var. Çocukların giriş ücreti ise çok ama çok düşük.

Bu da başka bir maymun kafesi idi. İki yavru maymun hiç yerinde durmadılar, en sağlam pozum bu. Bir de kafesin gerilerinde birbirlerinin bitlerini ayıklayan iki maymun vardı. Çok romantikti. Aşağıda resmi var ama zoomlu çektiğimden pek net değil.



Bu kuşlar da bir başlarını kaldırmadılar, kafalarını boyunlarına gömmüşlerdi.


Öpüjeeem


Bu lamalar ne kadar yılışık hayvanlar :) Resmini bile zor çektim. Genelde hayvanat bahçesi yemyeşil orman gibi bir alanda kurulmuş ama dikkat ederseniz resimlerde ot yiyen hayvanların alanları kurumuş. Durmadan yiyorlar, ziyaretçiler de alanın dışındaki otlardan yapraklardan besliyorlar. Onlar da gayet alışmış bu duruma, insan görünce yapışıyorlar.



Bu da tüylü lama ve yavrusu, bunları çok sevdiğim için iki poz koydum.



Hayatımda gördüğüm ennn büyük boğa. Aman allahım öyle büyük bir kafası vardı ki. Bu Macar ....si imiş ama nesi bilmiyorum. Ancak macar oluşuna şaşmadım genelde insanları da çok iri :)


Bunlar da aynı alanda bulunan daha ufak boğalar.

Ayıcıklar da oldukça irilerdi. Beş altı tane ayı vardı ve onlara tahsis edilmiş alan oldukça geniş, içinden dere akan bir yerdi. Mümkün olduğu kadar doğal ortamlar hazırlamışlar. Aşağıdaki resimde ise ayı ve inini aynı kareye sığdırmaya çalıştım.



Siyah kuğu, ilk defa gördüm. Aşağıda da göreceksiniz daha geniş bir gölde birçok kuğu ve ördek bir aradaydı. Bu kuğu neden onlardan ayrı, tek başına daha küçük bir yerde bulunuyor bilmiyorum. Herhalde siyah olduğu için dışlanmış olmalı diye düşündük, zira bunun yanındaki diğer hayvanlar da aşağı yukarı koyu renkli olanlardan oluşuyordu.


Kaplan sürekli aynı iki nokta arasında 8 şekilde volta atıyordu. Eşimle espri yaptık adam yerinde duramıyor tabi, ilerde geyikler, kuzular, inekler var.


Bunlar da sanıyorum kunduz. Hem sulu bir alanları hem kuru bir alanları vardı ve birçok da odun. Hani çizgifilmlerde kunduzlar derelere set yaparlar ya ordan tahmin ettim. Ancak ben bu kunduzları sincap gibi ufak bişey sanırdım meğersem ne büyükmüş. Bir kuzu kadar vardı yükseklikleri.

Deve de yılışık çıktı, besleyip sevdim.

Ne olduğunu bilemediğim kemirgenler.


Genel bir manzara


Zebraaa, zebraların alanı da çok kurumuş, besleyip sevdim onları da.


İşte beyaz ve gri kuğular.


Atlar

Bu resimdeki hayvalar (malesef bilmiyorum nedir) çok ilginç renkteki tüy ve kanat yapılarına sahipler. Daha korunaklı bir bölgede tutuluyorlardı.


Kaplanın aksine aslan neden bu kadar sakin. Ziyaretçilere hiç tepki vermiyor ve havasından geçilmiyor.


İki fok balığı vardı, günün bazı saatlerinde gösterileri oluyormuş, ama bizim saatlerimize denk gelmedi. Yine de seyredenlere güzel yüzme hareketleri yaptılar.


Çöp kovalarına bayıldım. Farklı figürler vardı.


İguana, maldivlerde daha ufağını görmüştük yaşam alanları içinde :\


Timsah ama ufaklarından.


Başka başka sürüngenler, nedir bilemeyeceğim, üstteki de iguana galiba, farklı cins.


Ve bitti. Çok keyifli bir gündü. Şimdi kar yağdığında da gitmeyi, penguen ve fok şovlarını görmeyi, tepede yer alan görmediğimiz hayvanları da görmeyi umuyorum.

3 yorum:

  1. canım gun un aydın olsun...

    sanırım senın maılınde bır problem var. Bundan oncekı yazılarınada yorum atmıstım ama gmail in problemli sanırım.
    İstersen bır kontrol et.

    Mühim bir mail falan gelirde zamanını kacırırsın.

    Sevgiyle kal...

    (Herkeslere iyi bak emiii:))))

    YanıtlaSil
  2. Ne ilginç yerler var görülesi çok beğendim.Seni de özlemiştim bu arada GeCecim.
    Sağlıcakla kal.

    YanıtlaSil
  3. Ordakiler kunduz degil kapobara ve atlar en ender at turleri ayrıca son resim leopar geko

    YanıtlaSil