17 Mayıs 2011 Salı

# blogger ipuçları

Blogger'da Dinamik Görüntü (Dynamic View)

Daha önce birçok yazımda Tumblr'in arşiv görüntüsüne hayran olduğumu söylemiştim. (Örnek bknz Tumblr blogum). Bir süre önce blogger kontrol paneline girdiğimizde dynamic view diye hatırlatma yazısı hepimizde çıkmıştır. O zamanlar bloggerdaki engel sebebiyle belki fazla irdelememiştim. Bugün tekrar bakınca anladım. Tüm yazılarınızı aşağıdaki resimlerde görünen şekilde görüntüleyebilirsiniz.




Bu uygulamanın özellikle moda ve yemek blogları için çok kullanışlı olacağını düşünüyorum. Ben şahsen görerek seçme konusuna daha yatkınım.

Bu resimleri Tarfsiz Bir Gece blogumdan düzenledim. Siteye girerseniz hemen sağ üstte bir link koydum, oraya tıklayınca bu galerileri göreceksiniz.

Aslında bu görünüm bizim bildiğimiz rss readerdan çok da farklı değil, sadece readerın biraz cilalanmış hali diyelim. Sonuçta readerdan görülmüş olacak blogunuz. Bu görünümün sadece son model tarayıcılarda (ie 8 ve üstü, diğer tarayıcıların da son sürümleri) görüntülendiğini vurgulamışlar. Ancak bu ayarın etkin olması için ufak birkaç işlem yapmak gerekiyor. Aslında otomatik seçili bu özellik ama eğer rss görüntülenmesini sınırladıysanız görünmeyecektir.

Özetleyecek olursam, ayarlardan site beslemesinin tamamen izinli olması gerekiyor ve dinamik görünümün etkin olması gerekiyor.

1-  Ayarlar --->Biçimlendirme ---> Dinamik Görünümleri Etkinleştirin ---> Evet
2- Ayarlar --->Site İçerik Takibi ---->Blog İçerik Takiplerine İzin ver---> Tüm (yada Atlama aralığına kadar)  seçilmiş olmalı.

Bu durumlarda dinamik görüntüler çıkacaktır. İsterseniz sidebara bir link benim yaptığım gibi. Link şöyle olacak  :

http://(blog adresiniz)/view/flipcard

bu sayfa çıktığında görünüm seçeneklerini ilk resimde okla gösterdiğim yerden değiştirebiliyorsunuz. Ancak ilk tıklandığında hangi görünümün olacağı yukardaki adreste ne yazdığınıza bağlı

Dolayısıyla
Dönen kart görünümü için   http://(blog adresiniz)/view/flipcard
Mozaik görünüm için    http://(blog adresiniz)/view/mosaic
Sidebar görünümü için   http://(blog adresiniz)/view/sidebar
Poloroid görünüm için  http://(blog adresiniz)/view/snapshot
Zaman sıralı görünüm için http://(blog adresiniz)/view/timeslide

linklerini url olarak yan tarafa verebilirsiniz.

Ve hatta hemen blog urlnizin yanına /view/flipcard yazıp olup olmadığına bakabilirsiniz. Hem sadece sizin blogunuz için değil gezindiğiniz diğer bloglar için de.Ben şimdi sevdiğim bloglara bir de bu gözle bakacağım.

10 yorum:

  1. senden çok şey öğreniyorum, yeri gelmişken teşekkürler verdiğin bilgilere :)

    YanıtlaSil
  2. güzelmiş teşekkrler

    YanıtlaSil
  3. teşekkür ederim sevgili ge,az önce senin verdiğin değerli bilgiler sayesinde temamın genişliklerini ayarladım

    YanıtlaSil
  4. Hemen uyguladim, cok tesekkur ederim.

    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. şimdi uyguladım gerçekden güzel bir uygulama teşekkürler canım..

    YanıtlaSil
  6. ne kadar güzelmiş, wordpress'e de uygulanabiliyor mu acaba??

    YanıtlaSil
  7. bu faydalı bilgi için çokkk teeşkkürler ama yan tarafa ekleyemedim ne yapmam gerekiyor
    beceremedim flipcardı

    YanıtlaSil
  8. yan tarafa (sidebara gadget ekleyerek) link verebilirsiniz demiştim, ister bir resim ekleyip isterseniz de yazıya link verebilirsiniz. linkin de ne şekilde olacağını postta açıkladım zaten

    YanıtlaSil
  9. Bu harika bir paylaşım, yalnız ben biçimlendirme-dinamik görünümlere izin ver kısmını bulamadım blogumda yardımcı olursanız çok sevinirim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yazıyı yazdığım tarihte bu ayar vardı ondan sonra blogger çok değişiklikler geçirdiği için şimdi o düzenlemeyi yapmaya gerek kalmadan çıkıyor

      Sil