12 Mart 2024 Salı

LinkedIn icin oneriler

Bir onceki yazimda, artik is dunyasindaki bir cok isleyisin LinkedIn uzerinden yurutuldugunu ve onu dogru kullanmanin puf noktalarini ogrenme gerekliliginden bahsetmistim. Ayni Instagram gibi ne yazik ki LinkedIn' de sosyal medya algoritmalari tarafindan yurutuluyor. Efektif bir LinkedIn hesabi yaratmak icin neler yapilacagina dair bir cok kaynak mevcut internet uzerinde. LinkedIn kendi sayfalarinda da bazi oneriler paylasiyor. Bunlardan birisi su sayfada. Ayrica bunun icin ozel online egitimler, belli bir ucret karsiliginda bire bir destek veren kisiler de mevcut. 

Bu yazida kendi tecrubelerimden itibaren, standart onerilerden farkli onerilerde bulunacagim. Tabi ki LinkedIn sayfanizin gorunusu (profil fotografi ve banner), hakkimda kisminda vurgulanacaklar, gecmis egitim,is tecrubesi ve becerilerin (skills) dogru ve zengin sekilde ifade edilmesi, kullandiginiz etiketlerin olasi tum versiyonlarini yazmak gibi adimlar cok onemli. 

Bunlardan baska yapilacaklari oncelik sirasina gore degil ama listelemeye calisayim:

1- Baglantida oldugunuz kisilerin sayisi olabildigince cok olsun. Cok kolay degil ama 1000 civari olmasi ideal olur. En az 500 diyelim. Potansiyel is cevrenizde calisan tum insan kaynaklari personellerini ekleyin (HRlar. head hunterlar vs). Bir is ilanina basvurdunuz diyelim, genelde ilgili HR ilanin altinda belirtilir. Hemen onu ekleyip, nazik bir mesajla kendinizi tanitan ve basvurdugunuzu bildiren bir mesaj atin. Zaten LinkedIn bir suru ilgili kisiler onerecektir. Eger o anda acik bir pozisyon yoksa bile ilerde olabilecek pozisyonlar icin o kisiye baglanti istegi gonderin. Bunun nedeni is arayan insan kaynaklari calisanlarin, kendi networklerinde bulunan birinci, ikinci ve ucuncu seviyeden baglantilarina ilk once ulasmak istemesi. Baglanti kurdugunuz bir HR, baska bir HR'in listesinde olabilir ve o da sizi bu aradaki kisi sayesinde bulabilir. 

2- Is aradiginiz donemde profilinize open to work gorseli eklemek. Bu durum, aramalarda ekstra bir gorunurluk saglayacak size. Yalniz hali hazirda calisiyorsaniz ama is degistirmek istiyorsaniz, bu gorseli eklemek mevcut sirketiniz tarafindan hos karsilanmayabilir. 

3- Is arama sekmesinde is arama keywordleri olusturup bu aramalara karsilik cikan is ilanlarini email ile haber vermesini saglamak. Birkac farkli filtre ile farkli aramalar yaptirip, sonuclari gondermesini isteyebilirsiniz. 

4- Bu is arama filtresinde, spesifik tercihlerinizi girerek arama sonuclarini daraltmak, biraz daha lokal olcekteki islere ulasmaniza imkan verebilir. Diyelim ki uluslararasi bir ilan var dunyanin her yerinden basvuruya acik. Cok basvurunun oldugu ilanlarda ise girme olasiligi cok dusuk olabilir. Fakat ozel filtreler koydugunuzda, sadece size uyan ilanlari goruntuleyebilirsiniz (perfect fit). Kendim icin ornek verecek olursam, Hollandacam cok iyi olmadigi icin, kendi lokasyonuma yakin ama ingilizce verilmis ilanlar dunyanin her yerinden basvuru aldigi icin (bunu daha sonra istatistiklerden ogrenecektim-asagida deginecegim) hic revize bile edilmeden red aldigim cok olmustur. Asiri cok sayida ve robot basvurulari engellemek icin, bazi firmalar ilanlari hollandaca vermeyi tercih ediyor fakat bu gercekten akici bir dil becerisi aradigi anlamina gelmeyebilir. Akici arayanlar bunu ilanda konusma seviyesinde hollandaca diye belirtiyor. Bu durumda aramalara daha dusuk seviyede bir hollandacayi kriter olarak yazmak veya aramada konusma seviyesinde hollandaca icerenler haric diye bir filtreleme yapmak, karsiniza daha makul ilanlarin cikmasina vesile olacaktir.

5-LinkedIn bir aylik ucretsiz premium uyelik imkani veriyor. Isterseniz is bulana kadar surekli premium uyelikte kalabilirsiniz. Premium uyeler icin aramalarda cikma gibi oncelikler oluyor sanirim (bunlar neler asagiya ekliyorum). Ben bir aylik ucretsiz paketi kullandim ve basvuru yaptigim ilanlara dunyanin nerelerinden kac kisi basvuru yapmis, kac kisi profilime bakmis vs istatistiklere gore is arama cercevemi belirledim. Bu bilgiler enerjimi ve zamanimi dogru kaynaklara harcamama vesile oldu, oncesinde bir suru zamanimi olasiligi cok dusuk seylere harcamisim. 

6- Is deneyimlerini yazarken, sadece firma adi , baslangic-bitis tarihleri ve o isteki rolu (unvani) belirtmek pek yeterli olmuyor. Calisma suresince yapilmis olan seyleri (tercihen edilgen yazim diliyle) ve sorumluluklari ozetleyen, varsa basarilan sertifikalar ve odulleri betimleyen bir paragraf eklemek iyi olur. 

7- Eger bos gecirilen bir zaman araligi varsa, bu tarihler icin, hayatinizda yapmis oldugunuz ise dayali olmayan ama kazanilan basarilar yazilabilir. Mesela ulke degistirdiyseniz, yeni ulke adaptasyonu, dil ogrenme calismalari, ehliyet alma kursu gibi, dogrudan is dunyasi ile iliskili olmadigini dusundugumuz ancak aslinda ise basladiginizda size getirileri olabilecek beceriler edinmenizi saglayan bu donemleri vurgulamak iyi olacaktir. Yine online takip ettiginiz egitimler (tamamlanmamis olsa bile), yaptiginiz girisimler (sonuclanmamis olsa bile) bu kisimlara eklenebilir. Tabi bunlar cok absurt olmadigi surece :) 


Simdilik aklima gelenler boyle, daha detayli sorulariniz olursa her zaman email veya sosyal medyadan bana ulasabilirsiniz.



LinkedIn Premium, kullanıcılara hedeflerine daha hızlı ulaşmalarını sağlayan bir dizi özel özellik sunar. İş arayanlar, işverenler ve işletme sahipleri için tasarlanmıştır. İşte LinkedIn Premium’un bazı özellikleri: 
 Top Applicant Jobs: Yeteneklerinize ve deneyiminize dayalı olarak en iyi başvuru yapabileceğiniz iş ilanlarını görüntüleyin. 
Özel Düğme ile Eylem Çağrısı: Profilinizde ve LinkedIn’de özel bir düğme ile ziyaretçileri web sitenize yönlendirin veya randevu alın. 
Top Choice Jobs: İşverenlere işlerinin sizin için ilk tercih olduğunu bildirin. 
LinkedIn Learning: 22.000’den fazla uzman liderliğindeki kursa on-demand erişimle becerilerinizi geliştirin. 
Yapay Zeka ile Profil İyileştirmesi: Başlık, özet ve deneyimlerinizde yapay zeka ile öne çıkın. 
Profil Ziyaretçilerini Görme: Son 365 günde profilinizi kimlerin ziyaret ettiğini görün ve bu kişilerle iletişime geçin. 
Kişiselleştirilmiş İpuçları ve Öneriler: Besleme akışınızda önemli konularda alınacaklar ve sizin için doğru işlerle ilgili tavsiyeler alın. 
AI Mesaj Taslakları ile İletişim: İşverenlere veya yeni bağlantılara kişiselleştirilmiş AI mesaj taslaklarıyla ulaşın.
 InMail ile Ağ Dışındaki Herkesle İletişim: İşverenler ve potansiyel müşteriler dahil olmak üzere LinkedIn’deki herkesle iletişim kurun.

1 yorum: