8 Ağustos 2017 Salı

Canlı Hatıralar

1985 yılında ben 6 yaşındayken taşındığımız ve 2012 yılına kadar (27 yıl) bazı değişikler olsa da içinde yaşadığımız ev benim hatıralarımın her köşesine kazınmış. Bazen hiç ummadığım anda bir ayrıntı geliyor gözümün önüne, mutfak dolaplarını yaptırmadan önce annemin tezgahın altını kapatmak için kullandığı kumaşın deseni, banyonun yerlerindeki çinilerin renkleri veya bir odanın duvarındaki çatlak veya çıkıntı. Sonra gözlerimi kapatıp o görüntüden itibaren etrafı tarıyorum zihnimde, aynı Google haritalarda sokağın üç boyutlu resmini tarıyor gibi, o andaki haliyle her ayrıntıyı her köşeyi görüyorum. hiç bir detay atlamadan. Hayret ediyorum ama en çok da özlüyorum. Gözlerim doluyor, mutluluk hüzün karışımı bir duyguyla doluyor içim.

Bu anı yaşadıktan birkaç gün sonra mümkünse bana fazla dokunmayın. Hayal dünyasındayım, gündelik işlerimi yapıyorum ama aklım hep o evde, o zamanda. O zaman dinlediğim şarkıları dinliyorum, bağıra bağıra eşlik ediyorum. Elimde hiç fotoğraf yok olsaydı bakardım ama hafızamdaki fotoğraflar daha canlı. Kokusuyla sesiyle, rüzgarıyla güneşiyle hepsi taptaze oradalar. Beynimin bu detaylı kayıtlarına büyük hayretler içinde şükrediyorum.

Beynimin bu işlevi hala aynı şekilde güçlü çalışıyor mu bilmiyorum. çocuklarımla geçirdiğim ve kayıt altına alamadığım binlerce anıyı, ilerki yıllarda şimdi eski hatıralarımın içinde gezindiğim gibi anımsayabilecek miyim? Yoksa bugünlerde daha birkaç gün öncesini bile zor hatırladığım için onlar da gidecek mi? Yani beynimin şu andaki işlemcisi, çocukluğumdaki kadar iyi çalışıyor mu acaba? Umarım öyledir, umarım sürekli geçmişini düşünen ve anlatan bir nine olurum ben de.

Babaannem öyleydi. Hatta ona kızardık hep aynı şeyleri tekrar tekrar anlattığı için. Oysa ne büyük bir zenginlik, ne tatlı bir duygu yaşayan için. Gözlerini kapıyorsun ve hooop olmak istediğin yer ve zamana gidiyorsun. Saatler, günler boyu kalabilirim bu dünyada.

Çocuklarıma güzel çocukluk hatıraları bırakmak için uğraşıyorum ama bunu sadece onlar için değil kendim için de yaptığımı itiraf etmeliyim. An be an bunları kaydediyor beynim. Gün gelecek hepsi yuvadan uçtuğunda, yollarını gözlerken ben de bu hatıraların içine gömüleceğim.


3 yorum:

  1. ÇOK DUYGUSAL VE GÜZEL BİR YAZI. AYNI YAŞLARDAYIZ BEN DE ÖZELLİKLE SON İKİ SENEDİR KOKULARLA, YENEN BİR YEMEKLE VEYA FOTOĞRAFLA HEP ÇOCUKLUĞUMA DÖNÜYORUM. ACABA YAŞLA ALAKLI BİRŞEY Mİ BU DİYE DÜŞÜNDÜM ŞİMDİ BU YAZIYLA. GÜZEL ANILAR BİRİKTİRMEK EN GÜZEL ŞEY.

    YanıtlaSil
  2. Aynı şeyi yapıyorum, hayretteyim şuan. Zamanda yolculuk diyorum adına. Bazen bi arkadaşımın 20 yıl önce yaşadığı evin balkonundan manzarayı canlandırma egzersizi yapıyorum mesela. Neler çıkıyor neler.

    YanıtlaSil
  3. Mind records everything! Bu hatiralari kokularla, seslerle daha dogrusu duyularla iliskilendirdigimizde hatirlamamiz daha kolay oluyor. Tabii bu maalesef kotu kayitlar icinde gecerli. Mesela cocuklugumuzda gecirdigimiz bir kaza sirasinda etrafta havlayan ir kopek varsa mind tum bunlari kaydediyor ve biz havlayan bir kopek duydugumuzda bilincaltimizda o korkuya gidebiliyoruz. Bu yuzden cocuklar dustugunde mesela ortamda mumkun oldugunca sessizlik onerilir ki diger sesler de kaydedilmesin. Iyi hatiralarda da boyle. Kokularin bizi cocuklugumuzdaki anilara goturmesi, yada dokundugumuz bir objede hissettiklerimizin vs.

    YanıtlaSil