27 Haziran 2012 Çarşamba

# Helodünya # Helodünya Büyürken

3. Ay ♥

Bu yaziyi 4 gun gecikmeli olarak yaziyorum ama mazeretimiz var, yolculuk yaptik ve sonunda nihayet Turkiye'deyiz. Yolculugumuz cok guzel gecti, bunda yaklasik bir hafta once emzigi almaya baslamasinin da etkisi buyuk. Ucakta ve yolda hep uyudu kuzum.

Bu ay oyle cok gelisme oldu ki, unutmamak icin hep kafamdan gecirip durdum. Neredeyse her yeni gunde yeni huylar edindi, kimi gunler eyvah, kimi gunler oh cok sukur dedim. Oncelikle doktor kontrollerimizden bahsedeyim.

2. ayi dolduktan bir hafta sonra doktor kontrolune gittigimiz icin, 2. ay yazisinda bu bilgiler yok. Kontrolde kilosunun 5170 grama kafasinin 39 cm.e ulastigini ogrenmistik. Bir ayda yaklasik 1100 gr almisti. 3. ay kontrolumuz ise biz buradayken olacakti ve ilk asilari da o zaman yapilacakti. Burda uc ay bittiginde basliyormus asilar. Turkiyede olacagimizi soyleyip randevuyu erkene aldik ve gelmeden once  asilarimizi olduk. 18 gunde yaklasik 500 gr daha aldigini ogrendik (5650 gr) ve asilarimizi olduk. Iki bacaktan yapildi asilar, biri karma asi idi ama digerini unuttum, gerci Slovakca adlarini not aldik.

Asi olurken biraz agladi ama cok degil. Biraz da onu sabit tutmaya calismamizdan hoslanmadi. Evde agri ve ates icin surup vermemizi, asi yerlerine soguk kompres yapmamizi soyledi doktor. Masallah evde ates vs olmadan atlattik.

Bu ay en buyuk sıkıntımız kusmalarindandi. Buraya da yazdigim gibi doktora gittik ve ilac kullanmaya basladik. Ancak o yazima kayinvalidemin yaptigi yorum beni dusundurdu. Mide stresten cok etkilendigi icin benim stresim onun kusmasina sebep olabilirdi. Dusununce kusmalarinin tavan yaptigi donemlerde gercekten cok stresli idim. Ve dun bir daha sahit oldum ki benim moralim tamamen etkiliyor kusmasini. Bir de emzik kullanmaya baslamasi iyi gelmis olabilir cunku tukuruk salgisi cogaliyor ve bu da mide asidini seyreltiyor olmali.

Geldigimizden beri ilaclari cok duzenli kullanmasam da kusmalari bitmis gibiydi. O kadar mutluyduk ki hepimiz, fakat dun bir mevzuya cok sıkıldım ve agladim. Emzirirken bile ağliyordum ve bittiginde hic olmadigi kadar kustu. Oyle cok kustu ve sonrasinda uzun sure memeyi almak istemedi ki birakacagindan korktum. Neyse ki aldi sonra ama benim ruh halimden cok etkilendigini anladim. Bu yuzden artik hic birseyin beni ve onu etkilemesine izin vermeyecegim.

Bu ayin ikinci haftasinda kizim sabahtan aksama kadar surekli aglamisti. Bebegi aglatmadan buyutmeye calistigim halde hic susmuyor, aglar halde birakmak zorunda bile kaliyordum. Sanki aglamayi huy edinmis gibiydi ama cok sukur o da sonra gecti. Sonradan dusununce sanirim o zaman yine midesi ona rahat vermiyordu.

3. ayin ortalarindan itibaren de daha once cikardigi sesler belirgin bir sekilde degisti ve bize bolca gulucuk vermeye basladi. Su anda her gecen gun yeni sesler cikariyor, benim cikardigim sesleri taklit etmeye calisiyor, kahkaha atarak guluyor. Oyle tatli oluyor ki onunla konusmak, ozellikle sabahlari boyle bir saat minciklayip konusuyoruz.

Ay basindan itibaren elini inceleyip agzina goturmeye calisiyordu. Gozlerini ellerine odakliyor, sonra yavas yavas yaklastiriyor. Bunu oyle buyuk bir ciddiyetle yapiyor ki hali cok komik oluyor. Simdilerde ise emzigini cikarip takmaya, bazi oyuncaklarini yakalamaya calisiyor. Reflu dolayisiyla surekli yuksek yattigi icin ters donme gibi hareketler yapamiyordu ama bu sabah itibariyle oyle hareketendi ki kendini atarken bir kac kere ters dondu. Kendi bile ne olduguna sasiriyor donunce :)

Gezmeyi cok seviyor ve biz zaten hastaneden geldigimizden beri surekli geziyoruz. Slovakyada yesil alanlar cok bol ve bir cok kere ormana, gol kenarina falan gittik. Ozellikle polenlerin ucustugu donemlerde dahi cikardik ki, bebekken maruz kalindiginda ilerde alerji olasiligi azaliyormus. Bakalim gorucez. 3. ayin son bir haftasinda hava sicakliklari 30 dereceleri asinca badi ile durmaya basladi. Ciplak olmayi cok seviyor, yatakta saga sola kivrilip ciplak cildine temas ettikce kiritiyor :) Terlemedigi surece cereyanda kalmasi gibi durumlara pek dikkat etmedim. Camlarin ve klimalarin acik oldugu ortamlarda da tuttum. Terlemesine de pek izin vermemeye calistim ama Istanbuldaki nem cok fazla, burda bazen terliyor.

Slovakyada gunduz uykularimiz yok denecek kadar azdi. En fazla yarim saat 3-4 kere uyuyordu ama ben bunu yeterli buluyordum. Zira gece uykusu 11-12 saat kadar oluyor. Bu aydaki bebekler icin gunde ortalama 14-15 saat uyku gerektigi icin gun icinde kalan sureyi de yarimsar saatlik uykularla da olsa tamamliyor. Bu yuzden cok dert etmiyorum. Fakat buraya geldigimizde uyku sureleri biraz daha uzadi. Bunda havanin etkisi oldugunu dusunuyorum. Hani tatile gidince oksijen bollugundan erkenden uyanir ve dinc oluruz ya, kizim da Slovakya'da ondan daha az uyuyor olmali. Havasi cok temiz cunku.

Cok sukur gece uykularimiz fena degil bir kere 4-6 saat suren kesintisiz uykusu oluyor, sonraki sefer ise zaten sabah olmus oluyor, sabah 9-10 a kadar gece uykusunun etkisi suruyor. Bir keresinde 8 saat kesintisiz uyumustu, cok sasirdim ama reflu sebebiyle cok rahatsiz oldugu donemlerdi, rahatlayip uyusun diye hic bozmadim uykusunu.

Son on gundur de uyuyacagi zaman bir eliyle kulagini bir eliyle de uzerinde ne varsa onu (onluk, tisort vs) tutmaya basladi. Bazen de battaniyenin kosesini falan veriyorum kavriyor. Saniyorum uyku arkadasi edindirme zamani geldi. Muzikli uyku arkadasi almistim ama kavramakta zorlaniyor, simdilik ortulerle idare edecegim. Umarim bundan sonraki adim kendi kendine uyumasi olur, cunku artik yastigini sallayarak da uyutabiliyorum bazen.

Slovakyada sallanan ana kucagindan almamistim, buraya gelince yegeniminkini kullanip sevdi, gider gitmez alacagiz. En azindan gunduz biraz uzerinde birakip bir yandan islerimi yapabilirim.

Orada yalniz oldugumuz icin kalabaliga karsi nasil tepki verecegini merak ediyordum. Ikinci gunde alisti, insanlarin ilgisinden mest oluyor. Buyuk anneler, dedeler hepsi cok seviyor, Helocum kucaklarinda keyif yapiyor :)



10 yorum:

  1. seni hamileliğinden önceden beri takip ediyorum canım insan kendi çocuğunda anlamıyor ama bir bebeğin gözlerimin önünde doğup büyümesi mucize gibi bir şey insan "vay bee!3 aylık olmuş" (maaşallah)
    Allah sağlıklı uzun ömürler versin ve Türkiye'ye hoşgeldiniz ;)
    http://kirmizirouge.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  2. Kendini keşfediyor:) Onu görmek istedim öyle ellerine bakarken:) Çok sevimli lokum yahu! Sakin sakin sütünüzle kalın kızlar. Dünyanın da derdini yiyeyim, hiç bir şeye sinirlenme, at gitsin. Ben de kızımda tepkiler görüyordum ben kızınca, sonra ben de nasıl takmayacağımı öğrendim. Onlar üniversiteden daha büyük dersler bize.

    YanıtlaSil
  3. Memleket havası rahatlatmıştır ki uyku saatleri uzamıştır Sevgili Gece, bayağı serpilmiş büyümüş, güle güle büyüt pek tatlı:)

    YanıtlaSil
  4. oy masallah size.
    o bir kucuk hanfendi artik, yesin icsin gezsin.
    sevgi yumagi olmanin tadini cikarsin azicik :)

    YanıtlaSil
  5. Maşallah Dila'ya. Kocaman olmuş, çok tatlı foto da.Size iyi eğlenceler, iyi gezmeler..

    YanıtlaSil
  6. Msallah Dila ya.Kahkaha atmalari dunyaya bedel degil mi ? :)

    YanıtlaSil
  7. Hoşgeldiniz:)Ne mutlusunuzdur şimdi:) Maşallah maşallah maşallah diyorum kuzuya. Keyfiniz bol olsun!

    YanıtlaSil
  8. Göreceksin akrabalarıyla geçireceği günlerden sonra ne kadar büyümüş gelişmiş olacak, ne kadar çok iletişim halinde olursa bebekler o kadar çabuk algıları gelişiyor:)

    YanıtlaSil
  9. Dilanim teyze :-) cok guzel olmus bu sozunuz, cok sevdim. Kizinizin tombik yuzu benim kizima benziyor, kizimin ilk aylarini ozledigimi farkettim, dila'nin fotolarini gorunce. Iyi gezmeler, sihhatle tamamlasin tatilini dilanim teyze insallah

    YanıtlaSil
  10. Allahım o dudaklar ne olmuş öyle??maşallah günden güne daha da güzelleşiyor.İyi tatiller olsun inşallah.

    YanıtlaSil