28 Mart 2023 Salı

Merhaba

Su an bilgisayarda ders calisirken blogumu ve yazmayi ozledigimi farkedip yazmaya koyuldum. Yasim neredeyse 44 oldu ama hala ders calisiyorum evet. Calismayi seviyorum o ayri ama sanki ogrencilik karakterimin bir parcasi oldu gibi. Muhakkak ki her insan hayati boyunca bir ogrencidir ama buna gonullu olusu veya olmayisi kisiden kisiye degisir. Kimininki mecburi ogrencilik kafasina vura vura ogretir hayat, kiminin ki gonullu ogrencilik daha nerden ilham alsam nerelere kossam diye dolanir durur. Benimki ikinci tur :)


Epey zaman once facebookta uyesi oldugum bir grupta bir uye soyle sormustu: yakinda emekli olacagim ve kendime ugraslar ariyorum ne yapsam? Ohooo dedim icimden bendeki listeleri bir bilsen. Tabi bir kac oneri de yazdim oraya. Fakat tabi benim emekliligi bekleyecek tahammulum yok, bu listeler her an uygulaniyor, degisiyor, cogaliyor, azaliyor, guncelleniyor... Zamanimin, hevesimin, merakimin elverdigi kadar artik ne kadar olursa ama illa ki bir seyler olacak sekilde. Bu blog bile tek basina benim kisisel merak tarihimin ufak bir guncesi.


Sabah kapiya gelen patatesci ile tamamen hollandaca konustum. Elbette hala sakir sukur degil ama eskiye gore daha iyi. Gecen hafta da hollanda pasaportu almak icin gerekli olan sinavlardan sonuncusunu gectigimi ogrendim. Bes tane bilgisayara karsi yapilan sinavi zaten uzun zaman once gecmistim (pandemiden cok once) fakat sonuncusu bir juriye karsi tamamen hollandaca konusmani gerektiren ve hollanda'da is hayatina nasil katki sunacagina dair onlari ikna etmen gereken bir sinavdi. Bu sinavi hali hazirda ise girmis ve calisiyor isen otomatikman geciyorsun ve ben de olur da ise girerim diye erteliyordum. Pandemi, o, su, bu derken benim is bulma surecim belirsiz bir acmaza girince sinava girmeye karar verdimdi (ki o da neredeyse bir yil once-sureci biraz uzun surdu). Neyse ki gorusmem guzel gecti, simdi vatandaslik icin tum sartlarim bitmis oldu, kismetse yakinda turk vatandasligimi kaybetmeden hollanda vatandasi da olacagim. Fakat tabi ki dili ogrenme surecim belki de omur boyu devam edecek.


Bir diger dersim de is bulmaya yonelik yaptigim yeni kariyer degisikligi uzerine. Data Science/ Engineer bolumune kaydim ve cesitli sertifikalar aldim, almaya devam ediyorum. Bu hafta bir sinavim var mesela ve henuz tarihini belirlemedigim bir baska sinavim. Calisacak cok sey var ama genelde calisirken kendimi unutuyor ve zamanin nasil gectigini anlamiyorsam o konu benim icin dogru konu demektir. Data konusu da simdilik oyle gidiyor cok sukur. 


Daha once paylastigim gibi kilo vermek icin katildigim saglikli yasam kampinda, fazla kilolarimi hizlica vermistim. Ondan sonra bir miktar daha vermeye devam etti ve simdi durdu. Ne kadar yersem yiyeyim kilo almiyorum. Bedenimi ve ruhumu tanimama yardimci olan bu programda ogrenme surecim ise her gun devam ediyor. Eskiden bilinenler ve yeni ogrenilenler yeniden simdiki bakis acimla, simdiki aklim ve kalbimle yeniden isleniyor, harmanlaniyor ve ortaya yeni seyler cikiyor. Ayni bir nehir yataginda suruklenen taslar gibi, kimileri surukleniyor, kimileri yari yolda takiliyor kaliyor kimi taslar henuz yeni eklenmis akintiya. Hep birlikte aka aka gidiyoruz.


Ebeveynlige dair ogrenmelerimiz ise her gecen gun esik atliyor tabi ki. Sanirim belli bir yastan sonra cocuk yetistirmek sadece neyi nasil yapacagin degil, bir sonraki gelen yenilige veya duruma ne kadar hizli adapte olacagin anafikrine indirgeniyor. Sanirim tempoyu artik yakaladik, durmadan tikir tikir ilerliyoruz.


Blog ve instagram postlarimda gecmise baktigimda, kendimde gordugum ve her zaman boyle bir ozelligim oldugu icin gurur duydugum seydi bilgilerimi paylasmak. Bir zaman bolca ve cokca paylastim. Sonra bir donem bunu insanlara akil vermek gibi gormeye basladim ve hic icimden gelmedi. Kimseye istemedikce akil vermemek gerektigini cok eskiden daha universitede calisirken zaten ogrenmistim ama etraftaki internet coplugunde o kadar cok sey var ki ben de paylassam ne olacak dusuncesiydi hakim olan. Simdi ise yine hasa akil vermek degil ama suna inaniyorum, belki siz de cokca tecrube etmissinizdir bana hep olur mesela, hani bir arayistasinizdir karsiniza pat diye o bilgi cikiverir, sonra sevinirsiniz; iste ayni onun gibi tersi de dogru, eger icimden gelen bir sey varsa yazmaliyim ki belki baska biri tam da onu ariyor o sirada. Sen yazmazsan ben yazmazsam korkarim ki ortalik AI robotlarina kalacak.


Bu yuzden ara sira da olsa gorusmek uzere ❤️





8 yorum:

  1. Sınav başarılarınız ve kariyer değişikliği için tebrikler. Çalışmak, öğrenmek bunların hepsi çok güzel şeyler.
    Bu arada, yiyip yiyip kilo almamanın sırrını paylaşırsanız çok mutlu olurum, sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana mail atarsaniz detayli bilgi veririm

      Sil
  2. Sizden haber almak güzel💕 İstanbul’da yaşadığınız dönemden beri sessiz takipçilerinizdenim. İlk hamileliklerimiz aynı zamana denk geldi, hatta doğumlarımız arasında birkaç gün var. Yazılarınızı hep samimi buldum ve ilham aldım. Özlediğim ve merak ettiğim için hep bakarım yeni yazı yüklenmiş mi diye. Lütfen yazın. Yazının samimiyetini hiçbir şey tutmuyor. Sevgiler. Pınar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eski dostlardan boyle yorumlar almak cok guzel, tesekkur ederim yazacagim insallah daha fazla.
      GeCe

      Sil
  3. Sağlıklı yaşam kampı ! İşte bu ara bana lazım olan şey :)
    Gerçekten sen yazmasam ben yazmasam ortalık AI'ya kalacak :) Yazmaya devam lütfen. Benim bloga da uğrarsan sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gercekten cok iyi geldi bana ve benden sonra giren bir cok arkadasima. Daha fazla bilgi istersen maillesebiliriz. Ben de tabi ki ziyaret ediyorum hala seni ama yorum yazamadim.
      GeCe

      Sil
  4. Merhaba,
    Ben de Data Science/ Engineer alanında araştırmalar yapıyorum ve bir programa kayıt olmayı planlıyorum. Fakat bu alandaki eğitim fiyatları çok yüksek bu yüzden burs bulmayı umuyorum. Acaba siz sertifikalarınızı nereden alıyorsunuz? Bu alanda sertifika almak için nereye başvuruyorsunuz? Bu konuda sizden bilgi alabilirsem çok sevinirim.
    Sevgiler
    Seda

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok cesitli kurslar var evet, eger ingilizceniz varsa Harvard universitesinin ucretsiz programi var. Fakat sertifikasiz. Sertifika almak isterseniz ayni programa ilave bir ek odeme yapmak gerekiyor. Ben onu tercih etmedim cunku ordaki egitimler R programlama dili uzerinden idi. Benim bulundugum yerde Python daha cok talep ediliyor. Bu yuzden Coursera’nin IBM data science sertifikali programini satin aldim. Coursera’nin programi nispeten daha hesapli cunku aylik odeme yapiyorsunuz ve kac ayda bitirirseniz sadece o kadar oduyorsunuz. Ikinci egitimim ise amsterdam’da kadinlara destek veren bir kurulus tarafindan ucretsiz karsilandi. Kolayliklar dilerim.

      Sil