17 Mart 2011 Perşembe

# Blog

Blogumuzu Ne Yapalım

Not: Bu yazı 3 gün önce yazılmış olup, ancak şimdi yayınlayabiliyorum, o da dns değiştirerek, ısrarla değiştirmedim ama artık dayanamadım.

Evet bugün sabah yazdığım yazıyı tekrar yazmaya çalışacağım. Gerçi bloglar açılacakmış bu sevindirici bir haber ama dilim yandı bir daha olmasın diyenler için faydalı olabilir bu yazı.

Biliyorsunuz bu süreçte, çok yazıldı çok konuşuldu. O mu iyi bu mu derken her kafadan bir ses çıktı. Bloggerın bu sorunu olmasa başka bir şey önermezdim, herkese her cebe uygun olan bir platform ama başka alternatifler söz konusu olduğunda hangisinin iyi olduğu kişiye, kişinin site içeriğine göre değişecektir.

Sayfalarımızın açılmamasının ardından alan adımızı com'a geçirelim sorundan kurtulalım diye düşündük. Ben de aynı şeyi Bir Yastıkta için yaptım. Böylece blogadı.blogspot.com , blogadı.com olacak ve sayfa açılacaktı. Ama avucumuzu yaladık iki kere. En azından ben. Birincisi aldığımız alan adı yönlendirmesinde yine google'ın dns leri kullanıldığı için ve bu sefer ülkemiz geniş bir dns yasağı getirdiği için, işte bunlardan etkilenmeyen dns ler kullanarak yönlendirme yapması gerekiyordu. Bu kısmı network mühendisi olan eşim yaptı ama ne yaptı inanın bilmiyorum, sonrasında açıldı. Bitti mi hayır. Bu sefer de blogun kumanda panelinden yüklediğim yazıların içine ve sidebarlara koyduğum resimler çıkmadı.(Tabi blog tasarımında kullandığınız resimler eğer bloggerdan çağırılıyorsa onlar da) Çünkü bütün bilgisayardan yüklenen resimler http://3.bp.blogspot.com/.......     gibi bir yeni bir adla blogger sunucularına kaydediliyor. Böylece resimlerin içinde blogspot geçtiği için resimler görüntülenmiyor. Ancak resimleri url ile başka bir yerden yüklediyseniz, onlar sorunsuz çıkıyor. Yani yapılacak iş bu sefer de resimleri önce başka bir yere tek tek yüklemek, ardından tekrar yazılarımıza eklemek , böylece görüntülenme sorununu aşmak.

Bir grup kişi wordpressten ücretsiz blog alıp, bloglarını oraya taşıdı. Malesef orda da aynı sorun geçerli çünkü taşınan yazıların içinde yer alan resimlerin adları yine aynı. Yani blogspotlu. O zaman taşımamızın hiç bir anlamı kalmıyor. Üstelik wordpress alıştığımızdan farklı bir kumanda paneli (ingilizce) ile bizi zorluyor ve sınırlı sayıda tema içinden birini seçmeniz gerekiyor. Eğer temanızı düzenlemek isterseniz yıllığı 15 dolar olan css upgrade paketi almanız gerekiyor. Bu paketi alıp incelemediğim için kesin birşey diyemeyeceğim ama, internette bolca bulunan o harika bedava wp temalarını yüklemeye izin veriyor mu yoksa sadece css kodlarıyla oynamaya mı izin veriyor emin değilim. Bu paketi kullanan varsa açıklamasını rica ediyoruz. Bunun dışında wordpressde açtığınız blogu özel bir alana almak ve yönlendirmek 17 dolar (bloggerda 10 idi), ekstra kota vs birçok hizmet almak da ekstra ücretler gerektiriyor. Wordpresse geçince eski yazılarımızı aktarmak bir artı ama dediğim gibi eğer resimler kumanda panelinden yüklendiyse yine çıkmayacak. Tabi bu söylediklerim bloggerdan wordpresse geçenler için geçerli, en başından beri wordpresste yazanları kastetmiyorum.

Bir diğer beğendiğim blog ve web sitesi platformu weebly.com  Hatta bayıldım diyebilirim. İster anasayfada blog olacak şekilde, ister web sitesi için bir giriş, blog da başka bir sayfada yer alacak şekilde, kolay kullanımlı (çok kolay, sürükle bırak), güzel temaları olan ve bunları düzenlemeye izin veren, galeriler, flash slaytlar vs ekleyebileceğimiz çok kullanışlı bir platform. Tek eksiği blog aktarmanın henüz olmaması (bunu şahsen mesaj atıp sordum, sıraya alınmış bir çalışma imiş bu). Gerçi aktarsak da aynı yetersizlik onda da olacaktı. Dolayısıyla yazıları tek tek eklemek gerekecek, ama yeni başlayanlar için kullanabilecekleri bir platform. Üstelik sınırsız depolama alanı da mevcut.

Bir Yastıkta için öncelikle araştırma yaptığım için, weebly çok hoşuma gitmesine rağmen onu tercih edemedim.Çünkü 3000 den fazla yazıyı tek tek eklemeye gözüm korktu. Benim aradığım insanlar fazla ayrı kalmasın ama ben zamanla yeniden kendi içinde düzeltmelerimi yapabileyim seçeneğiydi. Bu durumda wordpresse geçmek mecburi tercihimdi ama orda da kotamın yetmeyeceği için ekstra paketler almam gerektiği, ilerde wordpress sunucularının başına da bloggerın başına gelen şeyin gelmesi olasılığı gibi sebeplerle özel hosting alma aşamasına geldim. Sonuçta aşağı yukarı aynı parayı ödeyeceksem, olası kapanmadan soyutlanmak için özel alana geçmek daha doğrudur.

Ancak benim istediğim aldığım hostingde yine blog şeklinde bir sitem olsun, fazla bir değişiklik olmasındı. Anasayfada blog çıksın istersem başka sayfalar ekleyeyim vs. Bu durumda hosting firmalarının içinden, bloglama yazılımlarının yüklenmesine imkan veren hostingleri tercih etmek gerekiyor. Best blogging hosting diye aradığınızda karşınıza çıkan bir numaralı hosting firması Blue Host benim tercihim oldu. Eşim daha önce buradan alan almıştı, ve araştırmalarımız fiyat/performans oranının en iyi olduğu bu firmaya yönlendirdi. Aylık 7 dolar, bir çok özelliğe imkan veriyor, sınırsız depo, iyi bir  veri akış hızı ve 75 dolarlık adsense paketi vs. Teknik açıdan olabilecek en yüksek hizmeti veriyorlar yani. Bir de bu fiyata yeni bir alan adı da dahildi, biryastikta.net almışken biryastikta.org uda almış olduk. com daha önce alındığı için onu alamadık ama zaten benim gönlüm orgdaydı.

Neyse efendim peki nasıl olacak bir hosting içinde blog. Öncelikle blogger kumanda paneli gibi yazı yazmaya düzenlemeye izin veren bir arayüze ihtiyacımız olacak ve önce boş alana bir yazılım yüklemek gerekiyor. Bloglama yazılımları wordpress (yukarıdaki bahsettiğim değil  bu bir program ama aynı işlevi sağlıyor, farkı wordpress sunucularını değil kendi deponu kullanıyorsun), drupal, joomla gibi yazılımlar. Her hosting firması bu yazılımları desteklemiyor. Eğer blog yazılacaksa böyle yazılımlara izin veren bir hosting gerekli.

Önce wordpressi kurdum, ardından eski yazılarımı aktardım (resimlerde hala sorun var) ve sonra sınırsız binlerce temadan istediğimi kurdum (aslında daha bitmedi, kafam allak bullak oldu o kadar şahane şeyler var ki). Bu şekilde wordpress yükendiğinde, tema kurmak değiştirmek vs serbest ücretsiz. Bir yastıkta yazılarında yer alan resimlerin çoğu url ile başka sitelerden geliyordu, ancak bazıları da blogspottan, dolayısıyla resimleri yeniden düzenlemem gerekecek ama öncesinde kullanıma açayım zamanla resimleri, kendi alanımda depolayıp galeriler haline getirmeyi düşünüyorum. Böylece wordpress yada blogger farketmeden hosting alanımın parasını ödediğim sürece sorunsuzca açılabilecek bir site umuyorum.

Son olarak söylenebilecek o ki aslında blogger da olsa başka bir site de olsa hatta özel alan dahi olsa yazılarımız her zaman risk altında. Flickr dan yüklesem o kapanabilir, paralı alan alsan ödemediğinde kapanabilir, üstelik başka yere aktarsam yine bütün resimleri değiştirmem gerekebilir. İnternette olduğumuz sürece herşey kaybolabilir baştan yapmamız gerekebilir. Hadi bilgisayarımızda aylık yazılarımızı resimlerimizi depolayalım, belki wordde yazmak en iyisi diyeceğim ama bilgisayar bozulunca onlar da gidebilir. Yani herşey biraz şans işi. Bütün bu gerçekler ışığında size hangi seçeneğin daha uygun olduğu kişiye kalmış birşey.

2 yorum:

  1. siz önceki yazılarınızdan birinde kotayı doldurmadan nasıl resim yükleyebileceğinizden bahsetmiştiniz (html kopyalayıp başına img koyup felan ). bu yöntemi paylaştığınız için teşekkürler. yöntemle sanırım dediğiniz gibi blog yasağı olsa da resimler açılır.çünkü öbür bloga önce yükleyip sonra asıl bloguma kopyalıyorum
    bu yöntemle resimleri bloguma eklediğimde ,w.p.ye aktarımda w.p. deki kotam dolar mı ? şimdiden teşekkürler
    hayırlı GE-CE ler

    YanıtlaSil
  2. eğer url ile aktarırsanız o da etkilenmeyecektir ama resmi nereden çağırdığınız önemli, eğer o da blogger ise görüntülenme sorunu çıkar, başka bir host olursa flickr yada diğer birçok fotoğraf albümleri gibi o zaman sorun çıkmaz

    YanıtlaSil