19 Şubat 2009 Perşembe

# ben

Ben Burdayım

Biliyorum yine kayboldum bazı dönemler olduğu gibi. Birkaç satır yazıp selam edeyim dedim. İstediğim gibi düzenli olmasa da ara sıra sizleri ziyaret ettim. Bazen yorum yazdım bazen yazamadım.

Bunun dışında Bir Yastıkta'ya ve Tarifsiz Bir Gece'ye yazılarım devam ediyor.

Sebebine gelince herhalde anlaşılmıştır. Bütünleme dönemi ve benim derslerimin sınavları vardı. Soru hazırla, diğer sınav görevlerini yap ve bir de kağıt oku (af ve tek ders sınavları olaacak diye hızlıca okumam gerekiyor), işleri arasında kaybolmuş durumdayım.

Sınav sorusu hazırlama olayına ayrıca değinmek istiyorum. Fizik sözkonusu olduğunda sınav sorusu hazırlarken bir çok noktaya dikkat etmek gerekiyor. Kendi içinde tutarlı olmalı, bir fiziksel durumu yansıtmalı, bu fiziksel durum matematiksel olarak çözülebilir olmalı ve en önemlisi değişik orjinal bir soru olmalı.

Orjinal soru üretme konusunda oldukça yol katettim. Hatta son sınavda öğrenciler bana nefret dolu gözlerle baktılar, soruları görünce. Ancak çalışan kişinin yapamayacağı sorular değiller , buna çok dikkat ediyorum. Fakat öğrenciler defterdekinden azıcık da farklı olsa afallıyorlar.

İki üç sınav sorusu hazırlamak belki 7-8 saatimi alıyor. Onlarca kitap inceliyorum, dünyanın ünlü üniversitelerin arşivlerini inceliyorum. Bunları bizimkilere ilişkilendirip değiştiriyorum. bazen ise tamamen kafamdan uyduruyorum. Bu kadar zaman harcadıktan sonra 1,5 saatlik sınav süresine en fazla 4 yada 5 soru soruyoruz.

Hafta başından ortasına kadar sınav sorusu hazırladım, yaklaşık 10 yada daha fazla soru. İçinden bazılarını hoca seçiyor. Bazen ise o kadar çaba harcadığınız sorular uygun bulunmuyor. İşte o zaman anlayın benim halimi.

Şimdi ise yetişecek kağıtlar, geçirilmeye uğraşılacak öğrenciler...

Bir de bittiğim birşey var ki sınav kağıdı mektupları. x'inci yıldayım şu notu almam gerekiyor, lütfen yardım edin. Geçmek için en az 40 alınmalı ama kağıt 10 etmiyor. Ne yapacağımı şaşırıyorum. İnsanı baskı altında bırakıyorlar. Bunun dışında durumlarının kritikliğini dile getirmek için kapıyı çalanlar ise cabası.

Şahsen ben öğrenciyken, not istemeye tenezzül etmeyecek kadar gururluydum. Hatta saçma ama soru bile sormazdım (cevabı kendim bulabileceğimi düşünürdüm). Sınavın sonunda her öğrenci ne alacağını az çok bilmesine rağmen, bu tavırlar içine girmelerine şaşıyorum.

Ayh çok uzattım, görüşmek üzere, Sevgiler.

20 yorum:

  1. hoşgeldin.özletiyorsun kendini.ama olsun iişlerini halledince dönersin aramıza.

    YanıtlaSil
  2. Ay üniversitedeki fizik aklıma geldi,bütün problemleri integralle çözmek hakikaten zordu.Gerçi hocamız harika anlatırdı. Fiziği üniversite de sevdim ve kavradım, Ah o yıllar burnumda tütüyor şimdi:)Allah kolaylık versin, öğrenciler de değişmiş hakikaten..

    YanıtlaSil
  3. Anlıyorum halini , kolay gelsin zor iş valla . Bir de işin içine vicdan girmiyor mu en kötüsü...

    YanıtlaSil
  4. GeCe hangi bölümde hocasın çok merak ediyorum bliyor musun...Fizik korkulu rüyalarımdı birinci sınıfta... Jeoloji girişliydim ve mutlaka yatay geçiş yapmam lazımdı, fizik ise korkulu rüya...Üfff aklıma gelince hala sıkıntı basıyor, ama seninki misal bende ne olursa olsun asla hocalara gidip not için yalvarmadım yalvaramazdım da :) Yatay geçişimi de yaptım :))

    YanıtlaSil
  5. Allah kolaylık versin canım. Düşüncesi bile yorucu.

    YanıtlaSil
  6. ay canım ya gerçi bunları yaşadığını çok iyi biliyorum ama okurken gene fenalık bastı...allah yardımcın olsun diyorum...

    YanıtlaSil
  7. iykkk))çıkan afla okuluna dönme hazırlıklarında biri olarak yutkundum valla))Allahtan fizikle uzaktan yakından alakası olmayan bir bölüm benimkisi))edebiyatta sallasan biyerinden tutar mutlak))))
    sana kolaylıklar diliyorum

    YanıtlaSil
  8. gececim sana kolay gelsin şeker, şu onca zaman ve emek sonucu hazırlanan soruların bazılarının kabul edilmemesi sinir bozucu/üzücüdür. Bazen benimde o kadar emek verdiğim bir çalışma bir başkası tarafından beğenilmediğinde ya da haksız eleştiriler yapılınca sinir olurum.

    YanıtlaSil
  9. Kolay gelsin GE-CE . İşin çok zor valla...

    YanıtlaSil
  10. Gececim özlemiştim:) allah zihin açıklığı versin..fizik en son lise 2 de gördüğüm ve sürekli çaktığım bi dersti:) Benim için matematik zekası olan insanlar acaip değerlidir...ben de hiç yok ya:)

    YanıtlaSil
  11. gececiğim çok zor sorular hazırlama bizim ezberci gençliğimize.kafalarını kullanarak bilimsel düşünemez onlar ezberler gecerler öğrenmek maksat degik dersi gecmek maksat:(
    sevgiler kolay gelsin

    YanıtlaSil
  12. İşin çok zormuş GeCecim.ama sen severek yaptığın için katlanabiliyorsun...

    öğrencilerin sömürüsü de ilginçmiş,çalışsalar başarırlar oysa...

    kolay gelsin sana.

    YanıtlaSil
  13. Gececim kolayliklar diliyorum öncelikle. Ögrenciler öyle mektup yaziyorlar demek, ben bunu espri olarak görürdüm önceden gercege dönüsmüs :S
    Bende not istemeyi birak senin gibi kagittaki soruyu anlamasamda anlamaya calisirdim sormazdim :D
    Zaman degisti ve herseyde degisti sanirim buna göre.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  14. kolay gelsin.bende bu kız yine kayıp diyordum...

    YanıtlaSil
  15. Başarılar dılerım ..

    YanıtlaSil
  16. kolay gelsin arkadaşım nedense bende öğrenciliğimi özledim bu arda geçen sene mezun oldum:))

    YanıtlaSil
  17. Kolaylıklar diliyorum.sevgiler.

    YanıtlaSil
  18. Fizik zorlardı beni, konuyu anlamazsan bol soru çözmek, benzer sorular çıkacağını beklemek bir şey ifade etmiyor bence
    Not istemek bana da anlmasız geliyor bu arada. Kolay gelsin sana

    YanıtlaSil
  19. sevgili ge-ce şablonumla alakalı herşeyle arkadaşım ilgileniyordu şimdiye kadar . ilgi alanı fazlalıgı ve vakit azlıgı yüzünden bu işi çözmek için çok uğraşmadım açıkcası).şu sağ tuş yasagını da lulum koymuştu hani foto hırsızlıgı onayına karşı tedbir olsun için..hani çok enfes fotolarım var ya))kaldırcam onu da nerde oldugunu bi buliim))

    YanıtlaSil