21 Temmuz 2020 Salı

KG 108-130 Yaz Tatili




Son yazinin yazilmasinin ardindan neredeyse bir ay gectigine inanmak guc, sanki daha dun yazmisim gibi geliyor. Simdi sayinca farkettim ki pandeminin baslamasindan itibaren 130 gun gecmis, dort aydan fazla. Bazen dusunuyorum da neler neler yasadik, surekli evde kaldik, her konuda onlem aldik fakat Hollanda'da hayat buyuk olcude normale dondugunden, gecmisi hatirlayinca icimden bir vay bee narasi yukseliyor. Tabi diger yandan yeni normalimiz olan seyler de var, bu gun girdigim bir magazanin kapisinda elime dezenfektan surerken dusundum, nasil da kaniksadik dezenfektanli hayati. Ve halka acik mekanlarda kapi kollarini tutarken, herkese acik tuvaletleri kullanirken, kendiliginden ortaya cikan bir temkinli davranis hali var -sanirim herkeste de vardir- magazada birinin yakinindan gecmemek icin once onun isini bitirmesini beklemek var. Bunlar hep yeni hay huylarimiz oldu.


Okullar 3 temmuzda tatile girdi burda. Bir cok arkadasimiz yurt ici ve yurt disi tatillere gitti. Biz buralardaydik. 6 haftalik okul tatilinin uc haftasini evde gecirdik, onumuzdeki cumadan itibaren 2 haftasini tatilde gecirecegiz ve son bir haftasi da yine evde, muhtemelen tatil sonrasi camasir ve okul hazirligi ile gececek. Cocuklar evde oldugu icin gunlerim daha yogun, ve tabi bir de gecen yil vefat eden babamin olum yildonumu zamani ben bir sure boyunca "out of the world" oldugum icin zaman nasil gecti anlamadim. Fakat mumkun oldugu kadar cocuklarin tatilini keyifli gecirmek icin calismalar yaptik.




Ilk olarak kendime bir bullet journal hazirladim ve bugun neredeyse hepsini doldurdugum, ilk gercek ajandam oldu.




Ardindan tabi ki muze kartlarini hazirladik. Belli bir abonelik ucretiyle neredeyse tum muzelere ucretsiz giris saglayan muze kartlari iyi bir alternatif oluyor. Cogu muze yaz tatili dolayisiyla cocuklara yonelik ekstra aktiviteler sunuyorlar. Bu yuzden muze kartlarini almak ve kutuphaneden kitap stoklamak tatil baslamadan hemen once hallettigim islerdi. Bu surede iki muzeyi ziyaret ettik bile. Birincisi ilk cagdan baslayip romalilar donemine kadar uzanan tarihi interaktif bir bicimde anlatan Archeon'du. Cogunlukla acik hava muzesi. Tum tarih donemlerine ait insanlarin yasayislarini, evlerini, kasabalarini birebir yapmislar, hatta o evlerde insanlar da var (magara adamlari kiliginda insanlar veya roma donemine ait insanlar gibi) cocuklara birebir anlatiyorlar, evlerin icine girip tecrube edebiliyorsunuz falan, gayet iyi dusunulmus ve cok cok begendigimiz bir muze oldu.




Ikincisi, hafta ici esim calisirken eve nispeten yakin oldugu icin sectigim ve ozel olarak bu donemde dinozorlarla ilgili bir gosterimi olan muzeydi. Gercek dinazor kemiklerinin ve yine bir cok muzede karsimiza cikan bir dedektiflik oyunu ile cocuklara cazip hale getirilmisti.




Daha gidecegimiz listeye alinmis bir cok muze ve satolar var, hava kosullari elverdigi surece ziyaret edecegiz. Cok sukur cocuklarin muze yasi geldi ve bu zamana kadar daha cok parklar, eglence mekanlari agirlikli olan gezilerimiz, biraz daha kulturel icerik kazandi. Tabi onlara yine devam ediyoruz. Bu tatil doneminde yine, bir kez hayvanat bahcesine (ki burasi biraz daha farkli hazirlanmisti, hayvanlar daha serbest ve cocuklar hayvanlarin bolmelerinin icinden altindan ustunden vs gecen parkurlarla bir nevi eglence parki havasinda bir yer. Mesela savanah hayvanlarinin uzerinden celik halatlara baglanip geziyorsun (bknz asagidaki foto). Ancak korona nedeniyle bu alan kapaliydi. Bir digeri de gectigimiz hafta sonu gittigimiz, icinde bisiklet surerek uzaktan geyik, tilki, yaban domuzu gibi hayvanlari gozledigimiz ulusal parkti. O gun cocuklar 30km den fazla bisiklet surdu. Buraya tatil doneminde iki kez gittik hatta biri, ailecek digeri arkadaslarla. 




Tatil basladiktan sonra bir sure havalar hep yagmurlu idi. Ustuste evde kaldigimiz gunlerde eve dair isleri kolayladik. Gerci hic bitmiyor ama bunda benim durmadan bir proje uretmemin sucu da var.



Bu yil evin enerjisi ile ilgili biraz iyilestirme yapmayi planlamistik ama mart ayinda gerceklesecek olan calismalar, korona sebebiyle biz erteleme talep edince temmuza kaldi. Ilk once evin 30 yillik olan isicamlarini degistirdik. Ardindan da gunes panelleri taktirdik. Evinizin enerji seviyesini iyilestirmek amaciyla yapilan cevre dostu girisimleri desteklemek icin devlet bir kredi veriyor ve bu parayi sizden neredeyse hic faizsiz uzun vadede azar azar aliyor. Esim de gectigimiz yilin son aylarinda projeleri hazirlamis ve sunmus, teklifimiz kabul edilmisti. Simdi neredeyse gunluk kullandigimiz enerjinin yuzde 95'ini bu 7 adet panel ile saglayabiliyoruz. Ustelik cogunlukla kapali yagmurlu hollanda havasinda. Tabi bu calismalardan sonra evin defalarca kirklanmasi gerektigini tahmin edersiniz.




Yagmurlu gunlerde bol bol aktivite yaptik tabi :))




Bir diger projem asagidaki bahce yatagiydi. Hikayesini instagramda soyle yazmistim :

Bu bir dönüşüm hikayesidir🔄 Daha oğlum doğmadan önce misafirler için aldığımız ikea yatağı, oğlumun odasında duruyordu yıllardır. Bu yaz başında ona istediği gibi kaydıraklı bir yatak aldık. Tabi ki #marktplaats dan ikinci el. Haliyle bu yatak tavan arasına atıldı. Ancak hem yer işgal ediyor hem de kullanılmıyordu⭕️

Aklımıza bahçede kullanmak geldi. Demir olduğu için ayrıca suya dayanıklı olurdu. Fakat yaylı yatağı yok. Özel olarak bahçe minderlerinden yaptırayım veya alayım dedim. Çıkan fiyatlar minimum 200-300 eu. Sırf yastık için.😱

Biz de kendimiz yapmaya karar verdik. Marktplaats’dan #gratis bedava bir matras bulduk. Meğer markası #tempur fiyatı da acayip yüksekmiş. Çok da temizdi iyi denk geldi.😋

Kılıf dikeyim istedim kumaş sitelerinde minimim 60-70 eu kumaş bedeli çıkıyordu. Daha ucuz nereden bulurum derken aklıma yatak örtüleri/pikeler geldi. Bir dekorasyon mağazasının indirimli bölümünde tam gönlüme göre, gayet hesaplı pikeler buldum. Biri matraşa kılıf oldu diğerleri de yastıklara kılıf. Geçen haftasonu yağmurlu bir günde onları dikiverdim☺️

Yastıkların içine de ikeanın en ucuz uyku yastıklarını çifter çifter koydum, dolgun ve rahat oldu.☁️☁️

Şimdi geriye üzerine renkli yastıklarla süslemek kaldı. Onlar da yapım aşamasında☺️

Öyle rahat oldu ki anlatamam 💤💤💤

#diy #dönüşüm #bahçekoltuğu


Tabi yataktan sonra yastik projelerine de giristim.



Ve bir gun aklima midye dolmayi taktim. Ve basardim. Sadece midye dolmalik midye degil de, icini yemelik midye aldigimdan (ve kabuklari olaganustu kirli oldugundan) temizlemek cok ugrastirdi. Fakat tadi nefsimizi koreltti.




Bu arada ciceklerimle bol bol hasbihal oldum, ozellikle monstera o kadar cok yeni yaprak cikardi ki <3



Iki tane de dogum gunu kutladik, biri bahcede biri parkta.




Ve son olarak tatil hazirligi kapsaminda maskeler diktim. Arkadaslarimiza da hazirladim, tam yuzumuze gore oldu.


Biraz da hollanda'da korona seyrinden bahsedeyim. Gectigimiz haftaya kadar dusus devam ediyor, durum iyiye gidiyordu hatta son birkac haftadir, sayilari gunluk degil haftalik veriyorlardi. Bir onceki hafta haftalik 534 olan pozitif vaka sayisi, gectigimiz hafta 900'lere cikinca, azalistan sonraki ilk yukselme yasanmis oldu. Sayi hala cok degil ama eger dikkat edilmezse daha da artmasi kacinilmaz olacak. Bu yuzden onlemlerimize devam etmeyi surekli vurguluyorlar. Tatil donusu sayilarda cok yuksek artislar yasanmazsa, sanirim yavas yavas kurtulabiliriz gibime geliyor. 

Simdi onlari uyutmami bekleyen cocuklar yuzunden yaziya son verecegim ama aslinda yazmak istedigim daha cok sey vardi. Artik bir sonraki yaziya...

saglicakla kalin. 

2 yorum:

  1. Selam Hollanda bayağı normale dönmüş.sizden haber almak güzel. bahçe yatağı süper ,yastıklar harika. iyi tatiller.Benim büyük torun bana müzeci anneanne der. Onları tatillerde çok müzeye götürdüm. pandemide gidemedik.Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne guzel bir duygu olmalı müzeci anane olmak💖 çok tesekkürler

      Sil