25 Mayıs 2012 Cuma

# alt bezleri # bez değiştirme

Altın Yumurtlayan Tavuk

Anne olunca öğrendim, kaka altın renkli ise iyi, yeşil ise kötüymüş. Çok şükür birkaç kez dışında hep altın renkte oldu kakalarımız. Helo'nun altını açtığımda altın rengi kaka gördüğümde sevinip eşime sesleniyorum, kocacım zengin olduk yine altın yumurtlamış bizim tavuk :)

Altını temizleme işini doğduğundan beri pamuk ve sıcak su ile yaptım. Birkaç gün öncesine kadar her altını açtığımda hemen üşüyordu, elleri buz kesiyor ve çenesi titriyordu bazen. Ben de çabuk çabuk yapıyorum bu yüzden alt değiştirme konusunda oldukça da hızlandım.

Dışarıya çıktığımızda sıcak su bulabilme imkanım varsa aynı şekilde temizlemeye devam ediyorum. Ancak bazı zamanlar su bulma imkanım olmuyor ve o zaman ıslak mendilleri kullanıyorum. Toplamda 2 kere falan ıslak mendili kullandım ama geçen gün konsoloslukta kullandıktan sonra kakamız yeşil oldu :(

Aslında orda da sıcak su bulabilirmişim ama akıl edemedim. Mendil ile silerken hava sıcak olmasına rağmen üşüdü biliyorum. Hemen sonraki kakası yemyeşil olmuştu ve birkaç kaka böyle devam ettikten sonra çok şükür düzeldi. Fakat her mendil kullandığımda böyle mi olacak diye korkuyorum. Gerçi havalar daha da ısınacak ama mendilin ısısı kapalı popo ısısına göre oldukça düşük.

Bu konuda tecrübeli annelerin yardımına ihtiyacım var. Islak mendili nasıl kullanıyorsunuz, bizim durumumuzdaki gibi üşütme söz konusu mu? Ben nerde yanlış yaptım?

Sonradan güncelleme: Gelen yorumlardan öğrendim ki yeşil kakanın sebebi üşütme değil emme bozukluğuymuş. Yorumları okumayacaklar için bu yazı yanlış yönlendirme yapsın istemedim. Fakat genelde hep aynı şekilde emdiği halde, bizde yeşil kaka üşüdüğü dönemlerde oldu. Ya tesadüftü ya da üşütmeyle gerçekten alakalı bilemiyorum. Ancak sorum hala geçerli.

39 yorum:

  1. Canım ben hep ıslak mendil kullandım, Unibaby.sadece sabunlu su içeriyor.gayet memnunum ama yaz kış hiç bahsettiğin problemi yaşamadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. acaba yeşil kaka üşütmekten değil mi diye düşünmeye başladım, fakat bezle sildiğimde üşüyor gerçekten

      Sil
    2. Yeni doğduklarında altları açılınca hep üşüyorlar zaten, birde Emre altı açılınca illa ikinciye kaka yapardı:) eşimin bir kez havada yakaladığını hatırlıyorum:) ne gülmüştük o halimize :)

      Sil
  2. hiç aklıma gelmemişti böyle demek,oğlum olduğu için belki.
    önceleri bende pamuk kullandım .sonra zor geldi , yeni doğanlar için üretilmiş ıslak mendil aldım.Burada 'Wee'diye bir marka var.Piyasada onun gibisi yok.Diğerleri gerçekten ıslak ,hatta suyunu sıkıyosun bu pamugu ıslatıp sıkıp hazır hale getırmıssın gıbı cok guzeldi.kaka genelde sulu oldugu ıcın çok memnun kaldım.Büyüyüp ek gıda geçince ve kaka koyulanınca bu yeterli gelmedi.Huggies yenidoğana geçtim ve hala onu kullanıyorum.oğlum 16 aylık hala bunu kullanıyorum , saf su ve pamuktan ibaret .Uni Wipes da olabilir.
    üşüme meselesi için altını değiştirmeden önce mendilleri elimde ısıtıyordum.yardımcı olabildiysem ne mutlu
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. elimde ısıtmak aklıma gelmedi genede çarçabuk yapmaya çalışıyorum ya ondan herhalde :)

      Sil
  3. Benim bildiğim yeşil kaka üşütmenin değil, fazla süt almış olmanın habercisi. Burada da öyle bir bilgi var: http://drjaygordon.com/pediatricks/general/poop.html

    Ben her açtığımda altını ılık suyla yıkıyordum. Dışarıda da hep yenidoğan ıslak mendili (u.ni) kullandık. Hiç ısıtma gereği hissetmedim. Biraz da alışsın diye düşünüyorum. Şu anda poposunun üzerinde taşlarda, parkelerde dolaşıyor. Ama belki Helo daha nazlıdır, kız ya :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu konuyu özellikle araştırmadım annem ablam falan öyle dediler diye kabul ettim birkaç türk sitesinde de okumustum üsütme diye, senden çok şey öğreniyorum çok sağol

      Sil
  4. Merhaba;
    Gecenin bir yıldızı da ben olmaya geldim:)
    Ben de beklerim www.endininmutfagi.com
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Ben de ıslak mendil kullanıyorum canım ama kullanacağım kadar mendili alıp muslukta sıcak suyu açıp iyice yıkıyorum mendil hem sabunlarından arınmış hem de ısınmış oluyor ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu aklıma geliyor ama asıl sorun o zaten su bulamadığım zamanlar ne yapmalı

      Sil
  6. ben de kızım doğduğundan beri hep ıslak mendil kullandım parfümsüz sadece ıslak mendil unibaby yeni doğan..hiç sıkıntı olmadı, evde kaka yapınca hep yıkıyorduk ama..dışarda bezler çok rahat, su her zaman bulunmuyor.. ama bizimkisi dışarda hiç kaka yapmadı belki 1 kere:)bizimde yeşil kaka oldu 1 defa...anne emziriyorsa yedikleriyle de ilgili olabilir deniyor.. takip etmek gerek ama..bez üşütür mü diye o kadar hassas düşünmeyin bence, alışsınlar zaten vücut dirençleri arttın, bağışıklık sistemi gelişsin.. ben zaten kızım hasta olunca bağışıklık sitemi gelişiyor diye bakarım olaya, çok şükür 2-3 nezle dışında problemimiz olmadı. 11,5 aylık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de o kadar titiz değilim aslında alışmasını istiyorum her ortama ve koşula genelde hep pamuğu tercih ettim ama mendile de alıssın istiyorum

      Sil
  7. ben de ıslak mendil kullanıp (unibaby) ısıtma gereği duymuyorum ama nurturiada okumuştum sanırım, alt açmadan evvel kullanılacak kadar mendili elde ısıtmaktan bahsediliyordu..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. herkes unibaby kullanıyor sanırım burda o marka yok ama bebekler için olan alkolsüz diğer mendillerden alıyorum şu an kullandığım prima premium care in mendili

      Sil
  8. burada bilinen tek gerçek meme emdiğinde yeşil kaka üşütmedir egehandada çok oldu dert etme he birde kakada sümüksü sıvı varsa üşütme göstergesidir.altın rengi kaka makbuldur:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. abla benim de aklımda öyle kalmıs egehandan belki herkesde aynı sekilde olmuyordur yeşil kakanın sebebi ama bizde de üşütmeden oldu öyle hissediyorum

      Sil
  9. Ayni sey sanirim butun annelere icin sevindirici haber :)Ben de her kaka yapisinda sevinc cigliklari atiyorum resmen hele bir de altin renkliyse degmesinler keyfime .Benim de annem ve kayinvalidem usutme dediler ki , biri Turk biri Amerikan , 2 ayri kitadan 2 ayri insan ayni soyleyince ben de de usutme olarak kabul gordu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. benim de annemden öyle kalmıs aklımda anneler hep üşütme diyor herhalde hangisi doğru acaba anneler mi doktorlar mı :)

      Sil
  10. aynı sorun ne tesadüf ki dünden beri bende var. dün 2 defa üst üste yeşil kaka yapınca doktorunu aradım. doktoru gazdan dolayı olduğunu söyledi. 2 günden uzun sürerse getirin dedi. anneme sordum o da üşütme dedi. benim kızım da 40 günlük. eğer sümüksü kıvamda değilse çok önemli değilmiş ama ben de şimdi merakla bekliyorum dilerim o altın rengine bir an önce kavuşuruz tekrar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. inşallah bir an önce kavusursunuz ben de yeşil görünce moralim bozuluyor

      Sil
  11. ozguranne.blogspot.com'da yesil kakayla ilgili bir post var.

    ben de mendille usutme arasinda bir korelasyon oldugunu dusunmuyorum. benim mendil kullanimindaki cekincem icinde bulunan kimyasallar olacaktir.

    kolay gelsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o blogdaki tüm yazıları daha önceden okumustum, söz konusu yazıyı da bugün okudum ama bizim durumumuza uymuyor özellikle çay mevzusu hiç içmdim ben o çaydan

      Sil
  12. biz de yenidogan islak medndili kullandik uzun sure. simdi dislrrimiz yuzunden pisik sorunu yasadigimizdan bazen ilik su ile bazen de primanin aloeverali islak mendilini bazen de hakiki zeytin yağını kullanıyoruz.
    tobi jr. yesil kaka yaptiginde annane ve babaanne teshisimizi doktorumuzda onaylamisti. emziren anne kendine dikkat edecek yalan ayak dolasmayacak usutmeyecek, dengesiz beslenmeyecek ve hapsinde onemlisi paniklemeyecek. yesil kaka bebek usuttugunde, anne usuttugunde, gazi oldugunda ve demir takviyesi almaya basladiginda yesil olurmus. 2 gune gecmesse gelin bakalim demisti. allahtan hic ihtiytacimiz olup da gitmedik. ama zavalli adamcagizi telefonla cok taciz ettik :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. demek sizin doktor da üşütme dedi, herkes farklı diyor herhalde bu yazı yeşil kakanın sebebi nedir tartışmasına döndü :))

      Sil
  13. http://www.annekaz.com/2012/05/bebeginizin-islak-mendili-hep-sicak-kalsin/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. annekaz twitterdan bu fikrini söylemişti bana ama görmemiştim bu linkten gördüm çok sağolun

      Sil
  14. yeşil kakayla üşütme arasında kesinlikle bir korelasyon yok bence. doktorumuz da annenin yedikleriyle ve bazen de sütün bebeğe fazla gelmesiyle ilgilidir demişti.bence asıl önemli olan bebeğin genel durumunun iyi, keyfinin yerinde olması.çok fazla takma düzelir birkaç güne. bir de ben de ilk zamanlar saf suyla temizledim ama şimdilerde uni kullanıyorum. açıkçası iki türlüsünde de ıstmak aklıma gelmedi. ilk zamanlar elleri bile mosmor kesilirken artık 2 ayı geçtiği ve kendi vücut ısısını ayarlayabildiği için daha rahatız. zamanla Dila da alışacaktır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bizim zaten uzun sürmedi kaka değişimi aynı gün içinde ikinci üçüncü kakada düzeldi. ben de takmıyorum ama üşümemesi için nasıl yapsam diye bu yazıyı yazmıstım. Dila da gitgide alışıyor ama burası Tr ye göre daha soğuk ondan herhalde

      Sil
  15. Ada'nın da bazen yeşil oluyor ( mesela bu sabah oldu ) ama ben hiç doktora bundan bahsetmedim.Korktum şimdi ya!! Genelde üşütme denmiş yorumlarda..
    Poposunu önceleri ılık su ve pamuk ile dışarıda da premium care ıslak havlu kullanıyorum..

    YanıtlaSil
  16. gecem bende unibaby kullandım bir yaşına kadar.. kışın peteğin üstünde tutuyorduk sürekli.. böyleye ılık oluyordu..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ablamda peteğin üzerinde tutardı ama şu an kaloriferler yanmıyor haliyle.

      Sil
  17. gece peki yanlış emzirme derken neyi kastediyorlar acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aslında herkes farklı birşey söylüyor, babycenter sitesine göre kakanın rengi bağırsaklarda kalış süresi ile alakalıymış, çok kalıyorsa rengi koyulaşıyormuş. koyu kahve gibi olmadığı sürece sorun yokmuş. başka kaynaklar emme düzensizliği diyor, hızlı sindirim yada memelerdeki sütü sonuna kadar bitirmemesinden yani sadece ön sütü almasından olabilirmiş. gıda alerjisi olabilirmiş çeşit çeşit açıklama var. bizim üşütmeden olduğunu düşünüyorum çünkü emzirme düzensizliği yada alerjiden olan renk değişimi günlerce sürüyor sanırım. bizde bir kaç kaka yeşil olup sonra düzeliyordu

      Sil
    2. 3.ay kontrolünde dr.a sorayım ben en iyi, paylaşırım o zaman cnm..

      Sil
  18. bende kaka rengini değişken olmasının sebebini altın rengiyse bebeğin doyduğunu annesütünün yeterli olduğunu koyu renkliyse gerktiğinden fazla süt içtiğini kakanın tane tane olmasınında bebeğin doymadığını belirttiğini biliyorum çünkü azda olsa üşütse kakada koku oluyo koku yoksa hiç takılmayın bence bide ben hep ıslak mendil kullandım ama oğlumun totişkosuna sürmeden önce ılık suyla çeşmede iyice yıkıyordum bence daha pratik..
    helo ya selamlar :)

    YanıtlaSil
  19. almanya da islak mendiller disinda , penatenin veya diger markalarin with oil ...yagli mendilleri var sizin bulundugunuz yerdede vardir mutlaka ..islak mendil gibi hem soguk ve islak degil , hemde yagli oldugu icin kullandiginiz zaman ayrica pisik kreminede ihtiyac yok her defasinda ...
    pinar / almanya

    YanıtlaSil
  20. Gece merhaba;
    ben kızım Dila'da(6yaşında)bezi bırakana kadar hep pamuk kullandım. Dışarda olduğumuz zamanlarda, gittiğimiz yer bir ev ise sadece pamuk,sıcak suya ulaşamayacak yerdeysem bardak termosa sıcak su ve disk pamuk koyuyordum. Benim kızımda yaşadığım tecrübelere göre yeşil kaka üşütmekten ve kulak ağrısındandı. Her ne kadar doktoru alakası yok desede annem ve anneannemde aynı şeylerin üzerinde durunca eskilerin bir bildiği var deyip üşütmeyi kabul görmüştüm.Sana minik Dila ile kolaylıklar diliyorum.

    YanıtlaSil