22 Ağustos 2011 Pazartesi

# slovakya # Yemek Tarifleri

Peynirli Biber


Geçenlerde canım lor peynirli biber kızartması istemişti, marketten de lor peyniri olmasını umduğum bir peynir almıştım. Dün yapayım dedim. Ancak evde yeşil biber yoktu, zaten burdaki yeşil biberler de, kırmızı biberlerden farksız, dev gibiler ve sadece renkleri yeşil. Ben de kırmızı biberle yaptım.

Peyniri açıp bakınca gördüm ki, tadı lora benziyor ama krem halde, biraz değiştirmeye karar verdim, içine kekik, karabiber, sarımsak tozu ve pul biber kattım. Biberler kızardıktan sonra içine atıp biraz pişirdim. Tadı enfes olmuştu ama asıl anlatmak istediğim o değil.

Bu peynir karışımını pişirmeden de sos olarak tüketebilirdik. Çünkü gerçekten o hali daha güzeldi. Sonra aklıma geldi bizim lor peynirden tek farkı daha sıvık olması. O zaman bir sos tarifi vermeye karar verdim

Bu peynire benzetmek için lor peynirini biraz yoğurtla (yoğurdun suyu da olabilir) rondodan geçirin, ardından dediğim baharatları ya da zevkinize göre baharatlar katın. Bu sosu, çıtır tavuklarda, cipslerde, patateste falan kullanabilirsiniz. Gerçekten de çok güzel olacak deneyin derim.

Peynir ve biber ikilisi ile neler yaparım diye düşünürken burada gördüğüm tarif beni benden aldı. Bu biberlerden önceden ablamın rahmetli kayınvalidesi yapardı. Onlar da yugoslav göçmenidir ve bu göçmenlere özgü bir turşu. Öyle nefis birşey ki tadı hala damağımda. Lor peynirlerini biberlere doldurup turşu gibi hazırlardı (linkte başka peynir demiş ama eminim lor peynirinden yapıyordu), ancak o dilimlemeden bütün bütün koyardı kavanoza, sonra sofrada dilimlenirdi. Kahvaltılarda yeniyordu çoğunlukla. Şimdi kışlık yiyecekler hazırlanırken yapmanızı tavsiye ediyorum, öyle değişik öyle güzel ki, tam turşu gibi de değil, peynir ile biberin uyumu harika. Buradan ablama sesleniyorum yapsın diye, gelince yiyeceğim. :)

Burda hiç durmaz yapardım ama ne tazecik incecik biberler var ne de lor peyniri :(

11 yorum:

  1. Ay muhteşem görünüyor ben bu tip yemekleri kahvaltıda tüketmeye bayılırım, ekmek ve sadece bu yanında da çay miss miss :) inşallah ben de burda kırmızı biber bulabilirsem deniyim canım çekti ;)
    harika bir hafta diliyorum!

    YanıtlaSil
  2. Off enfes görünüyor! Bunun sade kaşarlı olanını yapıyorum ben de.

    YanıtlaSil
  3. buda göçmenlere özgü gece ,afiyet olsun sahurda yapmıştım sabah bende ,izvar diye okunuyor degil mi o sıvı peynir

    sıvı peynirin içine o yeşil biberleri kes , at, kavonoza kapat ,kahvaltıda bir yersin ki :)

    afiyet olsun diyeyim

    YanıtlaSil
  4. hiç dayanamam bu ikiliye, ellerine sağlık:))

    YanıtlaSil
  5. oh afiyet bal olsun yarasın...

    YanıtlaSil
  6. Canım şimdi gördüm yorumunu bana kalsa olur da gelin hanım çok sıcak bakmıyor paylaşıma sadece yüzünün olmadığı karelerden kullan istersen, sevgiler :)

    YanıtlaSil
  7. Aysultanlar yapar onlarda Arnavut. Değişik bir lezzet. Lor peynirini pek sevmem ama canım çekti:))

    YanıtlaSil
  8. ellerine sağlık

    bizde çok yaparız bu biberli peynirden,

    YanıtlaSil
  9. yoktan var ediyorsun taaa oralarda

    biz ise burda her şey elimizin altında (organik biberler, lorlar ;)

    ama üşengeçlik var üzerimizde...

    belkide uzak olunca olmayan şeyler daha kıymetli oluyor :) değilmi?

    sevgiler..

    YanıtlaSil