13 Ocak 2011 Perşembe

# Düşünce Yazıları

Yasaklar Değil midir İnsanı Azdıran

Şimdi yurt dışındayım ve marketlerin yarısını kaplayan içki reyonlarını görüyorum, bir de özgür insanları. Tamam alıyorardır içiyorlardır ama öyle aşırılıklar hiç görmedim dışarda yada insanlarda. belki her istedikleri zaman alabilceklerini bilme özgürlüğü.

Biz kuralcı olmakla yasakçılığı karıştırıyoruz. Kurallar hayata topluma düzen getirir, yasaklar ise kışkırtır. Şimdi yapılan yasakların ardından insanların daha da arzu duyması sağlanmayacak mı? Mesela sigara yasağını destekliyordum ama yasaktan sonra İstanbul'da yolda yürüyemez olmuştum, bu sefer de kaldırımlardan, önümde yürüyen adamın dumanından, yanımdaki insanlardan dolayı eskiden olduğumdan daha fazla maruz kaldım. Eskiden herkes kedi özel alanında içiyordu, ve ben oraya gitmediğim sürece etkilenmiyordum.

Şimdi neler olacak merakla bekliyorum. Artık insanları kafasını meşgul edecek bir sürü yasak varken, beyinlerini yaratıcılığa çalıştırmaktansa, kişisel sorunlarını düşünmeye meyledecek bu hareketin, "acaba bu da ülkemiz gelişmesin diye dış güçlerin uyguladığı bir oyun mu  ?" diye düşünmekten alıkoyamıyorum. Oysa özgür ruhlar özgün düşünce doğurur ve bu şu anda geliş(e)meyen ülkemizin ihtiyacı olan tek şey.

Türk milleti cesurdur, kahramandır ama günümzde uluslararası medeniyet yarışında, kahramanlık değil açık gözlülük, cin fikirlilik lazım. Artık savaşlar cephede değil, masalarda yapılıyor ve kahramanlığın yeni adı artık "çalışan ve yeni fikir üreten insan olmak"tır.

9 yorum:

  1. Gece abla Youtube'u da kabadılar millet ne yaptı etti girdi.Bloggerlar doğruları söylediği için bir dönem kapatıldı ya abuk subuk kararlar alacaklarına benim gibi okumak isteyip tüm koşulları tam olmasına rağmen vize alamayan ve konsolosluk tarafından siz 3.sınıf dünya vatandaşısınız diye ilan edilen gençlerin VİZE ÇİLESİ sorunlarını çözseler ya ! Ya ne sanıyor bunlar kendileri ? Canı içki istemeyen biri bile sırf yasak kondu diye gidip alacak belki. Bilmiyorum ya iyice çığrından çıktı bu ülke.Nolucaz bilmiyorum.Kazıyıp atacaksın bu adamları yada soykırım yapacaksın hiçbirine acımıyorum inanırmısın ?
    F*cking Bullshits !

    YanıtlaSil
  2. Yasaklar insanların koyduğu yasaklarsa insana cazip gelebilir.

    Fakat içki-kumar-faiz gibi yasaklar Allahu tealanın koyduğu yasaklardır. bu yasaklara ve Allahın emirlerine uymadığımız için ülke gerilere gidiyor.
    hayasızlık,fuhuş,vsnin çok normalmiş gibi görüldüğü bir zamanda gençlerimiz geceleri finallerine çalışmak yerine gece kluplerinde bilmem nelerde gezdiği için yeni şeyler üretilemiyor.

    maneviyat boşluğu insanları nefsine esir ediyor..

    YanıtlaSil
  3. papatyacığım çok güzel söylemişsin, insanların yasağı azdırır Allahınki değil ben bu ayrımı yapmamıştım, Allahın koyduğu yasaklara uymak da herkesin kendi seçimi, birilerinin yaptırımı ile ( bu dinen doğru bile olsa) insanlar seçme özgürlüğüne sahip olmak isterler ve herkes kendi yaptıklarından mesuldür.

    YanıtlaSil
  4. Papatyam Prensesim, pek doğru yazmışsın Allah'ın yasaklarıdır ama hiçbir kul diğerine de sen bunu yapamazsın diye baskı kuramaz kural getiremez yasaklayamaz bu da Kul hakkı değilmidir Kuzum ?? Avrupalı gençler finallere çalışmayıp gece disko bar dolaştıkları halde ülke olarkta eğitim olarakta bizden öndeler neden acaba dersiniz =?? Herkes Özgür!
    Ülke olarak içki kumar ve faiz olaylarına uymadığmız için geriye gittiğimizi söylemişsiniz. Vay Amerika ve diğer gelişmiş ülkelerin haline o zaman ! O adamlar neden bizden 100 yıl sonrasını yaşıyor herşeyi aşmışlar? Biz ülke olarak kumara faize içkiye uyduğmuz zamanları da gördük ülke arabistan gibi olmak üzereyken Atatürk sayesinde dünyadan haberimiz oldu. Herkes düşüncesinde serbest ama bir ülkeyi sürekli normal şeyleri yasaklaştırıp halkın önüne sürerek yönetemezsin,!! :)))
    NOT : Ateist değilim :D Sadece normal düşünmeye çalışıyorum !

    YanıtlaSil
  5. Ashley ;
    Sana yıllardır hem annen hem öğretmenin olarak cehalet ve cahillikle uğraşmanın ne zor olduğunu anlattım durdum.Kendini parçalama lütfen.

    YanıtlaSil
  6. yıllar önce devekusu kabare'nin oynadigi 'Yasaklar' oyunu geldi aklıma.
    içmek de yasak, gitmek de. erkek ogrencinin kıza 45cm'den fazla yaklasmsi da.
    yassak kardesim, konusani ataraim iceri, yakarim cirasini donemi basladi. hepimize hayırlı, ugurlu olsun..

    YanıtlaSil
  7. yasaklar ülkesinde yaşıyoruz nitekim... sandık başına alık alık giden halkımızın verdiği oylarla başa geçip söz sahibi olan zihniyet daha ne çoraplar örecek ülkenin başına, acıyla izlemekteyim..

    YanıtlaSil
  8. Sigara yasağını Türkiye uygularsa yasakçı başka ülkeler uyguladığında kuralcı oluyor herhalde...Bir başkasının beni dumana boğması nasıl bir özgürlük anlayışı olur anlayamıyorum. En basitinden bir alışveriş merkezi hiç kimsenin özel alanı değil. Sizin gibi eğitimli insanların bu tarz düzenlemelere (bence kural sizce yasak) nasıl karşı olduğunu anlayamıyorum. Ağzıyla kuş tutsa yaranamaz denir ya..Şu an Türkiye gerçekten bu durumda..

    YanıtlaSil
  9. bu yazının amacı, o yada bu yasağa karşıyım demek değildi. İnsan doğası olarak birşey yasaklandığında daha çok yapma eğilimindeyiz. Sigara yasaklandığından beri farketmişsinizdir insanlar sokaklarda sigara muhabbetleri kurmaya, işlerinden mola vermeye, bütün cafelerde yok kenarı mekanları kurulmaya başladı. Ben ömrümde sigara içmedim ama eskiden olduğundan daha çok rahatsız oluyorum şuan. İçki meselesine gelince, tarihte de örnekleri var, yasak adı konulunca daha da azıyor insanlar ki ben de içki taraftarı biri olmadım hiç. Bu yüzden endişem. İnsanlar özgür kaldıklarında buna karşı bir heves duymuyorlar ne zaman olsa yaparım diye, ancak yasak olunca her fırsatı değerlendirmeye çalışacaklar ve özellikle gençleri daha da etkileyecek bu durum. Benim tek korkum bu.

    YanıtlaSil