23 Mayıs 2012 Çarşamba

# Helodünya # Helodünya Büyürken

2 Ay ♥

Zaman hem çok hızlı geçiyor hem de çok yavaş. Öyle hızlı ki 2 ay nasıl geçti anlamadım, kızımdan başka hiç bir şeyle meşgul olamadım çünkü. Çok yavaş geçiyor, günlerimiz öyle dolu ki. Sanki 2 aydır değil de yıllardır bizimleymiş gibi.

Her günümüz bir macera, her gün yepyeni ve başka. Rutin diye birşey kalmadı ve bu bilinmezlikte zaten en fazla bir gün sonrasını planlayan ben, bir saat sonrasını bile planlayamamaya mahkum oldum. Bu düzensiz döngü içinde yuvarlanırken, bir hafta öncesini bile unutur olduk, hatta eşimle konuşuyoruz önceden nasıl yapıyorduk diye. Bir ay önce nasıl uyutuyorduk nasıl besliyorduk kızımızı. İşte bu yüzden yazmalıyım, tabi hafızamda kaldığı kadarıyla.

İkinci ayın başlarında sanırım yenidoğan sivilcesi denilen illete yakalandık. Öyle çoğaldı ki pamuk yüzü ve kafası komple sivilce oldu. Helo'da rahatsız olduğuna dair bir belirti yoktu ama oldukça kötü görünüyordu. Doktorumuz alerjik olduğunu ve narenciye, çilek, fıstık, çikolata gibi şeyleri yemememi söyledi. Bir de fenistil diye bir damla verdi. İkinci günde %80 oranında geçmişti çok rahatladım, toplamda 4-5 günde tamamen bitti çok şükür.

İlk ay kontrolümüz 41. günde oldu (doğumdan bir hafta sonra doktoruna gitmiştik). Bu ülkede boy ölçümü yapmıyorlarmış. Kafası 36cm (ilk kontrolde 31 di yanlış hatırlamıyorsam), kilosu da 4090 gr olmuştu. Doğum kilosunun üzerine 1400, minimum kilosunun üzerine 1700 gr almış yani, çok sevindim. Zaten doğduğunda çırpı gibi olan bacaklar ve parmaklar dolmaya başlamıştı :) Boyunu da biz kendimiz ölçtük 1,5 aylıkken 59 cm (doğumda 49 idi) olmuştu ama biraz hatalı da ölçmüş olabiliriz.

Kızımın gece uykuları düzene girdi sayılır. Zira başlangıçtan beri üç aşağı beş yukarı aynı düzende gidiyoruz. Çok şükür geceleri iyi uyuyor. Başlarda babası da bir kez kalkıp sağdığım sütü biberonla veriyordu ama son zamanlarda uyandırmıyorum, çünkü beni de fazla yormuyor kızım. Babası da zaten 6.30 da kalktığı için uykusunu alsın istiyorum. Ancak 5 de işten geldiğinde neredeyse yatana kadar onda Helocum. Ben de bu arada yemek yapıyorum, ev işlerini ayarlıyorum falan. Babası ona genelde müzik dinletiyor, ben gün içinde bu konuda pek ihmalkarım nedense ama çıplak sesimle durmadan şarkı söylüyorum tabi.

40'ının çıkması gerçekten sihirli birşeymiş. Birden bire tavırları bakışı duruşu değişti. Önceden daha bebeksi idi. Hani böyle sürekli uyuyan kendi halinde olur ya bebekler. Kırkında sonra ise daha hareketli oldu, bizi algılamaya başladı, tepkiler veriyor, konuşuyor, numara bile yapıyor bize artık. Elleri kolları pek durmuyor son zamanlarda. Sürekli gezmek istiyor. Evin içinde gün boyu volta atıyoruz. Tabi bunda babasının da etkisi var. Kocacım da pek hareketli biridir, öğrenciliğimizde yürüyerek ders çalışırdı bir dakka oturmaz yerinde. Demin yazdığım gibi akşamları babası uyutuyor ve o da evin içinde kucakta volta atarak uyuttuğu için bizim kız gezmeye fena alıştı. Uyumak için sadece kucakta pışpışlamamız yetmiyor bir de yürümemiz gerekiyor. Kollarım belim kopuyor bazen ama bir yandan da spor oluyor. Kendi kendine uyumayı öğretmeye çalışacağım ama şimdi henüz daha çok küçük ve yakında Türkiye'ye de gideceğimiz için, alışkanlık bile edinse bozulacak diye erteliyorum.


Zaten son iki haftadır falan kusmalarla başımız dertte. Maşallah emme konusunda hiç problemimiz kalmadı ve çok şükür süt de yetiyor ama biraz fazla emiyor galiba. Kusmasını azaltmak için beslendikten sonra bir süre dik tutuyoruz ve yüksek yatırıyoruz. İnternette bir de sık sık az az beslenmesi öneriliyor. Bugünden itibaren buna dikkat etmek için biberonla ölçülü vermeye karar verdim. Fakat bu sefer de ya doymadığı için ağlıyor veya uyusa bile çok kısa süre sonra acıkıp uyanıyor. Aslında kızım çok aç gözlü değil. Doyduğunda kendi bırakıyor memeyi ve aç değilse kesinlikle ağzını açmıyor ama yine de kusuyor işte. Özellikle uyurken ağzına geldiğinde yüzünü buruşturuyor, bazen uyanmasına sebep oluyor acılığı.

Kusmalar yüzünden gündüz uykularımız çok düzensiz ve az. Bazı günler gayet iyi uyurken çoğunlukla uyanık oluyor ve eşim geldiğinde pili bitmiş bir beni buluyor karşısında. Birkaç kere depresif hallerim bile oldu, sinirimden ağladığım, çatacak kimsem olmadığı için eşime carlayıp onu üzdüğüm...

Doğduğundan bir kaç gün sonrasından beri geceleri yanımızda uyuyor. Bir gece beşiğinde iken kusmuştu ve ben kalkıp onu doğrultana kadar böğürmeye başlamıştı. Öyle korktum ki o gün, ondan sonra hemen müdahale edebilmek için yanımıza aldım. Gerçekten birçok kez de daha hızlı şekilde müdahale ettim. Kusmalarının azalır azalmaz yeniden beşiğine yatıracağım ama nedense bu boğulma olasılığı fobim haline geldi. Öyle korkutuyor ki beni Allah korusun. Gerçi vücut ona göre tepki veriyor, öksürüyor falan ama bebek kendini kaldıramadığı için öksürürken bile çok zorlayıcı olabiliyor.

Aramızda yatmasını çok seviyoruz ikimiz de, uyurken onu seyretmek koklamak şahane. Gece öyle sesler çıkarıyor ki, bazen şaşıyorum nasıl çıkartıyor diye. Ellerindeki zerafetin tersine çıkardığı sesler kro bir adam gibi :p Gırtlaktan gelen hırıltılar, mıkırdanmalar şeklinde. Bir de artık asla ellerini örttürmüyor. Battaniye altında ise çok kızıyor illa dışarıda olacak ve yukarı kaldıracak. Zaten emerken, uyurken falan elleri hep yanaklarında ya da gıdısında falan oluyor. Ten teması almaya ihtiyaç duyuyor herhalde. Tabi biz de bol bol dokunuyoruz ama ne kadar seveceğimize de karışıyor hanım. İstemediği zaman elimi itiyor, başını çekiyor falan. Neyi ne kadar istediğinin çok bilincinde.

Göğsümde uyumayı da seviyor ancak rahat bir pozisyon bulana kadar cırlıyor. Sağa sola dönüyor, kayıyor, kollarını ayarlıyor, beni yastık gibi yoğuruyor :)

İki gün önce Bratislava'ya gittik konsolosluğa. Sabah uçakla gidip trenle döndük. Sabah 6 dan önce çıkmıştık ve gece 11 de dönünce yorgunluktan bittik. Helo genelde uyumluydu, yalnız uçakta kemere bağlı olmayı sevmedi ve biraz ağladı. Trende ise bol bol şarkı söyledi gür sesiyle :) Ama napalım 5 saatlik çok uzun bir yolculuktu.

Artık beni ve babasını tanıyor, bize gülücükler atıyor ve konuşuyor. Bazen mızıldanmalarıyla bizi yorduktan sonra gülüyor şımarık şımarık ve biz de hemen tav oluyoruz. Cem'e diyorum kendini nasıl affettireceğini bile biliyor bu yaşta bıdık.

1.5 ay civarından beri arada bazı yemekleri tattırıyorum. Cem'in babannesi de tatırmamızı söylemişti. Parmağımın ucunu yemeğe daldırıp suyunun tadını alacak kadar. Bazen bizimle o da sofraya oturuyor. Her seferinde yeni tadı karşılayışı ve yalanışı bizi bitiriyor.

Banyoya da iyice alıştı. Çok seviyor özellikle banyodan sonra kurutma makinesi ile kuruturken keyif yapıyor. Kurutma keyfini bu videodan görebilirsiniz.  Aile üyelerine açtığımız şifreli sitemizden bir parça :)

Önceki hayatımız komple değişti, artık kızımla öyle canlı hareketli bir yaşamımız var ki tadından yenmiyor.

30 yorum:

  1. çok doğru; çocuk doğduktan sonra zaman su gibi geçer.. hatta büyük oğlum 7 yaşında ve 7 senedir hiçbir sabah olmadı ki; acaba bugün ne yapsam diye uyanayım:) uyandığında zaten yapılması gereken dünya kadar işi başucunda hazır buluyor insan :) maaşallah bebişe, huzurlu uykuları olsun inşaallah...

    YanıtlaSil
  2. Allahım ağzınızın tadını bozmasın dedikten sonra çok akıllı bir kız diyorum...Daha sonraları meme emmesi bile ayakta kucakta yürüeken olacak olması lazım lütfen Dilam onu da yap yoksa darılırım:) ben çok çektim bilirim Allah yardımcın olsun.en güzel zamnalr bunlar bazen saatler dursa keşke diyordum...ay şimdi saatler çabuk geçsinde bizde yiyelim şu çirkini:)

    YanıtlaSil
  3. oh oh oh, ne kadar güzel anlatmışsın, özenmemek elde değil :) yeriz o pamuk ellerden.

    YanıtlaSil
  4. Oyy Dila'ma bak neler yapıyor bacak kadar boyuyla.
    bence yanında yatırarak en güzelini yapıyorsun. Biz de yattık bak şimdi kendi kendine uyuyor. Zamanla onlar kendi yollarına giriyor zaten.
    hem keyfini çıkar o anların. bizimki kendi yatağında yatmaya başlayınca kendimi terkedilmiş hissetmiştim ben :)
    şimdi de kendi uyuyor ya hep bir eksiklik var içimde. birşey yapmayı unuttum ama neyi diye düşünüyorum. elimi kolumu nereye koyacağımı bilemiyorum :)
    Siz geleceksiniz ya ben bile heyecan yaptım. Anneni aileni göreceksin diye çok mutlu oldum sizin adınıza.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. umarım dila da alis ablası gibi akıllı olur çok imreniyorum size allah bozmasın düzeninizi

      Sil
  5. kusmasını dert etme 6. ayda ek gıdayla birlikte hemen kesiverdi.nasıl da kusardı anlatamam.kusan bebek besili olur derler ;) benim bebikde oldukça besiliydi..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. besili olsun isterim ama şu boğulma olayı çok korkutuyor kusunca da çok geriliyorum

      Sil
    2. evet haklısın.bende o konuda çok tedirgin olurdum.o yüzden kusması geçene kadar beşiği yanımızda oldu hep.sürekli yan yatırmaya çalıştım falan hep kontrolde tutunca kendimi daha iyi hissediyordum.sonraları ilk zamanlardaki gibi de kusmuyor gittikçe azalıyor.ilk aylarda dolu dolu kusardı çok tedirgin olurdum ben de.

      Sil
  6. ahh canım maşallah çok tatlı görünüyor hem fotoğrafta hem videoda.
    kızımı kucağıma aldığımda kıyma paketi gibi gelmişti şimdi 5,5 yaşında koca bir genç kız(!) sorsan hçbirşey anlamadım geçen yıllardan...
    sağlıkla büyüsün inşallah.
    bebeklerin saç kurutma makinesinin sesini, anne karnındayken dışardan duyduğu seslere benzettiğini bu nedenle bu seste sakinleştiğini okumuştum bir yerlerde. şimdi videoyu izleyince doğru mu acaba diye düşündüm :) öyle tatlı duruyorki Dila... yayılmış keyiften...

    keyifli günleriniz olsun canım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hem yayılıyor hem de ayaklarını ısıtalım diye yönlendiriyor biz sadece fönü onun istediği yöne veriyoruz

      Sil
  7. Canım sağlıkla mutlulukla daha nice günler geçirin Prensesinizle. Sevgiler

    Yerim ben o keyifli videodaki ayakları...

    YanıtlaSil
  8. Tadından yenilmesin, maşallah Gece cim. kucakta yürüyerek az uyutmadım bende:)
    Nice 2 aylarına olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok zor ama bir o kadar da keyifli kucakta uyutmak :)

      Sil
  9. Cok tatli anlar degil mi? Benim bebegim de 6 aylik oldu ve yavas yavas pure gidalar vermeye basliyorum. Yemegin suyundan veriyorum dedin ya, bana verilen tavsiyeyi paylasmak istedim senle de: Bebegi ilk etapta sekerle tanistirmamak gerekiyormus, tatlinin tadini alinca sebze yemek istemiyorlarmis sonra. Sen ne dusunursun bilmem ama ilk bebis oldugundan tavsiyelere acik oluyorum ben. Mutlu gunler dilerim tatli bebeginle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şeker vermiyorum bende şu ana kadar birkaç meyve, çorba ve bazı yemeklerin suyu oldu. çok değil zaten parmakla birkaç damla

      Sil
  10. Yemeklerden tattırmak değişik bir fikir, ilk defa duydum.Sakıncası yoktur sonuçta parmakla azıcık veriyorsun.Ada' da 2 ayını doldurdu bugün 2 bacağından ve tek kolundan aşı oldu..Sizin aşılar nasıl oluyor orada? Sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. haftaya doktor kontrolümüz var o zaman netleşecek aşı meselesi ama daha önce sorduğumuzda 3. ay içinde demişti

      Sil
    2. Bizim biraz sancılı geçti:( bu arada videoyu izledim, saç kurutma makinasına zararlı diyorlar duydun mu hiç? Benim de bir sürü arkadaşım gaz sancısında bebeği uyutmak için kullanıyormuş.Bana da kullan dediler ama daha denemedim.Denemem de inşallah.Bu arada Dila çok tatlı dil çıkarıyor maşallah:)

      Sil
    3. hiç duymadım zararlı olduğunu ama özellikle araştırmadım, ancak ben o kadar pimpirikli bir anne değilim. Buraya gelen yorumlardan anlıyorum ki bazı konularda çok ihmalkarmışım, kendimden utandım :/

      Sil
  11. maşallah ya zaman nasılda çabuk geçiyor
    artık herşeyi okadar çabuk değişecek ki hızına yetişemiceksin,her dönemin ayrı bir güzelliği var, tadını çıkar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. enerjim olduğu her daim tat çıkarmaca yapıyorum bol bol

      Sil
  12. Arkadaşımın bebeği de kusuyordu, reflü demişti doktor bir sor istersen sende canım.Birde yemeklerden tattırman güzel ama dikkat et bazen bebekler yemeklerin tadından hoşlanıp emmeyi bırakmak istiyorlar.Ay bende ne kadar çok bilmiş konuştum :) Ama çok cici kızın maaşallah :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bebek reflüsünü biliyorum haftaya dr kontrolünde soracağım. yemek tattırmayı ise bilakis bunu önlemek için yapıyorum. şu an tattırdıklarım doyuracak durumda değil mutlaka süt içiyor, ama ek gıdaya gecince porsiyonlar buyuyecek meme emmek istemeyebilir yeni tatları alınca. şimdi tatları alıyor ama süt de hayatında, şimdiden bu değişikliğe alışırsa ek gıda döneminde yeni bir durum gibi gelmeyecek diye umuyorum, ablam da öyle yaptı 1 yasını gecti yegenim hala emiyor

      Sil
  13. tattırma olayı için çok erken , süte devam nacizane fikrim.ilk üç ay hala dogdunun,dış dünyanın farkında değilmiş.mide ve bagırsak sıstemıde hazır olmadıgı ıcın 6 aydan once ek gıda verılmıyor.Ben bir fiil 6 ay yalnızca anne sütünü verdim,tavsiye ederim.
    sağlıkla kalın
    sevgıler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok az ve birkaç kere yaptım tattırmayı ve uygunsuz seyleri vermedim tabi ben de dikkat ediyorum bu hususa

      Sil
  14. Maşallah. Çok tatlı olmuş, işte huyları ortaya çıkmış bile.

    Ben de arkadaşlara katılıyorum, sanırım az da olsa bir reflü sorunu var. Reflü yastığında uyutmak, hatta o yastıkta altını açmak gerekebilir. İnşallah tek sorunu bu olur ve bu da hemen çözülür.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hımm ne menem birşeymiş diye baktım bu yastığa aynısı yok ama bir yastığı bu şekilde ayarlayıp öyle yatırıyor, altını bile onda açıyorum zaten

      Sil