3 Mayıs 2011 Salı

# izlenimlerim

TL-Forint-Euro


Bir koltuğa iki karpuz sığmaz ya, bir para cüzdanına da üç para sığamıyor. Bu sıkıntıyı kaçtır yaşıyorum, durun anlatayım.


Türkiye'den yola çıkarken haliyle yanımda bir miktar para oluyor, dönüşte otobüse falan binmek için. Genelde Sabiha Gökçen'den gidiyorum. Evimden Kadıköye çok kolay ve kısa sürede geldikten sonra E10 otobüsleri ile 30-40 dakka civarında havaalanındayım. Dönüşte de aynı yolu gelicem, bozuk para lazım oluyor.


Yanımda bir miktar euro oluyor ama eğer Budapeste'ye  indiysem, havaalanında bir şeyler almam gerekiyor. Oradan evime nasıl gideceğime göre değişse de (bazen servis bazen tren) illaki eurolar forinte dönüşüyor. Macaristan'da AB'ye girmiş ama neden bilmem parasını değiştirmemiş. İkisi de geçiyor. Ama daha çok Forinti  tercih ediyorlar. Euro verdiğinizde para üstü forint oluyor. Sanırım çevirirken de kazanıyorlar. 1 euro yaklaşık 300 forint ediyor. Ancak bazı yerler 250 ye bile bozuyor.  Unuttuğumuz bol sıfırlı paralar yeniden elimde. Kafamı hep karıştırıyor forint. Eşim diyor sen TL ile kıyasla 1000 forint yaklaşık 7 lira.

Böylelikle cüzdanımda TL nin yanında bir sürü bozuk forint oluyor. Bir bozukluk cüzdanı taşıyorum bir de normal cüzdan, bozuklukların hepsi bir araya gelince ayır ayırabilirsen.


Derken Kosice'ye geliyorum. Eve otobüsle gitmek için bilet almalı, bozukluk lazım. Bozuk eurolar yanımda, sıra onlarda. Bir ayırım da onlara. Bu döngüden fenalık geliyor bana. Üç ayrı bozuk para çantası taşımam lazım ama minik omuz çantama sığmıyor. (not: Avrupa'da euro kullanan ülkelerin bozuk paralarının üzerindeki semboller hep farklıymış. Hangi ülkede basıldıysa onun temsili sembolleri, kişileri falan var. Böyle bir koleksiyona başladım gibi. Hoşuma giden bozuklukları saklıyorum.)

Eve gelince masanın üzerinde üç yığın oluyor. TL ler, forintler ve eurolar bir küme. Dönüşte yine aynı döngüyü kullanacağım, kim bilir bunu daha ne kadar yapacağım.

Macar hava yolları ile gidince, anonslara dikkat kesiliyorum. İngilizce anonsun neredeyse 3-4 katı uzunluğunda sürüyor macarca anonslar. Allahım ne kadar uzun bir dil öyle. Trende falan insanlar konuşurken öyle uzun geliyor ki.  Mesela bizim dilde iki harflik SU onlarda tam onüç harf  SZENSAVMENTES. Tahmin edin artık. Eşime diyorum ki Macar erkeklere allah acısın, kadın dırdırıyla birleştiğinde ne kadar çekilmez olduğunu tahmin edemiyorum artık.

11 yorum:

  1. buradan çok fazla geziyorsun sonucunu çıkarabilir miyiz? :))

    YanıtlaSil
  2. :)))))boşver macar erkekleri nerden de aklına geldi:)

    ama şu para işi fenaymış ya..

    YanıtlaSil
  3. Macar erkek yorumun harikaymış:)))Yazık dedim içimden:)

    YanıtlaSil
  4. macar erkeklerine ben de acıdım valla..:))

    YanıtlaSil
  5. Ha haa... İyidir, beyin cimnastiği yapıyorsun:)))

    YanıtlaSil
  6. 3 gözü olan fermuarlı kumaş çantalar var pazarlarda bile satılıyor edinsen bir tane rahat edersin galiba Sevgili Gece:)

    YanıtlaSil
  7. aylardır ne pazara ne alışverişe çıkmadım şu cüzdanları ilk fırsatta almalıyım sağol canım

    YanıtlaSil
  8. belki de macar kadınları kelime kalabalığından bunalıp az ve öz konuşuyorlardır :)

    YanıtlaSil
  9. Hiç düşünmemiştim.Sen söyleyince bende acımaya başladım.:)))
    Bu arada şayet yazmak istersen sana mim yolladım GeCecim.

    YanıtlaSil
  10. ben romantik akşam yemeğinde macar çifti düşünemiyorum adam iltifat edecek başladı devaaaam derken hesabı ödesin artık geç oldu :)

    YanıtlaSil
  11. :D Şu an aynı durumdayım. Yaklaşık 5-6 aydır cüzdanım hep bu şekilde. Burdan istanbula gittiğimde hareme gitmek için T12-T10 lara bnyoruz :D Bozuk para sonra otobüğs için.geri dönüşte de euro ve forint ve tl :D

    YanıtlaSil