8 Eylül 2011 Perşembe

# Düşünce Yazıları

Bu Zamanda Ebeveyn Olmak Çok Zor

Bundan bir ay kadar önce, Bir Yastıkta için yazı ararken, güzel bir makyaj yapılmış güzel bir yüz görüp peşine düştüm. Vardığım bir Tumblr bloguydu. Genelde bu blogların arşivine bakınca topluca tüm resimler görüldüğü için tıkladım, amacım başka güzel makyaj resimleri bulup hepsini koymaktı. Ama karşılaştığım site bir çeşit porno sitesiydi.

Gerçi ordaki resimler fazla açık saçık değildi ve daha çok sanatsal bir yönü vardı. Estetik ve ışık oyunlarıyla güzel resimler çıkmış ortaya. Böyle sitelerin hatta daha kötülerinin olduğunu hep biliyoruz, ancak ben özellikle hep kaçındım.

Nedense bu sefer şeytan dürttü ve bir kaç resmi inceledim. Sonra yorum yazanlardan birkaç tanesine baktım. Çoğu bu tip sitelerdi, kimi eşcinsel bayan resimlerine kafayı takmış, kimi çıtır kızlara. Birisi profiline kızarkadaşlarımın resimleri diye yazmış, her çıktığı kızı fotoğraflamış anlaşılan.

Bir tanesi ise beni delirtti. Muhtemelen yeni yetme bir oğlan, kışkırtıcı sözlerle çevresindeki kızlardan resimler toplamış. Bana ... sını göstermeyen arkadaşım değildir, şunu yapmayan şöyledir vs. Ve gerçekten aptal kızlar (ki bunların yaş ortalaması 13-15 civarıdır) kah yarı çıplak, kah tamamen çıplak resimlerini göndermişler siteye. Banyoda aynadan çekmişler, çoğu cep telf. kamerasıyla. Kimi zaman iki kız birbirini çekmiş vs.

Ürktüm. Artık cep telefonları ve dijital kameralar bu kadar yaygınken ve gençlerin elinden düşmezken, kim bilir daha neler oluyor ama düşünmek istemiyorum.

Eğer çocuğumuz olur da bu işlerin daha da çığırından çıktığı buralarda büyüyecek olursa bu konuda ne yaparım bilemiyorum. Eşime endişelerimi dile getirdiğimde, bunları zamanı gelince düşünürüz, çocuğu nasıl yetiştirdiğine bağlı herşey dedi.

Öyle de ya çevresel faktörler, ya arkadaşlar nasıl kontrol edicez herşeyi... Şimdiden henüz ortada birşey yokken evham yapıyorum belki ama ergenlik çağında çocukları olan anneler, lütfen çocuğunuzu gözlem altına alın diyorum.

9 yorum:

  1. çocuğa okul çağına kadar evde ne verebiliyorsan o. okula gittiğinde terbiyesi arkadaşlarına emanet

    YanıtlaSil
  2. uff...yetiştireceksin de evden çıktıktan sonra etkilenmemesi ne derce mümkün.Büyük hatalar yapmasınlar inşallah.

    YanıtlaSil
  3. beni de ürkütüyor maalesef. psikolog da seminerde kontrol altında tutun demişti. ortaokula kadar msn facebook yasaklayın demişti. lisede şifresini kırın demişti. ama bakalım başarabilecek miyiz?

    YanıtlaSil
  4. Okurken böyle icime fenalik geldi, hayalini bile düsünmek kötü ediyor. Allah böyle seyler yasamaktan uzak tutsun bizi ve cocuklarimizi. Bende yukarida arkadasin dedigi gibi okul cagina dek cocuklar alacaklarini almis oluyorlar artik, karakteri olusmus oluyor yani. Birde bu ergenlik dönemi cok cilgin zamanlari, bu zamanda cocukla anlasabilmekte zor olmali...Henüz kücük bir kizim var ama ilerisi icin endiselenmiyor degilim bende bazen...Cocukta biraz iman olursa da böyle seylerden kacinir diye düsünüyorum. Allah'in hep bizi gördügünü bilmenin bilinci hata yapmamizi engelliyor cünkü.
    Daha bilmedigimiz neler var kimbilir bu dünyada, agzimizi acik birakacak sekilde...Önemli bir konuydu tesekkürler paylastigin icin.

    YanıtlaSil
  5. Gerçekten de iş çığrından çıkıyor gibi..tehlikenin nereden geleceği belli olmuyor.çok iyi bilinçlendirmek gerek çocukları.

    YanıtlaSil
  6. malesef günümüzde herşey olabiliyor.. ne kadar şartları kontrol edebiliyorum desenizde sabun gibi elimizden kayıveriyor cocuklarımız..
    cok sıkmadan rahat da bırakmadan kontrol edeiliyorsak ne mutlu.. ama asıl çevre... çevresindekileri de kontrol edebilsek keşke..

    YanıtlaSil
  7. Seçtiğim okul ve arkadaşlarım sayesinde hiç öyle insanlarla karşılaşmadım muhattap olmadım. İyi ki olmamışım. Mutluyum. Beniö çocuğumu da evden salmicam ilerde bu ne terbiyesizlik yaa !

    YanıtlaSil
  8. Ne güzel yazmışsın.İnan ben de aynı şeylerden kaygılanıyorum. Ben de geçen sene öğrencilerimi facebook'ta ekliyordum. O kadar futürsuzca paylaşımlarda bulunuyorlardı ki uyarmaktan güzelce anlatmaktan bir hal olmuştum. Ama bir şey değişmedi. Onlar ileride pişman olacakları şeyleri yapmaktan vazgeçmediler ben de daha fazla üzülmemek için hepsini sildim. Teknoloji geliştikçe hayatımız hem kolaylaşıyor hem de tehlikeli hale geliyor :(

    YanıtlaSil
  9. Benim kızım da 7 yasın da.. bugun ilkokula başladı..evde verdiğim terbiye bugün onu okul kapısına kadar götürdü.. Bundan sonra arkadaşlarının onun üzerin de ne sekılde etkılı oldugunu görüp..gardımı almam lazım sanırım...

    YanıtlaSil