4 Aralık 2012 Salı

# bebek sağlığı # cep telefonlarının bebeklere etkisi

Cep Telefonları, Televizyon, Bilgisayar'dan Yayılan Elektromagnetik Dalgalar Bebeklere Zararlı mı?

Dün yazdığım yazıya bir yorum geldi. Bu yorum öyle açıklayıcı oldu ki, yorumlar arasında gözden kaçmasın, herkes okusun diye buraya almaya karar verdim. Tekrar çok teşekkür ediyorum Deniz'e.

Merhaba, icini biraz rahatlatacagini umarak yaziyorum. Ben Italya'da yasiyorum ve esim telekominikasyon sirketlerinden birinde teknik personel olarak gore yapiyor; yani baz istasyonlari, antenler, cep telefonlari cekti cekmedi vs gibi sorunlarin cozumu ve bunlarin yaydigi elektromanyetik dalgalar vs is konulari arasinda. Gecenlerde eve elektrosmog (elektromanyetik kirlilik) olcen enteresan bir aletle geldi ve evimizde deneme yapalim dedik. Hatta sonuclarin fotograflarini da cektik.Sonuclara gore kedimiz temiz cikti :). Her seyden once Italya'da elektrosmog limiti diger AB ulkelerine gore cok az tutulmus ki bu iyi bir sey. Yanilmiyorsam bu limitin en yukse tutuldugu ulke Fransa. AB ortalamasi 40 volt/m. Italya'da ise 6 volt/m (baz istasyonlarinin, radyolarin yaydigi frekanslar icin belirlenen limitler. Ama Italya bu orani yeni gelecek 4G teknolojisi sebebiyle artiracak.
Her neyse bizim eve ve yaptigimiz deneye donersek; eski tuplu televizyonummuz var hala (calisiyor ve israf olmasin diye atamiyorum ama deneyden sonra LED tv ile degistirmeye karar verdik) en berbat yani en yuksek elektrosmog eski tuplu tvden yayiliyor. Yani gecip de dibinden tv seyretmek inanin mikrodalganin icine girmekten daha tehlikeli.
AB ulkelerindeki kabul edilir ortalama limit 40V/m buna gore; Eski tuplu tv elektrosmog: 13,46 V/m
Diz ustu bilgisayar elektrosmog: neredeyse yok denecek kadar az (fotografini cekmedigim icin degerini yazamiyorum ama cok cok dusuk bir rakamdi) Bu durumda LED tv icin de ayni seyi diyebiliriz.
Cep telefonu kullanim halindeyken elektrosmog: 13,39 V/m
Cep telefonu acik fakat kullanim halinde degilken elektrosmog: 10,75 V/m
Mikrodalga firin kullanim halindeyken elektrosmog: 2,89 V/m
Yani degerlerin cogu AB limitlerinin altinda. Italya'nin ongordugu 6V/m lik limit baz istasyonlarinin sebep oldugu elektrosmog limiti tabi, benim yukarida yazdiklarim ise evimizdeki elektrik-elektronik aletlerin sebep olduklari.
Sevgiler
Deniz
Türkiye'de bu sonuçlar farklı olabilir ama üç aşağı beş yukarı bir fikir verecektir.

6 yorum:

  1. ben sürekli mikrodalga kullandım için biraz tedirgindim ama yaydığı radyosyon cep telefonundan azmış.paylaşım için teşekkürler.:))

    YanıtlaSil
  2. Ben kendimden geçtim de oğlumu korumak istiyorum her türlü zarardan. Yanında telefon tutmuyoruz, tv açmıyoruz ama bunlar heryerde. Örneğin kablosuz modemi uzak odada tutuyoruz, bilgisayardan bakıyorum bizim modemden çok daha iyi çeken yani çok daha yakında başkalarının modemleri var, yani biryerde kaçınılmaz..

    YanıtlaSil
  3. bende çok tedirgindim mikro dalga için esra hanımın dedigi gibi gerçekten içimiz rahatladı

    YanıtlaSil
  4. Söylemek istediğim şeyi tam olarak ifade edemeyebilirim; bence yeni nesil - son yıllarda doğan bebeklerden bahsediyorum - bunlara alışık olarak büyüyecekler ve bence bünye bunlara karşı da bir savunma mekanizması geliştirebilir.Bir tür hastalık gibi düşünüyorum.Bağışıklık sağlayabilir.Ya da en azından o ortama alışık olarak büyüyecekler.Dedim ya ifade edemeyebilirim diye :)) Ne kadar kaçmaya çalışırsak çalışalım teknoloji her yerde.Tüm komşuların modemleri evimizde...Alışveriş merkezlerindekileri ise hiç ama hiç saymıyorum.

    Bizden önceki nesil - annelerimiz,babalarımız ve hatta nineler dedeler - eski toprak olmanın zamanında doğal beslenmiş olmanın avantajıyla daha sağlam durabilirler belki.Ancak bizler bu teknolojiden daha doğrusu teknoloji sebepli radyasyon ve benzeri elektromanyetik dalgalardan korunmak konusunda yetersiz donanıma sahibiz vücut olarak.Bünye olarak...

    Off neyse :))) Kısaca şunu söylemek istedim.ALışarak büyüdükleri için çok etkilenmeyebilirler belki.Belki de garip tesellisidir yapacak bir şeyimiz omadığından :))

    Çok konuşuyorum.Haydi sustum.

    Kuzuya öpücükler sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Vay be, mikrodalga fırınlardan o kadar da korkmamak lazımmış.

    YanıtlaSil