4 Eylül 2009 Cuma

# faydalı ürünler # Sevdiklerim

Arap Sabunu Mucizesi

Sağlıklı yaşama dair bir çok yazıda çamaşır makinesinde ve hatta bulaşık makinesinde arap sabunu kullananları okumuştum. Doğrusu hem merak ediyor hem de cesaret edemiyordum.

Bundan birkaç ay önce eşim markete giderken ne istediğimi sorunca bulaşık teli al demiştim. Genelde ben alıyorum o gün öyle denk gelmişti.


Ürün resmini malesef bulamadım ama bana bir bulaşık teli almış gelmiş, pakete bakınca beğenmedim, çünkü ben top şeklinde olanlardan alırken o çok ince telli eski bulaşık tellerinden almıştı.

Ama açıp kullanınca fikrim tamamen değişti. Çünkü bir paketin içine 8 tane kadar kurabiye büyüklüğünde yassı tel hazırlamışlar ve kendiliğinden sabunlu idi. Denediğimde mis gibi arap sabunu yanısıra ince telli olması nedeniyle aslında daha iyi temizlediğini anladım. Tabi belki de arap sabunundan temizlendi bilemiyorum. Çelik tencerelerimin mümkün olduğunca parlak olmasını isterim ve bu şekilde her zamankinden daha parlaktı.

Bunun üzerine biterse ne yaparım diye bir tane de arap sabunu aldım. Geçenlerde ise normal deterjanın yanına bir miktar arap sabunu katarak beyazlarımı yıkadım. Acaba çok hevesli olduğum için yanılıyor muyum bilmem ama bana her zamankinden daha temiz geldi. Çünkü fazla beyaz eşyamız olmadığı için genelde açık renkli tişörtler ile hepsini birden yıkarım ( bu arada iç çamaşırları önceden ayrıca kaynattığımı söyleyim, karıştırırken dikkat ediyorum yani). Neyse bu yüzden beyazları çok yüksek sıcaklıkta yıkayamam eşimin tişörtleri küçülüyormuş sonra. 40 derecede her zamanki yıkayışımdan daha beyaz olmasının sebebi arap sabunuydu.

Bundan sonra her yıkamaya katmaya başladım, kokusu çok hoşuma gidiyor mesela çarşaflardan kokusu günlerce çıkmadı. Makinelere çok köpük yapan deterjanlar koymak sakıncalı biliyorsunuz, ama arap sabunu öyle köpüren bir sabun değil zaten.

Bulaşık makinesine daha denemedim, eğer cesaret edersem önce vitrinde duran fazla kullanmadığımız eşyaları denemeliyim. Zira kokusu kalırsa Ce o tabaktan yemeyebilir.

63 yorum:

  1. arap sabunlarının sıvısı çıkmış kardeşim biliyormusun..ben aldım aynı bulaşık deterjanları gibi şişede ama arap sabunu.mobilyaları,kapıları,yerleri silerken kullandım kokusuda temizliğide çok güzel..
    ama çamaşır ve bulaşıkta denememiştim denemeliyim:)

    YanıtlaSil
  2. sevgili geceben bulaşık makinasında denemiştim ama fazla mı kaçırdım bilmem köpük köpük kaldı. bir daha durulattım yine olmadı sonra elimdeduruladım. bir daha makinaya koymaya cesaret edemedim ama yer temizliğinde kesinlikle süper :)

    YanıtlaSil
  3. ocakların metal kısımlarınıda çok iyi temizliyor.bende annemden öğrendim.

    YanıtlaSil
  4. ocakların metal kısımlarınıda çok iyi temizliyor.bende annemden öğrendim.

    YanıtlaSil
  5. Gececim sakın arapsabununu bulaşık makinasında kullanma bir arkadaşımın tüm takımı mahvolmuş.

    YanıtlaSil
  6. canım ben arap sabununu bulaşık makinesinde denedim ama bardaklar buğulu kaldı.Bulaşık makinesinde arapsabubunun üzeine az sirke koy ben normaldede bulaşık sabunu koyarken üzerine sirKe kotuyorum güzel yıkıyor.Ayrıyeten halıları hep arapsabunuyla yıkadım bu yıl yumuşacık oldu.Yalnız elde yıkadım halı yıkama makinesinde değil.
    Arkadaşların yazdığı gibi fırının üstünü ve demirleni temizlemede çok kolaylık sağlıyor.sıvısını kullanıyorum ama katılarını sulandırıpda kullanabilisin katıları daha ekonomik.
    ARKADAŞLAR TÜL PERDELERİZDE MUTLAKA DNEYİN.Doktorlarda sağlık açısından çamaşırda bulaşıkda kullanın arapsabunu ve sirkeyi diyor çünkü kansorejen değilmiş.

    YanıtlaSil
  7. bulaşık makinasında kullanmaaaaaa ve çamaşır makinasında deneyeceğim teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  8. Hiç denememiştim.Çamaşır makinasında ve etrafı silmekte kullanacağım.
    Ben iri limon tuzu kullanıyorum çamaşır ve bulaşık makinasında.
    Daha temiz çıkıyor bir,
    çamaşır makinamdan gelen tüm gürültüler zıngırtılar kesildi.Artık ilk gün aldığım gibi sessiz çalışıyor :)

    Mutlaka dene..

    www.derininperievi.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çamaşır makinasında nasıl kullandınız iri limon tuzunu

      Sil
    2. Yukarıdaki yorumcu adına cevap vereceğim ama kullananlar olduğunu biliyorum. Çok iri ise biraz rondodan geçirebilirsiniz ama benim bildiğim irilik için birsey yapmanıza gerek yok. Deterjan gözüne ekleyebilirsiniz

      Sil
  9. Canım benim gerekli bilgileri veriyorum başarılar dilerim.Yarışmanın olduğu sayfaya girince sitenizle ilgili bilgiler olan bir menü ve doğrulama kodu var onu eksiksiz doldurup onay kodunu girip kaydedeceksiniz.
    En altta bloğunuza eklemeniz gereken html kodunu göreceksiniz o kodu sayfanıza ekleyip yarışmaya katılmış oluyorsunuz.

    YanıtlaSil
  10. Ben bulaşık makinasındada kullanıyorum,şimdiye kadar bir sorun yaşamadım.Yalnız parlatıcı gözüne elma sirkesi koyuyorum ve yıkama işlemi bittikten sonra kapağı açık bırakıyorum(yoksa leke kalıyor).
    SEVGİLER

    YanıtlaSil
  11. Ben bulaşık makinasındada kullanıyorum,şimdiye kadar bir sorun yaşamadım.Yalnız parlatıcı gözüne elma sirkesi koyuyorum ve yıkama işlemi bittikten sonra kapağı açık bırakıyorum(yoksa leke kalıyor).
    SEVGİLER

    YanıtlaSil
  12. Ben bulaşık makinasındada kullanıyorum,şimdiye kadar bir sorun yaşamadım.Yalnız parlatıcı gözüne elma sirkesi koyuyorum ve yıkama işlemi bittikten sonra kapağı açık bırakıyorum(yoksa leke kalıyor).
    SEVGİLER

    YanıtlaSil
  13. genel temizlikte çok kullanıyorum, özellikle ahşap döşemelerde süper oluyor. çamaşır makinasında da amwaydan önce onu kullanıyordum, bulaşık makinasında iyi sonuç alamadım.

    YanıtlaSil
  14. sizleri okudukca inanin dona kaldim napiyorsunuz böyle ,sizin yatiginiz temizlik degil kendinize zarar....benim esim yerinde almanyada kimyager makinelere konulan tabletler yada deterjanlar testen gecip öyle satiliyor ekstra seyler ilave etmeye ne gerek var vücutta zamanla alerji yapar,bulasiklardada iyi durulanmasi gerekir...burda mutfakta genel temizlikte sirkeli sivilar var metroda bulabilirsiniz belki...lütfen rica ediyorum bilginiz olmadan ,bilmediginiz konularda insanlara yalnis bilgi vermeyin ,insanlarda denemeye kalkicak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. helal size arkadas yaa

      Sil
    2. Sevgili kardeşim farkı kendin bulmuşsun zaten. Orası Almanya. Buraya herşeyin dandikleri gelir.Bulaşık makinasını tıkatır.Bu konuda bir sözüm yok ama Benim de paraben alerjim var ve aslında çok zararlı bir madde. Ayrıştırılır ve zararsız hale getirilir gibi bir şey değil yani.Türkiye de insanların pek çoğu genç yaşta kanser. Bunlar o kimyası bozuk mallardan kaynaklanıyor. Ne kadar doğal o kadar iyi. Ben eve aldığım bulaşık parlatıcısını elime döktüm saatlerce o kayganlık ve kokusu çıkmadı.Zira size de nacizane tavsiyem çok işlemden geçmiş maddeleri kullanmayın derim.

      Sil
    3. Bende kimyagerim deterjan diye kullandığımız şeyler be cildinize ne de midenize göre değil aslında temizlik konusunda başarılılar zaten satış pazarlama amaçları da bu limon tuzu soda sirke Arap sabunu işinizi fazlasıyla görün arkadaş sanırım henkel in Türkiye distribütörü

      Sil
  15. gece bi ara resmini koysan paketin merak ettim

    YanıtlaSil
  16. arap sabununun daha sağlıklı olduğunu bilmiyordum.. zaten her çeşit kimyasalı artık temizlik ürünlerimizden atmak gerekiyor ve bu çok da zor değil aslında. bilgiler için çok teşekkürler =)

    YanıtlaSil
  17. Sevgili adsız dayanamadım, haddim değil ama tecrübelerim üzerine cevaplamak istedim. Sizin o testten geçiyor diye güvendiğiniz deterjanlar benim ve benim gibi birçok insanın cildini mahvetti ve tamtamına 1 yıldır arap sabununu çok sık kullanıyorum, hiç zarar vermedi. Arap sabunu bildiğimiz beyaz sabunun işlem görmemiş hali. Ben biliyorum ki ne kadar çok işlem, o kadar çok kimyasal demek. Cilt kısmı işin görünen yanı, içimizde neler olup bitiyor orası muamma... Çevreye verdikleri zarar da cabası.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "...Arap sabunu bildiğimiz beyaz sabunun işlem görmemiş hali." . Tamamen yanlış!

      Herhangi bir yağı sabuna dönüştürmek için yağ ılık iken içine Soyum Hidroksit katılırsa bildiğimiz sabun; Potasyum Hidroksit katılırsa Arap Sabunu olur.

      Ayrıca insanların Arap sabununu veya beyaz sabunu "Saf sabun" ya da "doğal" sanması ve ezbere bu şekilde nitelemesi de trajikomik.

      Beyaz sabun; içine beyaz renk boya konduğu için beyaz, saflıktan değil. Arap sabunu da (evet, ağır deterjanlardan iyidir yine de) fakat Potasyum Hidroksit doğal mı ki ???

      Sil
    2. Arap sabunun hic de saf sabun degil.icin de hidroksit var.internet de cok begendiklerini yazmis cok kisi.ben de denemek istedim ama alerji yapti ve temizlik cok uzun suruyor bununla.gereksiz kendini boyle yormaya alin bi camsil( en masum temizleyici)yagi da soker kiri de soker atar hem kir tutmaz silinen yer.yeyerki camasir suyu kulanmayin gerisini oldugu gibi bulasik makinesine tablet.camasirmakinesine tursil.bozulmasin makineler

      Sil
  18. çamaşır makinesinde denememiştim..ben de denemek istiyorum...arap sabununun kokusu tam temizlik kokusu bayılırım..çocukluğumuzdan kalma anılara götürür beni...hem de deterjanlar gibi kansorojen olmaması artısı...en kısa zamanda ben de denicem teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  19. Gececim ben de bir arkadaşın blogunda okuyup, arapsabunu bulaşık makinesinde denemiştim ama ben mi fazla kaçırdım bilmiyorum üzerinde lekeler bırakmıştı. Arap sabununu ben de çok seviyorum. Ne kadar zararsız olduğunu size alerjik bir bünye olarak kanıtlayabilirim. Halılarımı da arap sabunu ile siliyorum. Halı aldığım yerdeki insanlar aman sakın arap sabunu kullanmayı demişti. Halt etmişsiniz dedim onlara utanmadan vallahi. Hem kokusu, hem de temizliği kullandığımız pek çok deterjanın yanında 10 numara. Kimse kızmasın, ben anamdan kalma yöntemlerle temizlik yapmayı seviyorum :)

    YanıtlaSil
  20. Şaşırdım inan... arapsabunu hiç kullanmadım aslında... makinelerin içine koymak çok sağlıklı gelmedi bana.. allah esirgesin alerji filan yapabilir belkide...
    arapsabunu yerlerde ve halı yıkamada çok iyi diye bilirdim ;)

    YanıtlaSil
  21. Canım bende denemek istiyordum.Senden fikir almış oldum.Bulaşık makinasında denemek lazım.Elimizdeki deteranlar hep kimyasal.
    Sevgiyle kal...

    YanıtlaSil
  22. Arkadaşlar hatırlarsanız ortalıkta dolaşan bir mail vardı. Arap sabununu bulaşık makinasında kullanın diye. Elma sirkesinden de bahsediyordu. Ama ben bir kaç kimyagere sordum pek tavsiye etmediler. Ben de deterjan miktarını azalttım. Çamaşırlara da fazladan durulama yaptırıyorum. Tamam normal deterjandan daha sağlıklı olabilir ama sonuçta arap sabunu da doğal değil.
    Eskiden babaannem beyaz çarşafları odun külü ile kaynatırdı. Ne kadar temiz olurdu.

    YanıtlaSil
  23. sevgili sesiber ....
    bilmeden hala inatla kullanin diyorsunuz ,ben hicbirseyi savunmuyorum sadece deterjanlar bulasik makinesine ve camasir makinesine göre uygun üretiliyorlar,arap sabununa göre degil...ben deterjanin yaninda birde arap sabunu kullanmaya gerek yok dedim dikkatli okuyun...esim kimyager dedim bilerek söylüyorum...yinede kendiniz bilirsiniz

    YanıtlaSil
  24. arap sabunu ile halılarımı ve koltuklarım temizleniyor çok memnunum. ayrıca sesiberin yorumuna katılıyorum, o deterjanlara pek güvenmiyorum artık, arap sabunu doğala yakın bir madde karşılaştırıldığında

    YanıtlaSil
  25. yaşasın arapsabunu... ben hiç kullanmadım ama alayım bakayım temizlikte arap sabunu kullanma sonuçlarımı sizlerle paylaşırım. Öptüm gececim.

    YanıtlaSil
  26. bulasik makinasinda yillardir kullanirim, parlatici yerine de sirke hic sorun yasamadim, koku bulaniklik falan da olmuyor, hem saglikli hem ucuz.tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hangi markanın arapsabununu kullanıyorsunuz acaba ? zira sıvı olanların bazılarında koruyucu var,doğallığını bozuyor.

      Sil
    2. hangi markayı kullanıyorsunuz acaba? zira sıvı olanların bazılarında koruyucu madde var.

      Sil
  27. EVET HANIMLAR BEYLER BULAŞIK MAKİNASI VE ÇAMAŞIR MAKİNASINDA ARAPSABUNU KULLANMANIN TARİFİNİ VERİYORUM; (BULAŞIK MAKİNASINDA TECRÜBE EDİLMİŞ VE MEMNUN KALINMIŞTIR, ÇAMAŞIR MAKİNASI İLERLEYEN GÜNLERDE DENENECEK VE YAZILACAKTIR)
    Malzemeler:
    1-Nazar marka arapsabunu (bimde 600 gr poşette yaklaşık 1,5 tl)
    2-Sodamatik
    3-1 su bardağı sıcak su
    Hazırlanışı:
    100 gr arapsabunu yaklaşık 2,5 yemek kaşığı bir kaba konur, 1 bardak sıcak suyun 4/3 arapsabununa eklenir ve karıştırılır sonunda köpük kaşıkla alınarak uzaklaştırılır, bardakta kalan 1/4 sıcak suda 1 çay kaşığı sodamatiki eritin ve suyla karıştırdığınız arapsabununa ekleyin (not: oluşan karışımın kıvamını koyulaştırmak için karbonatı 2-3 kaşık arttırabilirsiniz) bitti. Bulaşık makinasının haznesini doldurarak kullanın. Tabiki parlatıcı da elma sirkesi.

    YanıtlaSil
  28. Artık arap sabununu tüm yüzeylerde güvenle ve pratikçe kullanabilirsiniz.

    Ayla Sprey Arap Sabunu ÇIKMIŞTIR.

    TÜM YÜZEYLERDE SAĞLIKLI TEMİZLİK İÇİN AYLA SPREY ARAP SABUNUNU SEÇİN...

    YanıtlaSil
  29. Ben bulaşık makinasında yıllarca kullandım hiç bir sorun yaşamadım koku da kalmadı. Parlatıcı yerine de sirke koyuyorum o da çok güzel oluyor. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  30. arap sabunu kullanımı deterjan firmaları ,kimyager vb.lerin işine gelmiyor.İçinde kimyasal madde yok.Fayanslardaki kızartma yağı lekelerine direk etkili.Yağ çöz dök, beklet, sürt,eldiven tak böyle dertlere gerek yok.Bir çok temizlikte kullanın kendiniz görün.hülya e.

    YanıtlaSil
  31. Ben de bi erkek olarak değişik bişey yazayım; şampuanların ve sabunların deri gözeneklerini kapatma vb. zararlarının yanında içerdikleri metil paraben gibi zehirli maddelerden sonra arap sabunu eskiden kalma illaki bunlardan çok daha az zararlıdır dedim ve aldım kullanıyorum ve oldukça memnuunum :) ama çamaşır bulaşıkda falan değil, duşta :))

    YanıtlaSil
  32. arap sabununu ben de sıvı olarak nil'in odasını temizlemede kullanıyorum. bulaşık mak. pek cesaret edemiyorum ama çamaşırda kesin deniycem.

    YanıtlaSil
  33. ha bir de bulaşık teli ne kadar ince olursa o kadar iyi temizler ve hiç çizmez. aklında olsun :)

    YanıtlaSil
  34. Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler,aydınlandım resmen:)

    YanıtlaSil
  35. A rap sabunu mobilyalarda kullaniliyormu birde camlarda

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dopal olduğu için rahatlıkla kullanabilirsiniz mobilyada, hatta ahşap temizleyiciler sanırım koku katılmış arap sabunu özlü birşey. camlarda da çok güzel temizliyor

      Sil
    2. Mobilyaların hem guzel temizlenmesini hemde kumaşlarınin yipranmamasini sağlıyor,halılarda da temizlik harika yumuşaklık muhteşem oluyor..

      Sil
  36. Ay süper bi deneme şimdiye kadar herşeyi heryerde denemişimdir ama arpa sabunu hariç .ama en kısa zamanda denemeyi düşünüyorum sevgiler...

    YanıtlaSil
  37. yer silmede üzerine tanımıyorum, kokusundan rahatsız olan varsa lavanta yağı damlatsın, etraf hem parlıyor hemde mis gibi kokuyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende yerlerımı ne kadar sılersem sıleyım temız olmuyo coraplar hep kırlı fakır mop aldım vıleda elle sıleme ne yparsam yapayım olmuyo yardım edın kızlar

      Sil
  38. Arap sabunu da kesinlikle halı yıkama için vazgeçilmez bir madde :) Ancak sürekli vaktim olmadığı için artık halı yıkama şirketlerini kullanmaya başladım. Bu şirketleri de Servisimo'dan buluyorum. Dilerseniz sizde bu firmaları inceleyebilirsiniz: https://www.servisimo.com/hazir-hizmetler/c/87/hali-yikama

    YanıtlaSil
  39. Ben de alternatif zararsiz temizleyici arayanlardanim. Arap sabununu bulasik makinesinde denedim. Parlatici olarak da sirke koydum.70 derecede yikadim. Ama bugulu bugulu cikti. Acaba yarim tablet deterjan ve arao sabununu mu karistirsam?? Camasirda denedim. Simdilik normal ...ama arap sabununun durulanmasi zor mu acaba...farkinda olmadan kalinti yemeyelim de...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bulaşık makinde kullanmadım bulasık makinesinde ekolojik deterjanlar kullanmayı tercih ediyorum doğada çözünebilenlrrden

      Sil
    2. Ben iki aydir camasir makinasinda kullaniyorum o dev marka deterjanlar arap sabununun yaninda hic kalir renkler isilisil yumusacik bundan sonra evime kimyasal sokmam her yerde her seyde artik arap sabunu

      Sil
  40. Arap sabunu dogal ve katkisiz arap sabunuyla yikiyorum saclarimi sav dokulme sorunum bitti

    YanıtlaSil
  41. Bu arap sabunu nerden aliniyor eşim arabasi icin bilindik bir markanin sivi arap sabununu almis ondanmi kullanmaliyim kalip sabunmu olmalı?

    YanıtlaSil
  42. Bu arap sabunu kalip halindemi olmali esim arabasinin temizligi icin bilindik bir markanin sivisini almis o olurmu

    YanıtlaSil
  43. Ben bugün bayram temizliği yaptım bilgisayarın kenarları masanın alt tarafları çok kirliydi bembeyaz bezle sildim bez simsiyah oldu, ilk kez bezi zeytinyağlı katı sabunla yıkadım çitiledim muslukta ve çok şaşırdım sanki o kirli bez gitmiş yerine tertemiz beyaz bez geldi sabunun da bu kadar kuvvetli olduğunu bilmiyordum, arapsubunu ve karbonatı da karıştırıp banyo küvetine rastgele sürdüm inanılmaz güzel oldu bembeyaz oldu

    YanıtlaSil
  44. Arap sabununun bulasik makinasina zarar verme ihtimali var. Bana kalirsa uretici firmanin tavsiye ettigi urunleri kullanmalisiniz. Ancak yer ve hali temizliginde mukemmeldir.

    YanıtlaSil
  45. mrb.bazi arap sabunlarinin icinde yanmis yag kullanildigini duydum en guvenilir arap sabunu markasi nedir acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu bende çok merak ediyorum

      Sil
    2. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

      Sil