15 Nisan 2009 Çarşamba

# Düşünce Yazıları

Coca Cola Depozitolu Şişe Kampanyası

Merhabalar, yine kayboldum biliyorum. Hastalığım sırasında sekteye uğrayan işleri hala yoluna koyamadım. Okunacak blogları bir türlü sıfırlayamadım ama az kaldı diyelim.

Ev işleri, yemek işler, blog tasarımı herşey her düzenim bozuldu. Bir de ilave işler olunca, planımın bozulmasından işte bu yüzden nefret ediyorum.

Neyse uzun zamandır bahsetmek istediğim bir konu vardı, afişleri de aradım ama bulamadım. Bu post resimsiz bu yüzden.

Çok oldu bir gün yürürken bir bakkalın önünden geçiyorum baktım Coca Cola depozitolu şişe çıkarmış, boş şişeyi getirin, ikincisini daha ucuza alın diyor. O ne güzel dedim içimden fazla içmesem de içenler var ve biliyorsunuz her bir plastik şişenin geri dönüşümü binlerce yıl alıyor. En azından biraz bu sayı azalır. 

Birkaç adım attım. Aynı dükkanın aynı penceresinde bir de Cola Turka afişi, diyor ki " bizde depozito falan yok, geri getirmenize gerek yok daima ucuz" demiş, iyi halt etmiş.

Sinirlerim tepeme çıktı bu nasıl bir reklamcılık anlayışıdır. Bir iyi niyet hareketini destekleyeceği yerde, bunu kâra çevirmeyi düşünüyorlar aklı sıra. Oysa o da aynı kampanyayı başlatsa hatta hepsi tamamen depozitolu olsa daha iyi olmaz mıydı. Bence daha da olumlu bir duruma gelirdi.

Üstelik bu fark çok az bir fark. Depozitoyu kullanan insanlar bu fark için değil, çevreci kişilikleri yüzünden tercih ediyor ama bu ayrıntıyı gözden kaçırmış rakip firma.

Tabi Coca Cola'ya da aferin çok iyi yaptın diyemiyorum. Çünkü hala diğer pet şişede satışları devam ediyor, sen de bir iş yapacaksan tam yap, ama yok, bu yolla çevreci kişilikleri de tüketici grubuma dahil edeyim, diğer tüketicileri de kaçırmayayım mantığı güdüyor.

Yaz yaklaşıp da soğuk içeceklerin ve özellikle suyun tüketimi çok fazla arttığından, etrafta görülen pet şişe denizinin bu yaz yaşanmamasını diliyorum.

34 yorum:

  1. İyi güzel de, benim korktuğum geri aldıkları şişeleri tekrar doldurup doldurup bize satarlar mı? Nedense eskiden beri tadını çok sevdiğim halde cam şişelerden hep endişe ve tiksinti duymuşumdur.

    YanıtlaSil
  2. Keşke bütün pet şişeler depozitolu olsa. Bu kadar çevre kirliliği olmazdı. Şişe toplama konteynırları o kadar az ki bulabilene aşkolsun. Biz de haliyle atıveriyoruz çöpe. Yurtdışında uygulanan sistem de yok burda,bazı şeylere gel de özenme. 3 ayrı çöp kovası vardır,biri cam diğeri plastik atıklar üçüncüsü de yemek memek çöpleri tabi hepsi de ayrı ayrı işlendiği için çevre kirliliği olmuyor bizdeki gibi çöp dağları yok.Çok güzel bi konuyu ele aldığın için seni tebrik ediyorum gece ciğim.

    YanıtlaSil
  3. Geri dönüşüm açısından bence de iyi de. Bende nedense şişe olan kolaların tadını pek sevmiyorum. Nedeni psikoljik de olabilir tabii. Ama yine de güzel bir düşünce tebrik etmek lazım.

    YanıtlaSil
  4. iyisindir umarım,
    çok doğru pet şişe pisliği neredeyse insan sayısı kadar oldu.Birde bu kirlililiği yoketme kampanyası başlatsa bu büyük godomanlar ne olur...

    YanıtlaSil
  5. ne olacak bu plastik atıklar bilmiyorum.biz çok küçük biyerde oturuyoruz.burada ayrı atık olayıda yok.hele kırsal kesime gittikçe yol kenarlarında arabalardan atılan küçük su petleri o kadar çirkin bi görüntü oluşturuyoki sormayın.oralarda çöp toplama olayıda yok çünkü.ilköğretim okullarında çevreyle ilgili ders varmı bilmiyorum.benim çocuklar büyüyeli çok oldu.yoksa ciddi olarak eğilmeliler bu konuya.belli biyaştan sonra insanları eğitmek çok zor.

    YanıtlaSil
  6. Öncelikle kola takıntılı bir insanım zaten ...Yılda toplasan 1 şişe ancak içiyorum diyebilirim. Sevmediğimden değil tepkiliyim markası her ne olursa olsun.

    Defozitolu şişe olayında sen ne güzel çevreci bir yaklaşımla mutlu olmuşsun ama rakibin aklına bile gelmemiş , düşündüğü tek şey önce satış... Gerisi boş onlar için .
    Bak , sinirlendim şimdi...

    YanıtlaSil
  7. canım haklısın ama zararın neresinden dönülürse kardır.sadece kola ile bitmiyor su petleri daha da düşündürüyor;(

    YanıtlaSil
  8. GERİ DÖNÜŞÜMLÜ ŞİŞELERE BENDE KATILIYORUM..BİLİYORSUN Kİ COLAYI ÇOK SEVEN İKİ KİŞİ VAR EVDE. YAZ GELİYOR UMARIM AYNI SORUNLARLA KARŞILAŞMAYIZ..(PİSLİK OLAYI)

    YanıtlaSil
  9. nefret ediyorum pet şişelerden, yediğimin içtiğimin tadını alamadığım gibi doğada kaybolmuyor... keşke herkes cam şişeleri tercih etse de üreticiler bu yönde bir adım atsa.
    coca-cola'nın reklamı tv'de bayağı zamandır var aslında, tam da bizim halkımıza yönelik :)

    kız ve annesi bakkala giderler. depozitolu şişeden bahseder bakkal amca. kız olur mu öyle şey der. annesi de olur tabii kızım, komşunun helva tabağı mı bu der :)))

    YanıtlaSil
  10. doğaya katkı çok önemli bence.ve bu geri dönüşüm işine bende bayılmıştım.

    YanıtlaSil
  11. Depozitolu şişelerin çoğu kişinin farkında olmadığı bir faydası (geri dönüşüm metodu) daha var. Aslında geri dönüşüme gitmesi gereken cam materyaller çöpe atıldığında bile çocuklar tarafından toplanıp bakkala götürülür. Bedava kola, bisküvi ve kola alınır. Hem çocuklar adına sevindirici, hem geri dönüşüm adına faydalıdır :) Az mı şişe topladım boş arsalardan, kaldırım üstlerinden. (Sırf mahalledeki diğer çocuklar topluyor diye hem de, annem, babam ve teyzem bunları toplamamam için harçlığımı arttırırdı, gizli gizli toplardım) :)

    YanıtlaSil
  12. geri dönüşüme olan ilgimden dolayı bununla ilgili post bende yazacaktım ilk öğrendiğim gün... ama nedense sonradan Coca-cola nın bunu geri dönüşüme katkı olsun diye değilde ucuzlatarak satışlarını artırmak yolunu seçtiğini düşündüm ve postu kaleme almaktan vazgeçtim... Eğer yanılıyorsam Cocacolayı bu post aracılığı ile tebrik ederim :)

    YanıtlaSil
  13. Doğaya destek! bu geri dönüşüm işi gerçekten çok güzel ,benim işyerimde de evimde de geridönüşüm çöplerim ayrıdır. Haftada bir geri dönüşüm çöplerimiz alınır diğer çöplerle karıştırmayız.Bu depozitolu şişe kampanyasıda iyi ama bunun altında da kar gütmüyorlarmı bu sinir bozucu...

    YanıtlaSil
  14. Depozitolu pet şişe için Coca Cola'yı kesinlikle desteklemek lazım.İçsek de içmesek de...Bunun dışında diğer markalar tercih ediliyorsa da pet şişeleri bir şekilde değerlendirmek gerek.Mesela çiçek seviliyorsa 2,5 litrelikler saksı olarak kullanılabilir.

    YanıtlaSil
  15. doğaya katkı yönünden iyi birde şu poşetlere çare olsa kağıt kullanımı artsa....

    YanıtlaSil
  16. ben daha hiç bi yerde rastlayamadım depozitolu şişeye. alacak olsam normal pet şişedekini alıcam yani. niye bu kadar yaygın değil ki? dediğin gibi "yaptın bi iş madem, tam yap" diyesi geliyo insanın.

    YanıtlaSil
  17. kolayı yıllardır içmem ben çocuklarda.evde genelde kendi yaptığım içecekleri içirmeye çalışırım ahaliye.ama geri dönüşümde güzel.hertaraf pet şişe.neyseki musluk suyu içiyoruzda sadece dışarı çıkınca pet şişe su alırız.

    YanıtlaSil
  18. geri dönüşüm olayı güzel eskisi gibi ama kola içmediğim için de farketmez hani benim için...
    sesiberin dediği gibi bi de yıkamıyorlarsa düşünmek bile istemiyorum...

    YanıtlaSil
  19. pet sise yerine kutularin icinde yapsalar... Ureticiler ve saticilar cevreye karsi pek duyarli degiller maalesef... Sizin duyarli olmaniz ve duyurmaniz bircok kisiyi dusunmeye davet edecektir tekrardan ins. Sevgiler, medinem

    YanıtlaSil
  20. Cevreye duyarli bir davranis bile yapmis olsa ben Coca Cola ürününü hala boykot ediyorum. Diger colalarida bilmiyorum pek, cünkü ben eve hic cola cinsi birsey sokmuyorum.
    Bir arkadasin dedigi gibi kutulardada olabilir aslinda ama o zamanda ici gözükmüyor, o yönden canim cekmez:P
    Cevre icin yapilacak coksey var...
    Mesela marketler poset yerine amerikadaki gibi kese kagidina koysalar olmaz mi?

    YanıtlaSil
  21. ben hiç birini sevmiyorum.bizim evde tüketilmiyor.çocuklarım da tadını bilmez.hem zararlarını hepimiz biliyoruz.şu anda c.colanın yeni bir reklamı var hani1oo küsür yaşında bir dede.arkada hep o içecek resimleri.yani sanki cola içtim de bu yaşa geldim.
    su için kardeşim.sudan faydalısı var mı?
    hem herkes kendine matara alsın bu sene.dolduralım içine sularımızı içelim.o pet şişeleri orda burda görünce tepem atıyor....
    kendine iyi bak...

    YanıtlaSil
  22. cola sevmem ama şu plastik pet şişerin sokaklarda denizde ortalık yerde cevreyi kirletmesine sinir olurum .biraz duylı olmakta fayda var diyorum sevgiler

    YanıtlaSil
  23. Geri dönüşüm şart, dikkat etmek lazım haklısın.
    Bu arada blog listelerin ne kadar çoook :) ama ben kendi blogumu göremedim :(

    YanıtlaSil
  24. Geri dönüşüm olayına daha ciddi bir yaklaşım getirilmeli ve insanlar daha fazla bilinçlendirilmeli diye düşünüyorum.Evimin yakınlarında geri dönüşüm kutuları yok ve ben bunları biriktirip taşıyorum.Her yere konulmalı ve insanlara bu konuda biligi verilmeli bu işi muhtarlar yapabilir bence.Ama seçim bitti otururlar şimdi boş boş.Yazın için teşekkürler.Duyarlılığının göstergesi.Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  25. sizler gibi duyarlı gençleri okudukça umudum yeşeriyor.
    sen de arkadaşların da çok doğru düşünüyorsunuz. çoğalmalıyız ki sesimiz duyulabilsin

    YanıtlaSil
  26. sevgili GeCe ne guzel yazmışsın fikrine kalemine sağlık...bizler çok ucuz olmasa da depozitolu şişeleri tercih ettikçe petlerin ömrü de uzun olmayacaktır, yani iş yine de tüketici bitiyor, çevreye duyarlı bilinçli tüketiciler olmamız lazım

    YanıtlaSil
  27. zararın neresinden dönülse kardır.pet şişe diye birşey kalmasa yada geri dönüşüm kutularına atılsa. herkes duyarlı olup birşeyler yapsa güzel günler bizi bekler

    YanıtlaSil
  28. Olayı ne kadar güzel ele almışsın.Koskoca rakip firma ya bunu idrak edemiyor,ya da toplum olarak bu tür konulara duyarsız olduğumuzu bildiklerinden olayı tiye almışlar.Ama genel olarak kola olayına karşıyım.vücüdumuza hiçbir faydası olmayan aksine zararlı bir içeçeğin tüketilme mantığını anlamıyorum.benimde evime asla kola girmez.çocuklarımda tadını bilmez.Doğal içecekler tercih ediyorum.sevgiyle ve sağlıkla kal canım.

    YanıtlaSil
  29. çok güzel bir konuya değinmişsin bende aynı düşüncedeydim birgün eşimle konuşurken oda dediki bu plastikleri ve kola kutularını toplayıp satan ve para kazanmaya çalışan bir sürü insan var bu da onların geçim kapısı ...şimdi o kadar dert etmemeye çalışıyorum ..

    YanıtlaSil
  30. hayırlı cumalar canım

    YanıtlaSil
  31. güzel paylaşım eline sağlık..
    senin için bloğumda güzel bir hediye var ;)

    YanıtlaSil
  32. Zaman zaman türk insanının zekasına (!) hayran kaldığımız zamanlar olur ya.. Yok artık deriz.. İşte türk markasından çıkan bir fikir daha.. sonuna kadar katılıyorum.. İyi halt ettiniz.. bedava verseniz almam artık.. hıhhh...

    YanıtlaSil
  33. Bizler daha duyarlı tüketiciler olmadıkça çevre kirliliği çözülmez diye düşünüyorum,kampanya olsun olmasın ben hep ayırmışımdır geri dönüşümlü malzemeleri,dönüşüm çöp kutularını kullanmalıyız ama onlar bir süs gibi öylece duruyor cadde köşelerinde!kimse kullanmıyor,okunmamış gazeteler çöpe karışıp yazık olup gidiyor,bu arada kolaya karşıyım ama çok da severim:)en kötüsüde bende kilo yapıyor:)sevgiler.

    YanıtlaSil
  34. coca cola bu tarz sosyal sorumluluk konularında çok iyi bir firma bence. su an sanırım sulama konusunda da bir seyler yapıyo, bi de bu çok guzel. insallah insanlarımız da bunun anlamını fark eder. ve o zaman cevre kirliliği konusunda önemli bir adım atmıs oluruz.

    YanıtlaSil