2 Eylül 2009 Çarşamba

# Blog # blogger ipuçları

Paylaş Paylaş Nereye Kadar

Hepiniz farketmişsinizdir, Google da yapılan aramalarda ilk sayfalarda bloglar ve forumlar çıkıyor. Özellikle önemli bir bilgi (sağlıkla ilgili, yada ansiklopedik bir bilgi gibi) aradığınızda bu durum insanın sinirini bozuyor çünkü blogların verdiği bilgilere güvenilmiyor. Kişisel içerikli olan bloglar haliyle insanların görüşlerini düşüncelerini içeriyor ve yansız olamıyor.

Çok kere asıl aradığım kaynaklara ulaşmak için Google da 50. sayfadan sonra bulduğumu söylemeliyim. Allahtan artık sitelere tek tek tıklamadan içerik olarak anlayabiliyoruz.

Peki bu neden böyle. Bu yazıda kendi bilgilerim doğrultusunda bundan bahsedeceğim.

Artık bir çok sitede bu yazıyı (ya da bu resmi ) Twitter da, Facebookta orda burda paylaş diye bir eklenti oluyor. Ancak sanal dünyadaki paylaşım ile gerçek hayattaki paylaşım tamamen farklı anlamlar içeriyor. Gerçek hayatta paylaşımda, insan kendinden fedakarlık eder ve kazanım paylaştığı kişidedir. Fakar internet aleminde hiç de öyle değil.

Geçenlerde Bir Yastıkta'ya gelinlik resimleri ararken gayet güzel tasarımcıları ve profosyonel çekimleri olan bir sitedeyim. O da eklemiş bu paylaşım eklentilerini. İnsan düşünüyor böyle harika bir sitenin buna ihtiyacı var mı ? Var tabi, hele bloglar karşısında çok da fazla.

Bu siteyle bir blogu karşılaştırarak açıklamaya çalışayım. Bu gelinlik sitesinin güncellenmesi en fazla yılda bir kaç kere kreaasyon tanıtıldığında mümkündür. Çoğunlukla statik bir sitedir diyebiliriz. Oysa bir blog neredeyse her gün güncellenir. İçerik bakımından böyle siteler bloglara asla yetişemez.

Bu yüzden onların "şurda paylaş" eklentsini eklemeleri çoook yerinde olur. Kendi sitesini kim bulacak. Paylaşıldığı yerde başkaları da görür, ona reklam olur bu biiiir.

İkincisi bu eklentiler kendi sitesine link vermesini sağlar ki bu çok faydalı bir olgudur bu da ikiiii.

Sitelerin google da üst sıralarda yer almasının iki sebebi var birincisi kapsamlı içerik, diğeri de page rankıdır. Page rank bir sitenin popülaritesini gösteren değerdir ve sitenin tıklanma oranıyla ve de ayrıca siteye verilmiş olan link sayısıyla alakalıdır.

Yukarıda bahsettiğim "şurda paylaş" eklentisi ne kadar çok kullanılrsa siteye başka yerlerden verilmiş olan link sayısı artar, dolayısıyla page rankı yani popülaritesi. Aslında gördüğünüz gibi sanal dünyadaki paylaşım hiç de gerçek dünyadaki gibi değil, tamamen bencil bir oluşumdur.

Gelelim blogların üstünlüğüne, dedik ki durmadan güncelleniyor, içeriği zengin blogların. Bunun farkında olan kişiler günde 4-5 yazı yazıp kısa sürede içeriğini zenginleştirmeye çalışırlar. Ancak burada dikkat edilmesi gereken her telden içerik olmamalı blog içeriği. Tek konuda zengin bloglar daima üstte yer alacaktır ki, sizin blogunuz her telden ise ayrı ayrı her bir konudaki toplam yazı sayısı zaten çok azdır ve sadece bu konulardan oluşan bloglar zaten çok vardır.

Bir diğer üstünlüğü ise sahip olduğu link sayısındaki fazlalık. Bloglar bu konuda diğer sitelere göre çok avantajlı. Blog birliği birbirlerine link verecek şekilde ayarlanmış. Ne şekilde link veriyoruz peki? Bunu madde madde yazalım.

1- Yorumlarla. Yazdığınız her yorum kendinize verilmiş bir linktir. Çok yorum yazmak page rangını arttırır. Mesela 500 blogu takip eden bir blog olsun ve günde 100 tanesi güncellensin, hepsine yorum yazdığında ayda 3000 tane yılda 36000 tane kendine link vermiş olur. Müthiş bir rakam.

2- İzleyiciler gadgeti. Ne kadar çok kişiyi izlersen o kadar link verirsin. Bunu farkında olanlar kısa sürede yüzlerce kişiyi izlemeye alır, ama zannedersin ki aaa şu kişi beni izlemiş, beni izleyenler çoğalmış. Ancak o kişi seni değil kendini düşünüyor aslında. Page rankı arttırmada seni çok kişinin izlemiş olmasının hiç bir önemi yok önemli olan senin izlediklerin. 500 kişi izliyorsun diyelim +500 link.

3- Blog listesi gadgeti. İzlediklerin seni blog listesine eklesin. Her bir blogda sana link verilmiş oluyor +500 link de buradan.

4- 10 marifet, çeşitli forumlar gibi yerlere yazdığın her yorumda her yazıda kendine link veriyorsun buradan da çokça link alınabilir.

5- Ülkemizde fazla yaygın olmayan ama yabancı bloglarda çokça olan Anne Kaz'ın bu yazısında da tanıttığı Mister's Linky gadgeti. Bu gadget tamamen bu amaçla üretilmiş. Link sayısını çoğaltmak için. Herkes bloguna her yazıya ekliyor. Böylece insanlar birbirine link veriyor. Her yazı için yapıldığını düşünürseniz yüzlerce link de buradan gelecek.

6-Mimler. Mimlerde neden ödül aldığın ve verdiğin kişilere link ver zorunluluğu geliyor, işte bundan.

7- Twitter'da facebook'ta paylaş gibi eklentilerle.

Eveet sonuçta binlerce linkimiz var. Kaç tane linkiniz olduğunu gösteren bir kod var. Who Links To Me. Bu kodu sitenize ekleyerek öğrenebiliyorsunuz.

Sonuçta blogların arama sonuçlarındaki üstünlüğü tartışılmaz oluyor. Bunu bana tasarım için başvuran pasta ve kurabiye tasarım sitelerine söylüyorum. Blog olmayan normal bir site nedense çok arzu ediliyor. Diyorum blogdaki başarının yanına yaklaşamaz o. Google ın derinliklerinde kaybolur gider. Blogger ise bize bedava olmasına rağmen harika fırsatlar sunuyor.

Bazı siteler izinsiz içeriklerimizi çalıyor, kaynak şeklinde link de vermiyorlar. Bu üzücü bir durum ama eğer resimlerin üzerine lakaptan ziyade blog adresini yazarsanız, o siteye bakan kişiler en azından merak edip sizin sitenize gelirler. Ben de bundan sonra sadece GeCe değil url adresimi de yazacağım. Böyle bir durumda kazanan yine siz olursunuz çünkü belki sizin blogunuz tek başına sözkonusu aramada çıkmayacak.

Bu konuda bilinmesi gereken bir diğer husus ise link verirken biraz dikkat edilmesi gerektiği. Diyelim orta popülerlikte bir sitesiniz. Çok popüler sitelerden size link verilirse, siz onların popülaritesinden çalarsınız, ancak daha az popüler bir siteye link verirseniz sizin popülariteniz azalır yani o çalar. Böyle de bir durum var.

Bu yazıyı neden yazdığıma gelince. Sadece bazı şeylerin farkında olun istedim.

Sonradan İlave: Bunları yazarken kimseyi suçlamayı falan düşünmedim, eğer böyle yapılıyorsa herkes yapmalı. Sonuçta bazı kişiler bunun farkında diye üstte çıkmasınlar, herkes bilsin herkes bu sihri kullansın eşit rekabet olsun. Hiçbirimiz "benim çalışmlarım ön sıralarda çıkmayı haketmiyor" diyemez. Hepimiz yaptıklarımızı beğeniyor, herkes kadar emek veriyor herkes kadar paylaşmak istiyoruz.

29 yorum:

  1. bunlarin farkinda olanlar gelip gelip yazarlar beni niye eklemedin
    bak ben seni ekledim sen de ekle

    yorum niye yazmiosun falan filan

    sevmiyorum ince hesapli insanlari :(

    YanıtlaSil
  2. bazı maddelerde çok şaşırdım ya..

    serrosenin dediği gibi demek ki bunun farkında olanlar habire gelip, ben esni ekledim,nolur sen de beni ekle diye yorumlar atıp duruyor..

    YanıtlaSil
  3. farkında olmamıştım bunların ya.teşekkürler.üstteki yorumlardaki gibi ekle beni bu demekmiş ha:))

    YanıtlaSil
  4. Gece'ciğim döktürmüşsün yine, güzel bilgiler için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. pagerank değerini yükseltme amacım olmadığı için bu maddeleri zorunlu olarak yapmıyorum..Hatta bir ara gelen ziyaretçi sayım günlük 100 ü bulduğu için google aramalarına kapattım siteyi..kişisel bir blog olduğu için çok okuyan olsun istemiyorum...

    YanıtlaSil
  6. bu konudaki fikrimi az çok biliyorsun. serrose ne güzel demiş, ince hesaplı insanlar diye. ben de anlamıyorum bu işleri. ama bazı noktalarda verdiğin fikirler uygulanabilir. fotoğraflara ismin url adresi olarak verilmesi gibi. ben bunu açıkçası pek dert etmiyorum, çünkü fotoğraf makinem dijital imza atıyor. yani ben elimde işlenmemiş ham fotoğrafı bulundurduğum sürece dava dahi açabilirim. ama yapılan el emekleri için bu maaleef çok zor. bunu ben yaptım diye sitesine ekleyip, sipariş bile alanını duydum. şaka gibi...

    YanıtlaSil
  7. Yorum yazmak link yayınlattırmak sayısal olarak tabi çok önemli ben seni izliyorum sen beni niye izlemiyosun diye mail atanlar yorum canavarı olanlar 10marifete yabancı bir el emeği yayınlayıp kendi sitesine link verenlerde yok değil çok gördük hata birisi bana mail atmıştı blog açtım beni izle diye bu tür davranışları hoş karşılamıyorum. Yorumlar yerinde yazılmalı koskoca blog alemi ile sırf yorum yazacağım ya da link alacağım diye içli dışlı olmakta doğru değil. Blog ödülleri vs link verme zorlaması zaten yapmıyorum. Link yeri gelince verilmeli yorum yerinde yapılmalı. 10 marifetin bu linkler konusundaki kuralsızlığı yüzünden artık ordada görünmüyorum gerçi çokta tınn ama işte tepki tepkidir :)) Ben blogumu sevdiğim için yazıyorum sadece kendimde okusam aynı hızla devam ederdim. Yinede akmadan bulaşmadan şu yorumlara biraz ağırlık vermek istiyorum bakalım..

    YanıtlaSil
  8. GeCe hanım çizginizi çok beğeniyorum. Yine sizin çizginizde bir yazı yamışsınız. Birgün blog açarsam diye bu yazılarınızı kaçırmadan takip ediyorum. Çok faydalı oluyor çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  9. Gececim cok sagol aydinlatici yazmissin ;)
    Bu arada bende bazilarini bilmiyordum ve simdi daha iyi anliyorum o izleyenlere kendini kaydedenleri, yani iclerinde bana hic yorum yazmayan kisiler var ve ben bu beni niye ekledi ki dedigim oluyor mesela...
    Ben okumadigim blogu takip etmeyecegim varsin artmasin popülaritem...
    Bloglarimiza emek harciyoruz tabiki, resimleri Pc ye aktarip üstüne isim yazip bloga koymak bile basli basina bir is ki bu nedenle baskasinin resmini emegini kopyalayanlara gicik oluyorum. Bloglarin kalitesini insan zamanla anliyor zaten, herkesin bir cizgisi farki oluyor kendine göre.
    Sevgiler, güzel günler. (Bu yorumuda yazinin güzelliginden yazdim, yukaridaki sebepten degil :) )

    YanıtlaSil
  10. bak bende böyle olduğunu bilmiyordum...o yüzden millet birbirlerini izliyor gibi görünüyor..aslında yorum gibi izlemede yok...

    YanıtlaSil
  11. bunları bilmiyordum bende izlemeye alanlarıda izlemeye aldılar olarak bildim.hemen hemen her blogdada okuyorum çokda enteresan ben seni izlemeye aldım sende beni alvs vs izlemeye aldığın kişiyi sen kendin beyendiğin ve takip etmek için almıyormusun? demekki öyle değilmiş
    güzel biğiler için saol

    YanıtlaSil
  12. ilginç bilgiler gerçekten. Bazılarını az çok yapanlardan anlıyordum da bu kadarını düşünemezdim bile. İzleme olayı mesela...Çok cahilmişim. örneğin bir arkadaşdan duymuştum. 10marifette bazıları ben seni tutayım sen de benim yazılarımı tut diyormuş

    YanıtlaSil
  13. Çoğu arkadaşın dediği gibi,hiç ince hesaplar içinde olmadım.
    Sevdiğim yere gittim ,beğendiğime yazdım ve izlemeye aldım.
    Kendi ilgi alanlarım dışında blog gezmeyi sevmiyorum.zaten vaktimde yok.
    Önemli olan sayfama geldiğinde kişinin aradığını bulması.
    Resim konusunda tam adres yazmak gerek gerçekten.
    emek hırsızlığı çok çirkin.

    YanıtlaSil
  14. Gece cim nerdende buluyorsun böyle yararlı şeyleri vallahi maddeleri okuyunca ağzım acık kaldı bak :O
    sevgilerr

    YanıtlaSil
  15. bu bilgilerde teknik yanlışlıklar olabilir belki , bir yerden araştırıp bakmadım kendi tecrübelerimi ve gözlemlerimi yazdım biraz da temel bilgim vardı tabi

    YanıtlaSil
  16. ya ben böyle teknik konuları ince işleri anlamıyorum sanki çok izleyen görününce çok mu okunmuş oluyor yorumlarda dendiği gibi ben seni ekledim sen de beni ekle ...
    Hey Yarebbim :)
    peki kazanç ne :)

    YanıtlaSil
  17. Çok faydalı bir yazıydı, verdiğin linkleri kaydettim, vaktim olunca bakacağım. Daha önce sitem vardı, sürekli yenilenen anasayfam ve forum mesajları sayesinde pageranki çok kısa zamanda yükseldi, hala üzerinde durmadığım halde ve şu an virüs tehditinden dolayı dondurulmuş bile olsa "takı" yazınca ilk 4-5 te çıkıyor. İnsan emek verince elbette karşılığını istiyor ama hırs yapmamak lazım. Yılbaşından beri blog sahibiyim ve bahsettiğin farkı farkettim. Farkettiğim daha çok şey var ama izleyici kalmayı tercih ediyorum.
    Bir de yazıların altında "bağlantı ver" seçeneği vardır, onu hiç anlamadım, bir ara onu da anlatır mısın?

    YanıtlaSil
  18. bende rahatsız oluyorum iadeyiziyarete geldim diyenleri ama ben bana gelsinler diye yorum bırakmıyorumki bence buda hoş değil yazdıklarınızada sonuna kadar katılıyorum çok haklısınız

    YanıtlaSil
  19. Gece cim yazından çok şey aldım teşekkür ediyorum..şu izleme zamazingosunu önceleri bende sadece beğendiklerim için kullanırdım baktım olmuyor şimdi beni izleyenlere ayıp olmasın diye bende izlemeye alıyorum..izlemezsem kırılır değer vermedim falan sanır diye düşünürüm..gerçi zaman zaman listemde olmayanların güncellemelerini takip edip değişik bloglara gitmeme vesile oluyor.

    Benim en büyük sorunum zaten fazla yorum yazamamam...bu yüzden benden çok sonra açılıp içeriği de benden çok daha zayıf bloglar alıp başını gitmiş durumdalar ben de bunu nasıl yapıyorlar diye anlam veremezdim demek işim sırrı yorumlardaymış...ama olsun varsın ben blogları keyifle yorum yazma derdine düşmeden okumayı tercih ediyorum bu çok daha keyifli arada bir blog sahibine yorum yazabilirsem bu da onun emeğine değer vermediğimi sanmaması onu okuduğumu beğendiğimi bilmesi içindir..örneğin senin her güncellemeni takip ederim ama her konuna yorum bırakamam mesela belki bu da benim eksikliğimdir...bişeyler yazma zorunluluğu beni gerer blogun tadına varmamı engeller.

    Bu arada en başta söylediğin konu gerçekten en önemlisi...ansiklopedik bilgilere ulaşmadaki zorluk..çok önemli bir şey araştırmam gerekiyor ama blog ve forumlardaki yetersiz kişisel yorum ve bilgilerden başka bişey bulamıyorum..eğer ben böyle bir konuya değineceksem mutlaka o konuyla ilgili ciddi bilgiye ulaşabilecekleri bir de link eklemeyi ihmal etmiyorum...bence herkes buna riayet etmeli ki kişiler bizim sayfamızda bulamadıkları bilgiye bir link yoluyla kolayca ulaşabilsinler.

    güzel yazın için tekrar teşekkürler gece

    YanıtlaSil
  20. gece ben blog cahili:)saolasın böyle bilgileri paylaştıgın için .ben cogu begendigim şeye yorum yazmaktan cekiniyorum bak bunada yorum yaptı demesinler diye,öncdeen aile resimleriyle görünce mahrem özel hayatınıda koymuş diye izlemeye almıyordum bile :)burda da ögretimlik yapıyorsun ..çok teşekkurler ...

    YanıtlaSil
  21. he ayrıca itiraf etmeden geçmiyim.Senın sayende değiştirdim sablonumu,senin seyede de artık bloguma büyük resim ekleyebiliyorum.
    Süpersin yani..
    çok teşşekür ederim paylasımların için...

    YanıtlaSil
  22. keşke kimse laf olsun diye yorum yazmayıp,izleyici olarak gelen bazılarda gerçekten izlese,bir günde google analistic ten bahsetmelisin...yazdıkların çok güzel ve bir çoğununda farkında olmak zaman zaman uzaklaştırıyor beni blogdan,

    YanıtlaSil
  23. Neyin ne olduğunu bilmek çok önemli..her yazından birşeyler öğreniyorum.
    Ama fazla hesap insanı kasar.
    Yaratamaz paylaşamaz olursun..
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  24. Çok yararlı oldu yazın, çok teşekkürler. Farkındayız artık. Blog izlemeyi seviyorum. Herkese de yorum yapmıyorum. Ama her fırsatta ziyaret etmeye çalışıyorum. O yüzden bloguma blog listemin tamamını ekledim. Güncellenen blogları anında görebileyim diye. Bana da oluyor; ben de bloguma beklerim diyenler. Aslında buna gerek yok, eğer tanımıyorsam, kim diye merak edip bakıyorum doğal olarak. Bu anlamda haklısın, yorum yapmak önemli galiba popüler olmak için, ama yaptıklarımın takdir edilmesi daha önemli. Varsın çok popüler olmasın.

    YanıtlaSil
  25. Gece,
    benim nacizane görüşüm ise şu,
    mesela özeli paylaştığım bir blogum yok kendi çapımda bilgilendirici bir blogum, orda burda linkimin ve yorumumun olması bana fayda sağlayabilir ama yinede ben bu konuda bana sağlayacağı faydayı nedense pek tınmıyorum.. Link için yorum yazmak, pegarank için liste kabartmak veya izlemeye almak asla bana göre şeyler değil.
    Begendiysem izlerim cogu zaman kimse istemeden listeme eklerim bakarım hoşlanmadım linklerimden silerim :)
    Ben basite alıyorum bu konuyu Serrosun dediği gibi ince hesaplar bunlar pegarankım 3 den 2 ye düşse bile yapmıyorum...
    Sevgiler canım.

    YanıtlaSil
  26. Gece yazının beni çok aydınlattıgını söylemeliyim.Aynı zamanda şaşırttıgını da.Genelde bu tarz oyunların arkasında bir menfaat vardır,ben buradakinin ne oldugunu çözemedim.Neyse ben öglen senin kuşlu yastıklarına yorum yazacakken elektrik kesilmişti.
    2 yorumu birleştirerek yazayım; bayıldım!Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  27. ben bunları bilmiyordum.Teşekkürler bilgiler için.Saf saf dolanıyormuşum internette:)

    YanıtlaSil
  28. bazı maddeleri bende bilmiyordum gececim teşekkürler faydası oldu...

    YanıtlaSil
  29. hiç okumadan alakasız yorum yazanlar, bizim yaptıklarımız hakkında fikrini bile paylaşmadan link için mail atanlar, ucuz işler peşindeler, svemiyoruz kısacası.
    yazından yeni şeyler öğrendik Gececim, paylaş eklentisi bizde de var biz kendimiz beğendiğimiz yazıları kendimize mail atmak için kullanıyoruz, bizi okuyanlar için de ihtiyaç olur diye düşündüğümüzden , mesela bu yazını ikimizin de okuması için readerdan gönderiyorum maile.

    YanıtlaSil