4 Şubat 2022 Cuma

2021/2022 Kışı

- 28 Kasım’da eşimin babannesini kaybettik. Bu tarihten yaklaşık bir ay önce hastaneye yattığı için, o süre hep tedirgin bekleyişlerle geçti. 

 - Hemen ardından hollanda 3 haftalık bir kısmi kapanmaya girdi. Restoran ve cafeler , spor salonları sadece 5 e kadar açık. Çok dışarda yiyen bir aile değiliz ama ara sıra evden uzaklaşmak iyi oluyor. Saat 5 e kadar olunca hafta içi iş/okul, hafta sonu kalabalık diye pek mümkün olmadı. Kızım spor yaptığı için spor salonlarının erken kapanması onu çok etkiledi. Çünkü çoğunlukla çalışmaları 4,5-5 ten sonra başlıyor. Yer bulduysalar erken saatte (çünkü spor salonları farklı kulüpler için önceden kiralanmış oluyor), bulamadıysalar soğukta dışarda veya online yaptılar. 

 - 3 hafta dolmuştu ki bu sefer ardından 3 haftalık (yada 4 -şimdi tam emin değilim tarihlerden) tam kapanma başladı. Okulların 2 haftalık noel tatili bir hafta erkene alınarak 3 haftaya çıkarıldı. Tam kapanmada market/eczaneler ve zorunlu işyerleri hariç her yer kapanıyor. Restoranlar sadece take away veya eve teslim yapıyor. Bizi ise başka bir sürpriz bekliyordu. Okulun tatil olduğu günün ertesindeki gün, covidin evimize girdiğini anladık. İki hafta hep evdeydik. Bu sürede spor salonları tam kapalıydı tabi. Kızım pozitif olmadığı zamanlarda online veya dışarda jimnastiğine devam etti. 

 - Yılbaşı gününden itibaren, önceden planladığımız 4 günlük mini tatili yaptık. Hollanda içinde ama Almanya sınırına 5 dakikaydı. Hollanda’da her yer kapalı ama Almanya’da hayat devam ediyordu. Bir kaç gün almanya tarafına geçtik ve o anlar bunalmış bize çok iyi geldi.

 - 31 aralıkta halamın eşi olan eniştemi, 5 ocakta teyzemin eşi olan eniştemi kaybettik. Onların da son bir kaç haftası hastanede geçmişti ve her gün umutlarla bekleyiş/dua/endişe karışık geçmişti.

 - Tatil bitti okullar 10 ocakta açıldı. Fakat lock down 14 ocaga kadar devam edecekti. O hafta çocuklar okula sorunsuz gitti. Fakat sayılar hızla artıyordu ve insanlar tatilde başka yerlere (özellikle kayak yapmaya) gitmişti. 31 aralıkta doğum günü olan bir arkadaşım da bir kaç gün önce türkiyedeki teyzesinin cenazesine gitmiş doğum gününde dönmüştü. Kendi aramızda doğum günlerini es geçmiyoruz ama bu yıl hepimizin ayrıca bir buluşmaya çok ihtiyacı vardı. Haftalardır görüşmemiştik ve çok bunalmıştık.

 - 11 ocak’ta yakın bir otele rezervasyon yaptık. Otelin restoranları da kapalı ama oda servisi yapıyorlar ve o gece akşam yemeği, otelde konaklama ve sabah kahvaltısı paketi alıp bir gecelik kız kıza bir kaçamak yaptık. Nasıl iyi geldi. Benim için bu ayrıca bir dönüm noktasıydı ve çocuklar doğduğundan itibaren (kızım 10 yasında olacak martta) ilk defa onlardan ayrı bir yerde uyudum. Eve 5 dakikaydı ama olsun :)) Bu planı yaparken acaba lock down haftaya biteceği için beklesek, sonra standart bir restoranda mı yapsak diye düşünmüştük. Fakat iç sesim hayır diyordu iyi ki de ertelememişiz. 

- 13 ocakta oğlumun 18 ocakta eşimin doğum günlerini kendi aramızda evde kutladık. Oğlumun çok istediği partiyi ne zaman yapabiliriz henüz bilemiyorum.

- Sonraki hafta olan oldu(17 ocak ile başlayan hafta). Okullar resmen coştu. Salı günü kızımın sınıfı perşembe günü oğlumun sınıfı karantinaya girdi. O zamanki kurala göre sınıfta 3 çocuk pozitif ise karantina geliyordu. Aynı hafta içinde otele birlikte gittiğimiz hatta doğum günü olan arkadaşlarımın çocuklarının sınıfları da kapandı. Kapanmadan 4-5 gün sonra onların çocuklarında da çıktı ve covid tüm aile üyelerini sırayla dolaştı. Doğum günü olan arkadaşımın süreci yeni bitti, bir diğerinin bebeği hasta şuan, bir diğerinin evine ise yeni girdi henüz dün çocuğu pozitif çıktı.

 - Bizim çocukların sınıflarının kapanmasının ardından dersler bir süre online devam etti. Fakat hollanda genelinde o kadar çok okul/sınıf kapanmış ki kuralları yeniden güncellediler.24 ocaktan itibaren sınıf karantinası kalktı. Sadece pozitif olanlar evde, negatif olanlar okula gidebilir şeklinde değişti. Okul 6. sınıf ve yukarısına ücretsiz test dağıtıyor. 

 - O hafta maalesef oğlum okula başlayamadı çünkü üç öğretmeninin üçü de ve sınıfta 15 kadar öğrenci pozitifti. Sadece cuma günü tekrar başlayabildiler o da sınıfın yarısı ile.

 - Kızımın sınıfında ise çarşambadan (26 ocak) itibaren çocuklardan tekrar pozitif haberi gelmeye başladı. 15-16 çocuk aynı anda pozitif ve evde. Geçen haftanın devamında ve bu hafta boyunca kızımın sınıfının yarısı yok şu snda 14 çocuk pozitif). Oğlumun sınıfında ise çoğu çocuk atlattı ve bu hafta sınıf full olmasa da dolu. 

- Bir kaç gün önce hollandada günlük vaka sayıları +120bin kaydedildi. Bu güne kadarki en yüksek sayı ama hastaneler yoğun değil.

 - 14 ocakta biten lock down un ardından kademeli olarak açılmalar başladı. Önce mağazalar (5 e kadar) ve restoran, spor salonları açıldı. Dün itibariyle de gece kulüpleri açılmış. Artık her yer açık diyebiliriz. Müzeler de açıldı ki buna çok sevindik. 

 - Daha korona başlamadan önce her birimize müze kart almıştık ve fırsat buldukça geziyorduk. Normalde 1 yıl geçerli olan kart, korona döneminde müzelerin resmen kapalı olduğu tarihleri üzerlerine eklemek suretiyle süreleri uzatıldı. 2019 haziranında aldığımız kartın son kullanma süresi Mart 2022 oldu. Ne kadar uzun süre kapalı kalmış :(

 - Bu süre zarfında, kendimden ve arkadaşlarımdan, diğer velilerden edindiğim bilgilere göre, pozitif çıkan birisiyle kontak olduğunda, sizde de çıkması için 6-7 gün geçiyor (resmen 5. gün diyorlar ama beşinci gün negatif olup altıncı gün pozitife dönen çok oldu). 

 - Omicron kimi kişilerde semptom göstermiyor bu yüzden takibi zor ama yine de bulaştırıyor, çocuklardan yetişkinlere çok çabuk geçiyor.

 - Ancak üç aşılı olup ağır geçirenler de olabiliyor. Çocukların çoğunluğu hafif atlatıyor ama yüksek ateş, halsizlik (1-2 gün yatırma) ve boğaz ağrısı çekenler de var. 

- Genelde bir eve girince sırayla herkesi dolaşıyor, evdeki diğer kişilerde hastalığın çıkma zamanı 3-7 gün arası değişiyor. 

- Burada hızlı testlere rahat ulaştığımız için neredeyse her gün test yapıp durumu takip etme şansımız oluyor. Bu selftestlerin duyarlı olup olmadığı konusunda hep şüphe duyuyorduk ama öğrendik ki pozitif isen resmen ŞAK diye çıkıyormuş. Çoğunlukla iyi iş görüyor. Bir eve korona girdiğinde 20-30 civarı test harcanıyor 😥

 - Sanıyorum ki şubat ayı bu şekilde geçecek ve mart geldiğinde nüfusun büyük çoğunluğu geçirmiş olacak. 

-31 ocakta istanbulda 22 yaşındaki yeğenim aniden apandist ameliyatı oldu. O gün çok zor geçti, neyse ki şimdi oldukça iyi🙏🏼

 - Bu kış nasıl geçmiş not olsun istedim.


5 yorum:

  1. Kayıplarınız için üzüldüm. Toprakları bol olsun.

    YanıtlaSil
  2. Selam sonsuzluğu gidenler ışıklar içinde uyusun. Size de baş sağlığı dilerim. Çocukların evde olması zor. Bizim torunlara Corona oldu. Anne ve babalar evdeki testle hızlı sonuç aldılar. Küçük torun mutlu Corona oldum. Diyor. Yerinde duramıyor. Galiba grip gibi hepimiz olacağız. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. telefondan defalarca cevap yazdim hata verdi.Size de cok gecmis olsun. Grip gibi olacak diyorlar ama ilk kez yasamadan nasil gecirecegini bilemiyor insan. Ne yazik ki herkes hafif gecirmiyor. Burada yazdigim kayiplarimdan ikisinin olum nedeni korona idi. :(

      Sil
  3. Selam Gece,
    Lütfen blog yazılarına devam et. Özleyenler var enerjini.💕
    Pınar.

    YanıtlaSil