21 Ekim 2010 Perşembe

# ben # slovakya

Şehrin Yeşil Yüzü


Dün yazmaya başladım yazıyı ancak resim düzenlemeleri daha yeni bitti. Tarihi bir yer olmasının yanı sıra Kosice, oldukça da yeşil aynı zamanda.  Gördüğünüz resimleri çekmek için öze bir parka yada alana gitmedik, hemen kapıdan çıkıp yürümeye başlayınca görüyorsunuz böyle alanları burada. Ve her yer böyle. Sadece önceki yazıda bahsettiğim Hlavna biraz daha az yeşil ki onu da ağaçlar ve çiçeklerle süslemişler mümkün olduğu kadar.


Ce nin fotosu, normalde resmini koymama kızıyor ama gözlüklü olduğu için koydum, Genelde ben onu çekiyorum o da beni bu yüzden çift fotomuz pek yoktur. Ama sağolsun kocacım benim hep yamuk hallerimi yakalamakta çok becerikli.


Sonbaharın doğadaki renkleri çok güzel, evde camdan bakınca karşıda tamamen ağaç kaplı bir tepe var ve ağaçların renkleri öyle güzel görünüyor ki.


Ara sıra tarihi tarzda binalar göze çarpıyor. Burada farkettiğim bir diğer mevzu ise, binaların dış cephelerinin oldukça bakımlı olduğu. Mesela İstanbul'da özellikle e5 kenarlarında kimi sıvalı kimi sıvanmamış binalar, acayip renklerde boyanmış evler, bakımsız görüntüler bolca var. Burda en eski binalar bile (ki muhtemelen çoğu öyle, mesela bizim binanın asansöründe yapım yılı 1962 yazıyor, bina da en az o kadar yaşlı olmalı) gayet düzgün görünüyor.


Resimleri yürürken çektiğimden biraz yamuk olmuşlar, yine müze civarı... Buralar da mümkün olduğunca yeşil.



Resmi binalar, işyerleri yukarıdaki resimdeki gibi çiçeklendirilmiş. Hala balkonlarda rengarenk açmış çiçekler var.


Ortaçağ kıyafetli bir adam manken gibi sabahtan akşama kıpırtısız duruyor, önündeki kutuya para atınca aniden canlanan hayaletler gibi canlanıp el sıkıyor, insanlar korkup kaçıyorlar.


Bu resimler eşmin işyerinin civarı, sokak araları. Özel bir park alanı gibi olmamasına rağmen, tüm çimler ( aslında özel ekilmiş çim değil, kendiliğinden çıkan otlar) en kuytu köşedekiler bile biçiliyor düzenli olarak.


Windows xp masaüstü görüntüsünün gerçek hali ;p


Slovakçada bazen Türkçe'dekine benzer kelimeler var. Mesela bu panoyu görünce aa bebeklerin bez problemini çözüyorlar herhalde dedim. Zihin şartlanınca Türkçe'ye öyle algılıyor insan. Meğer "bez" ingilizcedeki "without" ile aynı anlamda bir kelime ve "bez problem" de "problemsiz" demek oluyormuş bu durumda.


Haftasonu Budapeşte'ye gideceğiz gezmek için. Tren biletlerimizi ve bir gecelik konaklama için otel rezervasyonumuzu yaptık. Ondan sonra ben Istanbula dönüp bir sonraki haftasonu tekrar buraya geleceğim ve hemen ardından Macaristan'da Szeged Üniversitesine gideceğim.

Szeged Macaristan'ın Romanya'ya komşu başka bir şehri. Oraya gitmeden önce Budepeşte'den hangi trene binecceğimi, nerden nasıl gideceğimi öğrenmem lazım. Bu amaçla bu hafta sonu hem gezmek hem de bilgilenmek için Budapeşte'de olacağız. Ben de birkaç gündür Macarca kelimeler bakıyorum, temel ihtiyaçlar için. Gelmeden önce şu kitabı almıştım, size birkaç macarca kelime öğreteyim.

Igen x Nem (igen x nem ) : evet x hayır
Köszönöm (kösönöm) : teşekkür ederim
kérem (kerem) : lütfen  ...... Türkçe'deki Kerem isminin buradaki anlamı gayet hoşmuş. 
Csütörtök (çütörtök) : perşembe  ..... Bunun telafuzu çok komik geldi bana :)

7 yorum:

  1. Şehir Çok güzelmiş, birde binaların bakımlı olması çok güzel, dediğin gibi ülkemiz malesef çok bakımsız, güzellikleri köreltmekte üstümüze yok :))

    Kolay gelsin..

    YanıtlaSil
  2. ooo harika görünüyor...sanki istanbul'da çok özenli bir parka gitmiş gibi (orman alanı)..

    YanıtlaSil
  3. Türkiye'ye döndüğünüzde ben sizi çekeyim.Yeni portfolyomun konusu her yaştan çiftler.Love Photos yani.Tabi en büyük sorun eşlerin ikna edilebilmesi galiba :)

    YanıtlaSil
  4. sevgili gece eşinin yanında heryer güzeldir.umarım mutlulugunuz miniklerle süslensin.bu arada ben bekliyorum sizibiliyorsunuz dimi siz by geceyi görüp beni unutmadınız umarım.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. harika yerler bayıldım. macarca perşembe cidden çok komikmiş. :)

    YanıtlaSil
  6. merhaba canım, google da aradığım bir bilgi bana bu kapıyı açtı:))
    her iki blogunuzuda izlemeye aldım fırsat buldukça uğrayacağım sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Ne kadar güzel fotoğraflar.

    YanıtlaSil