11 Ekim 2017 Çarşamba

Hollanda'da Yabanci Cocuk Olmak 1

Bu siralar yurtdisina goc epey artti galiba, Hollanda'da durmadan yeni gelmis ailelerle tanisiyoruz ve bana da ozelden sorular geliyor. Yakinda tasinacagiz napalim diye? Cocuklu ailelerin en buyuk problemi okul ve cocugum dil bilmiyor ne yapacak endisesi? Endiselenmekte haklilar elbette ama gercekten cocuklar cok hizli ogreniyor ve Hollanda gonul rahatligiyla soyleyebilirim ki cocuklara cok fazla deger veriyor. Asla magdur olmasina izin vermez.

Bizim hikayemizi biliyorsunuz, kizim 15 aylik iken tasindik, 2 tasina kadar bireysel olarak katildigimiz aktivitelerle dili duymasini sagladik, 2 yasinda oyun okuluna basladi fakat ilk basladiginda haftada 1 sabah gidiyordu, araya yaz tatili girdi, sonra haftada 2 sabah falan oldu derken 2,5 yasina geldiginde cok da ilerlememisti. 2,5 yasinda babysitter ile anlastik. O donemde hamile oldugumdan haftada 3 gun 3 saat geldi ve kizim 3 ayda konusmaya basladi. Simdi 5,5 yasinda ve ilkokulun 2. sinifinda (burada 4 yasinda basliyorlar okula) Hollandaca'si diger cocuklar kadar iyi ve hatta kisisel cabalari sayesinde ingilizceyi anliyor ve konusabiliyor :))

Su anda 33 aylik olan oglum burada dogdu, dogdugu andan itibaren babysitter ve ablasindan hollandaca duydu. Tam hatirlayamiyorum su an ama iki yasindan daha once babysitter ile birebir oynamaya basladi. Simdi hollandaca anliyor ve temel seviyede konusabiliyor.

Genel olarak expat cocuklarinin 4 yasina gelene kadar hollandacayi ogrenmesi gerektigini dusunuyoruz biz anneler. Cunku 4 yasinda okula basladiginda daha yogun bir sosyal hayata girecek ve dil bilip bilmemesinin onun psikolojisine etkisi olacak. Tabi buraya ilk geldiklerinde 4 yasini gecmis olanlar da oluyor ama dikkatli bir calismayla birkac ayda sokuyorlar dili.

Bizim gibi burada dogan cocuklari genelde krese gonderip dil ogrenmesini umuyor aileler. Biz kres olayina girmedik, sebebi ise cok pahali olmasi.

Krese gore degisiyor elbette ama haftanin 5 gunu 1200-1500 eu para istiyor kresler (maaslarin 2000-4000 arasi olabilecegini, ev kirasi ve diger yasam masraflarini da dusununce daha iyi kiyaslanabilir bu miktar). Eger hem anne hem baba calisiyor ise devlet yardim ediyor ve bu paranin %40 civarini geri oduyor. Bu yuzden bircok annebaba haftada sadece birkac gun gonderiyor. Kresler 3 ayliktan 4 yasina kadar cocuklari barindiriyor. Bizim durumumuzda ben calismadigim icin yardim alamayacaktik ve cok pahali olacakti. Babysitter ile anlasip kizima haftada 3 gun geldiginde saati 7,5 eu dan geliyordu ilk basladiginda. Simdi 10 veriyorum biraz zam yaptik ama oglum icin toplamda haftada 50 ayda 200 odemis oluyoruz.

Elbette kres ile kiyaslandiginda daha farkli, kres cocuga butun gun bakiyor yani anne butun gun ozgur ancak dil acisindan baktiginizda kreste cocukla butun gun birebir ilgilenilmiyor. genelde cocuklar kendi kendine takiliyorlar, belki gunde bir iki saat onunla konusuluyor en fazla. oysa babysitter sadece onunla konusuyor ve oynuyor, sayilari, renkleri ogretiyor, kitaplar okuyor, hatta ben su konu bu konu diye yonlendiriyorum ve dolayisiyla daha egitici seklinde geciyor. Hangi yolu sececekleri tabi ki ailenin sartlarina gore degisecektir. ben bu yolu sectim ve her iki cocugumda da memnun kaldim.

diger yandan babysitter hic cagirmayip olayi akisina birakmak da mumkun. Babysitter parasi da az degil ama bunu gelecege yatirim olarak gorduk biz. eger hic bir ozel yontem sunulmayacaksa her cocugun 2(veya 2,5 yasinda -bolgeye gore degisiyor) okul oncesi denilen oyun okullarina baslama hakki oluyor. Bunlar yine ucretli ancak cok cuzi. Yine bolgeye gore degismekle birlikte saatlik ucretini bu gune kadar en fazla 5eu duydum, bizimki 1 eu gibi ve bircok yerde de ucretsiz. Burada maksimum 3 saat olmak uzere (sabah veya ogleden sonra) 1-4 gun gitmeye hak kazaniyorlar. Bazilarinda expat cocuklarina dil ogretmek icin ozel ogretmenler de oluyor. biz kizimda bu hizmeti aldik oglumda da kasim ayindan itibaren alacagiz. Bu okullar cocugun her yonden gelisimini detayli olarak takip ediyor ve ilk okula baslarken detayli bir raporu okula gonderiyor. Dil gelisimini de takip edip gerekirse yardimci oluyor.

4 yas cocuklar icin donum noktasi. Artik buyuk okula gidecekler ve anne babalarin 4 yasina kadar odedikleri tum paralar birdenbire duracak :)) Bunu esimin arkadasi demisti. Aslinda calisan anne babalar icin yine okul sonrasi kresler ayni derecede masrafli. Bircok okulun yaninda bso denilen afterschool merkezleri var. Bizdeki etut merkezi gibi dusunun ama odev yapmiyorlar :)) Cocuklari okuldan aliyor, anne veya baba isten gelip onu alana kadar gozetiyor. Bunlar da yine kresler kadar pahali, oysa artik daha az saaat bakiyorlar, saat 2,5 (veya 3) ten aksama kadar. Fakat hollandali anne babalarin calisma saatlerini esnetme haklari var. Bir cok kisi 4 gun calisiyor veya bazi gunler erken cikiyor, sonucta anne ve baba cocugu paslasarak sadece 2-3 gun afterschoola gonderiyorlar. Tabi burda anane babanneleri olanlar varsa onlar da alabiliyor cocuklari, bazi aileler baska yakin ailelerle anlasip paylasabiliyor cocuklari (birgun sen al bak birgun ben gibi) veya bir yardimci tutup okuldan cocuklari alip evde bakabiliyor. Dolayisiyla cok secenek mumkun.

Devam edecek....

8 yorum:

  1. Ay Hollanda ne kadar ucuz!!! Ben de kısaca Almanya'yı yazayım belki okuyan birinin ilgisini çeker: babysitter'ların en en en vasıfsızının saati 17euro'dan başlıyor, aynı şekilde temizliğe gelen yardımcı da aynı fiyat. Kreş 5 gün haftada 4-5 saat olanı ayda 650-850 arası, anaokulu biraz daha düşük. Ama maaşlar 2000-4000 aralığından daha yüksek burada, biraz o açıdan dengeleniyor. Dışarda normal tek kişilik yemek masrafı 15-25 euro arası, su 3 euro. Ev fiyatları minimum aylık 2000 civarı (2 oda 1 salon).
    Dil konusu ise biraz daha zorluyor Almanca, Hollandacaya kıyasla daha karışık bir dil olduğu için ama aynen çocuklar için çok kolay kapılıyor, sanırım anaokulu yaşında hiç dil bilmeden gelen çocuklar bile 6 ayda dile vakıf oluyorlar ama ilerleyen yaşlarda okul döneminde zorlandıkları hissedilirse devlet sadece onlara özel bile dil eğitimi sağlıyor. Okul tamamen bedava ve mahallede evine en yakın ilkokula gitme zorunluluğu var . İlkokul sonrası sınavla mesleki okul ya da normal liseye giriliyor, mesleki okula girenlerin sonradan üniversite branşlarını okumaları daha zor oluyor ama meslek eğitimi sonrası bazen üniversiteden daha fazla kazanıyorlar. Prestij açısından da pek fark yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maaş aralığını biraz ortalama verdim bunun üstünde alanlar da var tabi ki, bir de altında gelir ile yaşayanlar da. Evet bazı açılardan çok ucuz buluyorum ben de özellikle Türkiye bile daha pahalı bazılarında. Babysitter kıdemliler ancak o kadar alır burda ama tabi vergi vs olayı olmadan vergili olanlar daha pahalı. Evler de Amsterdam merkezde çok pahalı, benim oturduğum yerde 1500-2000 civarı Amsterdam’da o tarihi minicik evler 2000 ve üstü ne kadar verebilirsen. İlkokul ve sonrası çok benziyor burada da aynı yazacağım onu da.

      Sil
  2. Merhaba eşimle beraber ve 2 buçuk yaşında oğlumla beraber 1 veya 2 yıllığına hollanda ya eğitim amaclı gelmeyi planlıyoruz. Ancak bu kreş geri ödenmesinden biz de uararlanabiir miyiz acaba bilginiz var mı? Yani biz ikimizde uzman doktoruz ve burs ile hollanda da 2 yıl eğitim almayı planlıyoruz. Ama çocuk konusu kafamızı karıştırıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba öncelikle hoş geliyorsunuz. Kreş ödemesi derken geri alınan bir yüzdeyi kastediyorsunuz sanırım. Bildiğim kadarıyla anne ve baba ikisi birden çalışıyor veya öğrenci ise (tek kişi durumunda olmuyor) o iadeyi geri alıyorsunuz. Sanırım ikiniz de yasal olarak bu konumda olursanız alabilirsiniz.

      Sil
    2. Cevabiniz için teşekkürler öncelikle. Biz Rotterdam a gelmeyi planlıyoruz. Daha kesin tarihlerden sonra size yine ulaşıp bilgi almak isterim. İyi gunler

      Sil
  3. Merhabalar ben hollanda doğumluyum ama 18 senedir turkiye de yaşıyorum şimdi evliyim eşim ve 3 yaşında bı oglum var ailem Hollanda da yasiyor hala benim Hollanda da cocugumve esime oturma izni alabilmem için ne yapmam gerekiyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin Hollanda vatandaşlığınız var ise eşiniz de eş durumundan vatandaşlık veya oturum alabilir ama önce dil sınavlarını geçmeli. Çocuğunuz sizden dolayı vatandaş olabilir diye biliyorum.

      Sil
  4. Merhaba biz ailecek Hollanda Ya yerleşmek için geldik fakat 9 yaşında ki oğlumu nerde nasıl okula yazdırabilirim Bana bilgi verirmisiniz Roterdamda oturuyorum

    YanıtlaSil