14 Haziran 2012 Perşembe

# bebek reflüsü # bebeklerde kusma

Bebek Reflüsü

2. ay yazımızda Helo'nun kusmasıyla ilgili olarak bebek reflüsü olabilir diye yorumlar gelmişti. Ben daha önce Blogcu Anne'nin yazılarından bebek reflüsünden haberdardım ancak onun yazısında betimlediği belirtilerden hiç biri bizimkine uymuyordu. Şöyle yazmış Blogcu Anne
Bebek reflüsünün belirtileri şunlardan bir ya da birkaçını içerebilir: sık sık hıçkırma ya da geğirme, sık sık tükürme ya da fışkırtır şekilde kusma, gece sık uyanma, yetersiz kilo alımı, yutkunmada zorlanma, birden ya da sakinleşmemecesine ağlama, emerken kendini geriye atarak belini bükme, sürekli emme isteği ya da meme emmeye ilgisizlik
Hıçkırma ve geğirme yok, kusmalar var ama fazla emen bebeklerde de kusmalar olabiliyor, kilo alımı iyi, kendini bükme, emmek istememe gibi durumlar da hiç yok. Dolayısıyla doğrudan bebek reflüsü diyebileceğim işaretler yoktu. Kusmaları aile büyüklerinin dediği gibi fazla emmekten, üşümesinden yada nazardan olabilirdi :/

Fakat bizim sıkıntımız geçmedi. Yaklaşık 1 aylık olduğundan beri (şu an 3 ayı doldurmasına 10 gün kaldı) kusmaları devam ediyor. Çoğunlukla peynir halde çıkarıyor. Emdikten sonra fazla gelen sütler  emdikten hemen sonra çıktığı halde bizimki emmeden 2 hatta 3 saat sonra bile kusabiliyor, sık sık  midesindekiler ağzına geliyor, sürekli bir geviş getirme hali (çıkarmıyor yine yutuyor malesef). Ağzına gelenler boğazını yakıyor, gözleri kıpkırmızı oluyor ve boğazı yandığı için de acı acı ağlıyor :( Bu nedenle uykusu çok etkileniyor. Özellikle gündüz uyuduktan 10 dakika sonra boğazının yanması ile uyanıyor, tekrar uyuyamıyor. Bütün gün uyutmaya çalışmakla geçiyor.

Geceleri de devam ediyor ağzına gelmeleri, çok derin uykudaysa uyanmıyor ama uykusunda inleme gibi sesler çıkarıyor.

Öyle üzülüyorum ki bu haline, elimden de hiç bir şey gelmiyor. Bütün gün kucağımda taşımaktan fiziksel olarak, çaresizlikten de ruhsal olarak yoruluyorum. Ağladığında sakinleştiremiyorum bazen, o zaman kendimi perişan hissediyorum.

İnternette bununla ilgili önlem olarak önerilen her şeyi denedim. Tek seferde çok emmesin, az ve sık emsin, emdikten sonra dik tutulsun, 45 derecelik açıyla yatırılsın (sürekli öyle yatıyor, kızım yatak keyfi yapamadı hiç), her şeyi denedik. Bir de mutlaka gazını çıkarmasını bekliyoruz. Fakat şikayetleri hiç azalmadı. Belki de bu az halidir bilmiyorum tabi.

Tek istediğim yediklerinin ağzına gelmesiyle oluşan yanmalarının azalması, birazcık rahatlaması. Görseniz boğazı yanarken, gözleri kıpkırmızıyken bile gülmeye çalışıyor yavrum.

Neyse çok dertlendim ama bugün nihayet doktora gittik. 2 hafta önce aramıştık doktoru ancak bugüne boş yer varmış. Ultrasonla baktı anormal bir şey yokmuş. Bebek reflüsü için bir şurup verdi, bir de mide için yararlı bakteriler içeren bir ilaç. Önlemleri tekrarladı, dik tutun sık ve az emzirin o kadar.

Şurubu biraz önce kullanmaya başladım, daha pek etki etmedi gibi ama umarım iyi gelir ve rahatlatır.

Merak ediyorum, aynı sıkıntıları yaşamış olanlar varsa bu durum nasıl ne zaman geçecek? Bir de benim bilmediğim önerebileceğiniz rahatlatıcı yöntemler, ne bileyim bitkisel bişeyler falan var mı?

Sonradan ilave: İnternette sadece bu yazıya rastlayanar için güncelleme yapmak istedim. Kızım şu an 6 ay 5 günlük ve reflü problemimiz tam 3,5 aylıkken gittiğimiz bir doktorun yönlendirmeleri üzerine son buldu. Bahsettiğim ilaç pek bir işe yaramadı ne yazık ki.

Genelde reflüsü olan bebeklere az ve sık emmesi tavsiye edilir. Midesi fazla şişmesin diye. Ancak İstanbul'da gittiğimiz bir çocuk doktoru bunun tam tersini söyledi. Daha doğrusu ne zaman emeceğine bebek karar verecek, sen üstelemeyeceksin. Eğer zorlarsan bebek reflüsünü kronik reflüye dönüştürebilirsin dedi. Uzun uzun anlattı.

Bebeklerin ilk 6 ay mide kapakçıkları çok esnek oluyormuş ve yiyeceklerin yukarı kaçması çok olası. Ancak midenin belli bir miktarı (şekil çizerek gösterdi yaklaşık 2/3ü ) dolu olduğunda midesindekiler kaçmadan dururken, bu miktarı biraz geçtiğinde hemen çıkarır dedi. Bebek kendisi midesinin ne zaman boşaldığını, ne zaman ne kadar emeceğini bilir, ancak sık sık meme uzatılırsa aç olmasa bile (bazen ten teması vs) emmeyi reddetmeyebilir. Bu yüzden karnı acıkmadan ona meme sunmamak lazımmış. Bebekler karnı acıktığında önce mızıldanır, ardından ihtiyacı giderilmezse ağlamaya dönüşür. Bu mızıldanmayı mutlaka bekle, hatta ağlamasını bile bekleyebilirsin dedi. Geceleri ise sık emmek istemezse uyandırma, bebekler 8 saate kadar aç durabilir dedi.

Doktorun tavsiyesi üzerine bu acıkma işaretlerini bekledim. Belki de kızım bir seferde çok içtiğinden bilmiyorum tekrar acıkması 3,5-4 saati buluyordu. Bu aralıklarla emzirdiğimde kusmaları birden bire kesildi.

Daha önce yaklaşık 3 saatte bir emziriyordum ama onun talep etmesini beklemiyordum. Dolayısıyla hep kusuyordu. Yine mide doluluğunu dikkate alarak emdikten hemen sonra verilen su (yada başka birşey) seviyeyi aşmasına sebep olur ve kusturur. Buna da dikkat etmek lazım.

54 yorum:

  1. Çok geçmiş olsun.Ada da bazen peynir gibi kusuyor ama bende senin yazdığın gibi ya çok emmekten fazlasını çıkarıyor yada üşüttü diyorum.İnşallah doktorun verdiği şurup işe yarar.Sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. aynı belirtiler İkra da da vardı..Çok kusuyordu bebekken,bizsim doktorumuz bizi uyarmadı reflü ile ilgili..3 yaşında teşhisi zor bir süreçle konuldu..1 sene tedavi gördü..Çok şükür ki Dila nınki erken farkedilmiş..Geçmiş olsun..Önlemler etkili oluyor bu arada..sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. oy yavruma Allahım şifa versin tüm bebeciklere:(((

    YanıtlaSil
  4. Cok gecmis olsun.Benim de oglum peynir gibi kusuyor , ve cok hickiriyor.Cok nadir de olsa kusmasini yutuyor o zaman anliyorum bogazi yaniyor cunku suratini eksitiyor.Bunlarin cok sIk mi olmasi lazim reflu olmasi icin ?

    YanıtlaSil
  5. @Enoch Baris Opoka, aslında reflü teşhisi hangi durumlar için tanımlı bilmiyorum, burda dil sorunumuz olduğu için çok rahat anlaşamıyoruz. ben kızım çok rahatsız olduğu için doktora götürdüm, bizim çok sık oluyor. iki emme arası (en az 2 en çok 3 saat) sürekli geviş getirme hali sürüyor, hiç geçmiyor bizde

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      Sikayetlerinizin aynisini yasiyorum.resmen benim.bebegimi anlatmissiniz. Su an 4 aylık. Gunun yarisini aglayarak geciriyor cok sikinti cekiyor hatta bazen reflu bu kadar rahatsiz eder mi diye suohekenmedigim olmuyor değil. Acaba baska sıkıntısı var biz mi anlayamiyoruz diye dusunmeden edemiyorum. Cok sıkıntılı zamanlqr gecieiyorum. İnsanlara neden ağladığını anlatmaktan yoruldum. Onu geçtim hem ben hem kendisi harap oluyor.

      Sil
    2. Merve hanım malesef mail göremedim bazen mail adresim yanlış yazılabiliyor

      Sil
    3. Kullandığınız ilaçları merak ettim bebeğim bir aylik gaviscon fayda etmedi kusma problemi beni yordu banada fikir verin lütfen

      Sil
    4. Kullandığınız ilaçları merak ettim bebeğim bir aylik gaviscon fayda etmedi kusma problemi beni yordu banada fikir verin lütfen

      Sil
  6. gececim daha öncede yazmıştım bence boşuna endişe ediyorsun.aksine çokda iyi kilo alıyordur helo değilmi.kusan bebek daha iyi kilo alır.en azından bizde durum öyleydi.aynı şikayetler benim kızımda da vardı.emerken uyuyan kzımı yatağına koyardım güzel güzel uyurken kusmak için uyanırdı:(( bu durum beni öylesiye yorardıki kızımı tekrar uyutmak için sallamak zorunda kalmıştım.diğer türlü uykuları bölünen kızım huysuz bende onu uyutmaya çalışmaktan yorgun ve halsiz oluyordum.sürekli kustuğu için 6. ayına kadar uykuda bile kontrol ederdim çünkü bazen söylediğin gibi kızarırdı ve kötü şeyler olmasından korkardım.nereleri kusmadı.tam hazırlanmış evden çıkarken hem kendini hem beni kustuğunu bilirim.benim cebimde sürekli bir mendil olurdu.hatta mendil çekmecesi vardı o zamanlar.rahat 50 tane mendil yakalık vardır o döneme ait :p internetten geceli gündüzlü bu konuyla ilgili araştırmalarmı yapmadım.doktorumuz en son beniçok rahatlattı.hiç bir tetkike falan gerek yok 6. aya kadar bekle eğer ek gıdadan sonra hala devam ederse duruma bakacağız.inanır mısın.6. ayın sonunda günlerden bir gün.kızım kusmuyor:)) sizde de öyle olacak umarım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim bebeğim üç aylik reflü mamasi aptamil ar ve gaviskon ilaç kullanıyoruz ama kusmaları ve huzursuzluğu hala devam ediyor nezzM geçecek sabırsızlıkla bekliyorum

      Sil
  7. gecmis olsun ablacim.
    Yok, ben bizim oglanda farketmedim bu belirtileri. Ama daha dikkatli olacagim.
    Insallah sorunsuz gecer. insallah surup fayda eder. Kiyamam :(

    YanıtlaSil
  8. seni en iyi anlayanlardan biri benim gece....

    kizim 3 ayina yeni girmistiki emme sorunumuz baslamisti zaten dogduktan 2 hafta sonra memeyi ancak tutmayi ogrenmeisti...istahla memeye gelen kizim bir anda memeye gelirken cigliklar atip agliyordu kendini geriye atiyordu...az kilo alimi fakat hic kusmasi yoktu...2 kere doktora goturdum biri acil gece yarisi!bize reflu dediler ve gaviskon diye toz bor ilac verdiler 2 haftaya yakin kullandim fayda ettimi etmedimi bilmiyorum cunku kizim hala emmiyordu...sonra 2.doktora goturduk bize 3 yas cocuklarina uygun olan suruplar verdi bebegime ama kullanmadim yine o cileyi cektik tam 1 ay!dile kolay hem kizim aglamaktan ve acliktan helak olmustu bende delirmenin esigindeydim neredeyse...herseyi yapiyordum geceleri o uyurken emziriyordum o zaman azda olsa emiyordu,emdikten sonra bir saat dik tutuyordum ve yatagina senin dedigin sekilde yatiriyordum...3.doktora goturduk doktor bize ne dese begenirsin bu bebek gayet saglikli reflu felan degil her 3 ayda basiniza gelecek olan buyume atagi geciriyor dedi...haklida cikti 1 ay sonra kizim duzeldi ama simdi ayni sorun yine geldi bu buyume atagi ve disler mahvetti butun duzenimizi yeniden,cok perisan bir durumdayiz yeniden:(

    ben dilanin ayaklarinin altina masaj yapip sicak su torbasi koyuyordum hem ayaginin altonna hem karnini bu onu rahatlatiyordu sonra emiyordu...ne alaka diyebilirsin ama bende ise yaradi...

    kolayliklar diliyorum gercekten annelerin isi cok zor hele bebekleri zor olan annelerin isi 2 kat daha zor...

    YanıtlaSil
  9. Geçmiş olsun. Bu konuyu bilmiyorum fazla. Çalışmadığım yerden sordun. Tracy Hogg'un dvdsinde görmüştüm 45 derecelik özel yastıkta yatırıyor, hatta altını orada değiştiriyordu. Altını değiştirirken karnına baskı olmamasına dikkat edin diyordu. Aklıma kumaş bezin çıtçıtlarının karnına baskı yapma olasılığı geldi. Bir de Haberman biberonu var, tepesindeki hazneye sütü alıyorsun önce, böylece bebek az bir miktarı yavaş yavaş emiyor.

    http://www.medela.com.tr/urunler.htm#haberman

    YanıtlaSil
  10. sanmıyorum ve umuyorumki ciddi birşey yoktur.
    tedirgin olma , o senın her halını anlar çünkü.
    gazını cıkarmaya çalışsan her emzırdıkten sonra.kımı bebek 15 dk. cıkaramaken kımısı bır dakıkada cıkarır,benım oğlumda cıkaramayanlardandı.
    birde kimi çocuk çok kusarmış,merak etme ,izlemeye devam et ama , çok meraklanırsan başka bir doktora daha götürürsün
    ,sevgıler

    YanıtlaSil
  11. Dilanın peynirimsi kusmasının sebebi kendi üşütmesi olabileceği gibi ,
    seninde üşüttüğünü gösterebilir,
    dila ile beraber kendinede dikkat et bakalım,
    üşütme kendini ve sütünü :)
    Allah şifelar versin
    zeynep

    YanıtlaSil
  12. @mother zi, senin yorumun hatırımda 6. ayı sabırsızlıkla bekliyorum bende. Biz de her yeri batırdık kusmayla, içim dışım, evin her bir köşesi. Aslında 6 aya kadar bebeklerin mide kapakçığı tam yerleşmemiş oluyormuş, o yüzden her bebekte olabilirmiş. Ben de öyle olduğuna inanıyorum ama biraz rahatlatıcı şurup falan olsun istiyordum. Çok zorlanıyor çünkü. Bakalım biraz deniyim işe yaramazsa vermeyeceğim

    YanıtlaSil
  13. @gelin ayşe, sağol canım her bebekte bu kadar olmayabilir, çevreme de soruyorum kimsenin böyle çok olmuyormuş

    YanıtlaSil
  14. @fatma, umarım dila şimdi daha iyidir. Çaresizlik çok zor gerçekten. Ayaklarını sürekli sıcak tutmaya çalışıyoruz biz de. Sıcak su torbaası biz de kullanıyoruz. Sürekli çoraplı ve ayaklı tulumlardan giyiyor, gerekirse bir de patik bile giydiriyorum. Ben desen hep kışlık çoraplayım. Bizim emme konusunda bir isteksizlik yok ama zannımca ilişkisini bilmiyor henüz mide rahatsızlığı ile emmenin. Dün yazı yazdıktan sonra biraz biraz emmek istememeye başladı. Umarım geçicidir.

    Büyüme ataklarını ben anlıyorum. Bizde neredeyse her ay oldu, 3-4 haftada bir oluyor. Sürekli emiyor bir iki gün sonra da sürekli uyuyor ardından bize bile gözümüze büyümüş geliyor

    YanıtlaSil
  15. @tomurcuk, senin hatırlatman üzerine yastığa bakmıştım, özellikle almadım ama evde benzer şekilde yaptım ben de. Kumaş bezlere malesef geçemedim çünkü bu hengamede başedemiyorum onlarla. Biraz daha rahatlayınca inşallah. Hazır bezleri kullanıyorum ve altını değiştirirken bile yastıkta değişitriyorum ve bacaklarını kaldırarak değil sağa doğru döndürerek (midesine baskı olmasın diye) altını alıyorum. Biberonu duymadım bir bakayım, emerken yavaş emmesi gerektiğini okumustum, süreyi uzatmaya çalışıyorum ben de bir süredir baya uzadı.

    YanıtlaSil
  16. @çiler, gaz çıkarması bazen çok çabuk bazen çok uzun süre sonra oluyor ama mutlaka yapıyorum. Bir de maşallah kızım da gazı varsa bizi uyarıyor, yatıyorsa kalkmak istiyor ve hemen çıkarıyor ardından, istanbula gidince de bir doktora soracağım bakalım

    YanıtlaSil
  17. @zeynep, annem de aynı şeyi söylüyor, hatta emzirmeden önce sütümü ısıtmam lazımmış bir havlu yada fön makinesi ile. Denemedim ama meme sıcaklığımı ölçtüm 36,4 derece, bir de sağıp sütü ölçeceğim. Üşütmekten de olmuş olabilir bazı kusmaları ama bu kadar uzun süre devam eder mi bilmiyorum. Kendim de oldukça dkkat ediyorum sürekli çoraplıyım ama :(

    YanıtlaSil
  18. diloşuma çok geçmiş olsun.. hamileliğim boyunca reflüyü yaşamış biri olarak neler çektiğini anlayabiliyorum..
    emzirirken bebek kadar kendini de korumalısın.. yediğin şeyler, özellikle ayaklarının ve göğüslerinin üşümemesi..
    yemeklerine kimyon katabilirsin, sütünün gaz yapmasını engeller.. ne bileyim bol bol rezene dicem ama içiyorsundur zaten..
    umarım ilaçlar iyi gelir kuzuma.. rahatlar bir an önce..

    YanıtlaSil
  19. Canım Gecem, çok geçmiş olsun.. İnşallah en kısa zamanda atlatırsınız bu sıkıntıları canım..

    YanıtlaSil
  20. Dila'nın ki neden kaynaklanıyor bilemiycem ama kendi halimden bir örnek vereyim belki yardımcı olur ; hamilelik yanmaları reflüsü falan dese de herkes ben yıllardır bu sıkıntıyı çeken biriyim özellikle de baharatlı ve tatlı şeyler yedikten sonra 1-2 saat sonra dahi uzansam aynen Dila'nın halini alıyorum kusamadığımda o kadar çok yanıyor ki midem daha beterim belki sizde de vardır böyle bir durum senin yediklerinle de alakalı olabilir sadece süt ürünleri geliyor akla ama tatlı ve baharatı da düşün bi inşallah çözüm olur da sen de prenses de rahat edersiniz :)

    YanıtlaSil
  21. canim benim cok gecmis olsun, simdiden. yazdiklarini okuyunca tobi jr. ile yasadiklarimizi hatirladim. tanimlarda yer aldigi kadar kapsamli olmasa da sizinkiyle ayni belirtiler bizim kuzumuzda da vardi.
    bir sure doktorumuz verdigi reflu surubunu kullandik ama asil cozumu herbix adli bitkisel bir surupta bulduk. iceriginde agirlikla dereotu yagi bulunan bu bitkisel surup hem gazi hem de reflusu icin ise yaradi.
    uyurken de hafif egimli yastik uzerine yatirdik, genelde 45 derecelik aciyla kucagimizda tuttuk.
    Bir de Tracy Hogg'un kitabindan ogrendiginmiz gaz cikartma yontemini uygulamaya basladik. reflusu oldugunu bilmedigimiz zaman sırtını pıtpıtlayarak gazini cikartiyorduk. reflulu bebebklerin sırtlarina pıtpıt vurmak yerine yukari dogru masaj yapar gibi sivazlanmanmasi gerektigini ogrenip uygulamaya basladiktan sonra meme sonrasi kusmalari kesildi kuzumuzun.

    YanıtlaSil
  22. tam da söylediğin şeyi söylemişti doktorumuz sen söyleyince hatırladım.mide kapakçığı tam yerleşmemiş ;) çok bebekte var bu kusma olayı.hem 6. aya ne kaldı biraz daha sabır ;)

    YanıtlaSil
  23. Canım yavrum,ben de çok üzülüyorum,hele geçen günkü ağlaması çok etkiledi,mutlaka bir sıkıntısı oluyor ki ağlıyor bitanem.Mert'in kusmaları 3-4 yaşına kadar sürdüğü için senin üzüntünü çok iyi anlıyorum,Cem iyi hatırlar,yedikten sonra kusmasın diye neler yapardı yavrum,eğlendirmeye çalışırdı.Benim gözlemlediğim bir şeyi paylaşmak istiyorum;Bebeklerin algıları çok kuvvetli ve en küçük olmsuzluğu,sıkıntıyı,negatif bir düşünceyi sünger gibi çekiyorlar.Mide salgısı sıkıntıyla çoğalıyor,Mert bebekken evde iki kişi birbiriyle yükses sesle konuştuğu anda bile anında kustuğunu hatırlıyorum,artık düşüncemden eyvah yine kusar mı geçse dahi kusuyordu.Sanırım son zamanlarda orada yalnız olup sevdiklerinden uzak oluşundan sıkıldın ve anne ile çocuk ömür boyu göbek bağıyla bağlı gibidir,üzüntüler hemen paylaşılır,en büyük etkenlerden biri bu.Ayrıca mide asiti yukarı çıkmamalı,kucakta çok sallanınca asit mideden ağıza doğru akıyor.senin asitsiz içecekler veyiyecekler,meyvalar yemende fayda var canım.Üzülmeyi bırak,gevşet kendini,sakinliğin Dilaya da geçsin,kusuyor diye gerildikçe O da geriliyor,
    Hepinize sonsuz Sevgiler yavrucum

    YanıtlaSil
  24. BURCU SÜNBÜL19 Haziran 2012 14:12

    İyi günler minik kızınızla mutlu ve sağlıklı bir hayat dilerim öncelikle, Besin alerjisi olabirmi acaba hiç araştırdınız mı? Aynı problem bir arkadaşımın minik kızında vardı. Annesinin yedikleri ile alakalı süt ürünlerine karşı besin alerjisi vardı. Arkadaşım bu tür beslenmediği zamanlarda kusmaları duruyordu, eğer yerse tekrar kusmaları başlıyordu bebeğinin. Yazınızı geç farkettim umarım şimdi iyidir minik DİLA.

    YanıtlaSil
  25. Merhaba minicige cok gecmis olsun. Benim oglumunda ayni sizin bebeginizin sikayetleri ile ayni sikintilari var. Bu sebeple cocuk gastrontologuna devam ediyorduk. Fakat son gidisimizde (bugun) dr sikayetlerimiz eskisi kadar yogun olmadigi halde bizi cok fazla tahlil ve goruntulemeyi iceren bir yola sokmak istiyor. Benim aklim cok karisti ve drumuzu cok tutarli bulmuyorum. Mumkunse sizi bu illetten kurtaran dr un ismini paylasir misiniz. Baska bir dr un gorusune ihtiyacimiz var. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. geçmiş olsun gittiğimiz doktor çocuk doktoru idi ama oldukça iyi ve herkes ona danışıyor, çok hastası var. bilmiyorum siz nerde oturuyorsunuz ama hastane bu http://www.denizyildizihastanesi.com doktor da hekim listesinde göreceksiniz yusuf bey, zaten telefonda yusuf bey deyince hemen anlıyorlar

      Sil
  26. Merhaba, size ve minicige cok gecmis olsun. Bizde ayni sorunlari yasiyoruz. Eger mumkunse sizi bu dertten kurtaran dr un ismini paylasabilir misiniz. Bizi mental olarak rahatlatip cocugumuzla gercekten ilgilenecek bir dr arayisi icindeyiz de. Sevgiler

    YanıtlaSil
  27. çok teşekkür ederim hemen ilgilendiğiniz için ama maalesef orası bize çok uzak. ataşehirde oturuyoruz. fakat yakın olup gidebilmeyi çok isterdim.
    sevgiyle kalın ;)

    YanıtlaSil
  28. Benim bebeğim de 2 aylık bütün bu belirtiler var birde büyük tuvaletini haftada bir defa yapıyor buda reflüy le alakalı mı acaba

    YanıtlaSil
  29. Evet belirtiler varsa reflü olabilir kala sıklığını da etkiler reflü çünkü kustugundan bağırsaklarına ulaşan miktar azolabilir. Ancak burda kriter kilo alıp almaması. Kilo almaya devam ediyorsa endişelenmeyin yazıdaki emzirme tavsiyelerini uygulayın eğer kilo alımı durduysa mutlaka bir doktora görünsün

    YanıtlaSil
  30. merabalar aynı sorun bendede var çok endişeliyim fışkırır tarzda kusuyor bil hassa geceleri her yer batıyor okadar cok umarım bişeyi yoktur yavrumun daha 2 aylık kilo alımı iyi gazı oldukça yada uykusuz kalınca ağlıyor kusma isteği uykusunu etkiliyor geviş getiriyor peynir gibi kuuyor iki biklüm oluyor emerken kendini geri atıyor çokta sık emmek istiyor bilmiyorum nedenini etraftan kusmk iyi diyolar kilo yapıyor ama bu çok kusuyor inşallah bişey yoktur her kezin evladını RABBİM korusun benimkinide cevap yazarsanız sevinirim geceleri bende uyutmaktn helak oluyorum bu 3. vladım öbürkünlerde böyle bi sorun olmamıştı ....ii günler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belirtiler benzer kızımla. Seyrek emince çözüldü bizim sorunumuz. Siz daha tecrübeli annesiniz ama benim önerim seyrek emzirmeniz. Sık emmek istiyor demişsiniz ya onun nedeni daha çok küçük olduğu için kucak istemesi olabilir. Ağladığında kucağınızda bir süre tutun memeden önce belki aslında aç değildir ve susar. Susmadığında verirsiniz memeyi. Bir de eğer ağzını emer gibi oynatıyorsa bunun nedeni açlık olmayabilir her zaman. Emme refleksi güçlendiği zaman ağzı kontrolsüzce oynar. Bunun da açlık mı refleks mi olduğunu anlamanın yolu emZiktir. Aç ise emzikle sakinleşmez

      Sil
  31. Merabalar.. internette arastirirken yaziniza denk geldim.. benim 10 haftalik bebehim var.. oglum kusmuyor ama reflu hastasi.. sürekli mide yanmasi yaşıyor.. gevis getiri gibi yapıyor.. uukikarindan cok sık uyanıyor.. son zamanlarda çığlık cigliga.. kendini yere yatirtmiyir.. yay gibi yapıyor.. doktor gaviskon infant verdi. Kullanmaya başladım... merak ettiğim aylar ilerledikce düzelir mi? Siz de düzeldi mi... cok uzuluyorum ogluma... surekli emmek istiyor.. ayrica asiri gaz prpblemi olan bi cocuk... o aci cekmesin ben saatlerce kucagimda dik tasirim ama son gunlerde iyice artti ... olacimiz meydi nasil duzeldi :( :( :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazıyı dikkatle okuyun lütfen üç büçuk aylıkken düzeldiğini ve nasıl düzeldiğini yazmıştım

      Sil
  32. Merhabalar, reflü ve diğer sağlık probleriniz için bloguma bekliyorum.
    http://doktorunburada.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  33. Merhaba gece arkadasim su dr u nasil ogrenebilirim birde ben gotursem bebegimi.benim oglum 2, 5 aylik .bizdede reflu problemi var fakat kusmuyor.iyi bir dr arastiriyorum.yazin dikkatimi cekti.yardimci olursan sevinirim.tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yukarıda yorumlarda yazmıştım ama hastanenin adı değiştş yusuf büyükpınarbaşılı

      Sil
    2. Diye aratabilirsiniz

      Sil
  34. Merhabalar benim kızım da 4.5 aylık ilk 2 ay gayet iyiydik emmeyle ilgili bir problemimiz yoktu yanlızca ara ara az az kusardı, ben de dik tutmaya hemen yatırmamaya dikkat ederdin ve reflü yastıgı almiştım. kilo alımı iyiydi. Ama 2.aydan sonra biranda emerken aglamlar kendini geriye dogru atmalar başladı. O emmedikçe ben nedenini sorguluyordum sürekli. Daha sonra kilo alımı da yavaşladı ayda 300-500 gr a düştü. En son gittiğimiz kıntrolde hiç kilo almadıgı görüldü.zaten peynirimsi kusmaları da artmıştı, bikaç defa şiddetli kusmaları da oldu. İki tane ilaç önerdiler gaviscon ve motilium ilaç içerken de zorlanıyo zaten, daha çok küçük olmasından dolayı ilaç vermek içime de sinmiyo ama vericem sanırım başka çarem yok. Ayrıca bu duruma ne kadar üzülmeyim desem de çok üzülüyorum, anne sütü ne kadar değerli ama kızım yeteri kadar faydalanamıyo... Umarım geçicektir..sizin de tavsiyenizi deneyeceğim daha uzun aralıklarla emzirmeyi.. Bütün bebeklere bol saglıklı günler ..

    YanıtlaSil
  35. Merhba ge-ce.yıllar önce açılmış konu başlığı fakat ben yeni bebek sahibi oldum ve reflü teşhisimiz konuldu.yeşil ve köpüklü kala yanı sıra çok emdiği günler uyuyor.siZ bu tür durumlarla karşılaşmamışınız sanırım.çok uyuması reflüden midir acana

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba yeşil kaka konusu şöyle. Eğer açık yeşil ve sümüksü bir yapıdaysa üşütmüş demektir. Süt soğuk gelmiş olabilir (mesela sağılmış süt verdiyseniz biraz soğumuş olabilir ) veya ayaklarını üşütmüştür. Bir kaç kaka sonra normale döner merak etmeyin. Eğer kaka koyu yeşil ise bunda endişelenecek birsey yok. Kaka bağırsaklarda kalma süresine bağlı olarak rengi koyulaşır. Hemen yapılan kaka sarıdır, biraz daha durdukça koyu yeşil ve daha da durursa kahverengiye döner. Sizin söylediğiniz üşütme gibi geldi bana. Uzun uyuması konusunda saat belirtmediğiniz için net birsey söyleyemem ama sarılık yoksa (bazı bebeklerde 3 aya kadar sürüyormus) ve eğer uyanık olduğu zamanlarda normal ise çok uyumasında sorun yok. Karnı iyice doymus olabilir. Gündüz 4-5 saate kadar uyanmadan gece 7-8 saate kadar uyuyabilir. Bir diğer olasılık da büyüme atağında olma ihtimali. Büyüme atağının ilki 5. Haftada oluyor. Tabi bu bebeğe göre değişir 6. Haftaya da sarkabilir. Büyğme atağı öncesinde birkaç gün bebek çok emer fazla uyumaz tüm rutinler bozulur ama sonra bir iki gün sürekli uyur doğru düzgün emmez bile. Sonra yine normale döner

      Sil
  36. Merhaba ge ce ben yeni bebek sahibi oldum 1,5 aylık bebeğimizde reflü çıktı.yeşil köpüklü kaka ve bolca uyuma isteği var.bunlar reflü ile bağlantılı mıdır

    YanıtlaSil
  37. Merhaba arkadaşlar. Benim bebegim 3 gun sonra 1 aylık olacak ve kusmalari aşırı derecede bana göre çoğaldı ama etrafimdaki insanlar da kilo alan bebek kusarmis diyorlar. Peynir peynir kusuyo ve son zamanlarda gevi getirmeye başladi. Bu yazıları okuyunca tedirgin oldum yarın ilk isim dr unu aramak olacak. Ama ilac verme taraftari degilim. Gecenin de dedigi gibi biraz dikkat edersek eminim duzelir. Bizimkinin gaz sikintisi oldugu icin zorlaniyor. Onun da caresini altini acmakla buldum.Çocuk buyutmek zor is. Rabbim hepimizin yardımcısı olsun...

    YanıtlaSil
  38. Merhaba bende 6 aylık bir yakışıklıya sahibim size yaptıgım bişeyi söylemek istiyorum. Üşüttüğü zaman ayağının altına viks sürün çok iyi geliyor bide rahat uyuyor bebek kusmasını dert etmeyin obur bebekler yediklerinin fazlasını cıkartıyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bebeklerde vicks kullanımı çok tehlikeli olabiliyor lütfen iyş araştırın ve doktorunuza danışın. Vicks ile ölümüne sebep olmuş haberler vardı yakın zamanda

      Sil
  39. Merabalar benim kizimda 27gunluk gunduz ve aksamlari cok huysuz ve agliyo kusmasida fazla emerken isteksiz emdigini farkediyorum az emiyo sik vermeye calisiyorum bende gecede uykuya cok zor dusuyo uykuya dusuncede artik halsiz yorgun oldugundan uyuyo ama uyabdiginda tekrar basliyo doktora goturdum reflu var dedi henuz ilac almadik insallh gecer iki kizimda gormedim boyle bise bunda olunca tedirgin oldum ve caresiz kaldim ne yapicagimi bilmiyorum bebegimle beraber cekiyoruz akil veren olursa sevinirim

    YanıtlaSil
  40. Yazılarınız çok yardımcı oldu teşekkür ederim.
    Demekki annelerimizi dinlememiz lazım eski insanlar deneyerek tecrübe etmişler şimdiki doktorlar ise açlığın 2 saati geçmemesini söylüyorlar

    YanıtlaSil
  41. Çok teşekkür ederim yazınız için uykusu düzene girdi mi?

    YanıtlaSil