26 Şubat 2013 Salı

# slovakya

Slovakya'da Bebekler

Birkaç gün önce gündemde olan, kuzey ülkelerinde soğukta uyuyan bebekler konusunu duyduğumda ben hiç yadırgamamıştım. Zira burada soğuk havalarda sokaklarda bebek görmemeniz imkansız. Ben de burada gördüklerimi paylaşayım istedim.

Slovakya orta Avrupa'da yer almasına rağmen coğrafyasından mıdır nedir, daha kuzeydeki bazı ülkelere göre kışları daha soğuk ve karlı geçiyor. Kasım sonundan, Mart başına kadar neredeyse hep kar vardır. Hava aşırı soğuk değildir (ortalama -5 civarı) ama 5 derecenin üzerine de neredeyse çıkmaz. Gerçi geçen kış çok soğuktu -20 leri bulmuştu.

Bu ülkede bebekler ve çocuklar her zaman birinci derecede önceliğe sahip. Otobüslerde yaşlılar bile çocuklara yer verir, anneler oturmaz çocukları oturur, bebek arabaları ve pusetlere hem yolda hem otobüste öncelik verilir. Sanki çocuklar toplumun ortak malı gibidir (bunun komünist anlayıştan kaldığını düşünüyorum) ve yolda müdahale ederler bol bol. Bebeği nasıl tuttuğunuzdan nasıl davrandığınıza dair uyarılar alabilirsiniz.

Zengin olsun fakir olsun her bebeğin mutlaka puseti vardır. Resmen yasak olmasa da bebekleri kucakta taşımak yasak gibi bir şey. Güvenlik açısından mutlaka pusette ve bağlı, kucakta ise kanguru gibi bir şeyle taşımanız gerekiyor. Yoksa neden böyle taşıyorsun diye tacizler olabiliyor. Genelde yaşlı kadınlar böyle ve öğrendiğimize göre sadece bebek konusunda değil her konuda çok karışıyorlarmış :)

Bebekler doğduğu andan itibaren hava ne kadar soğuk olursa olsun her gün dışarı çıkarılıyor ve genelde temiz havada uyuyorlar. Fakat söz konusu haberdeki gibi bebeği cafe restoran önünde bırakmak gibi bir durum hiç söz konusu değil. Genelde çok ağır hareketlerle puseti sürüyorlar, saatler sürebiliyor ama bebek uyuyor. Ve çok ilginçtir ki, yaşlı kadınların (muhtemelen büyük anneler), dedelerin ve babaların bebekle tek başına dolaştığına sıkça şahidim. Muhtemelen anne o sırada evde dinleniyor (apartmanda bir tane var her gün görüyorum). Fakat benim şaşırdığım bebek ağlarsa, baş edemezsem diye hiç korkmuyor bu insanlar.

Biz de doğduğundan beri neredeyse her gün dışarı çıkardık. Yeşili bol bir ülke olduğu için havası da çok temiz ve maşallah kızım henüz hiç hasta olmadı (11 aylık). Soğuk havalarda da çıkıyoruz, üstelik şu ana kadar hiç ağzını burnunu atkıyla bağlamış değilim, zaten kendisi de bağlatmıyor.

Bebekler dışarıda gezdiriliyor ama çok iyi giydiriliyorlar. Yani üşümeleri mümkün değil. Her pusetin, kalın uyku tulumu gibi kılıfları var, bebekler onun içinde oluyor. Yine kalın montlar, astronot tulumları şapka ve atkılar ihmal edilmiyor. Sadece ağızlar bağlı değil. Hatta bazen bunların üstünde bir de battaniye oluyor. Mesela dün dışarı çıktık, hava 8 derece falandı gayet sıcaktı. Ben Helo'ya ev eşofmanının üstüne kayak tulumunu ve montunu giydirdim, tek katlı şapkasını taktım (bazı şapkaları iki katlı iç polar dışı örgü) ve eldiven takmadım. Bebek arabasına da tulum koymadım. Hava gayet iyiydi ve ben de ince taytla dışarı çıkmıştım hiç üşümemişti bacaklarım, acaba kızım terliyor mudur kalın mı giydirdim diye düşünürken karşıdan gelen pusete takıldı gözüm. Bebek tulumun içinde ve bir de battaniye vardı, yaşlı bir kadın sürüyordu ve beni durdurdu.

Bir şeyler söyledi, slovakça bilmiyorum deyince, işaretle Dila'nın yaşını sorduğunu anladım. 11 ay demek zor geldi yeden (1) dedim. Sonra yine işaretle bu şekilde üşüyeceğini battaniye örtmemi söyledi. Ben de yellenme hareketi yaptım hava sıcak anlamında :)

Çok alemler gerçekten. Bir kere kucaktan pusete koyarken bacağı açılmıştı da yine bir kadın hemen uyarmıştı bizi :)

Bugün hava 5 dereceydi ve evin yakınındaki anaokulunun çocukları dışarda oynuyorlardı. Genelde insanlar doğayı çok seviyorlar, çocuklar hep dışarıdalar, özellikle bahar ve yaz aylarında tüm aile erkenden kalkıp bisiklet sürmeye, paten kaymaya falan gidiyorlar bayılıyorum. Kışın ise hokey oynuyorlar, buz pateni yapıyorlar (bütün çocuklar kayak ve paten kayabiliyor), bebekleri kızaklara oturtup çekiyorlar, karlardan kale, kardan adam vs yapıyorlar... Geçen yaz bahçede yere tebeşirle çocuklar resimler çizmişti, baktım resimlerde hepsinin elinde hokey sopası var. Bizim için futbol ne ise burda hokey o derece önemli, çocukların bile hokey sopaları oluyor yani :)




16 yorum:

  1. çok büyük tesadüf...Viyana gezisi planlıyoruz ve Slovakya' ya da geçelim derken yazıyı görünce gülümsedim.ne dersin gezip görmeye değer mi???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. oo ne güzel iyi gezmeler. valla ben biraz sıkıldığımdan olsa gerek, uğramayın diyeceğim ama sizin zevkinize kalmış tabi ki. Ama güzel kız görmek isterseniz mutlaka gelmeniz lazım :)

      şaka bir yana viyana kadar tarihi bir yer değil, daha yeşil. muhtemelen bratislavaya gideceksiniz, başkent olduğundan daha büyük ama klasik komünist ülkelerin havasına sahip. kutu kutu binalar, biraz daha az modern çevre vs. Fakat viyanaya kadar gelmişken 1 saatlik yolu gidip bu ülkenin havasını da almanızı biraz da olsa gezmenizi tavsiye ederim

      Sil
  2. teşekkür ederim :)dediğin gibi gelmişken görelim diye düşünmüştük..sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Türkleri aratmıyorlar desene her parka gittiğimizde yaşlı birileri olur ve kızım neden bu soğukta çocuğu çıkardın der :) Aren yere oturur kızım üşüyecek kaldır çocuğu der, sadece gülümserim ilk çocuğun di mi derler :)

    Ya biliyor musun o çok kalın kıyafetler içersinde ben çocukların çok sıkıldığını düşünürüm mesela ben hiç kazak giymem Aren'e de hiç giydirmedim. Slovakya gibi bir yerde yaşasam sanırım sürekli hastalıktan yatar bebeğimi de hasta ederdim.

    Temiz hava gibisi yok o ayrı.

    Bu arada bir önceki yorumu gördüm; Viyana ile o kadar kısa mesafe olduğunu bilmiyordum; Viyanayı çok sevmiştim bilseydim ığramak görmek isterdim oraları da.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çocuklar çok kalın giyinmiyor hatta çocuk reyonlarında bizdeki gibi triko kazak bulmak zor, genelde penyeler var ve başlarda bana ince gelmişti, şu efofman gibi içi kalın penyeler bile az var. Sadece hırkalar olabiliyor triko şeklinde. ama buradaki insanlar kış sporlarına çok meraklı ve bu mağazalardan alışveriş yapıyorlar. soğuğu geçirmeyen ama hareketi kısıtlamayan özel kıyafetler var.

      viyana ile bratislava 1 saat kadar ama biz uzağız viyanadan 6 saat :(

      Sil
  4. Bu güzel yazıya bir de Slovakya fotoğrafı ekleseydiniz tüm merakım gidecekti :) Slovakya yı da daha pek çok yeri de görmek isterdim, sevgiler :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. önceki yazılarımda ekliyordum slovakya etiketine sahip yazılara bakarsanız görebilirsiniz

      Sil
  5. maşallah o bebeciğine canım;) ben hep oralarda yaşayanların cildine hangi kremleri sürdüğünü öğrenmek istemişimdir.... hani hava soğuk ve kuruya.... mesela senin cilt bakım rutinin varmı? veya marketlerde en cok satan cilt bakım ürünleri veya kremler neler olabilir?cok teşekkür ederim;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tam adamına sordun gayet uzağım bu konulara ama bir araştırayım bakalım. satılan ürünler ise genelde benzer oluyor. fakat slovaklar çok süslü olduklarından makyajsız ve fondotensiz gezmiyorlar cilt bakımlarına da aşırı özen gösterdiklerine eminim.

      benim cildim ise normalde de kuruydu ve burada daha kuru. bioderma atoderm kremini kullanıyorum ama önce yüzümü ıslatıyorum ıslak ıslak sürüyorum. normalde sadece krem sürersem birkaç saat nemli kalıyor ama ıslak yüze sürersem akşama kadar nemini kaybetmiyor yüzüm

      Sil
  6. Oldukça ilginçmiş yaklaşımları.Şahsen benim bebeğimin hareketlerine ya da benim yaklaşımıma karşı tepki verseler çok nazik davranmayabilirim.Benim bebeğim sonuçta.O yüzden çok hoşlanmadım yaklaşımların

    Bu arada bebeğim yok da böyle tepki veriyorum hani bir de olsa.Dünyayı yakacağım demek ki.Bu arada bebeğiniz çok tatlı ,en güzel zamanları şu an.Anne kız tadını çıkarın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben o kadar takmıyorum tabi anlaşamıyor olmamızın da etkisi var bunda. ancak ilgilenmeleri hoş aslında çünkü onlar da kendi düşüncelerinde iyiliğini istiyorlar aslına bebeğin, yani bir iyi niyet göstergesi oluyor davranışları. bu yüzden seviyorum

      Sil
  7. bu cok güzel bi bilgi çook teşekkür ederim. benim de kuru cildim var. uygulayacagım;) lütfen onların cilt bakım rutinini ve kullandıkları ürünlerden buraya yazarsan cook sevinecegimm sevgili ge-cee ;))

    YanıtlaSil
  8. allayııım bu sogukta ben yasayamam ama tobi jr. ve babiskosu icin cennet gibi olur muhtemelen. 8 derece mi amaan sicakmis yahuuu der dururlar :P

    YanıtlaSil
  9. Ah çok şaşırdım, demek bizdeki o "üşür o üşür" teyzelerinden Slovakya'da da varmış! Çocukları kendimiz ne derecede giyiniyorsak o şekilde giydirme fikrine tamamen katılıyorum. Zaten Helo'nun maşallah sağlıklı oluşu da doğru yolda olduğunun en önemli göstergesi :) Ama; bahar gelsin artık!!!!

    YanıtlaSil
  10. Bende sıcak sever biirisi olarak, o kadarda soğuk havada dışarı çıkarmazdım:))
    Yorumları okudum da, soğuk ülkelerde yaşayan insanların nasıl kremler kullandıklarını bende merak ederim:) norveç formülü falan diye satılan krem den kullanırım hatta, cildim inanılmaz kurudur..Oradaki güzel bayanlar ne kullanıyor acaba:))

    YanıtlaSil
  11. Blogumda yazdıpım bir yazıda, sizin bu yazınıza link verdim. Haber vermek istedim. Kaleminize sağlık....

    YanıtlaSil