13 Nisan 2009 Pazartesi

# dario moreno

Dario Moreno ve Müzik

Dün bahsettiğim kişi wordless olacak biri değil söylenecek çok sözü hakediyor. Sanırım yorumlarda da hastalığıma yoğunlaşıldı bu gözden kaçtı (tabi buna çok memnun oldum o ayrı, bugün iyileştim ve işime gittim çok şükür)

Ancak bu müzisyen hakkında daha fazla sözler edilmeli. Verdiğim vikipedia linkinde hayatı anlatılıyor ama bence önemi eksik. Ben de bu konudaki düşüncelerimi paylaşmak istiyorum.

Öncelikle bizim evde sürekli radyo oxi-gen dinlenir, başkası dinlenmez. Orada normalde pek alışıldık olmayan yabancı parçalar çalar ve kalitesiz müziğe yer yoktur. Eşim Moreno'yu orda dinlemiş ve haberi olmuş. Sonra ben severim diye indirip bana verdi albümünü.

Türkiye aşığı demiştim bir önceki yazımın yorumunda, İzmir'de doğup büyümüş ve Türk olarak görüyordu herhalde kendini bilemiyorum. Ülkemizde yaşayan azınlıkların hepsi Türk'üm demiyor malesef. 50 li 60 lı yıllarda çok meşhurmuş, anne babalarımız kesin tanıyor ama biz tanımıyoruz.

Şarkıya dikkat ettiniz mi bilmiyorum sözler tanıdık ama müzik çok farklı ve biraz da söyleyiş farklı. Bizim türkülerimizi samba, latin jazz tarzında yorumlamış. Kullandığı ensturmanlar farklı ve oldukça kaliteli bir müzik altyapısı var. Eğer şarkıyı bilmiyor olsaydınız, anlamazdınız bizim olduğunu.

Yurt dışında bizim şarkılarımızı bazen farklı dilde bazen karışık söylediğini varsayarsanız, harika bir tanıtım ama neden bizim ensturmanlarla değil diyebilirsiniz.

Bence çok akıllık etmiş müziklerini değiştirmekle. Bu iki açıdan çok önemli.Birincisi batı kulağına uygun hale getirerek onların dinlemesini sağlamış, ikincisi ise ülkemizde bu tarz bir müzik türünün dinlenebilir olmasını sağlamış. Ve halkımızın o yıllarda bu kadar kaliteli bir müzik dinlerken şimdi düştüğü durum ise acı.

Bizim kültürümüzdeki sesler (notalar) batı kültüründen tamamen farklıdır. Bu kısmı bir kitaptan alıntı yapacağım, Türk köylüsü üzerine araştırma yapan Amerikalı bir antropoloğun kitabından. (Bir Türk Köyünde Yaşam-J.E. Pierce)

"Bir arkadaşım, bir Türk'le duyduğu bir nota hakkında konuşurken, o notanın Fa mı Fa diyez mi olduğunu sormuş. İkisi arasında bir nota olduğu cevabını almış. Her zaman kendi kültürünün etnolojik özelliklerine öncelik veren arkadaşım bunu kabul etmemiş ve 'fa ile fa diyez arasında nota yoktur' demiş. Buna karşılık Türk, 'Yok mu?' diyerek sazını almış, Önce fa sonra fa diyez sesi vermiş. Daha sonra parmağını bu iki nota arasındaki bir noktaya götürüp sazın tellerine vurmuş. Amerikalı ' Ama bu nota değil ki' demiş. Türk yanıtlamış. 'Nedir o halde?'

Aradaki fark bu müzik için kullandıkları skalada, Batı skalasına hiç uymayan , icat edilmiş aralıklar kullanmalarıdır. Sonuç olarak bu müzik batılılara ilk başta kulak tırmalayıcı ve melodisiz gibi gelir."

Nasıl biz bize yabancı müziklere hemen ısınamıyorsak, onlar da öyle ki daha da zor. Türk müziği daha yeni yeni dünyada keşfedilmeye başlandı ki o yıllarda Moreno'nun yaptığının ne kadar doğru olduğunu ispatlıyor.

Şu şarkı ise ne kadar güzel bir sesi olduğunu ortaya çıkarıyor, resmen bu şarkıya bayıldım.

Dario Moreno- Mesut Ol Sen

19 yorum:

  1. benim yine alakası bi sorum olacak özür dileyerek:)...şu müzik player eskiden bilgisayarımızdan yüklemeye izin veriyordu şimdi url istiyor...bir kaç denemem başarısız oldu...bu urlyi hangi adresten yükledin bana yazarmısın? teşekkürler gece

    YanıtlaSil
  2. Bende bayıldım.İyiki dinnettin bana teşekkür ederim.
    Sevgiyle kal

    YanıtlaSil
  3. Canımmm Dario Moreno bence çok kalite
    li bir sanatçı.Muzicons sitesinde hata var sen şarkıları nasıl yüklüyorsun yazarsan sevinirim canım sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Gececim ismini duymuştum ama hakkında pek bilgim yoktu. Zevkle okudum ve şarkıyı dinledim..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. Dario Moreno süper bir sanatçı...Ben de severek dinlerdim eskiden..hatırlattığın için çok teşekkürler...geçmiş olsun bu arada...

    YanıtlaSil
  6. çok değişikmiş gerçekten tarzı gece..Tanıştırdığın için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  7. Şarkıyı dinlerken eski bir film izler gibi hissettim kendimi. geçmiş dönemlere ait filmlerin görüntüsü kadar müzikleri de çok ilgimi çekiyor. bu müzik türkçe versiyonu olmuş. çok beğendim. ve ilgiyle okudum.

    YanıtlaSil
  8. ŞARKIYI DİNLEMİŞTİM BEĞENDİM DE KİM OLDUĞUNU BİLMİYORDUM DÜNKÜ VERDİĞİN LİNKTE HAYATINI OKUMUŞTUM...TEKRAR OKUMUŞ OLDUM:)

    YanıtlaSil
  9. evdeki herkes uyumuyor olsaydı şarkını dinleyip yorum yazardım :D:D

    yorum yazmış oldum ama yarın yine yazcam :D

    YanıtlaSil
  10. Çok güzel bir sarkıymış, paylaştığında için teşekkürler GeCe

    YanıtlaSil
  11. İzmirliler Dario Moreno'yu restore edilmiş evinin bulunduğu sokaktan bilirler. İki yanı eski İzmir evleri ile bezenmiş ucu tarihi asansöre açılan o güzel sokaktan. Yolununuz İzmir'e düşerse mutlaka ziyaret etmenizi öneririm.Sevgiler..

    YanıtlaSil
  12. Deniz ve Mehtap,sordular seni neredesin...Bu değerli ismi duyunca aklıma ilk gelen şarkıdır!

    YanıtlaSil
  13. merhabalarr... konuyla alakasız olacak :) öncelikle blog yapımıyla ilgili verdiğin bilgile riçin sağol. benimde böyle bir kaç blogum var. ama sadece ek olarak sutun eklemek için anlatımın işime yaradı. bloguma bir göz atarsan sevinirim. sevgiyle kal...

    YanıtlaSil
  14. yeni bişey daha öğrendim.şarkı harika...iyileştin mi.bende bir kırgınlık var dilerim grip olmam.
    sevgilerle

    YanıtlaSil
  15. Gerçekten çok güzel bir şarkı.Paylaştığın için teşekkürler.Bu arada geç bir geçmiş olsun dileyeyim.

    YanıtlaSil
  16. dario moreno yu tabiki biliyorum ama dun bahsettiğinin o oldugunu tam anlayamamışım...türk müziği gerçekten batı muziğinden cok daha geniş, ve çok sesli olması itibariyle cok ustun...ama anlaşılmak lazım işte...sarkiyi ilk kez duyuyorum kesinlikle muhteşem bir ses ve telafuz

    YanıtlaSil
  17. dario moreno yu tabiki biliyorum ama dun bahsettiğinin o oldugunu tam anlayamamışım...türk müziği gerçekten batı muziğinden cok daha geniş, ve çok sesli olması itibariyle cok ustun...ama anlaşılmak lazım işte...sarkiyi ilk kez duyuyorum kesinlikle muhteşem bir ses ve telafuz

    YanıtlaSil
  18. çok güzel hem yazı, hemde şarkı :))

    YanıtlaSil
  19. usulu birazcık kacırmış gibi geldi bana :)nazariyat ögrencisi olarak fikrim bu ..yinede farklı bir yorum

    YanıtlaSil