2 Nisan 2020 Perşembe

KG 18

Ah ne gunler gunler daha
yasanacak hem de doya doya
gozlerin dolmasin sakin yanilip da aglama
aylar yillar asirlar var daha

iki gundur bu sarki dilimde. nerden geldi bilmiyorum, normalde ajda hayrani degilim ama sanirim bir nesil, ajda hayrani olmasa da sarkilarini bir sekilde biliyor. Dun umutla soyledigim bu sarkiyi, bu gun gozlerimden akan yaslari durdurmak icin soyluyorum. Sanirim pandeminin en zor gununu yasadim.

Once laf dinlemeyen, yaptiklarimi yemeyen, normalde duskun olmadiklari halde durmadan tatli isteyen (evde yaptigim saglikli tatlilari da agizlarina surmuyorlar bu arada, ikisi de hayatlarinda sutlaci ve pudingi tatmis degil mesela), resmen tatli kavgasi yaptigim, yemeklerini yemeleri 1,5 saat suren ama yine de bitirmeyen, sacma salak seylerle vakitlerini harcayip, yapmasi gerekenleri bin kere hadi dedigim halde yapmayan cocuklar, sinirimi epey ziplatti. Diger yanda cocuksuz olup da evde kalanlarin yaptiklari keyifli seylerin hic ama hic birini kendim icin yapamiyor olusumun verdigi gerginlik... Ucuncusu ise ablamin bu hafta kovid pozitif cikan biriyle gecen hafta gorustugu haberi.

Ablam Eyup'te calisiyor. ve ne yazik ki vakalarin yogun gorundugu yerlerden biri. Bu gun eyupteki yapi kredi ve halk bankalarinin pozitif calisan cikmasi nedeniyle tamamen kapatildigi haberi geldi. ve bir hafta once ablam da bu bankalara isi geregi ziyarette bulunmus. ve ustelik halk bankasindan pozitif cikan kisiyle is yapmis. Bu haberi duyunca endisenin yarattigi panikten dolayi ilk duydugum ofkeydi. Hala ofkem gecmis degil. Cok mecburi olmadigi halde ise gitmesi, dikkat etmemesi beni kizdiriyor. sadece kendi degil bir suru kisiyi riske atiyor. calismaya ihtiyaci olmadigi halde (emekli) evde kalmaktan hoslanmadigi icin ise gidiyor.

biraz dusununce beynim diyor ki, evet evde de kalabilirdi ama ne o, ne de ona bulastimasi muhtemel kisi bunu bilincli yapmadi. sonucta pozitif cikan adama da biri bulastirdi. Ustelik marketten veya baska zaruri cikislarimizdan da bulasabilir. olacagi varsa elbet olacakti. fakat kalbimin bunu kabul etmiyor hala, kolay kolay etmeyecek.  simdi beklemekten baska yapilacak bir sey yok maalesef.

annemlerin orda da vaka oldukca yaygin. annemlerin ve ablamlarin oturdugu mahalle degil de (hepsi ayni muhtara kayitli) hemen komsu mahallenin muhtari pozitif cikmis ve karantinada. Bu aksam ise soz ettigim ablamin evli olan kizinin oturdugu apartmandaki hemen yan komsusunun (belki arasi 1-2 mt kapilari yakin yakin) test yaptirdigini ogrendik. Muhtemel semptomlar var ki yaptirmislar. Ve koskoca apartmanda (belki 30-40 hane var) giren cikan, kapilar, asansorler of of

Sinirimden kuduruyorum. Bu ustelik sadece onlara zarar gelecek kaygisi degil. Burda da umarsizlar var. Gercekten evde cocuklarla kalmak, bir suru seyden mahrum olmak, bu surece katlanmak hic kolay degil. Bir suru fedakarlik yapiyoruz ama bazilari keyfine gelmedigi icin bu fedakarligi yapmiyor. ben bunu yaparken onlarin yapmamasi beni deli ediyor. ne ayricaligin var ki umursamiyorsun, ne hakkin var ki insanlari riske atiyorsun?

biliyorum podcastimi dinleyen fazla insan olmadi, o yuzden buraya da yazacagim. su anda etrafta o kadar cok bilgi kirliligi var ki, podcastte bu bilgi kirliligine nasil yaklasmak gerektiginden bahsetmistim. simdi orada anlattiklarima uzun uzun deginmeyecegim ancak, birincisi eger ayni konu hakkinda birden cok farkli bilgi varsa (mesela farkli meteryallerin uzerinde virusun kalis suresi, yikamali mi bekletmeli mi konusu) bunlardan birini secip de bu dogru diyemezsiniz. Demek ki ortada kesin olmayan birsey var ki boyle farkli ongoruler soz konusu. Bu ongorulerden hangisi sizin sartlariniza uygun/veya degil bilmek kolay degil. Sonucta yaptiginiz secimle, isi tamamen sansa birakmis oluyorsunuz.

ikinci o kadar cok bilgi var ki bazilari iste komplo teorileri olsun, iste bilmem kim kac yilinda virusu soylemis, bilmem kim kitabinda virusten bahsetmis, kimi demis ki aslinda gercekte boyle birsey yok bunlar korku kulturu, iste ne bileyim su su ulkelerin oyunu.... vs Bu bilgiler sana ne veriyor. Bunlari bilmen ne isine yariyor, bunlar sadece bilgili yada cahil kisilerin teorileri sadece teori, ben de sana su anda onlarca teori uretebilirim, hatta bunu sen de yapabilirsin. tek farkimiz dinleyicimizin olmamasi. Iste bu teorileri bildin yada bilmedin ne faydasi var? Seni salgindan korur mu? Aksam kiz arkadaslarimla konusurken onlara da dedim, dunyada yillardir futurologist (gelecek bilimcisi) olup tahminler yapan bir suru insan var, hatta ben bile sahsen size bazi seyler soyleyebilirim. Virus salgini tahmin edilemeyecek bir olay degil, bunda mistik bir yan yok. Ustelik o futurologistler dunyanin ekonomisi veya baska bir cok konuda bir suru teori uretti muhtemelen. Simdi virus on planda diye, o bilgiler tarihten bulunup cikarildi, bakin iste bu kisi on yil once yirmi yil once bunu soylemisti denildi. Yarin gelecek baska bir olayi yine baska biri on yil once soylemis olacak. Bunlar olaganustu seyler degil. Su an nasik ki ustune kitap yazilmamis konu kalmadi, onun gibi birsey bu da.

Dolayisiyla aldiginiz bilginin ise yarar mi yaramaz mi, bu virus gercekten var mi yok mu (olenler cani istedigi icin olmuyor) diye sorgulayip, edinilecek bilgi genel kulturden oteye gitmeyecekse, su donemde onlarla mesgul olmak yerine, zamani ve enerjiyi daha etkin seylere harcamak lazim. Otur cocugunla oyna, orgu or veya eksi ekmek yap o daha faydali.


Bir de su var. Cinde vakalar oldugunda, artik mesafe olarak uzak diye midir, yoksa cince bilmedigimiz icin midir, hastaligi yasamis olanlardan cok fazla bilgi alamadik. Simdi hastaligi geciren turk sayisi arttikca, paylasilan videolar, yazilar cogaldi. Bazi kisiler hafif atlatip, aman korkulacak birsey yok dedi, bazilari da gayet zorlandi, zorlaniyor. Bu haberler kisisel olarak bizde yanilgi yaratiyor. Bilmem kimin hic etkilenmeden gecirmis olmasi, senin hafif atlatacagin anlamina gelmedigi gibi, baskasinin agir gecirmesi de senin agir gecirecegin anlamina gelmiyor fakat, genelde beynimiz hep iyi olana kayma egiliminde. Insan kendine konduramiyor, yok ya bir sey olmaz diye dusunuyor veya belki bu beynimizin bir savunmasi bilmiyorum hep pozitife kaciyor. Bu aldanmacaya dusup de dikkati elden birakmamak lazim.

Yurt disinda yasayan diger arkadaslarimizla dertlestigimiz bir konu var, bizler icin durum iki kat daha zor. Aklimiz kalbimiz hem orada hem burada. Her gun iki ulkenin sayilarini sehirlerini kontrol ediyoruz, ustelik gozumuzle gormedigimiz sevdiklerimiz icin daha cok endiseleniyoruz.

Evde kal turkiye, nolur mecbur kalmadikca cikma, evden cikislarini mumkunse azalt, kendini de cevrendekileri de koru. dikkat edersek daha cabuk gececek.

Ah ne gunler gunler daha
yasanacak hem de doya doya






4 yorum:

  1. Çok geçmiş olsun inşallah sıkıntısız geçer gider su süreç iyi haberler alırsınız.

    Ben de bir gerilim filminin ortasındaymışız gibi hissediyorum bazen. Evden çıkmamak gerginliğimi azaltmıyor çünkü eşime işe gel deniliyor hatta olması gerektiği kadar ciddiye alındığından da şüphe duyuyorum :( elimden dua etmekten başka bir şey gelmiyor. Allah hepimizi korusun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlla ki evden çıkılıyor da işte bazı kişilerin umursamazlığı olmasa o mecburi çıkmalar daha kolay olacak belki. Amin

      Sil
  2. Çıkmıyorum GeCecim. Gerçekten dikkat ediyorum. Bugün mesela market-manav işi vardı. Gayet özen göstererek hallettim işlerimi. Sanki kırk yıllık salgın halkıymışımcasına, öyle bi ustalıkla. Fakat içten içe korona odağından kopmak üzereyim. Elimde değil.

    Ablanla ilgili yaşadığın endişeyi çok haklı buluyorum fakat nedense içim rahat. Çok yoğun şekilde virüse maruz kalmadıkça bir şey olacağını sanmıyorum. Sana sevgi enerji toplarımı iletiyorum. Başından beri yaşadığın her neyse, hepsini kalbimde aynalayabiliyorum. Umarım iyi gelişmelere tanık olacağız.

    YanıtlaSil
  3. Ablanız ile ilgili endişeniz üzülmeniz de haklısınız. ancak bünyesi muhtemelen güçlüdür. atlatır. ablanız ile ilgili güzel haberleri bekliyorum. farklı ülkelerdeki yaşantıları merak ediyorum. sürekli yazmanız iyi. Sizden haber almak iyi. Sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil