13 Haziran 2015 Cumartesi

Hollanda'da Bebek Alışverişi

.Gelen bir soru üzerine, Hollanda'da bebekler için alışveriş nereden yapılır, nasıl daha uygundur bildiğim kadarıyla anlatmaya çalışayım.

Bebek eşyalarını üç kategoriye ayırabiliriz: birincisi oto koltuğu, bebek arabası, yatağı vs gibi büyük eşyalar, ikincisi bebek kıyafetleri, üçüncüsü de yan ürünler (battaniyeler, bezler, biberon emzik gibi eşyalar) olsun. Bunları fiyat açısından türkiye ile kıyaslayacak olursam, birinci grup eğer yerli bir marka değilse kesinlikle türkiyeden daha ucuzdur. Çünkü avrupa birliği içinde üretilen markalar (amerikan olanlar değil onlar aşağı yuksrı aynı türkiye ile) vergiden muaf şekilde satılıyor. Tekstil ürünlerinin pahalı olduğunu düşünürdüm ama özellikle şimdiki gelişimde gördüm ki, yerli markalar bile hiç de ucuz değil türkiyede. Yaklaşık aynı olduğunu söyleyebilirim ancak, hollandada indirimli ürünler bulma şansı daha yüksek olduğundan sonuçta daha ucuza geliyor. Tabi bu kıyaslamayı yaparken, pazar veya toptancı giyim mağazalarını saymıyorum. Üçüncü gruptakiler ise yine markaya bağlı olarak değişiyor ama ab markalarının türkiyedeki fiyatlarına göre burada onlar daha ucuz. 

Ayrıca Hollanda'da herkes ikinci el ürün kullanıyor. Bu insanların alım gücüne bağlı bir olay değil, zenginler de fakirler de ikinci el alıp kullanıyor. Özellikle bebek eşyaları çok yaygın çünkü insanlar evlerinde biriktirmiyorlar. Kardeş olursa da  yine ikinci el satın alabilirler ayrıca.

Çok iyi durumda bebek arabası, oto koltuğu falan bulunabilir. Ben Nova için, çok temiz isofixli bir Maxi Cosi oto koltuğunu 40€ ya almıştım. İkinci el ürünleri marktplaats.nl sitesinden bakıyoruz. Siteye üye olup, satıcıya mail atıyorsunuz, olumlu cevap gelirse gidip alıyorsunuz.

Sadece bebek ürünlerinin değil, her ürünün satıldığı bir site de beslist.nl Burası bir çeşit en ucuzunu bulma sitesi. Bir ürün aradığınızda, o ürünü satan tüm firmalar ve fiyatları listeleniyor ve böylece en ucuzu bulunabiliyor.

Bunun dışında internetten alışveriş imkanı da sunan babypark.nl içinde çok sayıda mağazanın yer aldığı sadece bebek alışverişine özel alışveriş merkezi zinciri. Birkaç şubesi var ve binlerce m2 alana kurulmuş merkezler bunlar. İnternet sitesinden indirimli ürünleri takip etmek mümkün.

İngilterenin Mothercare'i varsa bizim neden olmasın. Hollanda'da mothercare'in eşdeğeri Prenatal mağazaları, neredeyse her avm ve çarşıda bulunuyor. İçinde yukarıda bahsettiğim üç kategorinin de ürünleri mevcut. Yine sitelerinden (prenatal.com) indirimler takip edilebilir. Ayrıca burada benim çok kullandığım muslin örtüler türkiyeye göre çok daha ucuza bulunabilir.

Bebek giyimi konusunda ise çok bilinen H&M ve C&A gibi markaları öncelikle tercih ediyorum ben. Bunlar türkiyede de var ama burada daha ucuza buluyorum. Aslında fiyatları eşdeğer ancak burada nüfus azlığından mı mağaza çokluğundan mı bilemiyorum indirimler başladığında talan edilmemiş oluyor ve çok indirimli (bazen yüzde elli indirimde bile bitmiyor yüzde yetmişlere düşüyor) bulabiliyorum. Yine İngiliz markası olan Primark'ın Amsterdam'da birkaç şubesi var ve onun çocuk reyonunda feci indirimli ürünler buldum. Etiket fiyatı 10€ olan bir kıyafeti 1€ dan aldım hatta o fiyata bir sürü şey aldım. Yine indirimli olmayan giysiler de güzel ve sevimli.

Bunlar dışında Zeeman mağazalarında ekonomik bebek eşyaları (giysi oyuncak önlük vs), De Bijenkorf mağazalarının çocuk bölümünde ise ünlü markaların bence çok pahalı olan kıyafetlerini bulabilirsiniz. Yine türkiyede de olan mağazaların çocuk reyonları da var hepsini yazmıyorum. Farklı olarak buraya özel V&D isimli mağazaya da bakılabilir. Ayrıca çok yaygın olmayan ama orjinal ürünlerin bulunduğu butik mağazalar da var tabi. Bunlardan biri Blender Kids Conceptstore özellikle değişik ve orjinal ürünler için bakılabilir.

Biberon, emzik bebek kozmetiği gibi ürünler yukarıda yazdığım diğer mağazalarda da mevcut ancak yine her yerde bulunan Kruidvat ve Etos isimli iki farklı drugstore'larda da farklı çeşitler bulunabiliyor. Avent'in ürünleri oldukça yaygın ve tr fiyatından ucuz. Yine hollanda markası difrax ve diğer avrupa markaları bulunabiliyor. Kruidvat'ta bulunan kendi markasıyla çıkarttığı organik bebek şampuanı, yağı gibi ürünler organik sertifikalı diğer eşdeğerlerine göre çok uygun adedi sadece 3€ ve ben kullanıyorum memnunum.

Yazılacak daha çok şey var muhakkak, yazsam da bitmez. Tavsiyem karşınıza çıkan butik mağazalara da göz atmanız, gerçekten çocuklar için alıştığımız tarzların dışında çok renki ürünler bulunabiliyor.

Sonradan ilave: Nasıl da unutmuşum güzelim HEMA'yı, her yerde şubesi olan bu mağazanın çocuk reyonları da pek güzel..


13 yorum:

  1. Çok teşekkür ederim gece hanım. İkizlerimi ancak uyutabildim mailkerime yeni baktım. Hemen okuyorum. Çok incesiniz. Blogunuzda her zaman görüşmek üzere:)

    YanıtlaSil
  2. Yazınızı pkudum gerçekten çok faydalı bilgikendirme yspmışınız yine . Ne kadar teşekkür etsem azdır. İnş kardeşim hollandada tavsiyelerinşz doğrultusunda güzel alışverişjet yapacaktır. İyi geceler

    YanıtlaSil
  3. Biz de bebek bekliyoruz, doğum Aralık 'ta ve Hollanda da olacak. Bu bilgiler çok faydalı oldu valla, ben de Türkiye'den mi alsam diye düşünüyordum, Anladığım kadarıyla taşımaya hiç gerek yok kaleminize sağlık 😘 bu arada bnm bloğum: kronikgeveze@blogspot.com

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar,
    Biz de yaklaşık 3 ay önce Hollanda'da ( Den Haag ) yasamaya basladik. Bebeğim 6 aylik ve bu hafta yogurtla ek gıdaya baslayacagiz. Yoğurdu kendimiz yapmak istediğimizden ilk maya ve sütle ilgili kaygılarımız var. Yakınlarda bir çiftlik bulduk bugün oraya gidip bir bakacağım günlük süt bulabilir miyim veya ürünlerini gönderdikleri merkezde bir yer var mı diye sormak için. Siz bu konuyla ilgili neler yapıyorsunuz. Özellikle ek gida ve Hollanda deneyimlerinizi merak ediyorum. Kolayliklar dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kızımda slovakyadaydık oğlumda yeni başlayacağım ben de düşünüyorum yoğurt meselesini bu aralar. Sanırım yine açık süt tercih etmeyeceğim basarabilirsem organik günlük sütten basaramazsam hazır organik yoğurt ile başlayacağım. Devletşah'ın bu konuda bir yazısı var, açık süt pastorize süt üzerine o yazıdan sonra fikrim değişti linki de ekleyeceğim bulur bulmaz

      Sil
    2. http://www.devletsah.com/ev-yogurdu-ne-kadar-besleyici/

      Sil
  5. Ayrıca Albert Heijn Biologisch ve Eko Plaza ürünlerini nasıl buluyorsunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkisini de kullanıyorum güvenle ve tanıdığım tüm anneler tercih ediyor onlaro

      Sil
  6. Merhaba,
    Ben de Avrupa'ya 25'imden sonra gök etmiş bir akademisyen anne olduğundan bloğunuzu uzun zamandır takip ediyorum. Pek çok görüşünüze, özellikle doğal ebeveynlik ve doğal ürünler gibi, katılıyorum. Fakat bu yazınızda örnek vermiş olduğunuz giyim mağazalarının ne şartlarda üretim yapıldığını bilmeden önerdiğinizi düşünüyorum. "Primark manufacturing" diye aratırsanız siz de göreceksiniz ki, bu firmaların bu ürünleri 1 Euro'ya satabilmesinin arkasında çocuk işçiler yatıyor. Insanlar üretim şartlarını bilmediklerinden/bilmek istemediklerinden bu ürünleri almakta sorun görmüyorlar fakat bu tür üretimlere destek oluyorlar. Bir sosyal farkındalık videosu paylaşmak isterim: http://www.youtube.com/watch?v=KfANs2y_frk&sns=em
    Yanınızda çalışan ablanın dinlenme hakkına nasıl saygı duyuyorsanız, sizden çok uzaklarda ama sizin için bir t shirt, bir pantolon üretmiş işçinin de hakkına saygı duyacağınızı düşündüğümden yazıyorum.
    Sevgiler,
    Senem

    YanıtlaSil
  7. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkurler ne yazık ki bilgim yoktu nedeni ise çok sık gittiğim bir yer olmamasından. Evimize yakın biryerde yok girdiğim birkac seferde kalabalıktan başım döndü, hemen çıktım. Sadece birkere alışveriş yaptım bu günekadar o izlenimimi yazdım. İg de primark tiryakileri çok diye insanların sevdiği bir marka sanıyordum ve o yüzden yazıda belirtmiştim

      Sil
  8. Malesef bu üretim şekli sadece primark'a mahsus değil, h&m, zeeman gibi yerler de böyle üretimler sayesinde o indirimleri gerçekleştiriyor. Sadece ucuza satan yerler değil, pek çok kaliteli bildiğimiz markanın da arkasında bu tür üretimler var. Dediğim gibi ben sadece bir farkındalık olsun diye yazdım. Birkaç kişi bilip öğrense, ürünün desenine, kalitesine baktığı kadar, nerede nasıl üretildiğini de bilse, başkalarına da anlatırlar ve böyle üretimlere destek çıkmamış oluruz diye düşünüyorum. Ili defa birbirine benzer şekilde gönderdiğimden, bir yorumu sildim, blogda kalabalık yapmasın :)
    Sevgiler,
    Senem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok tesekkürler bu çocuk işçi çalıştırma mevzusunu duymuştum ama firmaları bilmiyordum hangileri diye. Yazdıklarınıza göre en yaygın mağazaların hepsi öyleymiş :(

      Sil