3 Temmuz 2018 Salı

# günlük yazılar # hayvanlar alemi

Bok Böceği






Bir süredir akşamları yatmadan önce kızıma kitap okuyorum. Bazı ilginç özelliklere sahip hayvanları anlatıyor. Neredeyse hepsini paylaşasım var ama bu böceği ayrıca sevdim. Ne faydalı bir hayvanmış. Bu özelliklerinden ötürü Mısır’da kutsal sayılırmış.

Kitapta hemen bu bölümden önce Mirket’leri anlatıyordu. Mirketler yuvalarında bir tuvalet oluştururlarmış. Hep aynı yerde bir çukura yaparlarmış ve onların tuvaletlerini temizleyen de bok böceği olurmuş.

Kitabı e-kitap olarak bulmuştum. Çok sevdim tavsiye ederim. Şimdi gelelim hikayeye;

******


“Bok böceği”

Sanki çikolatalı badem şekeri... Öyle, öyle!

Yerde emekleyerek gittiğim görsen, şeker sanıp ağzına atasın gelir. Kendisi parlak siyah renkli, bacakları bile pırıl pırıl parlar. Kadifeyle ovulup parlatılmış gibi gıcır gıcır, yepyenigörünürler. Mmmmmmmmmmmm! Çikolatalı badem şekeri, fabrikasından taze geldi.”

“Ama dur! Ağzına atıp emmeden bilmen gereken bir şey var: Bu emekleyen şeker, bokun içinde yaşar. İnek bokunun, at bokunun, mirket bokunun içinde. Hem bokun içinde yaşayıp hem de nasıl böyle pırıl pırıl kalabildiğini anlamak kolay değil tabii.

Boktan bir parça alır, ön ayaklarıyla yoğurup yuvarlayarak minik toplar yapar. Sonra bu topları kendi yumurtalarıyla birlikte top“toprağa gömer. Yeni doğacak larvalar için nefis şeyler.

Boklan yuvarlarken arada sırada da iştahla atıştmr bu sevimli tosbağa. İşine gelir, sonuçta boklar önceden çiğnenmiş gıdalar. Hem bunun neresi iğrenç ki.

Bok böceği sadece etrafı boklardan temizlemez. Yere gömdüğü için, toprağı da besler. Bok, hem bok böceği, hem onun çocukları, hem de bitki ve çiçekler için önemli bir besin kaynağı olur.

Sanki bütün bu yaptığı yetmezmiş gibi, ek bir iş daha yapar bok böceği: Bahçıvanlık. Toprağa gömdüğü bok toplarının içi çiçek tohumlarıyla dolu olur. Böylece her yıl, yeni yeni çiçek bahçelerinin oluşmasını sağlar.

Bok böceği: Hem aşçı, hem bahçıvan hem de temizlikçi.

Bok böceği: Harikalar yaratan çikolatalı badem şekeri.

Alıntı Şuradan

Bibi Dumon Tak - Kır Kurdu Kitap Kurdu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder