26 Ocak 2016 Salı

# Novadünya

Novadünya 12 Aylık

(Karla tanışan masum köylü)

1 yaş yazısını yazarken bu aya dair gelişim notlarını yazmamıştım, hatırladığım kadarıyla daha da geç olmadan yazsam fena olmayacak.

Bu ay içinde iki tatil yaptık, ikisi de Nova açısından eğlenceli ve sorunsuz geçti. İlk tatil yeri, evimizden 1,5 saat uzaklıktaki bir yere idi. Hollanda şartlarında en uzun araba yolculuğumuz yarım saati geçmediği ve bu sürede bile koltukta oturmak istemediği için yolu nasıl geçireceğiz diye endişeliydik. Ablasını bir üst modele, Nova'yı da ablasının oto koltuğuna terfi ettirdik ki, daha yüksek etrafı seyrede seyrede gitsin. Tabi birkaç hafta önceden başladık kullanmaya. Ben de bu sayede yıllar sonra ön koltuğa terfi etmiştim ki gelen gideni arattı :))

Giderken yolun yarısında, gelirken tamamında, iki iri koltuk tarafından epeyce işgal edildikten sonra geriye kalan daracık alanda seyahat ettim. Bugünlerde ise (gerçi yine mesafelerimiz kısa ama) artık daha rahat önde oturabiliyorum.

İkinci yolculuğumuz uçakla yaptığımız kar tatilimizdi. Uçak yolcuklukları iyi geçti sayılır, karlarla oynadı (dokundu mıncıkladı yürüdü birazcık kaydı vs), karıştıracak bir sürü yeni yer buldu ve sonuçta onun için dolu dolu geçti diyebilirim.

Bu ay mevcut sekiz dişine hala yenileri eklenmedi, oysa o kadar sıkıntısı olmuştu, sanki boşuna sıkıntı çekmişiz gibi oluyor böyle. Madem gelmeyecektiniz ne diye kapıyı çalıyorsunuz ha diye söylenip durdum :))

Yürümeyle ilgili hiçbir sıkıntısı yok artık. Hatta koşmaya başladı. Kısa bacaklı bir insan koştuğunda nasıl olduğunu tahmin edersiniz, çok komik görünüyor. Bir de zıplamaya çalışıyor kendince. Yere çömelip hızla ayağa kalkıyor ve parmak uçlarına yükseliyor. 

Bu ara burada yazdığım mini disco şarkılarına kafayı takmış durumda. Günde defalarca onları istiyor. Videodaki hareketleri kendi de yapmaya çalışıyor; kollarını kaldırıyor/indiriyor, çömeliyor/kalkıyor, zıplıyor, etrafında dönüyor falan. Gerçekten çok dikkatli takip ediyor. Fakat bu dans hevesi sadece o şarkılara karşı değil, radyodaki müziklerde de başlıyor dans etmeye. En ilginci de geçenlerde kızımın bale kursunda verdiği tepkiydi. Bale dersinden sonra, yetişkinlerin katıldığı bir çeşit dans spor dersi var. Bizim dersten sonra orayı terketmemiz zaman aldığından bu dersi de seyredebiliyoruz ve Nova resmen cama yapışıyor onları seyretmek için. Sanırım hamileliğimde çok göbek attım :) Şaka bir yana ilerde dansla ilgili birşeyler yaparsa çok sevinirim.

Gündüz uykuları genelde iki kez, gece uykuları da en iyi ihtimalle en az 2-3 kez emzirmeli olarak devam ediyor. Daha sık uyandığı zamanlarda bile doğrusu pek şikayetçi değilim. Çünkü sıkıntısı olmadığı zamanlarda uyumayı seven (ya da en azından direnmeyen diyelim) bir çocuk olduğunu biliyorum.

Aylardır oynadığı yürüme/taşıma/sürükleme oyunlarının yanı sıra iki ay önce başladığı, nesneleri içiçe koyma, kapakları açma kapama, oyuncakları toplama gibi oyunlarda daha iyi :) Ahşap puzzleları denemeye çalışıyor, sesli oyuncakları seviyor, ablasının boyama karalama çalışmalarına ortak oluyor. Hatta alıp kaçıyor.

Ve evet artık kardeşler arasındaki güç dengesi biraz Nova yönüne geçmeye başladı. Hala elinden kaptırmama konusunda tecrübesiz tabi. Fakat ablasının çok değerli iki oyuncağını (biri tülbenti biri de pelüş atı) o boş bulduğu anda kapıyor, ablası da onu kovalayıp yakalıyor ve koltuğun erişemeyeceği tepesine koyuyor. Bir süredir hep ordalar. Yalnız ben tülbentin veya oyuncağın birebir eşdeğerini versem bile, bıdık oğlum farkı anlıyor ve hayır illa ki ablasınınkini istiyor. Sanırım asıl derdi onlar değil :))


8 yorum:

  1. Sağlıklı nice yıllar dilerim minik beye :)
    Duru da (18 aylık) mini disco şarklarına bayılıyor, kendince eşlik ediyor, ablasını taklit ediyor...
    Çok hızlı büyüyorlar çoook...

    YanıtlaSil
  2. Mutlu yıllaaaaar! :)
    Minik adam büyüyor hızla.
    Araba konusunda benzer sıkıntıları yaşıyoruz biz de.
    Büyüdükçe düzelecek diye umuyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkürler, bizmki iyiye gidiyor gezmeye gitmenin iyi birşey olduğunu anlamaya başladı galiba :))

      Sil
  3. Kocaman olmuş :))
    41 kere maşallah...
    Aynısını versen de olmaz evet, ablanın ki her zaman kıymetlidir...,Bizde kardeşimle böyleydik...
    Aramızda yaş farkı çok olsa da ikimizde aynı durumdan muzdariptik hemde :)
    Sağlıkla büyüsünler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin :) galiba asıl derdi ablanın kendisiyle oynamasını işgilenmesini sağlamak bu yaşta biliyor bunu :)

      Sil
  4. nice güzel anılarla dolu yaşları olsun kuzumun... iyi ki doğurmuşsun, iyi ki doğmuş :)

    sevgiler...

    YanıtlaSil