8 Mayıs 2009 Cuma

# ben # Düşünce Yazıları

Korsan Aşk ve Susam Sokağı

Artık eskisi gibi ne gezebiliyorum blogları ne de yazabiliyorum, geçen yazımda bahsettiğim ruh halim devam ediyor. Bunda Pazartesi günü alıp okumaya başladığım Elif Şafak'ın Aşk kitabı da neden oluyor olabilir.

Okumak için sabırsızlandığım bu kitabı kaç kere elime alıp da satın almadım fiyatından ötürü, çünkü bana göre pahalı 19.90 tl. Neden derseniz neredeyse ayda 10 kitap alıyorum hepsi aşağı yukarı bu fiyatta olsa tahmin edersiniz ki az değil. Korsan almamak için direndim, birilerinden bulur okurum dedim ama kimsede yoktu çevremde.

Pazartesi günü Kabataş iskelesinden indim korsan kitaplar satılıyordu. Daha önce de vardı, sorduğumda 8 tl demişti. Busefer 5 tl dedi, hiç düşünmeden aldım. Doğrusu kitabı okudukça (bitmesine az kaldı) keşke almasaymışım, yazarının hakkını ödeseymişim ve değil 20, 100 lira bile edermiş demeye başladım.

Tek kelimeyle muhteşem. Sadece yollarda okudum, ama gündüz gece hep aklımda. İçim bir tuhaf, yıllar önce bende bu yollara başkoymuştum, gönlümde nefsimi terbiye edip ruhumu zenginleştirmek hevesi yatıyordu. Büyük ölçüde yaptım aslında ama uzun zamandır vazgeçmişim, unutmuşum. Acayip duyguların esiri olmaya başlamışım.

Böyle bir kitap okuyunca diğer tüm meşguliyetler boş geliyor. Yaptıklarım, yapacaklarım.
*******
Bahsetmek istediğim diğer mevzu Susam Sokağı, böyle bir mim başladı: Susam Sokağı geri gelsin diye. Belki anneler daha iyi bilecekler, çünkü günümüzdeki çocuk programlarından haberim yok, Susam Sokağı çok daha iyi miydi?

Ben geri gelsin diyemeyeceğim malesef. Nedenine gelince,

Susam sokağını çocukken çok severdim ve neredeyse tüm bölümlerini seyrettim. Ama şimdi düşününce bana göre bazı yönleri değişmeli.

Büdü'nün söylediği bir şarkı vardı, bugün hala kafamda çünkü sinir olacak şekilde kafama takılmış durumda. Durun yazayım.

Sevdiğim sayı altıııııııııı
Bazen Büdü bir sayı tut derler bana
Ama ben hep o sayıyı tutarıııııııııııııııım
Sevdiğim sayı altıııııııııııııı

Biliyorsunuz Susam Sokağı'nda bir yerli kısım (işte kırpık, minikkuş, hasan amca vs) bir de yabancı kısım (edi-büdü, kurabiye canavarı vs) vardı. Yukarıdaki şarkıdan da anlaşıldığı üzere, yabancı kısımların Türkçe'ye çevrilmiş halleri berbat. Bizim çocuk şarkılarımız, kafiyeli uyumlu daha sempatik. Ama onlar öyle değil. Uyum sağlamak için acayip melodiler ortaya çıkıyor.

Bu yüzden bir de milliyetçiliğimden istemiyorum bu kısımların yeniden gelmesini. Biz onlardan daha iyisini neden yapmıyoruz. Neden herşeyin çevirisini almak zorundayız. Kendi kültürümüze uygun çocuk programları neden yok.

Susam Sokağını çok sevdim ama başka bir şey sunulsaydı belki onu daha çok sevecektim. Sadece elimizdekinin en iyisini seçmek zorundaydık.
*******
Son olarak yaklaşan anneler günü için, tüm annelerin; çocuklara annesi kadar yakın teyzelerin, halaların, ananelerin ve babannelerin; öz çocuğu olmasa da tüm sevgisini bir çocuğa verenlerin; anne gibi yaklaşan öğretmenlerin; ANNELER GÜNÜ KUTLU OLSUN.

24 yorum:

  1. elif şafak ı çok merak ettım.herkes ondan bahsedıyor.susam sokagı ıcın haklısın belkıde ama yok uretemıyoruz bız.anne gıbı ögretmen lafını begendım.bende onların anneler gununu kutluyorum.

    YanıtlaSil
  2. severek okuduğum yazılarını merakla beklediğim bir kaç (bir elin parmağını geçmez) blogtansın,seni tanımasamda müthiş bir elektrik alıyorum umarım bir gün bir yerlerde karşılaşırız.
    duygu ve düşüncelerini çok güzel dile getiriyorsun ben bunu başaramıyorum zaten blog oluşturmamdaki sebeplerden biri de bu konuda kendimi aşmak yazacak daha bir şeylerim var ama uğurböceğim rahat vermiyor.bir ara içimi dökerim.sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  3. evet elif şafakın aşk romanını bende almak istiyorum ama bir türlü almadım hala dediğiniz gibi pahalı gelio biras ama aslında dediğiniz gibi paha biçilemez...

    sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Bende merak ediyorum bu kitabı, çocuk kitaplarından ara bulursam okuyacağım :)

    YanıtlaSil
  5. Ne güzel bu kadar çok kitap okumak.
    Gerçekden pahallıya gelir sana.
    Susam sokağına gelince tabiki aynısını yapmazlar yapımcılar zaten ..Uzun yıllar oldu susam sokağıda gelişmiştir herhalde.Ama çok güzel şeyler öğretiyordu çocukları sıkmadan.Trafik kuralları,affetmenin yüceliğini,özür dilemeyi,kimseyi kırmamayı,yalan söylememeyi daha bir çok şeyi öğretiyordu.Bizim kültürümüzden çıkdık biz zaten.Sihir üzerine bütün çocuk dizileri.Yılbaşındada noel baba yetişen çocuklar hep hayalperest birşey oldu.Şimdi bizim düşündüğümüz en güzel ,eğitici diziydi susam sokağı ondan daha iyisini yapsınlar onu seyredelim.Ama illede eğitici olsun.
    Sevgi ve sağlıkla kal .
    Kendini fazla özletme.
    Hayırlı hafta sonları

    YanıtlaSil
  6. Merhaba ge-ce

    Karşılığı ödenemeyecek tek şey emek tir.Korsan kitapla ilgili duygularına katılıyorum.

    Bencede susam sokağından daha iyisini yapabiliriz.Ama yapılmasını isteyecek mekanizmalar çalışmıyor maalesef.

    Bende senin şahsında Tüm annelerin,kendini anne gibi hissedenlerin ANNELER GÜNÜ'nü kutlarım.

    Sevgilerimle*

    YanıtlaSil
  7. teyze yarısı olarak bende senin anneler gününü kutlarım...

    YanıtlaSil
  8. Elif Şafak'ın AŞK ını ben de büyülenerek okudum.Duygularını çok iyi anlıyorum.Korsan kitap konusunda da haklısın.Yazarların emeğinin karşılığı kesinlikle verilmeli.Bazen gaflete düşebiliyoruz:(

    YanıtlaSil
  9. Gece eskiden bende aldığım kitapları korsan olarak tercih ediyordum ( çalışmadığım-öğrenci olduğum dönemlerde-parasızlıktan :) ama şimdi düşününce gerçekten emeğin karşılığı için korsan almamamız lazım... ve birde korsan kitaplar anında dağılıyo...Susam sokağını çok sevdik çünkü yaratıcılıktan yoksun bir millet olarak bunun muadilini de üretemedik, zaten benzer programlarda hep yurtdışı kaynaklı değil mi? Hangi orjinal programın patenti bize ait? Bu açıdan düşününce çok üzücü bir durum... Şahsen benzer bir program yapılmayacağını düşündüğümden Susam sokağını geri istiyorum bebeğim için...Ama diğer taraftan mahçup da olmak istemiyor değilim :)

    YanıtlaSil
  10. Kitap için mutlaka emek veriliyordur, ama korsana fırsat vermemek için biraz daha uygun fiyatla satışa sunulsa diyorum ben.
    Susam sokağı tekrar yayınlansa bile seyirci bulabileceğini sanmıyorum.Çünkü zamane çocukları bez bebek,selena, sihirli bilmem ne gibi saçmalıkları tercih ediyorlar.Geçenlerde yamuk yumuk karakterli çizgi filmler yayınlayan carton kanalınıda sildim.En güzeli trt çocuk..

    YanıtlaSil
  11. gececim kitap konusunda çok haklısın.bende çok kitap okuyan biri olarak bende bazen kaçamak yapıyorum korsan kitaplara.
    geleceğin anne adayı seninde anneler günün kutlu olsun.
    gececim bu arada ben senin sayfandaki tüm yazılarını severek takip ediyorum fakat yorum yazamıyorum.çoğu zaman açılmıyor yorum sayfası. çoğu zamanda açılılsa bile çok bekleterek açılıyor.inatla bekliyorum açıldığı zaman yazabiliyorum.bu sorunu birtek benmi yaşıyorum ve neden yaşıyorum anlamadım ama yazamadığım zamanlar bilki sayfa açılmıyordur.yoksa her konunu harfi harfine biliyorum.öpüyorum seni:)

    YanıtlaSil
  12. bu kıtabı bende mutlaka okumalıyım.. cokcok merak edıyorum.. susam sokagı gelsin gerii.. kırpık, edi budu.. nekadar madum hepsı..

    sevgıler..

    YanıtlaSil
  13. Bizim çocuklar Tarçın ve arkadaşlarını seviyorlar. Susam sokağına benzer yerli bir yapım. Susam sokağı nesli olarak ben de çok seyrettim susam sokağını. Bence Tarçın'ın pek aşağı kalır yanı yok. İstenirse yapılabiliyor yani.

    YanıtlaSil
  14. Bu arda Aşk romanını ben de çok merak ediyorum. Okuyan herkes methediyor. Zaten Elif Şafak'ı beğenirim.

    YanıtlaSil
  15. bu kitap benim de ilk alacaklarım listesinde çok merak ediyorum. bu aralar soru kitaplarım hariç kitaplara bakamıyorum. benim de her aldığım kitap 20 tl den başlıyor en az 3 kitap alıyorum valla iflas edeceğim bende korsan araştırması yapayım diyordum. emeğe saygı var ama para kalmadı. keşke kitaplar daha ucuz olsa herkes faydalansa. :(

    YanıtlaSil
  16. Aşk benim de son aldığım kitap. Yarısına geldim, bitmesini istemediğim bir güzel bir yemek ya da içecek gibi özümseyerek okuyorum. Siyah Sütü hiç sevmemiştim, çok fazla tekrar vardı, bu tarz kitaplar ve filmler sıkar beni hep. Fakat Aşk başka...

    YanıtlaSil
  17. ay daha başlamadım. baş köşede biblo gibi duruyor. İnşallah boş bi zamanda başlıcam:)) ben de.

    YanıtlaSil
  18. çok güzel birşey bu kadar kitap sever olmak,bende bir kitap canavarı olarak çok iyi anlayabiliyorum bloğunuzuda zevkle takip ediyorum,okumaya devam sonuna kadar...

    YanıtlaSil
  19. Uzuuun zamandır alıp okumak istediğim bir kitaptı,yiyice heveslendim:)

    Ara sıra gezmeye devam et,özletme kendini:)

    Mutlu ve huzurlu haftasonları..

    YanıtlaSil
  20. Ben Türk yazarların kitaplarını korsan alamıyorum ama yabancılarınkine hiç acımıyorum... En son Adam Fewer Empati'yi okudum muhteşemdi gerçekten. Elif Şafak'ın bu kitabını da çok duydum. Okuyacağım mutlakaSusam Sokağı'nı bilemem ama Ben de Heidi ve Clementine'in gösterilmesini isterim yeniden. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  21. Bu kitabi en kisa surede bulmayi ben de istiyorum, her konuda kendisiyle ayni fikirde olmasam da kelimeleri kullanisini seviyorum ve pek cok sey verebilen bir yazar :)

    Esine katiliyorum Clementine de gosterilsin tekrar :))

    YanıtlaSil
  22. Aşk'ı mutlaka okumak istiyorum. Şu an elimde ki kitapları bitirmek için kendimi bir nevi cezalandırdım:) onlar bitince ilk iş Aşk okuyacağım..
    Bu arada inşAllah daha iyisindir. Arada geçiş dönemleri yaşıyoruz. Kısa zamanda geçecektir. Allah'a emanet...

    YanıtlaSil
  23. Merak ettim kitabı şimdi :)
    Aslında konu susam sokağı değil. Benim ülkemde maalesef adam gibi çocuk programı yapılmıyor. Ya kaynak yetersizliğinden ya da başka sebeplerden bilemiyorum. Burada başka alternatif olmadığı için aslında susam sokağı yayınlansın dyenlerdenim. Sana sonuna kadar katılıyorum, keşke bizden birileri bizim kültürümüze uygun çocuk programları yapsa...

    Bütün kadınların anneler günü kutlu olsun.

    Öpüyorum seni çok çok, iyi pazarlar canım...

    YanıtlaSil
  24. aşk kitabının fiyatı bana da çok geldi, korsan kitabı mümkün değil alamıyorum, zaten elimde bekleyen bir kaç kitap olunca da beklemeye aldım, sırayı öne çekebilirim senin yorumlarının ardından. birde seni kutluyorum korsan konusundaki açık yürekliliğinden dolayı. Sevgiler

    YanıtlaSil