17 Aralık 2016 Cumartesi

# Bebekle tatil # cocuklarla maldivler

Cocuklarla Maldivler Tatilimiz


Gectigimiz hafta bu soguk kis gunleri icinde sicacik bir tatil yaptik, instagramdan takip edenler biliyor; Maldivler'deydik. O gun instagrama soyle yazmistim:

Maldivler 💕 8 yıl önce eşimle geldiğimizde kalbimden geçen "buraya çocuklarımla bir daha geleyim" olmuştu. Aradan yıllar yıllar geçti, başka bir yer istemedim yine Maldivlere gitmeliydik. Şimdi #novadunya nın 2 yaşını doldurmasına bir ay kala (2 yaşından sonra ekstra bilet parası) Eylül'de doldurduğumuz 10. evlilik yılımız şerefine birkez daha nasip oldu. Çok şükür. 🙏🏼
Tatilimiz gercekten guzel gecti, hatta esim de ben de ilk gidisimizde oldugundan daha keyifli gectigini itiraf ettik. Ben hic cocugunu birakip tatile gidebilen annelerden olmadim (oyle olanlari yadirgamiyorum, herkesin sartlari elbette ki farkli), sanirim bu tatilden sonra da artik cocuklar bizimle takilmaktan vazgecene kadar olmayacak. Kucugu de artik nispeten rutin degisiklerini kotaracak caga geldigine gore, gelsin diger tatiller :))


Besiktas'daki teror saldirisi biz ordayken vuku buldugundan tatilin yarisi bedenim orda ama aklim istanbul'da seklinde gecti. Internete girebildigimiz her anda haberleri takip ettik. Gozumuzun onunde cennet gibi bir dunya uzaniyorken, insanlarin bu guzelim dunyayi hirslariyla cehenneme cevirmelerini izlemek cok anlamsiz geldi tabi ki. Keske hic olmasa.

instagram'da bir miktar paylasim yaptigimda, sevdiklerimzden cok guzel mesajlar aldik. bizim mutlulugumuzu can-i gonulden dileyenler, tatilin tadini cikarmamizi isteyenler, tum pozitif mesajlarini gonderenler... Gercekten senin mutlulugunla mutlu olan insanlarla kusatildigimiz icin cok sansliyiz.



ve tabi blogda ayrintili bir yazi istendi, simdi elimden geldigince yazacagim ancak yaziya tum fotograflari koyamayacayacagim. Elbette ki elimizde bine yakin fotograf ve video var. bunlardan paylasmaya musait bulduklarimi bir albumde topladim, buradan bakabilirsiniz

Bizim evde tatil planlamasi isleri esimden sorulur, bu sefer de genelde tum ayarlamalari o yaptigi ve bana sadece birkac otel icinden secmek kaldigi icin otel secme, bulma ile ilgili fazla bilgim yok. sadece booking.com dan bireysel olarak otel sectigimizi (yani bir tur sirketiyle anlasmali degil), ucagi, diger ulasim hizmetlerini hep kendimiz ayarladigimizi belirteyim.


Biz tum tatillerimizde ekstra luks arayisinda olan bir cift degiliz, yenilebilecek yemegi olsun, temiz olsun gibi sartlar bize yeter. Simdi cocuklar da isin icinde oldugu icin, ulasimi da nispeten kolay olsun diye dikkat ettik .Tabi daha once bir kere gitmis oldugumuz icin bazi kriterlerimiz de vardi. Mesela oncekinde oldugu gibi kalacagimiz adada sadece bizim otel olsun (baska yerlesim olmasin), odalar deniz kenarinda olsun (odadan cikip suya atlama fikri cok guzel, onceki oyleydi ama bu sefer odamiz adanin akintisi cok oldugu icin girmenin tehlikeli kabul edildigi tarafindaydi, bu yuzden diger tarafa yuruduk ama sadeec 5 dakka zaten hic sorun olmadi), bir de su ustundeki evlerden istemedik tabi ki cocuklar dusmesinler diye :)

Bu durumda esimle, ulasim, butce, aradigimiz minumum konfor ve tekli olmasi sartlarindan sonra ve tabi ki de yer olup olmamasina bakarak south atoll bolumunde bir adaya karar verdik. Genel olarak memnun kaldik fakat onceki gittigimizin biraz daha luks oldugunu gorduk. gerci soyle de bir durum var belki 8 sene once bu otel de ayni derecede lukstu. sonucta adalarda insaat tadilat gibi isler hic de kolay olmadigindan, bakim onarim yenileme isleri yapilamayabiliyor olabilir. fakat hergun degisen carsaflar, havlular, en az 8-10 cesit ana yemek, salata ve tatli barlari ile bizim icin fazlasiyla yeterliydi. e bir de okul tatili doneminde olmadigi icin bizim cocuklar az sayida cocugun icinde en kucukleri oldugundan ekstra ilgiye maruz kalinca, daha da sahane oldu.

kafami toparlamakta zorlaniyorum ama madde madde yazmaya calisayim.

-Maldivler Hint okyanusunda yer alan binlerce adadan olusan bir topluluk. Ekvator civarinda konuslandigi icin muson iklimi altinda. yil boyunca sicakligi degismese de (30 derece civari) yagisli muson ve az yagisli muson seklinde iki mevsimi bulunuyor. az yagisli muson Aralik- Mart arasini kapsiyor ve diger aylar cok yagisli muson. Yani ama yazin daha ucuuuz diyerek aldanmamak lazim. Bu muson yagmurlari oyle bizim bildigimiz yaz yagmuru gibi degil. biz aralik basinda (yani kuru donemin ilk baslarinda) gitmemize ragmen iki gunu yagisliydi. yine disarilarda dolastik ama bu oyle siddetli bir yagmur ki denizde yuzulecek gibi degil. ruzgar cikiyor, deniz kabariyor (insanin aklina hep tsunami geliyor cunku adalarda hic yukselti yok hep deniz seviyesinde), disariya ciktiginin saniyesinde sirilsiklam oluyorsun. Yani yagisli donemde gidip hep odaya kapanmak pek akillica degil. Yine de hava isi sans isi.


-ucusumuzu istanbuldan aldik. thy nin diger yabanci sirketlere nazaran ucusu gayet hesapli. aslinda tatilin butcesinin yaridan fazlasi belki ucak parasi. ucak parasi olmasa maldivler cok pahali bir yer degil. istanbula gitmek icin de amsterdami degil dusseldorfu tercih ettik (yine maddi sebeplerden) ve dusseldorfa da trenle gittik. bizim evden cikisimiz ve odamiza ayak basisimiz arasinda 24 saat gecti buna beklemeler de dahil. fakal istanbuldan ucuslar 7,5-8,5 saat suruyor. bu sure bizim cocuklarin en uzun ucus suresiydi. ucuslar gece oldugu icin onlar genelde uydular ama ben neredeyse hic uyumadan gittim geldim. sonucta yolculuk cocuklar acisindan pek zorlayici olmadi, maldivler ucusu haric digerlerinde cesitli eglenceler bulduk.

- maldivlerin baskenti male'de indikten sonra kalacagimiz adaya ulasimi hizli botlar ile yaptik. bu sekilde 40 dakikada adadaydik. bu is nispeten pahali ama (adam basi 50 dolar civari) ucretsiz olan ve uc saatte adalari dolasa dolasa giden botla gitmeyi goze alamadik. yine bir diger ulasim da deniz ucaklari. ilk gidisimizde onu tecrube etmis ve aman allahim eksik olsun dedigim icin o secenegi hic dusunmedim. aslinda ben adrenalin seven bir insanim ama bu minik ucagin patapata giderken cikardigi sesler, asiri sarsintili olmasi ve denizin ortasina inis yaptiginda minicik bir tahtaya atlamamiz (oradan bir tekneye biniliyor) beni cok korkutmustu. gerci simdiki seferde hizli botla giderken de yuregim agzima gelmedi degil. dalgalar uzerinden hoplaya hoplaya giderken kac kere ay tamam simdi devriliyor tekne diye yuregim agzima geldigini anlatmayayim en iyisi :) cocuklar ise cok eglenmisler oyle diyor hanim kizim :)


- maldivler yuzde yuz musluman bir ulke, bu yuzden ulkeye giriste uyari yapiliyor. halk icinde asiri acik giyinilmemesi, dinlerine saygili olunmasi gibi. adalarda tabi nispeten daha rahat olunuyor ama oyle uc ornekler de gorulmuyor. yabancilar da oldukca saygili. musluman olduklari icin yemekler konusunda icimiz rahatti ve genelde damak tadimiza yakindi. otelimizi secerken adada yerlesim olmamasini istememizin nedeni de buydu. elbette denize ciplak girmiyoruz ama yerlesim olan yerlerde biraz daha dikkatli olmak gerekiyor ve bazi adalarda turistler icin belirlenen plajlar oluyormus. 

- genelde otellerden turkiyedeki gibi hersey dahil sistemler beklemek yanlis olur, aslinda dunyada turkiye haric baska biryerde var mi boyle hizmet bilmiyorum, bence yok. kaldigimiz otelde (ve oncekinde de) tam pansiyon (sabah ogle aksam yemegi dahil) ama icecekler ucretliydi. her ogunde bir icecek icsek bile icecek masraflari asiri tutmuyor yani ama bunlar hersey dahil deYiiil diye bastan vazgecmeyin :)) Ara ogunlerimizi ana ogunlerde yanimiza fazladan aldigimiz kurabiye meyve falan ile gecirdik biz de napalim :) gerci hizmet veren restoranlar da oluyor. Biz sahsen kendimiz pek aramadik ara ogun ama cocuklar az yediklerinden onlar ihtiyac duyuyorlardi.


Yazi cok fazla uzadigi icin, maldivlerin dogasi, baliklari ve ne yapilir/ biz neler yaptik hakkinda da yarin yazayim olur mu? Tabi yorumlarla merak ettiklerinizi de sorarsaniz sahane olur!

17 yorum:

  1. Masal gibi okudum Çorum un dondurucu havasindan maldivlere uçuruverdin...bir yazı daha olsa içimiz ısınsa...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazmak istiyordum da bu sabah ylne patlamahaberi geldi insan sevlnclerini yazmaya korkuyor

      Sil
  2. Çocuklarsız tatil düşünemiyorum ben de hiç. Tatil zamanı paylaştıklarımız bambaşka oluyor. İş güçten uzakta sadece birbirimizle ilgilendiğimiz bu zamanlar harika :) Meselâ evlilik yıldönümünü başbaşa kutlamayı da hiç düşünmedik şimdiye kadar, birlikte güzel :)

    Maldivler'e ben de gitmek istiyorum. Yazında bayağı fikir edindim. Devamını da bekliyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen biz de. Tatil zamani o kadar kaliteli vakit geciriyoruz ki cocuklarla ailemiz yeniden sariliyor birbirine. Tatil donusu cocuklarda da goruluyor bu etki babalarinin ise gitmesini istemiyorlar mesela

      Sil
  3. Sizin adiniza sevindim...
    Sizden ricam bir daha ki aşrı aşrı tatillere ruhumu da gotururmusunuz.
    Bedenimizle biz her hafta bir bombali eyleme karsi savasiriz:((

    Serap

    YanıtlaSil
  4. Gece'cim ben de nerelerdesin diyordum ya ne iyi etmişsiniz de gitmişsiniz (beyinin 10. Yıldönümü hediyesini de merak ediyordum, buradan kendisine saygılar, hörmetler eheheheh)

    Biz de bir kez çocuksuz bir kez de Edo 18 aylıkken gitmiştik. Kısmet olursa defalarca kez bıkmadan gidebilirim.

    Çocuksuz gittiğimde henüz hiç o kafalarda olmadığım için dikkatimi çekmemişti ama sonradan düşününce çocuklar için şahane olur dedim! Sessiz, sakin, bakir, bembeyaz kumlar, berrak sular, saat 6da kararan hava, gürültü-müzik yok, gece hayatı yok, bol balık yeme şansı, ufak tefek tekne turları, yunus seyirleri tam çocuklara göre bir dünya dedim! Edoyla gittiğimizde Deniz uçağını kullandık. Deniz kenarında bir bungalowda kaldık (Deniz üstündekiler zaten 2 yaşından küçük çocuklu ailelere verilmiyordu istesen de, güvenlik nedeniyle yasakmış. Hakkaten öyle ama Allah korusun Kaş'la göz arasında bile düşebilir ne kadar dikkat etsen de) şahane geçmişti...

    Herşey dahil sistemi var aslında bir çok otelde, fiyat farkediyo sadece. Aynı otel için ister yarım pansiyon ister herşey dahil hizmeti satın alabiliyorsun. Biz de herşey dahil almamıştık. Kahvaltıdan arakladıklarımızla öğle yemeğini halletmiştik :P çocuklar küçük olunca kahvaltı İçin restorana yanında beslenme çantanı-tupperware kaplarını götürüp meyve, kapalı kutu yoğurt, kek, ekmek, sandöviç, kuru yemiş doldurabiliyorsun, anlayışla karşılıyorlar ;) biz hatta su matarasına taze sıkma meyve suyu falan da dolduruyorduk. İyice cılkını çıkarmıştık işin Hehehhe

    Kısacası ben de sizin adınıza çok sevindim, fotoğraflara bayıldım, bebelerimi alıp da kendim gitmiş kadar oldum, sevgilerimi yolluyorum <3
    Yazının devamını bekliyorum ;)
    Not: İnstagramdan ekliyorum hemen seni

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bizim otelde yoktu galiba hersey dahil, ya yarim ya tam pansiyon ama yarim alsan da nereye gideceksin 10 dakikalik adada baska yer yok :)

      Sil
  5. Instagramdan gormuştum gittiginizi. Eğlenceli geçtiğine çok sevindim. Kışın ortasında iyi geldi demiştim yaz fotoları. Ben de çocukla tatilin zor olacağını düşünmüştüm ama kızım sağolsun beni yanılttı. Hareketli ama güzel bir tatil geçirmiştik bu yaz ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sanirim artik cocuklarin yogun gundemine maruz kalinca daha az hareketli seyler kurtarmiyor artik bizi de :)

      Sil
  6. Ne iyi ettiniz gitmekle, şu gargaşalı ve karanlık günlerde iki nefes aldınız hiç değilse. Çocuklar için de şahane oldu. İnstata takipteyim güzel kareler paylaştın oradan da. Kalemine sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Ooooh içim açıldı masmavilikten, çok iyi yapmışsınız <3 Kış aylarında böyle sıcacık biryerlere kaçmak nefis oluyor, iki çocukla da çok keyifli olması yüzümü güldürdü!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. valla icimde binbir evhamla gittim ama cok sukur kotu gecmedi

      Sil
  8. Neden bilmiyorum hiç merak ettiğim bir yer olmadı Maldivler ama böyle bloglardaki yazıları okudukça mavisi çok hoş geliyor gözüme. Tatilinizin keyifli geçmesine çok sevindim, şimdiden mutlu yıllar da diyeyim. Öperim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. benim icin de oyle bazi yerleri hic merak etmiyorum. esim de ben de dogal ve sakin yerleri seviyoruz, popularitesinden ote bu yuzden tercih etmistik maldivleri

      Sil
  9. Ne iyi yapmışsınız, harika bir anı olmuş size :)
    Tüyoları bir kenara not aldım, paylaşımın için teşekkürler :)

    YanıtlaSil