12 Ekim 2010 Salı

# ingilizce postlar

Posting in English

makine ayarlarına tarih eklemişim ama o da yanlış olmuş görmeyiniz, bu sabahki kahvaltım. Aşkım bilmeden en sevdiğim tarzda bir servis almış.
Before I arrived here, I was very self-confident to speak English, I believed I could do it well. But things are changed. I don't know why and how but, I was afraid to open my mouth too. Everything was so new for me and there were lots of things to be careful about. I had to be on look-out during the trip so I haven't even asked a simple question to the shuttle officer because I was very confused by all in my around.

The unavoidable decision of course, is to do something to enhance my conditions. I asked my hubby to speak English at least one hour at home before I go to Hungary. Then I have to write as well so this is the post for this aim. I will be alone in Hungary and I am sure people I meet there are more accustomed to speak English than me.

Actually I have opened a blog very long time ago in which all posts were written in English. It will be better if I post there regularly. This blog is just only about physics and photography with simple looking. I thought that I should share my interests in physics which was left I didn't write, although it is as important as rest of my life. A couple weeks ago, I have encountered with some physics blogs written by very good men from some of the popular universities in the world. They post very carefully and full of information helping any people to understand physics. I was surprised because I don't believe that our academic people at universities don't spend their times such a thing. And I decided at that time, I must be different and write in physics too.

I will share my physics blog in another time. Because it needs to be added a bit more contents.

I finish my words by a formal ending which I love.

With my best regards...

Türkçesi:
Buraya gelmeden önce ingilizce konuşmak konusunda kendime güveniyordum ve inanıyordum ki yapabilirim. Ancak tüm beklentilerim değişti ve nedenini bilmediğim bir şekilde ağzımı bile açamadım. Tek başıma olduğum için de elbet, herşey yeni olduğundan, aynı anda birçok şeye dikkat etmem gerektiğinden sanırım şok olmuştum. Servisi beklerken görevliye bile otobüsün ne zaman geleceğini soramadım, kekeledim (oysa basit bir soruydu) kafam altüst olmuştu, birşeyleri kaçıracağım diye korkuyordum.

Bu başarısızlık güvenimi sarstı ve acil bir karar olarak hemen birşeyler yapmalıydım. Çünkü Macaristan'a gidince yalnız olacağım ve orda da herşey bu duruma benzer olacak. (Gerçi önce buraya gelmemin bu açıdn hayırlı bir tecrübe olduğunu düşünmeye başladım) Eşime ingilizce konuşalım dedim ve günde bir saat konuşmayı kabul etti ve tabi yazarak da ingilizce pratiği yapmam gerekiyordu ve bu amaçla bu yazı yazıldı. Çünkü gideceğim yerdeki insanların ingilizce konuşmaya benden daha alışkın olduklarını düşünüyorum.

Aslında aylar önce (bu yılın başında) sadece ingilizce yazmak üzere bir blog açmıştım fizik ve fotoğrafla ilgili. Fizik hayatımda önemli bir yer tuttuğu halde onu pek paylaşmıyorum, ama bu konuda da yazmalıyım çünkü birkaç hafta önce gayet iyi üniversitelerde bulunan gayet baba adamların içeriği zengin, açıklayıcı fizik anlatan bloglar yazdıklarını gördüm. Türkiyede böyle bir şey için bizim akademisyenlerin zaman ayıracağını düşünmüyorum (tabi istisnalar varsa takdir ediyorum), işte o zaman karar verdim ki bende farklı olmalıyım ve fizik hakkında da yazmalıyım. (tabi blogu açmam bu karardan önceydi, o zaman fizikçi ve fotoğrafçı gibi birşey düşünmüştüm)

Bu blogu ilerleyen günlerde paylaşacağım, çünkü biraz içeriğinin zenginleşmesi lazım

Satırlarıma çok sevdiğim resmi bir veda ile son veriyorum

en derin saygılarımla...

12 yorum:

  1. I will be more than happy to practice English with you. And don't worry, people do not care whether you make mistakes or not while talking. It is possible to understand and communicate with people even if you don't speak English like you have mentioned in your previous blog entry :)

    YanıtlaSil
  2. From my experience the only way one really learns how to speak a new language is to speak it. 'Knowing' a language can sometimes actually be a hindrance to speaking it. Part of this actually comes from the muscles in our mouths. When speaking a new language our mouths and tongues must move differently. Our mouths don't want to move in a new way. The only way is to start speaking. It is like exercise.When you first start it is not easy because your muscles don't want to do what you tell them too. One thing you may want to try is reading out loud in English. When I do this in Turkish it really helps. When I get out among people my mouth seems 'ready'.
    I'll be praying for you Gece that this transition to Hungary will be fulfilling, educational,fun and profitable!

    YanıtlaSil
  3. it's a perfect idea to write an English blog! =)

    YanıtlaSil
  4. I wish you success,you get on.
    Excellent breakfast...
    reçel ekmek canım istedi hemen mutfağa koşuyorum:)
    paşa..

    YanıtlaSil
  5. I totaly agree with you Ms. Karen. I usually do reading practice but my mouth muscles resist my force :)

    YanıtlaSil
  6. merhaba,blogumu ilk açtığım zamanlar yazdıklarınızdan epey faydalanmıştım ama hiç görüşmemiştik.şimdi bir arkadaşta görünce hemen sayfanıza geldim ve izlemeye aldım blogunuzu.yeni bir hayata başlamışsınız hayırlı olsun,ayrıntıları bilmiyorum ama sanırım iş dolayısıyla ordasınız.umarım çabuk uyum sağlarsınız yeni yaşantınıza..sevgilerimle
    filiz

    YanıtlaSil
  7. Hayırlı olsun yeni şehrin...kolaylıklar dilerim.Bence kısa bir sürede açılırsın Ingilizce konusunda yani..sevgiler:)

    YanıtlaSil
  8. oh how wonderful to read your post in English, i must say Gulcin you are very good, i can understand being bit confused and skeptically in speaking in English, but you are doing great and you will, looking fwd to read your blog on Physics, how wonderful will that be, wish i could post something more on science in my blog, hugs!

    YanıtlaSil
  9. I love your natural writing and I wish you convenience :)
    Greetings from your lovely country:)

    YanıtlaSil
  10. her işte süper başarılı olduğunun bildiğim için bunuda başaracağına mutlu olacağına eminim şeker kız:)

    YanıtlaSil
  11. Bir yerlerde bir şeyler kaçırdım ve toparlayamıyorum gibi geliyor... Ne ara gittin ve yerleştin hala oturtamadım kafamda... Umarım herşey planlandığın yönde ilerler. Yeni ülke, yeni ev, yeni hayat hepsi sana uğur getirsin.

    YanıtlaSil
  12. aycacım şimdi ce nin yanına geldim slovakyadayım,gecen pazar akşamı vardım, burda 15 gn kalıp bir haftalığına eve dönücem ardından macaristandaki üniversiteye, ama orda sürekli kalmayacağım arada yine slovakyaya geleceğim

    YanıtlaSil