21 Aralık 2009 Pazartesi

# Bilgisayar # fotoğraf

Fotoğraf Makinem


Merhabalar, iyi haftalar. Zaman zaman fotoğraf makinemle ilgili sorular alıyorum, ben de bugün bu konuda yazayım dedim.

Öncelikle söyleyeyim makinem öyle profosyonel bir makine değil: Sanyo Vpc-e860. Orta halli orta fiyatlı sıradan bir dijital kamera. Ancak çok memnun kaldığımı söylemeliyim.

Tabi öncelikle fotoğrafların daha iyiye gitmesinin bir anda değil zamanla olan birşey olduğunu hatırlamak lazım. Blogumun eski resimlerini görmek dahi istemiyorum bazen. Gerçi kamera farklıydı ama bana göre bu tip kameralarla aşağı yukarı aynı kalitede resimler çekilebilir.

Aslında birçoğumuz elimizdeki harika özellikli kameraları doğru kullanmıyoruz. Ce nin de yardımlarıyla makineyi kurcalamayı öğrendim, sonra okudum araştırdım ve bol bol da denedim. Ayça'nın ve eşi Serhat'ın yazılarından faydalandım. O kadar çok çekim yaptım ki 1 yıllık bile olmayan makinemle 7000 e yakın resim çekmişim. Artık çoğu fotoğrafı daha iyi çekiyor ve az sayıda denemeyle istediğim şeyi yakalıyorum ama bu tekrarlardan sonra olan birşey ki benim elim çok fazla titrer normalde.

Diğer yandan birkaç püf nokta da var dikkat ettiğim.

* Birincisi ışık tabiki, kesinlikle gün ışığında çekmeye çalışıyorum, evde yatak odam daha iyi ışık alıyor, bu yüzden çoğu resimler orada çekiliyor. Yada bir tepsiyle cam kenarına yapışıyorum.

* Diğeri asla flash kullanmamam, benim için bitmiştir kendisi, derinliği azaltıyor, ışığın doğallığını bozuyor. Belki onun da ustaca kullanımları vardır ama ben daha bilmiyorum.

* Yakın çekimlerimi mutlaka makro yapıyorum. İlk başlarda çoğu titrek çıkıyordu, sonra alıştım. Bir de her makinenin bir odak uzaklığı var, ekrandan görülüyor. Çok yaklaşırsa yada çok uzaklaşırsa flulaşıyor, o ayarı yakalamak lazım.

* Bundan başka açılar konusunda değişik denemeler yapıyorum. Eskiden vurgulayacağım şeyi tam ortaya koyar şak diye çekerdim şimdi açılarını değiştiriyor, çevresindeki objeleri zenginleştiriyor ya da fotoğrafın ortasına değil belli bir kısmına yerleştiriyorum.

Dolayısıyla her normal dijital makine ile benimkilerine benzer görüntüler yakalanabilir. Ancak sanırım bir konuda şanslıydım , ki makineyi alırken tamamen başka daha popüler bir markayı alacakken aşağı yukarı aynı fiyatta olup da ekstra bir özelliği olması sebebiyle bunu almıştık. O ekstra özelliği titreşim önleyici olması. Normalde hareket halindeki çekimler için tüm makinelerde action modu vardır ancak bu ondan da farklı. Poz süresi çok kısa ve çok hızlı hareketleri bile yakalıyor, (daha önce de koymuştum yine koyacağım mesela uçan martıları). Arabada hareket halindeyken titreşimsiz pozlar yakalayabiliyor.

Bir diğer alternatifim ise renkler sanırım. Makinenin tam olarak hangi parçasıyla ilgili bir mesele bu bilmiyorum ama mesela ablamın makinesiyle benimki aynı ortamda aynı şeyi çektiğimizde onun renkleri daha solgun gibi çıkıyor. Özel ayarla diğer makinelerde bu durum düzelir mi bilmiyorum ama benim normal ayarı bu şekilde.

Hee bir de mp olayına girsem iyi olacak. Kameram 8 mp olmasına rağmen en fazla 2 mp de çekim yapıyorum.  Sebebi hafıza kartı değil elbette, bence hiç gerek yok. Çünkü hep söylüyorum 2 mp resmi kağıda bastırsan A4 den biraz büyük bir resim elde edersin ve 8 yada 10 mp bastırsan billboardlar kadar büyük bir resim. Hiç kimsenin o kadar ayrıntıya ihyiyacı yok  ve sanırım o koskocaman resmi küçük bir bilgisayar ekranından görmeye çalışınca pek de net görünmüyor. Bu yüzden en fazla 3mp çekin derim ben. Kamerayı zorlamayın, bilgisayarı da gereksiz doldurmayın.

Eğer ışık doğru ayarlanmışsa, photoscape gibi düzenleme programlarında otomatik düzenlemeye basınca hiç mi hiç değişiklik olmuyor. Ben de böylece doğru resim çektiğimi anlıyorum. Geriye sadece en boy oranını küçültmek kalıyor, genelde 800*600 piksel yapıyorum. Bir de adımı ekliyorum o kadar. Jpg olarak kaydedilen fotoğraflarda fotoğraf kalitesinin yüzde kaç olması gerektiği sorulur ve %75-%100 e kadar değişir. Ben çoğu zaman %75-80 lerde bırakıyorum ki hafızası daha makul oluyor. Blogların büyük boyutlu resimleri yüklerken zorlandığını biliyoruz, özellikle farklı adreslerden eklenen resimlerde bu sorun çok ortaya çıkıyor. %100 kalite ile kaydedilmiş resim 500 kb iken %75 lik resim 50-70 kb yer kaplıyor ve fark neredeyse gözle görülmeyecek kadar az oluyor.

İyi haftalar.

21 yorum:

  1. çektiğin fotoğraflara hayran biri olarak dediklerini dikkate alıcam. paylaştığın için çok teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  2. acaba bizim makinede renk ayarı yapılabilir mi?

    YanıtlaSil
  3. Gececim yaa su a4 kagıdından nasıl kesekagıdı yapıyorsun?
    ben yapamadım da
    ...

    YanıtlaSil
  4. Canım bu güzel paylaşım için teşek
    kür ederim.bende kısmetse makina alıcam bu makinaya bakayım öpüyorum
    mutlu haftalar...

    YanıtlaSil
  5. Ben de resimleri çekerken ışığa dikkat ediyorum.Sonrasında da bazı programlarla efektler ekliyorum..Öyle idare ediyoruz işte :))

    YanıtlaSil
  6. o zaman benim makine de çok kötü sayılmaz. :) o zaman makinenin değilde bizim professonelleşmemiz yeterli olacak gibi. :))

    YanıtlaSil
  7. merhaba çok güzel blok,bende hazırlamaya çalışıyorum ama hiçbirşey anlamıyorum zaten4 yaşındaki oğlumda rahat vermiyor neyse yaptıklarına bakarken çok şaşırdım.aynı malzemelerle bende peçete halkası yapmıştım e doğal olarak çok benziyor...neyse benim yaramaz raht vermiyor

    YanıtlaSil
  8. fotoğraflarına hep imrenerek bakar ve içimden "profesyonel bir makinem olsa da, böyle fotoğraflar çekebilsem" diye geçirirdim hep. ama şimdi daha iyi anladım ki, profesyonel olan makine değil, senmişsin "ge"ciğim. daha fazla çalışmam gerekecek fotoğraf konusunda.
    burası yeri mi bilmiyorum ama ben değişik yazı fontlarını blogumda nasıl kullanacağımı bilmiyorum. :( bu konuda yardımcı olabilir misin acaba?

    YanıtlaSil
  9. Hoca dedi kursta bize zaten;keramet makinada değil sizde diye.Al işte ispatı,şu son peçetelik fotolarında bayılmıştım ben,net alan derinliği hikayeleri falan çok hoşuma gitmişti demek marifer sendeymiş,ellerine sağlık gerçekten tebrikler..

    YanıtlaSil
  10. Ahh flaşlı fotoğraflar! Bu konuda dertlerimiz ortak konuştuğumuz gibi vapurda:)

    Yine konuşsak ..

    YanıtlaSil
  11. Bravo GeCecim ben de bu fotoğrafların bir SLR den çıktığını düşünmüşümdür hep :)

    YanıtlaSil
  12. fotoğrafların harika gececim ben de ii bir makine araştırıyordum ..benim makine kıytırık biraz bu yüzden hep cep telefonuyla çekiyorum ve emek verdiğim şeyler genelde iğrenç çıkıyor en kısa zamanda alıcam bi tane tavsiye ettiğin makineyi yazdım kenara teşekkürler

    YanıtlaSil
  13. çok çok teşekkür ediyorum.
    makinem Sony cyber-shot..flaşı iptal edicem bende..makineyi yurtdışından almıştık.belli başlı özelliklerini tanıyınca kılavuza bakmadık.makro çekim ayarını bile bilmiyorum..

    YanıtlaSil
  14. henüz doğru düzgün bir makineye sahip olmadığımdan telefonumla çekiyorum ben fotoğrafları. o yüzden hiç güzel foto çekemiyorum. bazen nasıl beceriyosam artık ışığı doğru yerden buluyorum demek çok güzel oluyo. ama bazen :)

    YanıtlaSil
  15. dediklerini bir kenara yazdım :))

    inşAllah bir foto makinasına sahip olurum.. ve foto kursuna gitmek istiyorum :)

    YanıtlaSil
  16. fotograflarını hep severiz senin, makina kadar bakan göz de onemli değil mi:) sevgiler

    YanıtlaSil
  17. fotograf cekerken tavsıyelerıne uyucam :)

    YanıtlaSil
  18. Marifet makinada değil aslında ben biliyorum söylediklerini dikkate almak lazım çekim yaparken en önemlisi bu aslında, birde bakan gözde çok önemli buda bir yetenek
    ne kadar makinan profesyonelde olsa neye yarar

    YanıtlaSil
  19. Çoook güzel ve aydınlatıcı bir yazı olmuş Gececim ben de Picasa'da ışık ekliyorum karanlık çıkan resimlere. Sony kullanıyorum tek sıkıntım çok titremesi. Senin çektiğin fotolara bayılıyorum. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  20. GeCecim resimler gerçekten süper.Bilgiler içinde çok sağol.bide ben denemeye başlıyayım bakim

    YanıtlaSil
  21. Canim gercektem muthis cekimler yapiyorsun harikasin. Onerilerini dikkate alacagim canim birde ben bakayim makineme.Senin cektigin resimler baygi buyuk nasil buyutuyorsun blogger'yuklerken bana yardim edermsin?

    YanıtlaSil