10 Ocak 2011 Pazartesi

# ben # slovakya

Kim İnanırdı?

Bir süredir burda yaşadığım kendimde ve çevredeki beni şaşırtan durumları yazmayı planlıyordum ancak çoğunlukla unutuyorum. Bugün aklıma gelenleri yazacağım.

Birincisi, ilk defa gördüğüm ve kullandığım bu çamaşır makinasını sevebileceğim, o çok fonksiyonel akıllı makinamı aramayacağım ve az kapasitesiyle bize yetebileceğine kim inanırdı?


Mutfak temizliği konusunda saplantılı olan ben, lavabomuzun yemek yediğimiz tabaklar kadar hijyenik ve parlak olması takıntımı, çok yıllık olan aşağıdaki lavaboyu bembeyaz yapmak için her şeyi denedikten sonra, eskimişliğinden dolayı en fazla temiz halinin aşağıdaki kadar olmasını kabullenip, ve hatta bu görüntüsüne baktıkça acaba bu evde kimler yaşadı, neler gördüler diye düşüncelere daldırmasına vesile olduğu için onu sevebileceğime kim inanırdı? ( pheew çok uzun bir cümle oldu)


Birkaç gündür sıfırın üstünde seyreden havayı sıcak bulacağıma kim inanırdı? (bugün +3 derece ve çok sıcak geliyor)

Yıllardır home office hayalini kuran benim, yaklaşıl 1 aylık tecrübeden sonra  artık buna pek de sıcak bakmayacağıma kim inanırdı?

Evlerine ayakkabıyla girmeyi normal bulan bu insanların, işyerine geldiklerinde ayakkabılarını çkarıp terlikle dolaştıklarına kim inanırdı? Aşağıdaki resmi bugün noterde çektim, gayet resmi giyimli ve gayet hoş bir bayanın iş terlikleri. Aynı şeyi eşim de söylüyordu, işyerinde bolca maruz kalıyormuş ayak görüntülerine hihi.


Bir de buradaki insanların (muhtemelen civar ülkelerde de) topu topu 365 isim kullandıklarına kim inanırdı? Burada takvimde her gün için bir isim yazıyor. İnsanlar bu isimleri çocuklarına verdiklerinde (takvim dışı isimler de veriliyormuş ama muhtemelen çok değil, gelenek bu yönde) doğum gününden hariç bir de isim günü kutluyorlarmış. Burdaki sitede bu isimler görülebilir. Mesela kızınız oldu adını Tatiana koydunuz. Doğum tarihinden başka bir de bakıyoruz ki ismin yazılı olduğu gün 1 Şubatmış, bir de o günü kutluyor o kişi. Tabi bunu ilk duyduğumda herkesin doğduğu günde hangi isim yazıyorsa o isim veriliyor zannetmiştim :p

15 yorum:

  1. adamların dünyası,kalesi iş demekki;kendilerini nasıl iyi hissediyorlarsa öyle geliyorlar terlikle felan
    o lavabonun bizim ülkemizde kiracılar yüzüne bile bakmazlar.pis bunlar sokakları temiz olsa da.

    YanıtlaSil
  2. :) sen gitmesen , görmesen , anlatmasan biz de inanmazdık :)

    YanıtlaSil
  3. :) eve ayakkabıyla girmek bana çok tuhaf geliyor. İşte daha şık şeyler giyebilirlerdi yahu. Gerçekten çok enteresan kültürler var dünyada.

    YanıtlaSil
  4. merhaba,
    slovaklar katolik mi ya da oyle degilseler bile katoliklerdeki aziz kavrami onlarda da varsa,her gune bir isim bu azizlerden geliyor. soyle ki, genelde hergune bir aziz dahasi her aziz'e bir gun adanmis. yani isimler bir nevi dini isimler,dini kisilerin isimleri. ismin kutlanmasi da o aziz'in gununun kutlanmasi aslinda.hatta hemen hemen her meslegin,is kolunun bir koruyucu aziz'i var. ne bilim madencilerin,muhendislerin,gemicilerin vs vs
    baska kulturleri icinde yasayarak kesfetmek ,muthis bir deneyim.keyfini cikarmaya devam et!!!
    sevgiler,deniz

    YanıtlaSil
  5. bu yüzden olabilir evet, ama tam bilmiyorum muhtemelen öyledir, ancak bugün buraya yazmak için site ararken hayvan isimlerine dahi böyle bir uygulama olduğunu gördüm burda petlere çok düşkünler

    YanıtlaSil
  6. Insanin alisamayacagi durum yok sanirim, helede senin gibi biraz iyi yönlerinden bakan biri olursa ;) Havalar konusunda katiliyorum sana, bu siralar Viyana'da da havalar 2-5 derece arasi ve gayet sicak buluyorum bu kis mevsimine göre :P
    Sevgiler ;)

    YanıtlaSil
  7. Çok ilginç iş yerinde terlik,bende işe giderken bot giyinir ofisde de tertemiz topuklu ayakkabılarımı sırayla ,özenle giyinirdim bunlar tam tersini yapıyorlar botdan da kötü :)

    YanıtlaSil
  8. Haliyle hiç bir fikrim yoktu slovaklar hakkında meğer ne ilginç yaşamları/kültürleri varmış?:)
    Yaşarken zordur belki ama ben keyifle okuyorum seninmaceralarını
    Gece'cim:)İyi ki paylaşıyorsun bizimle...
    Ve bende bir ödülün var!Sevgiler..

    YanıtlaSil
  9. merakla okuyorum yurt dışında yaşayan türkleri :) Sende aralarındasın.garip alışkanlıkları var :) takipteyim her zaman

    YanıtlaSil
  10. Canım gerçekten ne kadar da tuhaf bu ayakkabı meselesi. Ben de inanamadım yahu..burda da buna benzer şeyler yaşıyoruz.terlikte dolaşıyor adamlar her zaman parmak arası ile bir de hemde.kışın bile hatta..ama iş yerinde olması da süpermiş:)bu arada bu isim olayını da baya sevdim ben. iki kere kutlamak da güzel bence..ilk okuduğumda bende senin gibi sandım.öyle olsa herhalde süper bi karışıklık olurdu:)kocaman öpüyorum canım seni..iyiki yazıyorsun gerçekten de..sevgiler:)

    YanıtlaSil
  11. seni gercekten cok iyi anliyorum 1 yil oncesine kadar bizde minicik-kutucuk bir studio evde kaliyorduk kiralar o kadar pahali ki(ingiltere)gucumuz ancak ona yetiyordu.2.yilimizda ciktik evden su anda o evden daha iyi bir evde yasadigim icin sukrediyorum, ama buranin evleri bes para etmez diyecegim ama o kadar cok kira veriyoruzki icim ciz ediyor.

    terlik meselesi buradada meshur kisin ortasinda parmak arasi terlikle dolasiyorlar ozellikle asyali kesim.biz donuyoruz onlar yaniyor sanki bu iste bir is var ama anlamadim gitti.

    kendine iyi bak bolca yeni yerler kesfet yoksa kafayi yemen an meselesidir bu ulkelerde:)
    sevgilerimle Ingiltere'den Ada Esintileri....

    YanıtlaSil
  12. Seni cok iyi anliyorum sevgili GeCe,
    Ev kulturleri, temizlik anlayislari bizi uymuyor. Hele Ingiltere'deki evlerin eskiligi..Ben de kirk yil dusunsem sevebilecegim aklima gelmezdi. Allah insana bir sekilde guc veriyor canim.
    Cok guzel gunler gecirmen, hos hatiralarla buralardan ayrilman dilegiyle.
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  13. I so agree that when you live in a new culture things that you first find odd actually become the things you like in the end.
    I was surprised by how flat the sink is. İs this to help people not use water???
    I loved your post!!

    YanıtlaSil
  14. Nihahaha :D Terliklere bayıldım ben görsem gülmekten ölürdüm heralde :D
    Takvimde isim Türkler'de de var biliyorsunuz sanırım.Ama koymak şart değil :D Zaten bizdekiler koyulası isim değiller :D
    Erkek :Naci Kız:Naciye şeklinde oluyor tüm isimler :D

    YanıtlaSil
  15. ben bu terlik meselesineinanamadım valla, işyerinde daha mı rahat olalım diye acaba :)
    Sevgiler gönderdik

    YanıtlaSil