13 Eylül 2017 Çarşamba

# dalton okulu # Helodünya

Etkin Velilik Dönemi

Dün instagramda paylaştığım yazıyı biraz daha zenginleştirerek yeniden yazmak istiyorum. Helocum 2. sınıfta olmasına rağmen geçen yıl 'sabah bırak öğlen al, bu arada çocuklarla ve velilerle kaynaş ama okulun görevlerine katılama' şeklinde geçmişti. Çünkü oğlum ufaktı, öğlen uyuyordu, yanımda götürsem durmuyordu, bırakacak kimsem olmuyordu ve tabi ben Hollandaca bilmiyor(d)um. Velilerle ingilizce anlaşıyorum ama çocuklarla birebir iletişimde zayıfım. Bu yüzden doğrudan çocuklarla etkileşmeli görevlerde yer almadım.



Hollanda'da ilkokullar sabah 8-8,30 gibi başlayıp öğleden sonra 2,5-3 e kadar devam ediyor. Farklı okullardan duyduğum kadarıyla öğle yemeği saatinde kimi okullarda çocuklar eve gidiyor, kimisinde öğretmen yemeğini yerken çocukları gözetecek biri tutuluyor (gönüllü birine para toplayıp vs). Bizim okulda ise her öğlen bir veli çocuklara gözetmenlik yapıyor. Kapıda bir liste var, herkes orayı gönlünce dolduruyor hangi gün gelebilirse.

Ben geçen yıl #novadunya nın öğle uykusu sebebiyle ve bir de Hollandaca bilmediğim için hiç katılmadım, bu yıl ilk defa dün şansımı denemek istedim.

Pek de zor geçmedi çünkü zaten çocuklar kuralları iyi biliyor, güzel oynuyorlarmış. Hatta kocaman bahçe içinde görünmez sınırlarla büyüklerin ve küçüklerin bölümlerini ayırmışlar, kimse diğer bölüme geçmiyor. Böylelikle büyüklerin hızlı ve vahşi oyunları ufakları etkilemiyor. Dolayısıyla kendi kendilerine güzel güzel oynuyorlar. Arada ayakkabı bağcığı bağlatan oldu, düşeni kaldırdım vs. Fakat bu iş en çok #novadunya ya yaradı. Dün çok eğlenince bu sabah yeniden istedi ve Allah gönlüne göre verdi. Bugünün görevli annesinin son anda işi çıkınca görevi biz aldık.

Geçen sene de takip ettiğim için biliyorum sınıfın whatsapp grubunda böyle talepler olduğunda herkes kim ne kadar görev almış/almamış saymadan yardıma koşuyor. Okulla ilgili diğer herşeyde böyle. Zira bit kontrolü, oyuncakların yıkanması, sınıfın temizlenmesi gibi bir sürü görev oluyor sene boyunca. İşte bu birliktelik ruhunu çok seviyorum, sonuçta herşey çocuklar için 🙏🏼





5 yorum:

  1. Bir öğretmen olarak cidden velilerinde işinin çok zor olduğunu düşünüyorum ve herşeyin kesinlikle iyi bir velide bittiğini anlıyorum artık.

    Başarılı bir dönem dilerim :)

    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Bloğunuz güzel görünüyor. Sık sık takip etmeye çalışıcam . Başarılar dilerim

    YanıtlaSil
  3. Görünmez sınırlar var büyükler-küçükler kendi alanlarında oynuyor demişsin ya hakikaten birbirlerine zarar verecek ya da rahatsız edecek davranışlarda bulunmuyorlar mı?
    Bu arada ben de bir anaokulu çocuğu annesiyim artık :) selam vermeye-almaya erinen velilerimiz var ya! Mükemmeliz :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kazalar oluyor elbette ama kasitli zarar hic yok gercekten. cocuklar cok nazik birbirlerine. mesela buyukler futbol oynuyor haliyle daha hizli ve siddetli, kucukler o bolgeye gitmenin iyi olmadigini biliyor, hic gitmiyorlar.

      hayirli olsun, velilik donemi ayri bir level annelikte :))

      Sil
  4. Tabi büyükler küçüklere saygılı davranmayı, nazik olmayı öğretirse çocuk o bilince sahip olur. Ülkemi çok seviyorum ama oralara özenmekten de kendimi alamıyorum.

    YanıtlaSil